również serów. Z mleka krowiego, owczego lub koziego. Oferta jest bardzo różnorodna i bogata. Myślę że każdy znajdzie coś dla siebie. Również sporo oliwy z oliwek oraz oliwek i owoców morza. Nic tylko brać się do roboty i robić typowe hiszpańskie tapasy. Próbkę przekąsek przygotowała dla nas restauracja Dwie Trzecie mediterranean fussion I jeszcze jeden mój hit - solone smażone migdały
królestwo garówbiałym serem i dżemem z czarnej porzeczki. Pycha! 'naleśniki wg przepisu Juli Child' Składniki: - 1 szklanka mąki pszennej - 2/3 szklanki zimnego mleka - 2/3 szklanki zimnej wody - 3 jajka - 3 łyżki rozpuszczonego masła - 0,5 łyżeczki soli Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Masę naleśnikową umieścić w lodówce na min.30 minut. Patelnię dobrze rozgrzać. Wylewać odmierzoną porcję ciasta i smażyć cienkie
CookYourselfserem i rodzynkami, czy też z duszonymi jabłuszkami. Dzisiaj padło na połączenie śmietany z mascarpone i żeby nie było zbyt nudno zrobiłam do nich błyskawiczny sos na bazie powideł. Było pysznie. Ciasto na naleśniki- składniki: 100 g jogurtu naturalnego 200 g mąki pszennej 2 jajka 150 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia Masa
Gosia gotujepołowie smażenia doprawić solą i pieprzem oraz ziołami (myślę, że świetnie smakowałyby też w wersji orientalnej, doprawione curry, kuminem, itp.). Na koniec dodać sok z cytryny, aby podkręcić nieco smak warzyw. Po usmażeniu przestudzić i zmiksować na dość gładką pastę. Gotowy farsz rozsmarować na naleśnikach. Można podawać od razu. Ja zapiekałam je z odrobiną sosu pomidorowego i żółtym serem. Smacznego
KUCHARNIAkolację smażę dla niego wątróbkę z kurczaka z cebulą i jabłkiem, by zaspokoić kulinarne pragnienia Mikołaja. Młodszy syn, Julian, też polubił wątróbkę, więc jest nas troje w wątróbkowym klanie. Mąż czasem zje, ale nie jest to szczyt jego kulinarnych marzeń. Przygotowując tortille, dla niego zrobiłam wersję z wieprzowiną, a my zajadaliśmy się pysznymi plackami pszennymi z wątróbką, wędzonym serem, karmelizowaną
Czerwień i błękitSpaghetti bolognese to chyba jedna z najbardziej znanych potraw kuchni włoskiej. Dane łatwe w wykonaniu i bardzo sycące. Ale robiliście je z dodatkiem sera feta? Jeśli jeszcze nie, to już zabierajcie się do gotowania, aby przekonać się dlaczego to takie smaczne! SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego 1 puszka krojonych pomidorów 1-2 łyżki ketchupu (przepis --> TUTAJ ) 1 ząbek(...)czosnku majeranek oregano bazylia szczypta cynamonu pieprz sól olej (użyłam z aromatem czosnku) WYKONANIE Na patelnie wlewamy olej, wyciskamy ząbek czosnku i smażymy przez chwilę, aby czosnek puścił aromat. Dodajemy mięso mielone i smażymy dalej. Pod koniec smażenia dodajemy pomidory z puszki, szczyptę cynamonu, pieprz, oregano, bazylię i majeranek w zależności od upodobań. Dusimy jeszcze chwilę, pod koniec
Zofianaser feta oraz natkę pietruszki. Idealnie smakują z sosem na bazie jogurtu. Na następny dzień kotleciki już nie są takie chrupiące z wierzchu, więc radzę je zjeść podczas pierwszego posiedzenia ;) Składniki: 1 mały, ugotowany kalafior 1 wiązanka koperku 1 mała cebula pół łyżeczki czosnek granulowany pieprz, sól 1 albo 2 jajka 2 garści płatków owsianych olej do smażenia
Bon Appetit Małgorzatysera gorgonzola 1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia) 400 g zielonego groszku (u mnie mrożony) świeżo mielony pieprz sól 50 g parmezanu W rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, gdy cebula się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy, by każde ziarenko ryżu obtoczyło się w maśle. Chwilkę smażymy
Bon Appetit Małgorzatysmażymy dalej przez kilka minut na małym ogniu. Dodajemy bulion z warzyw (można go zastąpić warzywną kostka rosołową), gotujemy pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną, a dynia będzie się rozpadać. Wtedy wyłączamy naszą zupę i pozostawiamy ją do ostygnięcia. Po ostygnięciu zupę blendujemy na gładką masę. Jemy na ciepło samą, z kawałkami świeżej papryczki lub skruszonym serem feta
Taste Of My DayWłoszech, ale szczerze mówiąc zawsze ta moja smakuje mi najbardziej J Zapraszam do wypróbowania. Lasagne bolognese Składniki: 9 płatów makaronu lasagne 100 g sera żółtego 400 g mięsa mielonego (używam wołowo-wieprzowego) ½ cebuli 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie 1 łyżka sosu worhestershire ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki słodkiej papryki około 10 pieczarek Sos beszamelowy: 2 łyżki masła(...)solą należy uważać, gdyż sos sojowy jest słony. Ja osobiści soli już nie dodaję. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę i podsmażamy chwile na oliwie. Dodajemy mięso mielone. Smażymy na małym ogniu około 5 minut. Pieczarki obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa. Smażymy jeszcze około 5-7 minut. Przyprawiamy. Na końcu mięso mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym
Mania Gotowaniasprzedaży dostępne są smakowe kwasy chlebowe, np. z żurawiną lub śliwką, którymi można wzbogacić nasze naleśniki na etapie przygotowania ciasta. Żeby naleśniki zachowały elastyczność wystarczy w trakcie smażenia nakryć talerz z usmażonymi plackami drugim talerzem lub folią spożywczą. Czas przygotowania: 30 minut Porcje: 10 Składniki: 150 g mąki gryczanej, 100 g mąki orkiszowej razowej(...)kakao, jaja, olej, sól i 2 szklanki Razowego Kwasu Chlebowego. Odstawić do lodówki na 15 minut. Przygotować mus. Cytrusy umyć i sparzyć. Z jednej pomarańczy zetrzeć skórkę, dodać do sera. Pomarańcze obrać, wyciąć fileciki, z pozostałych część wycisnąć sok. Limonkę pokroić na cztery kawałki razem ze skórą. Liczi odsączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki. Pomarańcze, limonkę, liczi i miód
SzczyptaSmaQCiekawa propozycja na sycące śniadanie a nawet obiad. Frittata ( z włoskiego fritto= smażone ) jest potrawą łatwą i szybką w przygotowaniu, sycącą i bogatą w wartościowe składniki odżywcze, a przy tym wszystkim bardzo smaczną:) Oryginalny przepis widziałem na videoblogu Phila Mundy "The lighter option", tu zamieszczam własną, nieznacznie zmienioną wersję. Potrzebne składniki: 3 czerwone papryki 2-3 cebule 4 ząbki(...)czosnku 8 jajek 150ml mleka 100g kiełbasy, np. pepperoni świeża bazylia ser parmezan oliwa sól, pieprz, chili do smaku Przygotowanie: Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka (można też oczywiście jedno i drugie pokroić w kostkę). Podsmażamy na patelni skropionej niedużą ilością oliwy przez 5-6 minut, do czasu, aż papryka będzie bardzo miękka a cebula
Aromatyczne PodróżeSer przekręcić przez maszynkę lub delikatnie zmiksować w malakserze. Dodać mąkę, miękkie masło, jajko + żółtko, sodę, ocet/wódkę i ugnieść ciasto (w razie potrzeby podsypywać mąką). Rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm. Szklanką wycinać koła, a kieliszkiem - środek oponki. Olej porządnie rozgrzać i zmniejszyć temperaturę. Wrzucać po 4-5 oponki do garnka, tak aby swobodnie pływały. Smażyć
CookYourselfPanierka: 1 – 2 jajka rozmieszane z większą ilością zimnej wody, bułka tarta. Przygotowanie: Ziemniaki obrać ugotować i odcedzić. Dodać masło. Rozgnieść na puree. Cebulę podsmażyć na złoty kolor. Ser zmielić lub przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Mąkę, jajka, sól, mleko i wodę zmiksować ( dodawać mleko i wodę tak by powstało(...)gęste ciasto). Na końcu dodać olej i znów zmiksować. Usmażyć naleśniki.Na każdy usmażony naleśnik położyć farsz.Zwinięte naleśniki zanurzyć w jajku a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złoty kolor
kulinarnajamka.blogspot.comsera favita SM Mlekovita 400 g mrożonego szpinaku 1 szalotka 2 ząbki czosnku/lub więcej do smaku pieprz czarny orzeszki pini garść 2 jajka ok 400 g masło klarowane SM Mlekovita 2-4 łyżki bułki tartej 2 opakowania gotowego ciasta filo 14 arkuszy. Wykonanie: Szalotkę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce masła klarowanego, dodajemy posiekany czosnek i chwilę smażymy
Malinowe Pocałunkimarchewka, obrana, przekrojona wzdłuż 1 puszka( 400 g) krojonych pomidorów , lub świeże pokrojone w kostkę szklanka białego wytrawnego wina + bulion do uzupełnienia Świeżo zmielony czarny pieprz 100 g sera feta 2 do 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, oregano lub liści bazylii przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. Mięso umyć, osuszyć,pokroić w dużą kostkę. Do garnka(...)grubym dnem wlać 3 łyżki oleju. Obsmażać mięso partiami na dużym ogniu, przełożyć łyżką cedzakową na talerz. Do garnka dolać oleju, dodać cebulę, posypać trochę solą i smażyć na małym ogniu aż zmięknie. Dodać czosnek, tymianek i oregano. Po kilku minutach , gdy poczujemy zapach czosnku i ziół, dodać mięso, liście laurowe, marchew, pomidory i wino. Płyn powinien
Stare Garypokrojone w kostkę pomidory i przyprawy. W międzyczasie bakłażany kroimy na pół i je wydrążamy, zostawiając tylko cienką ściankę. Bakłażanowy miąższ kroimy w kostkę i dodajemy do smażącego się mięsa. Patelnię przykrywamy i wszystko dusimy razem, aż bakłażan będzie miękki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni; szklane naczynie, najlepiej z pokrywką, lekko natłuszczamy. Bakłażana nadziewamy farszem, wkładamy(...)które przykrywamy i pieczemy około 40-50 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, na warzywach układamy plastry mozzarelli i zapiekamy przez kilka minut, już bez przykrycia, aż ser się rozpuści. insertCookd("03232bddc7edc689299f345a39cfce21
Kulinarne przygody Gatityserem feta Wersja z grzankami - dla mojego P. Należy przygotować: 2 czerwone papryki 2 puszki pomidorów bez skóry 4 ząbki czosnku 1 sporą cebulę 2 szklanki bulionu lub rosołu przyprawy: sól, pieprz 4 płaskie łyżeczki cukru fetę w kawałku – ok. 200 g + trochę do podania świeżą bazylię 2 kromki chleba na grzanki (u mnie razowy, wieloziarnisty) olej do smażenia Paprykę
Ratunku obiadserem i kwiatami szczypiorku oraz samym szczypiorkiem. Można zajadać zaraz po ugotowaniu polane masełkiem lub odsmażyć na oleju rzepakowym. składniki: ciasto 700 g mąki pszennej 400 ml wrzącej wody 4 łyżki margaryny szczypta soli farsz 850 g twarogu (użyłam taki z kostki) 2 jajka ok 20 kwiatków szczypiorku mały pęczek szczypiorku sól z pieprzem Kamis olej rzepakowy do smażenia Przygotowac
Monia miesza i gotujeJeśli wpadniecie po pracy do domu z paniką myśląc: co tu szybko zrobić na obiad, polecam przepis. Prosto, szybko i smacznie :) Składniki: 200g ma
Walijskie Pichceniepomidorowy i gotuj przez 25 do 30 minut. Dopraw solą i pieprzem i cukrem do smaku. W mniejszym rondelku rozpuść na średnim ogniu masło i wsyp mąkę. Smaż ją mieszając aż lekko zbrązowieje. Cały czas mieszając rózgą wlewaj powoli mleko, aż powstanie gęsty sos, przez 10 minut. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku. Włóż makaron do dużego naczynia(...)mięsnym i 1/4 beszamelu. Następnie wyłóż na niego resztę beszamelu i posyp tartym parmezanem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 oC (z termoobiegiem) przez 2o do 25 minut, aż ser się rozpuści i całość lekko zarumieni. Smacznego! English version Baked pasta with meat and bechamel (6-8 servings) Ingredients for pasta: 2 tablespoons vegetable oil 1 large onion, chopped
karmelowychrupiącej bułce dyniowej. Przyznam szczerze, że to dzięki tej kanapce odważyłam się zjeść wędzonego łososia i nie żałuję. Polecam wszystkim tym, którym znudziła się standardowa bułka z szynką i serem :) Przepis Pascala z Kuchni Lidla. Składniki: (4 porcje) 2 pory – białe części – drobno posiekane (dałam 1 duży) 20g masła 100g śmietany 30% sól i świeżo mielony pieprz(...)bułki z dynią serek ze szczypiorkiem 1 cytryna cebulka dymka 30g pistacji 100g łososia wędzonego Przygotowanie: W szerokim rondlu rozpuścić masło. Dodać posiekane pory. Posolić. Nie mieszać. Smażyć na większym ogniu do momentu, gdy pory lekko opadną (zmniejszy się ich objętość). Przyprawić pieprzem, wymieszać i jak tylko pory zaczną nabierać złotego koloru, zmniejszyć ogień i chwilę podusić. Następnie dodać
Moja Delicjasmażyć na małej ilości tłuszczu pod przykryciem około 30 minut często mieszając. Gdy mięso będzie już usmażone, dodać sos bolognese i całość jeszcze dusić ok 5 minut. Makaron spaghetti ugotować zgodnie z przepisem w osolonej wodzie dodając 1 łyżkę oleju, żeby się nie posklejał. Po ugotowaniu makaron odcedzić, dodać mięso z sosem bolognese, można posypać także odrobinę startego żółtego sera
Na słodko lub wytrawnie300g świeżego szpinaku 200g serka mascarpone 100g śmietany kremówki 4 ząbki czosnku 1/2 gałki muszkatołowej 1 łyżeczka oliwy 2 łyżeczki masła sól, pieprz parmezan lub inny twardy ser do posypania PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie w/g wskazówek na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujemy sos. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Gałkę ścieramy na tarce(...)szpinak drobno siekamy. W woku (najlepiej) lub na dużej patelni rozpuszczamy masło z oliwą. Dodajemy czosnek i chwilkę przesmażamy - nie za bardzo, by nie zgorzkniał. Wrzucamy szpinak i smażymy do momentu, gdy zmieni kolor na ciemnozielony i zmniejszy objętość. Dodajemy mascarpone i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy około 8-10 minut do otrzymania kremowego sosu. Odcedzony
Moje Kuchenne Rewelacjesmażyć jeszcze przez jakiś czas. Dodać bulion i dusić do miękkości mięsa. Dodać pomidory z puszki, koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i zioła. Doprowadzić do zagotowania. Jeżeli sos jest zbyt rzadki, mąkę ziemniaczaną należy rozrobić z niewielką ilością wody i dodać do sosu. Szybko wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Makaron ugotować al dente. Porcje makaronu polewać sosem, posypać serem
Pasja Smaku