Z miłości do gotowania + pizza wiejska 283soli szczypta pieprzu Dodatki: kiełbasa (zwykła lub taka z czosnkiem) jedna duża cebula pieczarki (ok. 200-300 g) pół puszki kukurydzy konserwowej ok. 200-300 g tartego żółtego sera (najlepiej ostrzejszego, o wyrazistym smaku) Do dużej miski przesiewamy mąkę (jest to ważny proces przy przygotowywaniu ciasta drożdżowego i warto o tym pamiętać), robimy w niej zagłębienie, w które wkruszamy drożdże(...)kroimy w piórka - na pół, a następnie w dość cienkie plasterki. Pieczarki kroimy dokładnie tak samo. Ja wolę najpierw przesmażyć cebulę i pieczarki, żeby na pizzy były miękkie. Cebulę smażymy więc na odrobinie oleju do chwili, gdy będzie szklista. Wtedy dodajemy pieczarki i całość chwilę dusimy. Solimy i pieprzymy do smaku. Kiełbasę kroimy w plastry. Możemy teraz zajrzeć do ciasta
Ratunku obiad
Pizza na ziołowym cienkim cieście (z szynką, papryką i pieczarkami). Przepis na dwie pizze 30 cm. 310blaszki Farsz: 1/2 czerwonej papryki (dużej) 1/4 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 cebula około 200 g wędzonej szynki 12 małych pieczarek Dodatkowo: sos do pizzy około 200 g sera mozzarella wiórki Przygotowanie: Do szklanki ciepłej wody dodajemy cukier i drożdże, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy przyprawy (bazylię, sól ziołową) i oliwę z oliwek. Następnie(...)podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojone w kostkę papryki i pokrojoną w kostkę szynkę. Całość możemy doprawić np. ulubionymi ziołami (np. włoskimi). Chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część zostawiamy w misce. Na okrągłą blaszkę do pizzy posmarowaną wcześniej oliwą z oliwek (ułatwia, to rozkładanie ciasta) wykładamy
Słodkie okruszki
Pierogi z białą kiełbasą z sosem rzeżuchowym 226pieczone, smażonej po prostu kiełbasy, można zrobić szaszłyki oraz PIEROGI (pierogi mazurskie) tak więc dziś na obiad: Pierogi z białą kiełbasą z sosem rzeżuchowym SKŁADNIKI: 2 białe kiełbasy (my mieliśmy swojskie, pikantne) 1 białko 1 mała cebulka szczypta soli, szczypta pieprzu 0,5 kg mąki łyżka oleju ciepła woda garść ściętej rzeżuchy jogurt naturalny kawałek białego sera (ewentualnie) łyżka
MarciochaKucharzy
KREM SEROWO-CEBULOWY Z KURCZAKIEM + ZUPOWAR SOUP&BLEND RUSSEL HOBBS 286zimnych składników ) Ja oczywiście poeksperymentowałam za sprzętem i przygotowałam kilka fantastycznych smakołyków! Dziś mam dla Was przepis na jeden z nich : fantastyczną zupę/krem z cebuli , z serem i kurczakiem i świeżym szczypiorkiem. Niezwykle aromatyczna … sycąca … przepyszna! Dodatek pieczonego kurczaka sprawia, że zupa może zastąpić nam cały, dwudaniowy obiad! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * duża cebula(...)topiony śmietankowy – 150 g * czosnek – 2 ząbki * bulion warzywny – ok.300 ml * filet z kurczaka – 100 g * sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Fileta oczyszczamy, kroimy w paseczki, posypujemy solą , pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i polewamy odrobiną oleju – zostawiamy do zamarynowania, a następnie smażymy do miękkości, na rumiano. Na dno zupowaru
Ostra na Słodko
Pierogi ruskie okraszone boczkiem 239ziemniaków dodaję ser, cebulę, jajko, sól oraz pieprz. Dokładnie łączę wszystkie składniki. 2. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko, olej oraz odrobinę wody. Zagniatam ciasto. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką wycinam w cieście krążki. Nakładam porcję farszu i zlepiam pierogi. 3. Pierogi wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję 5 minut. Odcedzam. 4. Boczek kroję w drobną kostkę i smażę na rumiano
Tradycyjna kuchnia Kasi
Sycący zimowy obiad, Czarodziejka 222mięs i serów Łowicz (nie zawiera żelatyny) i sałata lodowa z sosem . Jak zrobić kotlety? Składniki: 1 puszka białej fasoli ½ cebuli sól, papryka wędzona słodka mąka kukurydziana olej Fasolę odcedź, zblenduj z cebulą, dodaj paprykę i sól, trochę mąki kukurydzianej, aby masa były gęstsza (możesz też dodać trochę bułki tartej). Dokładnie wymieszaj masę, formuj małe kotlety i smaż na rozgrzanym
Qlinarnie i Qlinarnie
ZIEMNIAKI FASZEROWANE FETĄ 296ziemniaków 200g sera feta 200g pieczarek 1 cebula pasek boczku lub kawałek kiełbasy 1 ząbek czosnku pieprz słodka papryka olej Wykonanie: Ziemniaki gotujemy al dente tak, aby można było je po wystudzeniu wydrążyć. Po ugotowaniu każdy ziemniak przekrawamy na pół i łyżeczką drążymy środek. Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w kostkę i wraz z cebulą, boczkiem i czosnkiem smażymy na oleju
Walijskie Pichcenie
Turcja - BELEK - Güral Premier Resorts & Spa 152całe rzędy serów od zwykłych po najbardziej wyszukane około 20 rodzajów, szynki, pieczenie, pasztety, warzywa, owoce, naleśniki oraz cała masa różnych sosów do nich, śniadania na słodko i zimno jogurty, dżemy, powidła, około 10 rodzajów rożnych płatków śniadaniowych, jajka na twardo i miękko, jajecznice, zapiekanki warzywne z jajkiem, wołowina i wieprzowina w warzywach z jajkiem, jajka sadzone, smażone na boczku
ClauditteMissCooking
Orkiszowa pizza z szynką parmeńską, oliwkami i podwójną mozzarellą 178kule sera mozzarella 5-6 plastrów szynki parmeńskiej 1 łyżka sambal oelek pieprz oregano Z drożdży, cukru, mleka, mąki, łyżki oliwy z oliwek oraz szczypty soli zagniatamy ciasto, z którego formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy lnianą ściereczką. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie robimy sos pomidorowy. Na oliwie z oliwek smażymy posiekane drobno czosnek
Mango Papaja
Indyk a’la książę Orloff. 279smażyć na maśle ,aż się lekko zarumienią. Doprawić do smaku i odstawić do przygotowania nadzienia. Ten etap robimy ,kiedy mięso i ryż są w piekarniku. Etap 4 - sos do nadzienia i na wierzch mięsa. Składniki. 3 łyżki masła 4 łyżki mąki 1 szklanka gorący płyn spod pieczeni 1szklanka mleka gorącego Sól ,pieprz ,gałka muszkatołowa 1/3szklanki sera szwajcarskiego Wykonanie
Kulinarny karnet Christophera
Domowe burgery 234świeże, jeśli smażone to na świeżym oleju, no i na pewno nie zawierają w sobie całej tablicy Mendelejewa ;) Ja ostatnio przygotowałam takie hamburgery, ponieważ zostało mi kilka kotletów mielonych z poprzedniego dnia. Były przepyszne, mąż już domaga się powtórki :) Składniki na 4 sztuki: 4 bułki (u mnie orkiszowe) 4 kotlety mielone (u mnie z indyka) 4 plastry sera żółtego
Ze smakiem i z pasją
Wraps z kurczakiem z papirusa :) 496ser żółty pokrojony w kostkę w ilości jaką lubimy :) 150 g jogurtu naturalnego; 1/2 łyżeczki papryki słodkiej; 1/2 łyżeczki papryki ostrej; sól, pieprz. Oczyszczone mięso dzielimy na dwie części i rozbijamy delikatnie na grubość około 1.5 cm. Zawijamy mięso w pergamin (każdy kawałek w osobny pergamin) i układamy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Ja smażyłam
Miksturownik
Sigara Böreği - cygara z ciasta filo nadziewane serem feta i ziołami 403Dzień dobry, Dzisiejsze danie to moja kolejna propozycja przekąski na karnawałową imprezę . Sigara Böreği, czyli cygara przygotowane z ciasta filo nadziewanego serem feta i ziołami, to danie pyszne, proste i eleganckie w formie. Ciasto filo jest bardzo chrupiące (nie zapomnijcie więc podać gościom serwetki, gdyż cygara będą się kruszyć), a nadzienie przyjemnie słone, co tworzy z tego dania(...)smakować, gdy podacie je z sosem z pieczonych pomidorów - subtelna gra smaku słonego, kwaśnego (ocet balsamiczny z sosu) oraz pikantnego - dla mnie to najlepsze połączenie z możliwych. Böreği można smażyć, ja wybrałam zdrowszą metodę, czyli pieczenie. Sigara Böreği są przepyszne i myślę, że na stałe zagoszczą w moim imprezowym menu. Gorąco zachęcam Was do tego, abyście również spróbowali je przygotować
Chilli Czosnek i Oliwa
Parmigiana di melanzane 174smażyć kolejne porcje. Żaroodporne naczynie wylać niewielką ilością zmiksowanego sosu pomidorowego, na nim ułożyć warstwę bakłażanów, posypać je mozzarellą i parmezanem oraz solą i pieprzem. Ułożyć kolejną warstwę bakłażanów, polać sosem pomidorowym, posypać mozzarellą i parmezanem oraz solą i pieprzem. Czynność powtarzać aż do wyczerpania plastrów bakłażana. Ostatnią warstwą powinien być sos pomidorowy. Wierzch zapiekanki posypać serem i bułką
Codzienne Gotowanie
Zupa z mieszanych, śródziemnomorsklch warzyw 224smażyć jeszcze 1 minutę. Dodać bulion, pastę pomidorową, pomidory z puszki, pietruszkę, bazylię, koperkiem, oregano i pieprz i paprykę. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień; przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 minut - aż warzywa będą miękkie. Kiedy warzywa są miękkie, wrzucić wypłukany szpinak - gotować jeszcze chwilę, aż szpinak zmięknie. Doprawić solą i pieprzem. Podawać posypaną serem
Stare Gary