Wówczas na patelni roztapiamy masło i wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy. Smażymy chwilkę do lekkiego zrumienienia. Do mąki dodajemy niewielką ilość sosu, mieszamy aby nie powstały grudki i wlewamy z powrotem do garnka. Do sosu dodajemy śmietanę i doprawiamy solą oraz pieprzem, ewentualnie odrobiną maggi. Gotowe danie podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Ja wybrałam kaszę kuskus :). Smacznego
KasiekGotujeZapraszam na przepyszny ryż z wątróbką wieprzową- w drugim przepisie znajdziecie wątróbkę drobiową- tutaj . Przygotowując tą potrawę musimy pamiętać by nie solić przed smażeniem wątróbki- inaczej
Smaki EdytyRyż w którym można się zakochać. Ryż nie musi być nudny. Lubie eksperymentować, łączyć smaki i w ten sposób wróciłam do smażonego ryżu, a inspiracją
Smaki EdytyCurry, to potrawa, która często gości na naszym stole. Dzieci najbardziej lubią wersję z kurczakiem, mąż z owocami morza, a ja wegetariańską. Tym razem było po
Obiad za dychęTo proste danie. Pełne smaku, lekkie i delikatne choć i troszkę pikantne. U mnie z surówką z białej kapusty i ryżem basmati. Przepis pochodzi gdzieś z
Dzieje kuchennej Wiewiórysię wody zawsze dodaję kostkę rosołową – makaron (czy ryż) jest wtedy moim zdaniem smaczniejszy. Gdy woda się grzeje siekamy łososia na drobne kawałki, cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidorki przekrawamy na pół, a ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Na patelnię rozgrzaną z łyżeczką oleju wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Do cebuli na patelnię dorzucamy pokrojone
Martyna Cookssłoików lub zamrozić. Pasuje do wszystkiego – mięs, ryżu, makaronu. Ja najchętniej zjadam go z ugotowaną kaszą i wtedy robi staje się cukiniowym gulaszem. Do przygotowania potrzebujemy: 1 czebulę, utartę na tarce 500 g utarte j cukinii ok 100 ml śmietanki wegańskiej 2-4 łyżki curry tłuszcz do smażenia sól, pieprz do smaku ok. 150 ml bulionu do podlania
Szybko Tanio Smacznieznajduję czas na przyrządzenie ciepłego i porządnego śniadania. Dziś skusiłam się na racuszki z białego ryżu polane sokiem owocowym, które znalazłam w książeczce z 'Poradnika domowego'. Same w sobie praktycznie niesłodkie, świetnie współgrają z gęstym sokiem, Mogłabym raczyć się nimi częściej... Składniki -35dag ryżu -2 i 1/2 szklanki mleka -3 jajka -2 łyżeczki masła -łyżka cukru(...)owocowego (ja użyłam gęstego wiśniowego domowej roboty) -olej Przygotowanie Ryż sparzyć wrzątkiem na sicie, zalać mlekiem i ugotować na sypko. Gdy ostygnie, dodać żółtka utarte z cukrem i masłem oraz mąkę ziemniaczaną. Z białek ubić pianę i dokładnie wymieszać z masą ryżową. Kłaść masę łyżką na gorący tłuszcz i smażyć z obydwu stron, rumieniąc. Racuszki podawać polane sokiem
Zielona Kuchniamarynujemy minimum 2h Cebulę, paprykę i przyprawy smażymy doslownie 3 minuty, dodajemy pomidory i jogurt. Gotujemy kolo 10 min, nastepnie blendujemy całość na dość gładki sos. Zamarynowane piersi podsmażamy doslownie kilka minut, przekladamy do sosu i calosc gotujemy 10 min. I gotowe! U mnie dziś podane z ryżem naturalnym
Mamuśka wraca do formyszybkie i pyszne danie. Można podawać z makaronem lub ryżem. Składniki: 400 g piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka 1 papryka czerwona 300 g pieczarek 2 serki topione śmietankowe (każdy po 100g) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 szklanki mleka bazylia sól, pieprz olej do smażenia dowolny makaron np. kokardki, świderki, rurki Sposób przygotowania: 1. Pierś
Na Ciasteczkowych Papierachczyli koperkowe pulpety. Najczęściej podaję je z ziemniakami lub ryżem oraz surówką. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1/2 kg łopatki wieprzowej, 1 cebula, 1/2 pęczka koperku, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 1 litr wody, 1 łyżka mąki, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1,5 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso razem z cebulą mielę przez
Tradycyjna kuchnia Kasisię wody zawsze dodaję kostkę rosołową – makaron (czy ryż) jest wtedy moim zdaniem smaczniejszy. Gdy woda się grzeje siekamy łososia na drobne kawałki, cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidorki przekrawamy na pół, a ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Na patelnię rozgrzaną z łyżeczką oleju wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Do cebuli na patelnię dorzucamy pokrojone
Martyna Cooksminut aż skórka zbrązowieje, przewrócić na druga stronę, podsmażyć jeszcze 3 minuty, przełożyć na talerz. Najlepiej mięso obsmażyć w dwóch turach, inaczej zamiast smażenia może się ugotować i skórka nie będzie chrupiąca. Podczas smażenia mięsa przygotować pozostałe składniki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Z chili usunąć pestki, posiekać. Jeżeli z kurczaka wytopiło się dużo tłuszczu, odlać część, aby na patelni(...)patelni wszystko co do niej przywarło podczas smażenia. Dodać bulion, sok i skórkę z limonki, miód. Dobrze wymieszać. Do sosu włożyć udka skórą do góry. Piec na środkowej półce bez przykrycia przez ok. 35 minut. Przed podaniem posypać zieleniną i obłożyć plasterkami /cząstkami limonki. Podawać z ryżem lub kaszą, chociaż i tak na koniec przyda się kawałek bagietki
Pełny talerzPrzygotowanie: Masło sklarować, dodać drobno posiekanego pora, czosnek smażyć chwilkę po czym dolać wina niech odparuje na wolnym ogniu. Fileciki ułożyć na porach dodać mleczko kokosowe i dusić, aż będą miękki ok 2-3 min. Nie trzeba ich przewracać!! bo się rozpadną:-) Posypać posiekaną natką i zajadać z ryżem lub pieczywem. Smacznego
Gaździnka warzyrozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i pokruszone papryczki chilli, Smażymy do zeszklenia. Dodajemy kurkumę i pastę krewetkową, dokładnie mieszamy, po czym dodajemy mięso. Przesmażamy kilka minut i zalewamy wodą tamaryndową. Dusimy przez godzinę co jakiś czas mieszając (pół godziny pod przykryciem, a następnie pół godziny bez przykrycia). Podajemy z ryżem, ewentualnie posypujemy tartą skórką limonki. Smacznego! :)Follow my blog with
Tajskie smaki