smażony ryz - 2146 przepisów (strona:54/144)

Pierś z kurczaka z cieciorką w sosie pomidorowym 183

pomidorowym, danie doskonale smakuje z makaronem. Również możemy je podać z ryżem. Składniki: 0,5 kilograma piersi z kurczaka 1 puszka cieciorki 1 cebula 2 ząbki czosnku 0,5 litra przecieru pomidorowego 1 łyżeczka suszonej bazylii  Sól do smaku Pieprz czarny mielony Przyprawa do kurczaka Olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju

Bajeczna Kuchnia
INDYJSKIE CURRY Z MIELONYM INDYKIEM 162

wkladam łyżkę oleju kokosowego a następnie wkładam mięso mielone z indyka. Smażę.  Następnie obieram szalotkę i drobno kroję. Dodaję do mięsa. Doprawiam. Zalewam mleczkiem kokosowym. Duszę ok 3 min następnie dodaję pastę curry. Mieszam i dalej duszę. Na koniec dodaję drobno posiekaną natkę pietruszki. Curry podaję z ryżem lub krążkami tortilli

Gotowanie Patki
Drobiowe kieszenie pełne sera 338

niego ser , oraz gałązkę majeranku . Zapinamy wykałaczkami ( jak na zdjęciach ) . Smażymy z obu stron na małym ogniu , aż filety zrobią się apetycznie złociste , trwa to około 15-20 minut w zależności od ich grubości . Po zdjęciu z patelni , wyciągamy wykałaczki , kroimy w plastry i podajemy na ryżu lub kaszy z warzywami . Smacznego Post Drobiowe kieszenie pełne sera pojawił się poraz

Ogrodnik w podróży
Portobello faszerowane quinoa 217

wyjątkowo mięsisty, wyrazisty smak mięsa, stanowi zatem świetną opcję dla wegetarian. Smażone Portobello to idealny zamiennik kotleta w wegeteriańskich burgerach. Ze względu na swoje rozmiary i kształt idealnie nadają się do faszerowania. Danie uniwersalne, bo składniki farszu można dowolnie modyfikować. U mnie faszerowana kaszą quinoa. Komosa ryżowa, ryż peruwiański lub "święte zboże Inków", jak kto woli, jest lekkostrawna, pyszna

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Thai Red Chicken Curry 179

wykonaniu i nie wymaga aż tylu przypraw.  Składniki:Olej do smażenia,Mleczko koksowe puszka,Kawałki kurczaka,2 duże pieczarki,1 łyżka czerwonej pasty curry,1 łyżka żółtej lub zielonej pasty curry,1 łyżka sosu rybnego,1 łyżeczka ciemnego cukru,Sok z połowy limonki,Ząbek czosnku,Cebula,Ryż jaśminowy,Natka pietruszki, jak dekoracja.Wykonanie:Przysmażamy na oleju cebulkę i czosnek

Kulinarna rozmowa
Dulces de Semana Santa 155

przypominające nasze faworki, leche frita (smażone mleko) - klasyczny hiszpański deser przypominający smażony budyń, a także buñuelos, czyli malutkie pączki z waniliowym wnętrzem. Wszystkie przysmaki łączą dwa charakterystyczne składniki - cynamon oraz skórka z cytryny (zastępowana czasem pomarańczą). Oprócz tego na stołach gości potrawka z ciecierzycy (potaje de garbanzos), ryż na mleku (arroz con leche) i Monas de Pascua, będące bardzo

Food Square
SZYBKIE CURRY Z TOFU. 158

odrobinie oleju. Kiedy będzieszkliste, wrzucam porkojoną w kostkę paprykę, pepperoni, cukinię. Smażę,a gdy stanie się złociste, wlewam mleko. Podgrzewam na wolnym ogniu.Osobno podsmażam pokrojone w kostkę tofu. Następnie dodaję do warzyw przyprawy, tofu, wszystko mieszam.Solę i pieprzę, gdy to konieczne. Zagotowuję. Podaję z czerwonym ryżem.SMACZNEGO!Pozdrawiam,Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
STEKI Z INDYKA W ŚMIETANOWYM SOSIE 187

spowodować wypływania soków. Usmażone przekładamy na talerz. Na patelnie po smażeniu steków wlewamy bulion, zagotowujemy, po czym wlewamy mąkę rozrobioną w odrobinie zimnego bulionu oraz zahartowaną śmietanę. Doprawiamy sos do smaku, a dla nadania ładnego wyglądu dodajmy posiekany koperek oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. Podajemy z ryżem

Walijskie Pichcenie
Sajgonki ze świeżym szpinakiem i grzybami 120

ryż i kroimy liście szpinaku .Do poduszonych grzybów dodajemy jajko , ryż , szpinak oraz przyprawy – wszystko razem podsmażamy na patelni przez 3-4 minuty .Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie przez 2-3 sekundy i kiedy daje się swobodnie formować nakładamy nasz grzybowo - szpinakowy farsz .Gotowe sajgonki smażymy na głębokim tłuszczu . Smacznego

Anioły w kuchni
Sajgonki ze świeżym szpinakiem i grzybami mun 139

ryż i kroimy liście szpinaku. Do poduszonych grzybów dodajemy jajko, ryż, szpinak oraz przyprawy, wszystko razem podsmażamy na patelni przez 3-4 minuty. Papier ryżowy moczymy w ciepłej wodzie przez 2-3 sekundy i kiedy daje się swobodnie formować nakładamy nasz grzybowo - szpinakowy farsz. Gotowe sajgonki smażymy na głębokim tłuszczu

Apetyczna babeczka
Chilli con carne 132

smażyłam dalej przez ok. 5 minut. Do mięsa dosypałam przyprawy i smażyłam przez kolejne 5 minut, często mieszając. Całość zalałam pomidorami, dorzuciłam też paprykę, kukurydzę i fasolę. Dokładnie wymieszałam i zmniejszyłam ogień. Dusiłam pod przykryciem przez ok. pół godziny. Chilli podałam z moimi domowymi nachosami, ale zazwyczaj ryż też się świetnie sprawdza

Kulinarny Pamiętnik
Sałatka z makaronem i kurczakiem. 438

ładniki:podwójna pierś z kurczaka;200 g makaronu w kształcie ziarenek ryżu;2 ogórki świeże;pęczek koperku;4 łyżki majonezu;przyprawa gyros;sól, pieprz;opcjonalnie oliwa z oliwek.Dokładnie opłukanego kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą gyros i zostawiamy w lodówce na co najmniej 2 godziny. Następnie smażymy go na oliwie lub tak jak ja bez tłuszczu. W osolonej wodzie

Miksturownik
Czarny ryż Venere z łososiem i słodkim groszkiem 223

Gotujemy ryz w dużej ilości lekko osolonej wody. Czarny ryz będzie gotowy po około 30 minutach. W tak zwanym między czasie, przygotowujemy dzwonki łososia: myjemy pod bierzacą wodą, osuszamy na papierowym ręczniku, lekko soloimy i pieprzymy.  Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki smalczyku roślinnego Smakowita Pajda. Smażymy łososia z obu stron.  Usmażonego łososia dzielimy na małe kawałeczki

Mia Cucina Sofieta
Brukselka z kurczakiem po prowansalsku 155

minut. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić czosnek i cebulę, smażyć 2 minuty. Dodać pokrojone pomidory. Dusić na małym ogniu 10 minut. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami i ostrą papryką. Dodać brukselkę i pokrojonego kurczaka. Dusić jeszcze 5 minut, aż smaki się połączą. Posypać zieloną pietruszką. Podawać z ryżem lub pieczywem. Źródło: Hortex Smacznego

Zielona Kuchnia
Szybki kurczak z ananasem i warzywami 210

papryka słodka odrobina cukru Do dzieła!!! Kurczaka i ananasa kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy czosnek - chwilę smażymy ale uważamy aby nie zbrązowiał - wrzucamy kurczaka i smażymy ok 10 minut. Dodajemy marchewkę i ananasa - smażymy na dużym ogniu ciągle mieszając - marchewka ma pozostać jędrna i delikatnie chrupiąca. Odlewamy syrop z puszki ananasów - jeśli jest go mniej(...)kurczaka dodajemy przekrojoną na ćwiartki cebulę - chwile smażymy i zalewamy sosem z syropu i mąki - smażymy aż zgęstnie. Przyprawiamy w razie potrzeby papryką, pieprzem i solą ale uważamy aby nie przesolić gdyż sos sojowy dodany do sosu był już słony. Jeśli przecier pomidorowy był bardzo kwaśny możemy delikatnie posłodzić sos. Podajemy z ryżem. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Sałatka "Ananas" 3032

Pyszna i efektowna sałatka, gwarantuję, że goście będą zaskoczeni! :)Składniki: 2 woreczki ryżułyżeczka kurkumypierś z kurczakaprzyprawa do kurczakapuszka kukurydzy5 plastrów ananasa60g słonecznika łuskanegopieczarki konserwowe- około 20sztukgórna

Czerwona Porzeczka
Bakłażany faszerowane mięsem 231

oprószamy pieprzem, posypujemy oregano, dodajemy obrane, pokrojone pomidory i dymkę. Smażymy jeszcze przez 5 minut. Podpieczone połówki bakłażanów faszerujemy mięsem i posypujemy startą mozarellą. Wkładamy jeszcze do piekarnika, razem z pomidorkami koktajlowymi, na ok. 10 minut, aż ser się rozpuści i podrumieni. Bakłażany faszerowane podałam z dodatkiem ryżu. Do takich potraw, moim zdaniem, nawet nie potrzeba zachęcać. Stanowią syty

mojewypiekiinietylko
Kurczak w aksamitnym sosie orzeszkowym 161

cebulę i paprykę w paski, a marchewkę w plasterki. Wszystko razem smażyć na patelni przez 5 minut, mieszając co jakiś czas.2. Fix rozmieszać w zimnej wodzie i dodać do podsmażonych składników.3. Całość gotować jeszcze ok. 10 minut. Na koniec dodać orzeszki i wymieszać.4. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.PS. Spodziewajcie się niedługo także drugiego nowego fixa, którego

Pasja Smaku
Kurczak duszony z cukinią i papryką 248

Pierś kurczaka pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Chwilę smażyć, gdy mięso zmieni kolor dodać pokrojone warzywa. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić wszystko aż mięsko i warzywa zmiękną. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Zestawić z ognia, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. Podawać z ryżem

Monia miesza i gotuje
Kurczak po tajsku z ryżem 722

około 4 min. Dodajemy paprykę- smażymy około 3 min. Po tym czasie wyciągamy wszystko na talerz. Do tego samego garnka dodajemy olej sezamowy, wrzycamy kurczaka pokrojonego w kostkiI smażymy 5 min, dodajemy pieczarki-pozostawiamy około 2 min.  W tym czasie z przypraw robimy paste. Wszystkie składniki łączymy.Dodajemy teraz cebulę z paprika, bullion kurczakowy I paste,mieszamy(...)pozostawiamy na gazie około 2 -3min. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w 100 ml wody dodajemy do naszego kurczaka- pozostawiamy do zagotowania. Gotowe :)Prawda , że było łatwo? :) Podajemy z ryżem .Smacznego

Smaki Edyty
Domowy sos słodko-kwaśny (do ryżu lub makaronu) 80

kwaśny z piersią z indyka, ananasem i warzywami jest prosty i dość szybki do zrobienia, a smakuje o wiele lepiej i jest zdrowszy o wszystkich sklepowych gotowców. Podany z ryżem basmati albo makaronem typu noodle smakuje wybornie. Taki sos jest częstym gościem na naszym stole, gdyż nie wymaga wiele pracy, a przygotowane danie jest pyszne, aromatyczne i kolorowe. Nigdy się(...)dodajemy marchew i paprykę. Całość smażymy jakieś 6-7 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy ananasa, cebulkę marynowaną, orzechy nerkowca, sok z ananasa, drugą szklankę wody, ocet, cukier i przyprawy. Całość mieszamy i dusimy jeszcze około 8-10 minut.   [caption id="attachment_9479" align="aligncenter" width="1200"] Domowy sos słodko-kwaśny (do ryżu lub makaronu)[/caption] Zobacz inne przepisy

e-PrzepisyKulinarne
Sushi w tempurze 152

Tempura to charakterystyczny sposób przyrządzania potraw w kuchni japońskiej. Polega na smażeniu na głębokim oleju różnych produktów obtoczonych w cieście, np. ryb, owoców morza, czy warzyw

Food Square
Mięso z Udek z Kurczaka w Żółtym Sosie Śmietanowym 215

oddzielić mięso z takich standardowych udek) nierafinowany olej kokosowy - do smażenia ok. 2 płaskie łyżeczki kurkumy świeżo zmielona u mnie sól himalajska świeżo zmielony pieprz 2 garści żółtej fasolki szparagowej - u mnie była mrożona natka pietruszki 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego ok. 200 ml śmietanki kremówki 30% makaron albo ryż - u nas wygrał makaron barwiony sepią - można zamówić w sklepach

Blondynka Gotuje
Chrupiący kurczak w aromatycznej panierce z pastą misą i imbirem 159

duży ząbek czosnku, 2-3 łyżki wina do gotowania Shaoxing, łyżka octu ryżowego 3 łyżki mąki pszennej, 4 łyżki mąki ryżowej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia sos: 5-6 łyżek jogurtu naturalnego, 1-2 łyżeczki słodkiej pasty chilli, sok z połowy limonki Filet z piersi kurczaka oczyść, umyć i osuszyć, pokroić na małe kawałki o wielkości(...)kurczak uzyskał temperaturę pokojową. Kawałki kurczaka obtocz w panierce i smaż do zbrązowienia w głębokim tłuszczu (temperatura 180 stopni). Usmażone kawałki kurczaka odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym do odsączenia nadmiaru tłuszczu. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny, pastę chili i sok z limonki. Kurczaka podawać z sałatą lub ryżem. Smacznego

Plate of Joy
Kule ryżowe z pieczarkami. Yummy 168

osób) Składniki: 200 g ryżu długoziarnistego lub dwie torebki 1 jajo pieprz, tymianek, ostra papryka Farsz: 10 pieczarek 1 duża cebula pieprz, grzybowy sos sojowy, oregano Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Dla leniuszków polecamy torebki z ryżem ugotować, aż będą pełne. Ryż ma być kleisty. Wrzucamy ugotowany ryż do miski i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie(...)jedno jajko i doprawiamy przyprawami. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Farsz to prosta sprawa ! Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na oliwie z oliwek i pod koniec smażenia skrapiamy niewielką ilością grzybowego sosu sojowego. Nada wyrazisty grzybowy smak. Na koniec dodajemy sporo pieprzu, oregano. Farsz gotowy. Z masy ryżowej odrywamy kawałki i w dłoniach formujemy okrąg, na który

vegetanie
Kotleciki ryżowo-marchewkowe 180

ostygną dodajemy do nich jajko pokrojone w kostkę, ugotowany ryż i surowe jajka. Jak całość będzie za rzadka aby formować kotleciki to dodajemy jeszcze 2 łyżki bułki tartej. Do całości dodajemy szczypiorek i doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy średniej wielkości kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor. Smacznego Kaloryczność kotlecików obliczyłam specjalnie

IMPRESJA SMAKU
Bigos z brukselki 118

Całość przyprawiamy solą morską, czosnkiem, chilli i świeżo zmielonym pieprzem. Smażymy nie dłużej, jak 8-10 minut. Brukselka ma być jędrna.Smak bigosu z brukselki zaskakuje bardzo pozytywnie,  nie czuć goryczki,   która bardzo wielu osobom przeszkadza (na to jest też inny sposób).  Podałam z filetami z  drobiu i ryżem. Dla mnie… i nie tylko - pycha. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post

mojewypiekiinietylko
Kotlety z marchewką i ryżem 140

świeżo mielony, sól morska świeżo mielona. Przygotowanie:     Ryż gotujemy ok. 10 minut. Gdy nam ostygnie dodajemy go wraz z jajkami do mięsa mielonego. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy posiekany szczypiorek. Wszystko razem mieszamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Formujemy małe kotleciki, wielkości śliwki i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Pycha

Aga w kuchni
Chrupiący kurczak słodko kwaśny 6862

papierowy. Po usmażeniu całego kurczaka wylewamy nadmiar oleju. Na reszcie smażymy czosnek, następnie dodajemy pokrojone warzywa. Kiedy warzywa będą gotowe (powinny być chrupiące) dodajemy sos i podgrzewamy, aż zgęstnieje.  Na koniec dodajemy kurczaka i podsmażamy, cały czas mieszając, aż kawałki pokryją się sosem. Posypujemy cebulką dymką. Podajemy z ryżem

Mania Gotowania