inny rodzaj mięsa to czas smażenia się wydłuża. Możecie również dowolnie je zarumienić lub wzbogacić o szereg dodatków, np. ser. Wystarczy go jedynie zetrzeć i posypać mięso pod koniec smażenia, a ładnie się rozpuści. To danie, polega tak naprawdę na dobrym przyprawieniu. Możecie użyć gotowej mieszanki, jaką oferuje Kamis (ja wybrałam tę opcję) lub przygotować własną. Na opakowaniu również jest(...)ryżem ugotowanym z dodatkiem curry lub kurkumy. Składniki na 3 porcje: ok. 70 dag piersi z kurczaka olej – 2-3 łyżki przyprawa kuchni arabskiej Kebab/Shoarma (Kamis) – ok. 1,5-2 łyżki Przygotowanie: Mięso pokroić w kostkę. Dodać olej i przyprawę. Zamarynować od 20 minut do kilku godzin, w zależności od tego jak aromatyczne ma być danie. Następnie smażyć
Fabryka pomysłówmięsa niż zwykle. Niemal w połowie składają się one z ryżu. Przypominają farsz gołąbkowy, najpierw trzeba je obsmażyć, potem duszą się w kremowym sosie. Wychodzą bardzo smaczne, w dodatku przepis jest oszczędny. Przepis na klopsiki mięsno-ryżowe Składniki: Pół kilograma mięsa mielonego – wieprzowina lub indyk, 100 gramów ryżu , 200 gramów świeżych grzybów (tym razem użyliśmy kurek ale mogą być(...)mięsno-ryżowe? Ryż ugotuj na sypko (może być lekko twardawy), przełóż do miski, przestudź. Cebulę drobno posiekaj, zrumień na odrobienie oleju, dodaj do ryżu. Dodaj także mięso mielone, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem, wyrób dłońmi na jednolitą masę. Pozostaw na około 10 minut, aby nieco stężała. Z masy formuj małe klopsiki, przesmaż na oleju, zdejmij. Smażące się klopsiki
Kulinarna Polskałyżeczki soli szczypta czarnego pieprzu mielonego 4 ząbki czosnku zamiennik jajka: 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 6 łyżek wody 1 1/2 szklanki wody 10 dużych łodyg szczypioru olej do smażenia Sos: 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 1 kropla oleju sezamowego (opcjonalnie, ale polecam użyć, bo nadaje ciekawego sezamowego twistu ) 1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu szczypta płatków chilli(...)olej, tak aby pokrył dno i łyżką nakładamy ciasto formując niewielkie okrągłe placuszki. Smażymy je do zarumienienia z obu stron. Układamy je na papierowym ręczniku, żeby usunąć nadmiar oleju. W tym czasie mieszamy wszystkie składniki sosu. Podajemy naleśniki maczane w sosie z ogórkami po koreańsku i ryżem. Do popicia dużo wody Smacznego! * Przepis znalazłam tutaj . Artykuł Koreańskie naleśniki pochodzi
Lamarida.plSzybkie, łatwe danie lekko pikantne, które idealnie sprawdzi się jako obiad w towarzystwie ryżu lub z świeżutkim pieczywem. Polecam Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 papryka zielona 2 papryki czerwone 1 duża marchewka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia suszona bazylia, oregano słodka mielona papryka carry, chili sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć
magiczna kuchnia Kasiwody odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Na każdy kotlet nakładamy pieczarki i cebulę, wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. U mnie dodatkiem był ryż, ale do takiego kotleta będą też pasowały inne dodatki. Rozliczenie: pierś
Czerwona PorzeczkaDziś pomysł na pyszne pulpeciki w sosie koperkowym :). Polecam z brązowym ryżem - to smaczny i zdrowy obiad. Składniki: -500 g mięsa mielonego -pół szklanki kaszy kuskus -pół szklanki bułki tartej -1 jajko -1 szklanka wrzącej wody -przyprawa do mięsa mielonego, sól, pieprz -olej do smażenia, mleko Wykonanie: Bułkę tartą namaczamy w mleku. Kaszę kuskus zalewamy szklanką wrzącej wody i przykrywamy
KasiekGotujeprzekrojone na połówki) i sos chili oraz sok z cytryny Smażymy około 4 minut ciągle mieszając. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. mnie najbardziej krewetki smakują z chlebkiem ciabattą z sosem z octu balsamicznego :) Ale możemy je podać także ze zwykłymi tostami albo ryżem.krewetki z sosem chili i z pomidorkami
Bon Appetit Małgorzatyjajko, chilli cayenne, kucharka i zeszkloną na 1 łyżce pokrojoną cebulą dodać ryż ugotowany najlepiej dzień wcześniej, dodać bułki tartej tyle aby masa była zwarta /mi wyszło ok.1,5 szklanki/, wsypać koperek i wszystko dobrze wyrobić jak na mielone mięsne kotlety na gorącym mocno oleju smażyć na rumiano kotlety i odkładać na ręcznik papierowy są pyszne takie kotlety
W Mojej Kuchni LubięMuszę przyznać, że ta kombinacja bardzo przypadła mi do gustu! Jestem niepoprawną fanką duszonych warzyw w każdej formie, ale to chorizo dodało mu charakteru Anna proponuje podanie go z ryżem, jednak mi smakuje też z pajdą świeżego chleba z chrupiącą skórką, który można maczać w tym pysznym sosiku. Dodałam jeszcze ekstra resztki kurczaka z poprzedniego obiadu, u mnie nic się(...)ryżu, ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu 1 bakłażan, pokrojony w kostkę 2 cukinie, pokrojone w kostkę 2 papryki, pokrojone w kostkę 3-4 pomidory, pokrojone w kostkę 200 g chorizo , pokrojone w plasterki 1 cebula, pokrojona w kosteczkę 3-4 ząbki czosnku, drobno posiekane listki z 2-3 gałązek świeżego tymianku sól, pieprz, cukier do smaku olej do smażenia
karmelowyoliwek Na sos paprykowy 1/2 papryki - zielonej 1/2 czerwonej 390 g opakowanie krojonych pomidorów 1 czerwona cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki bulionu do podania ryż lub kasza przygotowanie Klopsy : Kaszkę kuskus przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Wszystkie składniki na klopsy, z wyjątkiem oleju , umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Można zrobić(...)Papryki umyć, pozbawić pestek, połowę każdej odłożyć, a drugą pokroić w drobne paski. Na patelnię w której smażyliśmy pulpety, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć 2- 3 minuty Dodać paprykę i posiekany czosnek, smażyć kolejne 3 minuty, mieszając. Dodać pomidory, 1/2 szklanki bulionu, nieco oliwy i przyprawy. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok 15- 20 minut
Stare Garyrozgrzanej oliwie, po chwili dodać czosnek, a następnie pokrojonego indyka i smażyć mieszając przez około 2 minuty. Dodać pomidory, kukurydzę, cukinię, zioła, cukier, sól i pieprz. Garnek przykryć i dusić potrawę około 15 minut. Po zakończeniu duszenia dodać posiekaną bazylię. Potrawka doskonale smakuje podana z ryżem lub makaronem. * Aby szybko obrać kukurydzę z kolby należy trzymać pionowo w jednej dłoni
Moja Mama Gotujepatelni podgrzać oliwę na to wrzucić cebulę i zieloną paprykę, chwilę smażyć następnie dodać pomidora. Całość z patelni przelać do garnka z kurczakiem pomieszać i dodać 1/2 łyżki garam masali, i jeszcze gotować przez 5-7 min. Przed serwowaniem posypać posiekaną kolendrą. Świetnie smakuje z ryżem
Kulinarna rozmowafarsz. Każdy filet panierujemy w rozkłóconym jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia po czym przekładamy na blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st na ok 30 minut, aby filety "doszły" w środku. Podajemy z ziemniakami albo ryżem z dodatkiem ulubionej surówki
Walijskie Pichceniepapryczkę, smażymy 2 minuty. Na patelnię wrzucamy brokuły i smażymy przez 30 sekund. Bulion mieszamy z sosem sojowym, cukrem i 2 łyżeczkami mąki kukurydzianej. Zalewamy nim mięso i podgrzewamy chwilę, aż zgęstnieje. Jeśli sos będzie za gęsty dodajemy troszkę bulionu.Podajemy makaronem lub ryżem
Kulinarne przygody Gatityłyżek ketchupu mały słoiczek koncentratu pomidorowego lub pomidory rozdrobnione olej z ryżu 1 łyżka octu listek laurowy , ziele angielskie sól różowy pieprz ziarnisty w zalewie Rybę pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny i posypać solą.Kawałki ryby panierować w mące , jajku i bułce tartej . Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Cebulę pokroić w półplasterki, a pieczarki
Moje domowe kucharzeniepokroić w dużą kostkę. Do cebuli i mięsa dodać pieczarki, chwilę smażyć, dodać paprykę oraz pokrojoną w drobne paski kapustę pekińską. Wymieszać z koncentratem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać bulion, doprawić do smaku i dusić pod przykryciem przez 10 minut. Podawać z ziemniakami lub ryżem
Pasja Smaku