wszystkie suche przyprawy. Smaż przez minutę po czym wlej bulion, kokosowe mleko i pomidory. Przeciśnij czosnek i dodaj do curry. Dopraw solą i gotuj sos przez 5 minut. Następnie włóż do sosu upieczone warzywa i odcedzoną ciecierzycę. Zamieszaj i gotuj curry przez 10 minut. Pokrój grubo kolendrę i wymieszaj z sosem. Podaj curry z ryżem lub chlebem. Spara Spara Spara
codojedzeniamain, nori, ryż do sushi, ocet ryżowy, a co tam, biorę wszystko :) Ale dziś czas pozwolił jedynie na bardzo szybkiego kurczaka. Oczywiście przewidziałam to odpowiednio wcześniej i zdążyłam go zamarynować. Niestety tylko na godzinę. Nie dość, że szybkie, to zdrowe i fit. Do dzieła! Składniki: - 300 g filetu z kurczaka - olej kokosowy/sezamowy do smażenia marynata: - 3 łyżki
Cook&Lovemój ulubiony ryz jaśminowy :). Nam smakowało bardzo :)) Danie jest szybkie i proste. Jeśli lubicie ryby na słodko to polecam :))) Miłego dnia :) Składniki: filet z łososia mała cukinia brokuł kukurydza z puszki suszone pomidory pomidorki koktajlowe sok z cytryny ząbek czosnku czerwona cebula sól pieprz miód wielokwiatowy 2 łyżki ryż jaśminowy olej kokosowy do smażenia Brokuła podgotowałam, ryż
kruche babeczkiziele angielskie. Nakrywamy i smażymy na małym ogniu ok. 1 godz. Do miękkiego już mięsa dodajemy przyprawę curry. Jeśli woda się wygotowała podlewamy jeszcze szklankę wody- mieszamy. Jabłka ubieramy, kroimy w ósemki i dodajemy do mięsa. Nakrywamy i jeszcze dusimy ok. 10 min. Jabłka powinny być miękkie, ale nie dopuszczamy, by się rozpadły. Podajemy z ryżem , ziemniakami lub kaszą. SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwyWlać wino i chwilkę smażyć , a ż alkohol odpar uje i dolać bulion. Trzy mać na ogniu do 5 min. Mięso pstrąga będzie już białe ( gotowe ) . Zdjąć go na tale rz yk, a sos zmiksować na gł adko. Przeło żyć znów wszystko na pate l nię , dodać drobno posiekaną pietruszkę, del ikatnie wymieszać. Podawać z ryżem lub świe żym pieczywem
Gaździnka warzysprofanowałam tradycyjny przepis mojej babci- białą kapustę zastąpiłam włoską, zamiast mielonej wieprzowiny wykorzystałam pierś z kurczaka, a co najważniejsze! Wywróciłam do góry nogami proporcje zwiększyłam ilośc mięsa, zmniejszyłam zawartość ryżu, a całość skompałam w pysznym aromatycznym pomidorowym sosie- o zgrozo!- bez śmietany! Sama zrobiłam Gołąbki! I zjadłam Gołąbki! Chyba muszę zadzwonić do Mamy, napewno mi nie uwierzy... Podsumowując wyszło(...)piersi z kurczaka 100g ryżu 1 jajo sól, pieprz Sos pomidorowy 6 pomidorów Lima 2 duże ząbki czosnku 2 małe cebule lub 1 duża 1 łyżka oliwy sól, pieprz zioła prowansalskie Gołąbki: Liście kapusty oczyścić i parzyć w gorącej wodzie przez około 4-5minut. Pierś z kurczaka zmielić, wymieszać z jajem i ugotowanym ryżem. Doprawić do smaku solą
Zapiski Młodej Żonydwóch stron.Do smażenia dodać pokrojoną z piórka cebulę i pieczarki. (Zawsze mam w zamrażarce przygotowane pieczarki i do tego dania, jak znalazł, można nawet wrzucić zamrożone :)Podsmażone mięso i warzywa wrzucamy do większego naczynia i dusimy z niewielką ilością, aż wszystko będzie miękkie. Dusimy do miękkości :)Takie mięsko może być podawane z ziemniakami, ryżem, kaszą i z każdą ulubioną
Lawendowe NieboJedno z moich ulubionych dań. Przygotowuję je najczęściej jako główne danie podczas kolacji ze znajomymi albo serwuję mojej Rodzinie na obiad. Na pierwszy rzut oka potrawa
Słodko-Słony Świat Ilonyochoty na typowo smażoną rybę. Sposób azjatycki to był strzał w dziesiątkę. Połączenie kolendry, chili, imbiru, dymki i sosu sojowego sprawdza się zawsze. Ryba była fantastyczna – ugotowana na parze, lekko ostra, lekko orzeźwiająca z charakterystycznym posmakiem jaki daje kolendra. Na pewno taki sposób na rybę zagości u mnie na stałe. Można podawać z sypkim ryżem lub kuskusem. Składniki
Poezja smakucebulę i wyciśnięty czosnek- smażymy 2 min. Dodajemy pastę curry, bulion z kurczaka, liście cytrynowe i mleko kokosowe. Gdy zacznie się gotować dodajemy piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę- trzymamy na małym ogniu około 15 min. Na koniec dodajemy sos rybny, sojowy, sok z limetki i cukier. Trzymamy na ogniu 2-3 min. Gotowe.Gotujemy ryż. Smacznego
Smaki Edytyogniu. Następnie dorzucamy curry, smażymy jeszcze 1 minutę cały czas mieszając. Dodajemy rybę (jeden płat pokrojony na 3 części), zalewamy pokrojonymi pomidorami w puszce wraz z zalewą i mleczkiem kokosowym. Całość raz na jakiś czas delikatnie mieszamy i gotujemy przez ok. 20 min. Na koniec dorzucamy kolendrę (ja nie miałam dodałam miętę cytrynową). Podajemy z ryżem pełnoziarnistym albo chlebkiem naan
Brzuszki Łakomczuszkidodajemy następnie kurczaka i smażymy aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w cienkie paseczki i podlewamy wodą, dusimy aż woda wyparuje. Następnym krokiem będzie dodanie przecieru pomidorowego. Mieszamy wszystko razem, dodajemy cukier i dusimy, aż sos trochę zgęstnieje. Przyprawiamy do smaku.Na koniec dodajemy śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia i gotowe ;)Podajemy z ryżem.SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaZaskakujące prawda? Okazuje się, że meksykańskie chili con carne to potrawa amerykańska. Tak czy owak to bardzo aromatyczne, szybkie do przygotowania i sycące danie jednogarnkowe , które podaję zazwyczaj z ryżem. Moje chili con carne przyrządzam zawsze z mielonej wołowiny, nie wyobrażam sobie dodać innego rodzaju mięsa. Dodaję również sporą ilość czerwonej fasoli, bo zwyczajnie ją lubię. Potrawa powinna być ostra(...)czosnku 1 czubata łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka utartego w moździerzu kminu rzymskiego 0,5 łyżeczki chilli w proszku 1 czubata łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku olej do smażenia świeża kolendra Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę razem z czosnkiem. Dodać oregano, kmin rzymski, chili i krótko
Pieguskowa Kuchniaidealnie pasuje do ryżu, kaszy, ziemniaków czy chleba. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 żółtej papryki 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1/3 łyżeczki soli ziołowej 1/2 czerwonej papryki Lutenica łagodna, czyli pasta z pieczonej papryki i bakłażana z pomidorami Nasze Domowe 1/3 szklanki wody olej do smażenia (u mnie ryżowy) Przygotowanie
Słodkie okruszkipodać z ziemniakami, ryżem, frytkami, kluseczkami. Na blogu znajdziecie również inne propozycje dań z udziałem schabu. Wszystko to w zakładce Mięsa. Polecam również schab po góralsku Składniki 500 g schabu bez kości 1 średni brokuł 400 g śmietany (dałam 18%) 1 ząbek czosnku 100 g sera mozzarella 1 żółtko sól pieprz słodka papryka olej do smażenia Schab pokroić
O kuchni z uczuciembędzie obecna w ryżu, który po ugotowaniu dodajemy do warzyw ze zredukowanym bulionem i mieszamy. Kolejnym krokiem jest przygotowanie Dorsza. Filety kroimy na pół i chwilkę namaczamy je w jajku wymieszanym z łyżką sosu sojowego, szczyptą pieprzu cytrynowego, rozgniecionymi ziarnami kolendry, drobno posiekanym koperkiem i niewielką ilością soli. Po chwili opruszamy je delikatnie mąką i smażymy na rozgrzanej oliwie
Wspólne smakinastępnie wsypujemy pokrojoną paprykę.Smażymy i mieszamy następne 5 minut a potem wlewamy koncentrat pomidorowya do tego szklankę wody.Potrawę przyprawiamy majerankiem, warzywkiem oraz delikatem i pieprzem do smaku.Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do garnka z fasolą.Mieszamy i gotujemy ok. 15 minut na małym ogniu.Gotowe danie można podawać na różne sposoby:-z ryżem-z makaronem-z pieczywemMożna też zapasteryzować
Maminek kulinarnyoleju sezamowym smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawiamy go solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę batata oraz dynię. Wlewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodajemy pastę curry, mleko kokosowe i gotujemy całość jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka konieczność. Podajemy z ryżem lub pitą, gotowe
Mango Papajaugotować ryż i danie gotowe. 1-2 piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka Knorr 1 paczka mieszanki warzyw po chińsku sos Salsa Mexicana Develey listek, ziele sól do smaku olej do duszenia Piersi umyć, pokroić w kawałki małe, wymieszać z przyprawą i odstawić do lodówki.Następnie wyłożyć na rozgrzany olej i kilka minut smażyć.Dodać mieszankę
Moje domowe kucharzenierozgrzany olej Smażyć do lekkiego zrumienienia z obydwu stron, teraz dołożyć do niej pokrojoną cebulę, posypać pieprzem i przykryć pokrywką, zmniejszyć płomień gazu Spróbować czy wątróbka jest miękka, jeśli tak to dopiero posolić, inaczej od razu może zrobić się twarda Smazyć pod przykryciem do miękkości. Mnie osobiście smakowała z kruchą sałatą w jogurcie, trochę ryżu uczyniło danie bardziej sytym
Proste Potrawydodajemy cynamon i smażymy przez minutę. Wrzucamy jabłka i całość dusimy ok. 10 minut (aż jabłka będą miękkie), kilka razy mieszając. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia. 3. Ciasto wyciągamy z lodówki i wygniatamy nim dno foremki o średnicy 31cm (z Ikei). Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy np ryżem lub fasolą (żeby spód(...)wyrósł). Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Wyciągamy, zdejmujemy ryż z papierem do pieczenia i odstawiamy do ostygnięcia. 4. Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie razem zagniatamy. Jabłka przekładamy na upieczony spód i posypujemy kawałkami przygotowanej kruszonki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy kolejne 15 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem
My Culinary Artwrzucamy polędwicę- smażymy ok 5-7 min. Do mięsa dodajemy marchew I fasolkę. Dolewamy bullion dodajemy sól, pieprz I kolendrę, przykrywamy I dusimy około 20-30 min.Mieszamy mąkę I śmietanę. Dolewamy do sosu. Doprawiamy w razie potrzeby. I obiad gotowy. :) Obiad podałam z makaronem I sałatką szwedzką. Rewelacyjnie będzie się komponował także z ryżem I ziemniakami.Smacznego
Smaki Edyty