smażony ryz - 2146 przepisów (strona:61/144)

ZUPA KREM Z DYNI Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 165

płaska łyżeczka tabasco – 4 – 6 kropli mieszanka nasion – 4 łyżki gałka muszkatałowa olej do smażenia sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Dynię obrać, wydrążyć gniazda z nasionami, pokroić na kawałki. Obrać cebulę i marchewkę. Pokroić. Obrać czosnek i wycisnąć przez praskę. Wszystko smażyć na średnim ogniu, na patelni z olejem 20 minut. Dodać szklankę bulionu, zmniejszyć ogień, dodać przyprawy, i dusić(...)miękkości. Wszystko razem zblendować, dodać 100 ml wody, mleko kokosowe i tabasko. Gotować chwilę do połączenia się składników. Przelać do miski, posypać ziarnami. Najlepiej serwować z grzankami lub ryżem

kuchniabellissima.wordpress.com
Kurczak prawie meksykański 209

limonka sól, papryka wędzona i kolendra mielona do smaku olej kokosowy do smażenia Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę kroimy w drobną kostkę, cebulę w pół talarki i podsmażamy na łyżce oleju kokosowego. Kurczaka kroimy w większą kostkę i dodajemy do warzyw. Smażymy 5 minut i zmniejszamy temperaturę. Dodajemy przyprawy i dusimy często mieszając przez kolejne 10 minut(...)limonki. Wyciśniętą limonkę kroimy na ćwiartki i dodajemy do mięsa – przed podaniem wyciągamy. Dusimy kolejne 5-10 minut. Taki kurczak dobrze będzie się komponował także z kuskusem lub ryżem

Kucharzyca
Pierś kurczaka w czosnku 288

Moja dzisiejsza propozycja obiadowa to pierś kurczaka w czosnku. Wiedząc, że będę mieć mało czasu na przygotowanie obiadu, szukałam czegoś szybkiego i trafiłam na ten przepis

kuchnia doski
Grillowany filet drobiowy na sałatce z rukoli 205

dobrze rozgrzaną – kładę porcje mięsa. Smażę po 5-7 minut z każdej strony. Po usmażeniu filety zawijam w folię aluminiową i odkładam na ok.10 minut (przez ten czas soki się wchłoną, a mięso będzie soczyste). W tym czasie szykujemy sałatkę z rukoli ze szpinakiem.Filety możemy podać jako danie obiadowe, czy kolacyjne. Z ryżem, ziemniakami, frytkami, bagietką – jednym słowem – z czym

mojewypiekiinietylko
Smaki Indii: Kurczak maślany/ Taste of India: Butter chicken 515

pokruszoną chilli (opcjonalnie) - smażymy kolejną minutę do uwolnienia aromatu. Dodajemy zmiksowane pomidory, gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje (około 6-7).4. Do sosu wrzucamy kurczaka, dodajemy 20 g masła i śmietanę. Mieszamy, aż sos stanie się jednolity, a całe masło się rozpuści. Przekładamy na talerze, posypujemy posiekaną kolendrą. Podajemy z ryżem basmati lub chlebkiem naan. Smacznego

Tajskie smaki
Butter Chicken 191

Butter Chicken...Aromatyczny, soczysty filet z kurczaka.Aksamitny, maślano-pomidorowy sos.Całość aromatycznie przyprawiona.Podany ze smażonym ryżem po indyjsku.Zapraszam!Składniki:Mięso i marynata:500 g filetu z

Gospodyni Miejska
Dietetyczne kotlety mielone z płatkami owsianymi 237

łyżki oliwy. Smażymy nasze kotleciki około 3-4 minuty z każdej strony.  4. Przekładamy kotleciki do żaroodpornego naczynia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, na 20-25 minut. Zrobione! :) Podałam kotleciki z dwoma małymi gniecionymi ziemniakami (ponieważ ziemniaki są zdrowe i o wiele mniej tuczące niż makaron lub ryż!), odrobiną buraczków i sałatą polaną jogurtem naturalnym

My Culinary Art
Risotto z pieczarkami 522

Z okazji dnia kuchni włoskiej w sklepie nabyłam mega paczkę ryżu arborio do risotta.. i co? i od razu zrobiłam proste, kremowe i mega pyszne

Bernika - moj kulinarny pamietnik
KURCZAK W POMIDORACH 180

części, przyprawiamy, smażymy w ulubionych  przyprawach (sól, pieprz, czosnek) na łyżce oliwy.  Gdy będą gotowe zalewamy pomidorami i dusimy ok 10 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy pokrojoną  na mniejsze części  lub startą mozzarellę - trzymamy na małym ogniu do momentu jej rozpuszczenia, dodajemy świeżą bazylię (ewentualnie suszoną)  ii podajemy z ziemniaczkami, ryżem albo makaronem. SMACZNEGO

BezglutenowaIzabela
Kotleciki w warzywach 148

Smażymy ok. 5 minut na wolnym ogniu.   Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w ok. 0,5 l wody i wlewamy do warzyw.   Doprawiamy do smaku.Gotujemy ok. 10 minut.   Dokładamy nasze usmażone kotleciki i mieszamy.   Całość przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut.   Kotleciki możemy podać z ryżem, makaronem

Maminek kulinarny
Kurczak w sosie orzechowym 383

oleju. Dodać warzywa, smażyć do miękkości. Posolić, popieprzyć i doprawić sosem sojowym.  Orzechy zblendować na papkę (uproszczone masło orzechowe). Dodać do warzyw i mięsa. Wymieszać. Zalać bulionem. Dusić chwilę do przejścia smaków. Doprawić cayenne.  Mąkę ziemniaczaną rozrobić w wodzie. Dodać do sosu i chwilę dusić mieszając do zagęszczenia sosu. Podawać z ugotowanym ryżem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Curry z kurczaka w sosie saté 368

woku masie i smażymy na złotawy kolor.  Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy warzywa, sos rybny oraz cukier. Doprowadzamy do wrzenia, i na małym ogniu gotujemy około 20 minut (lub do momentu w którym uznamy, że warzywa są wystarczająco miękkie). Tuż przed podaniem posypujemy orzeszkami ziemnymi (*papryczką chili, kolendrą).  Serwujemy z makaronem noodle lub ryżem. Smacznego!!!Źródło: "Indiase & Thaise

W mojej holenderskiej kuchni
Nietypowe klopsiki w delikatnym sosie pomidorowym 333

wszystkich na raz. W trakcie smażenia :) Zrumienione kotleciki przekładamy do ciepłego sosu i dusimy ok. 20 min. Po tym czasie można jednego sprawdzić, ale powinny być już gotowe. Na koniec możemy zabielić sos dwoma łyżkami śmietany. Śmietanę hartujemy najpierw kilkoma łyżkami gorącego sosu i dopiero dodajemy do całości. Podajemy na ciepło np. z brązowym ryżem lub kaszą, posypane posiekanym szczypiorkiem

Ratunku obiad
Kociołek rozmaitości ;) 3149

podać z kaszą, makaronem, ryżem... jednym słowem, co kto lubi ;)   A oto moja propozycja podania. Składniki: 0,5kg piersi z kurczaka cebula 2 małe cukinie 4 pomidory 10 sztuk pieczarek papryka przecier pomidorowy 2 łyżki sezamu przyprawa do kurczaka curry papryka słodka i ostra pieprz ziołowy, sól bazylia, oregano, zioła prowansalskie masło do smażenia ketchup (można ale niekoniecznie

Czerwona Porzeczka
Şakşuka - bakłażan w sosie pomidorowym 178

grecką braimi. Charakterystyczne dla Şakşuki jest jednak to, że Turcy jadają ja na zimno.Jednak Wy możecie potraktować ją jako tradycyjne danie obiadowe. Lecho mojej Mamy świetnie smakuje z ryżem i kawałkiem kurczaka i myślę, że również tak można by podać Saksukę. Czy na zimno, czy na ciepło, warto sięgnąć teraz po to danie, szczególnie, że cukinii i bakłażanów na rynku(...)pomidorów, obranych i pokrojonych na kawałki, lub 2 puszki pomidorów 4 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka soli pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru oliwa do smażenia do podania: jogurt naturalny Przygotowanie: Obierz bakłażany ze skórki, odkrój końce i pokrój w dużą kostkę. Umieść je w durszlaku, posyp solą i wymieszaj rękoma. Odstaw na 15 minut

Chilli Czosnek i Oliwa
RYŻOWE PĄCZKI PIECZONE (BEZGLUTENOWE) 204

I znów, matka z córką siedziały i studiowały desery chińskie, po czym postanowiły je spolszczyć i odchudzić, aby brzuchy domowników wytrzymały. Chodziły za nami pączki, ale

Wypisz Wymaluj
Smaki Indii: Wieprzowina Vindaloo 194

grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso. Smażymy, aż lekko zbrązowieje. Wieprzowinę wykładamy na talerz, a do rondla wrzucamy cebulę. Smażymy do miękkości, wrzucamy mięso i przygotowaną wcześniej pastę. Smażymy około 4 minut, aż poczujemy uwalniające się zapachy. Dolewamy bulion (warzywny lub drobiowy), doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 60 min. 3. Podczas, gdy nasze mięso(...)kostkę, dodajemy miętę i sok z cytryny, kruszymy papryczki. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki. Wyciągamy dopiero przed podaniem mięsa. 4. Na talerze rozkładamy przygotowane mięso, obok kładziemy ryż lub chlebki naan; sambal podajemy w osobnym naczyniu. Smacznego! :) Przepis bierze udział w akcji

Tajskie smaki
Kurczak z ciecierzycą 168

przygotowaniu obiad: oto kurczak z ciecierzycą duszony w pomidorach. Danie jest na tyle sycące, że możemy je zjeść bez żadnych dodatków w postaci ryżu czy kuskus, ale możemy je też urozmaicić  zielonym ryżem , który będzie się wspaniale komponował  z kurczakiem. Kurczak z ciecierzycą Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 6 udźców z kurczaka 1 duża cebula(...)przecieru pomidorowego 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (używam też ciecierzycy z puszki) 1 łyżeczka papryki 1/2 łyżeczki kuminu sól szczypta cukru pieprz posiekana natka olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka solimy i pieprzymy, obsmażamy ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Cebulę kroimy w piórka, dorzucamy do mięsa i również przesmażamy. Gdy będzie szklista dodajemy przecier pomidorowy, ciecierzycę i przyprawy. Mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Grecka uczta- kofty z feta i tzatziki | Wielki test !!! Aż 7 obiadów za 100zł. "Moje Smaki Życia" 139

siekamy, dodajemy go do ryżu i mieszamy. Pomidory smarujemy oliwą, napełniamy farszem i zapiekamy (200 stopni, 20 minut, góra i dół).  Mięso mieszamy z utartą na tarce bułką, przyprawą do kurczaka, posiekaną 1/4 cebuli, odrobiną posiekanej natki, dodajemy także 1 jajko. Lepimy kulki i z nich formujemy takie rurki grube :) nabijamy na patyczki szaszłykowe. Smażymy aż mięsko stanie się

ClauditteMissCooking
Brak tytułu 159

mąkę wymieszać. Dodać pianę. Smażyć  placuszki, na małym ogniu. Podawać z cukrem pudrem i ulubioną konfiturą. U mnie z konfiturą z płatków róży od Premium Rosa :) Smacznego ! Alpro napój ryżowy - kilka słów Napój ryżowy Alpro jest wyśmienitym bezmlecznym i bez dodatku soi sposobem na ugaszenie pragnienia. Napój ryżowy Alpro, wykonany wyłącznie z najwyższej jakości ryżu, uprawianego i zbieranego

kolorowotorcikowo
Potrawka z kurczaka z fasolką szparagową 83

cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Dodać czosnek wyciśnięty przez praskę i chwilę smażyć po czym dodać kurczaka pokrojonego na kawałki wielkości większego kęsa. Chwilę smażyć, aż kurczak się przyrumieni. Doprawić solą i pieprzem, cynamonem, kurkumą, pieprzem kajeńskim, dodać koncentrat pomidorowy i wszystko dokładnie wymieszać i chwilę smażyć. Dodać fasolkę szparagową pokrojoną na kilkucentymetrowe kawałki, pomidory z puszki oraz wodę(...)gotować do czasu aż fasolka będzie miękka. Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z limonki.  Potrawkę z kurczaka z fasolką szparagową podawać z ryżem.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Danie jednogarnkowe – chilli con carne 232

podać z pieczywem, ryżem, kaszą albo zjeść samodzielnie. Jest na tyle syta, że z całą pewnością zaspokoi Wasz głód. Listę składników i przepis na chilli con carne znajdziecie poniżej: Chilli con carne – składniki 400 g mięsa mielonego (najlepiej wołowego lub wołowo- wieprzowego) 1 cebula 2 czerwone papryki puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy olej do smażenia 3 ząbki czosnku puszka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Warzywne curry z ciecierzycą, kalafiorem i batatami 145

wszystkie suche przyprawy. Smaż przez minutę po czym wlej bulion, kokosowe mleko i pomidory. Przeciśnij czosnek i dodaj do curry. Dopraw solą i gotuj sos przez 5 minut. Następnie włóż do sosu upieczone warzywa i odcedzoną ciecierzycę. Zamieszaj i gotuj curry przez 10 minut. Pokrój grubo kolendrę i wymieszaj z sosem. Podaj curry z ryżem lub chlebem. Spara Spara Spara

codojedzenia
kurczak teriyaki 170

main, nori, ryż do sushi, ocet ryżowy, a co tam, biorę wszystko :)  Ale dziś czas pozwolił jedynie na bardzo szybkiego kurczaka. Oczywiście przewidziałam to odpowiednio wcześniej i zdążyłam go zamarynować. Niestety tylko na godzinę. Nie dość, że szybkie, to zdrowe i fit.  Do dzieła! Składniki: - 300 g filetu z kurczaka - olej kokosowy/sezamowy do smażenia marynata: - 3 łyżki

Cook&Love
Łosoś z warzywami w miodzie i ryżem jaśminowym 174

mój ulubiony ryz jaśminowy :). Nam smakowało bardzo :)) Danie jest szybkie i proste. Jeśli lubicie ryby na słodko to polecam :))) Miłego dnia :) Składniki: filet z łososia mała cukinia  brokuł kukurydza z puszki suszone pomidory pomidorki koktajlowe sok z cytryny ząbek czosnku czerwona cebula sól pieprz  miód wielokwiatowy 2 łyżki ryż jaśminowy olej kokosowy do smażenia Brokuła podgotowałam, ryż

kruche babeczki
Indyk z jabłkiem w sosie curry 116

ziele angielskie. Nakrywamy i smażymy na małym ogniu ok. 1 godz. Do miękkiego już mięsa dodajemy przyprawę curry. Jeśli woda się wygotowała podlewamy jeszcze szklankę wody- mieszamy. Jabłka ubieramy, kroimy w ósemki i dodajemy do mięsa. Nakrywamy i jeszcze dusimy ok. 10 min. Jabłka powinny być miękkie, ale nie dopuszczamy, by się rozpadły. Podajemy z ryżem , ziemniakami lub kaszą. SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Pstrąg w sosie winnym z zieloną natką 92

Wlać wino i chwilkę smażyć , a ż alkohol odpar uje i dolać bulion. Trzy mać na ogniu do 5 min. Mięso pstrąga będzie już białe ( gotowe ) . Zdjąć go na tale rz yk, a sos zmiksować na gł adko. Przeło żyć znów wszystko na pate l nię , dodać drobno posiekaną pietruszkę, del ikatnie wymieszać. Podawać z ryżem lub świe żym pieczywem

Gaździnka warzy
Tradycyjnie- Gołąbki 367

sprofanowałam tradycyjny przepis mojej babci- białą kapustę zastąpiłam włoską, zamiast mielonej wieprzowiny wykorzystałam pierś z kurczaka, a co najważniejsze! Wywróciłam do góry nogami proporcje zwiększyłam ilośc mięsa, zmniejszyłam zawartość ryżu, a całość skompałam w pysznym aromatycznym pomidorowym sosie- o zgrozo!- bez śmietany!   Sama zrobiłam Gołąbki! I zjadłam Gołąbki! Chyba muszę zadzwonić do Mamy, napewno mi nie uwierzy... Podsumowując wyszło(...)piersi z kurczaka 100g ryżu 1 jajo sól, pieprz Sos pomidorowy 6 pomidorów Lima 2 duże ząbki czosnku 2 małe cebule lub 1 duża 1 łyżka oliwy sól, pieprz zioła prowansalskie Gołąbki: Liście kapusty oczyścić i parzyć w gorącej wodzie przez około 4-5minut. Pierś z kurczaka zmielić, wymieszać z jajem i ugotowanym ryżem. Doprawić do smaku solą

Zapiski Młodej Żony
Bitki wieprzowe z pieczarkami 142

dwóch stron.Do smażenia dodać pokrojoną z piórka cebulę i pieczarki. (Zawsze mam w zamrażarce przygotowane pieczarki i do tego dania, jak znalazł, można nawet wrzucić zamrożone :)Podsmażone mięso i warzywa wrzucamy do większego naczynia i dusimy z niewielką ilością, aż wszystko będzie miękkie. Dusimy do miękkości :)Takie mięsko może być podawane z ziemniakami, ryżem, kaszą i z każdą ulubioną

Lawendowe Niebo
Łosoś ze szpinakiem, serem pleśniowym i migdałami 218

Jedno z moich ulubionych dań. Przygotowuję je najczęściej jako główne danie podczas kolacji ze znajomymi albo serwuję mojej Rodzinie na obiad. Na pierwszy rzut oka potrawa

Słodko-Słony Świat Ilony
Dorada po azjatycku 198

ochoty na typowo smażoną rybę. Sposób azjatycki to był strzał w dziesiątkę. Połączenie kolendry, chili, imbiru, dymki i sosu sojowego sprawdza się zawsze. Ryba była fantastyczna – ugotowana na parze, lekko ostra, lekko orzeźwiająca z charakterystycznym posmakiem jaki daje kolendra. Na pewno taki sposób na rybę zagości u mnie na stałe. Można podawać z sypkim ryżem lub kuskusem. Składniki

Poezja smaku
Kurczak w zielonym sosie curry 300

cebulę i wyciśnięty czosnek- smażymy 2 min. Dodajemy pastę curry, bulion z kurczaka, liście cytrynowe i mleko kokosowe. Gdy zacznie się gotować dodajemy piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę- trzymamy na małym ogniu około 15 min. Na koniec dodajemy sos rybny, sojowy, sok z limetki i cukier. Trzymamy na ogniu 2-3 min. Gotowe.Gotujemy ryż. Smacznego

Smaki Edyty
Cudowne curry rybne. 178

ogniu. Następnie dorzucamy curry, smażymy jeszcze 1 minutę cały czas mieszając. Dodajemy rybę (jeden płat pokrojony na 3 części), zalewamy pokrojonymi pomidorami w puszce wraz z zalewą i mleczkiem kokosowym. Całość raz na jakiś czas delikatnie mieszamy i gotujemy przez ok. 20 min. Na koniec dorzucamy kolendrę (ja nie miałam dodałam miętę cytrynową). Podajemy z ryżem pełnoziarnistym albo chlebkiem naan

Brzuszki Łakomczuszki