smażony ryz - 2146 przepisów (strona:66/144)

Zielone curry z kurczakiem 243

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek, papryczkę (bez pestek!) i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając(...)mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego. Sok z limonki dodajemy dopiero pod koniec gotowania, w przeciwnym razie zmieni smak z kwaśnego na gorzki. Curry najlepiej smakuje od razu

My Culinary Art
Kierunek - Azja. Mantou. Chińskie trufle i Lo. Para buch! 205

słoneczną niedzielę.  Wszystko  do siebie pasowało. Spełnione marzenie, a nawet dwa. Mantou to chińskie bułeczki gotowane na parze, najbardziej charakterystyczne i popularne w północnych Chinach, gdzie zamiast ryżu częściej uprawiana jest pszenica.  Po ugotowaniu mogą być przechowywane w lodówce lub zamrażane i ponownie podgrzewane na parze. Są popularną przekąską pakowaną dzieciom do szkoły oraz podawaną w restauracjach(...)ulicznych barach.  Typowe mantou to delikatne, puszyste bułki wielkości ok. 4 cm. W bardziej eleganckich restauracjach można otrzymać znacznie większe okazy. Czasem podawane są także w wersji smażonej na głębokim tłuszczu i moczonej w mleku kondensowanym. Do ciasta na bułki dodaje się także np. pure z dyni lub fioletowych ziemniaków, dzięki czemu powstają bardziej kolorowe wariacje mantou

KUCHARNIA
Zielone curry z kurczakiem 272

MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek, papryczkę (bez pestek!) i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając(...)mięso będzie miękkie. 4. Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny i sok z limonki. Mieszamy, gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Gotowe! Wskazówka: Zielone Curry najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym, ale można też użyć makaronu sojowego lub ryżowego. TUTAJ znajdziecie inny przepis na trochę bardziej skomplikowane zielone curry :)  Ten przepis można znaleźć na stronie gotujwstylueko.pl

Tajskie smaki
Kurczak tikka masala 1303

drobno i mieszamy z imbirem i czosnkiem. Podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz kurczaka. Smażymy około 3 minuty. Paprykę pokroić w kosteczkę i również dodać do smażącego się kurczaka. Kiedy kurczak lekko się zarumieni dodajemy pomidory w puszce oraz przecier. Dusimy kilka minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Do sosu dolewamy  mleczko kokosowe i pastę curry(...)doprawiamy ewentualnie do smaku solą. Jeśli sos nie będzie dostatecznie gęsty możemy zagęścić go z ½ łyżki mąki. Ozdabiamy danie łyżką jogurtu oraz posypujemy dymką i płatkami migdałowymi. Podajemy z ryżem basmanti lub indyjskimi chlebkami naan

Mania Gotowania
Pierś z kurczaka faszerowana pieczarkami i serkiem topionym 326

smażymy na oliwie razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem.3. Farszem napełniamy kieszonki, dokładamy do każdej pół trójkącika serka topionego i spinamy za pomocą wykałaczek.4. Faszerowane piersi układamy w naczyniu żaroodpornym lub ceramicznym, posypujemy przyprawą do kurczaka i ziołami. Polewamy oliwą. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st.C przez 20 minut.Piersi z kurczaka podawać z ryżem

Pasja Smaku
Chilli con carne inaczej 322

wykonanie: Mięso doprawiamy solą i pieprzem, a następnie formujemy z niego malutkie kuleczki, które smażymy z każdej strony na 1 łyżce oliwy. Zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni smażymy cebule i czosnek wraz z przyprawami (chilli, oregano, kmin rzymski) Dokładamy paprykę pokrojona w kostkę i mięso oraz pomidory z puszki. Dusimy około 20 minut. Dodajemy odsączoną kukurydze i czerwoną(...)razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy też odrobinę cukru. By uzyskać więcej sosu podlewamy nasz chilli odrobiną ciepłej wody i gotujemy jeszcze około 10 minut. Podajemy z ryżem lub tortillą

Przysmaki Karolki
Ryżowe knedle z truskawkami 193

Czas truskawek, czas rozpusty dla mnie przynajmniej. Jem i jem, szkoda tylko że nie da się najeść na zapas, tak aby starczyło smaku na zimowe dni

Moje Małe Czarowanie
dorsz w sosie pomidorowym 186

Składniki: -200 g filetów z dorsza (polecam użyć atlantyckiego, odradzam bałtyckiego) -100 g białego ryżu -dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego -płaska łyżeczka ostrej papryki -łyżeczka kwaśnej śmietany

Tanie przepisy studenckie
Risotto waniliowe z owocami 169

Składniki:1 szklanka ryżu Arborio1 łyżka masła2 szklanki mleka2 łyżki cukru1 laska wanilii2 łyżki serka mascarponeOwoce (maliny, Borówki) Przygotowanie:Na głębokiej patelni lub w garnku

Smakowity Blog Kulinarny
Nieco zmodernizowane sznycle:) 216

żeby pomidory przeszły przyprawami. 3. Przygotowaną wcześniej pierś z kurczaka obtaczamy kolejno w mące, jajku z solą i pieprzem (można dodać trochę przyprawy gyros lub ostrej papryki). Smażymy pierś, tak jak kotlety. 4. Ziemniaki kroimy w ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy ziemniaki i doprawiamy delikatnie ziołami. 5. Na usmażoną pierś z kurczaka wykładamy pomidory z ziołami oraz posypujemy serem(...)mozarella, bądź innym serem żółtym. Wkładamy do piekarnika lub mikrofali na kilka minut. Zamiast opiekanych ziemniaków możemy podać puree ziemniaczane, gotowane ziemniaki, bądź frytki okraszone ziołami prowansalskimi lub tradycyjny ryż, np. z kukurydzą;)  Danie bardzo proste, ale pyszne:) w najbliżym czasie postaram się o kolejne zdjęcia portaw:) Smacznego

Kuchnia Pełna Pasji
Oszukane gołąbki z pieczarkami 11507

smażone pieczarki- i wiecie co , to są moje najlepsze oszukane gołąbki. Nie jadłam lepszych i wszystkim Wam polecam. Są przepyszne, palec lizać i myślę , że często będą gościć na Waszych stołach. ZaczynamySkładniki: Pół małej główki kapusty 600 gr mięsa mielonego-wołowego 200 gr pieczarek 2 jajka 0,5 szkl bułki tartej sól-1 łyżeczka, pieprz 0,5 łyżeczki1 szkl ryżu(...)bulionu kurczakowegokoperek- dużo oliwa Wykonanie: Gotujemy ryż( najlepiej wcześniej- by wystygł) Pieczarki myjemy , kroimy i podsmażamy na patelni, aż do odparowania wody. Szatkujemy kapustę na drobno, lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do miski dajemy mięso, kapustę, ryż, pieczarki, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz plus dużo kopru. Wszystkie składniki mieszamy do całkowitego połączenia. W razie czego można

Smaki Edyty
Prosty przepis na tartę wiśniową 169

szklanki brązowego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki zimnej wody. Wiśnie zasypujemy cukrem i lekko podsmażamy około 15 minut na średnim ogniu. Odcedzamy sok, który puściły i dalej smażymy. W zimnej wodzie rozpuszczamy mąkę i dodajemy do wiśni. Chwile gotujemy. Zrobi nam się bardzo gęsty kisiel. Odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowanie: Ciasto wyciągamy z lodówki i odkrawamy z niego(...)zbliżony do formy, którą będziemy używać do pieczenia. Wylepiamy ciastem dno i boki formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy arkusz papieru lub folię aluminiową i wsypujemy obciążniki (ryż, fasolę, kulki ceramiczne lub kamyczki), wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy 15 min, po tym czasie ściągamy obciążenie i podpiekamy jeszcze 10 min. Na podpieczone ciasto wykładamy

ladykitchen
Curry z bakłażanem i czarną fasolą 338

czerwonej pasty curry * 1 papryczka chilli * 1 ½ łyżki garam masala * 200 ml wody * 2 łyżki oliwy z oliwek * 1 ½ łyżeczki soli * pieprz Dodatki do podania: prażone migdały, świeża mięta, ryż, jogurt. WYKONANIE: Bakłażana kroimy na mniej więcej 1 cm kostkę, wrzucamy do miski i solimy (1/2 łyżeczki soli). Odstawiamy na 10 minut. (Jeżeli nie lubimy skórki od bakłażana(...)zmięknie ona w trakcie gotowania). Cebule, czosnek i papryczkę chili kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do rozgrzanego garnka z olejem. Dodajemy pozostałe przyprawy (garam masala, pasta curry) i smażymy około 5 minut uważając żeby czosnek się nie przypalił. Dodajemy bakłażana i smażymy kolejne 5 minut aż bakłażan nabierze koloru. Dodajemy pomidory z puszki i wodę. Całość przykrywamy i gotujemy

Mohiella
Kule jaglane smażone ala arancini 185

Wróciłam z wakacji z Sycylii. W barach, jak zapewne wiecie, królują arancini. Spejalność z ryżu. Moje kule powstały z resztek kaszy jaglanej z obiadu. Pomysł powstał na bazie arancini. Podane z salsą pomidorową, ale dzieci pewnie wybrałyby ketchup. Polecam różne nadzienia. Można schować w kuli jaglanej także warzywa np. brukselkę, szpinak, kawaek ryby. Podawać  z różnymi  sosami(...)Składniki:  2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 jajka sól pieprz ser mozzarella lub feta ok 1 litr oleju rzepakowego do smażenia bułka tarta łyżeczka słodkiej papryki w proszku pomidory w puszce  ząbek czosnku  bazylia  sól oliwa z oliwek Wykonanie: Kaszę wykładamy do miski wbijamy jajo, dodajemy pieprz i mieszamy na jednolitą masę. Ser kroimy na kosteczki

AZgotuj!

Proponowane wyszukiwania