Dzisiaj mam dla Was przepis na skrzydełka jak z KFC. Bardzo smaczne i łatwe do zrobienia. Podawać można z ryżem, ziemniakami, kaszą lub jako samodzielna przekąska. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie mnóstwo przepisów na różne dania z mięsem w roli głównej. Polecam również przepis na skrzydełka w sosie barbecue Składniki 12 skrzydełek z kurczaka 1 szklanka mąki pszennej(...)tymianku 1 łyżeczka oregano 3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka gorczycy 4 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/4 łyżeczki imbiru olej do głębokiego smażenia Skrzydełka umyć odciąć najmniejszą część, która nie będzie wykorzystana. Każde skrzydełko przeciąć w połowie. Mąkę wymieszać z wszystkimi wymienionymi przyprawami bardzo dokładnie. Każde skrzydełko obtoczyć z każdej strony w panierce
O kuchni z uczuciemcebulę oraz paprykę. Smażymy na dużym ogniu przez ok. 2 minuty cały czas mieszając. Następnie wlewamy drugą łyżkę oleju i dodajemy kurczaka, całość solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy wszystko przez 2 minuty intensywnie mieszając do momentu aż kurczak nabierze koloru. Potem dodajemy czosnek, imbir, ananasa i pędy bambusa lub kasztany wodne jeśli ich używacie. Wszystko smażymy na dużym ogniu(...)minut, należy go przemieszać kilka razy w trakcie gotowania. Powinien stać się gęsty i błyszczący, a kurczak powinien w tym czasie ugotować się w środku. Gotowe! :) Sos podaję z ryżem basmati, ale możecie spróbować także z kus-kusem czy innymi dodatkami. Jest bardzo aromatyczny, warzywa są idealnie ugotowane, a kurczak soczysty. Szybko i smacznie
Cooking MonsterDzięki uprzejmości firmy Ballarini (click) , już kolejny raz miałam przyjemność testować produkt tej marki ( oj tak!, na żadnym się jeszcze nie zawiodłam). Tym razem w
Mia Cucina SofietaDziś będzie azjatycko - przed Wami dość czasochłonny, niemniej jednak rewelacyjnie smaczny sposób na wykorzystanie naszego domowego sosu słodko-kwaśnego.Składniki:- 0,5 kg mięsa wieprzowego (u
Kulinarne zapędy Kokosałyżeczka cukru trzcinowego 1/4 cytryny 1. W garnku lub woku rozgrzewamy olej. Wrzucamy papryczki i kardamon, smażymy przez 1 minutę i wyjmujemy. Wrzucamy imbir, czosnek, szalotkę i pieczarki. smażymy kolejną minutę. 2. Wlewamy wodę, dodajemy trawę cytrynową, kapustę i marchewkę. Gotujemy pod przykryciem 5 minut. 3. Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pastę Tom Kha, kolendrę, cukier(...)liście kaffiru, gotujemy przez ostatnią minutę. Po tym czasie zupę przecedzamy (nie jest to konieczne, jednak ja miałam ochotę na czystą zupkę :) ), podajemy z makaronem dwujajecznym, makaronem sojowym lub ryżem basmati. SMACZNEGO
Tajskie smakiW sezonie gdy mamy, pachnącą, aromatyczną i tanią paprykę trzeba z tego korzystać. Polecam Wam między innymi paprykę faszerowaną z mięsem, ryżem i pieczarkami. Składniki: 3
Ala piecze i gotujeolej do smażeniaPrzygotowanie: do smaku Mięso pokroić w kostkę o boku około 1,5 cm. Skropić sosem sojowym, dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszać i odstawić na 15 minut. Smażyć na rozgrzanym oleju. Po odparowaniu wody dodać obrane, pokrojone w kostkę jabłko. Podsmażyć do lekkiego przyrumienienia. Przełożyć do garnka, dodać pokrojonego ananasa, mango / brzoskwinie, wypłukane rodzynki. Dolać sok jabłkowy, uzupełnić(...)można podkreślić dodając imbir - wyciśnięty świeży, lub w proszku. Łyżkę mąki ziemniaczanej rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody, wlać do gorącego sosu i zagotować do zgęstnienia.Podawać z ryżem lub makaronem z fasoli mung lub tapioki
głodny alergiksprzętu, które nam się przyda i tak np. ciasta i przygotowanie wstępne to m.in.: forma do trójkątnych ravioli, foremki do ciasta, wałek do dziurkowania ciasta, łyżka do potraw z ryżu. A wiec od klasyki po bardziej skomplikowany sprzęt, od niezbędników po dość wymyślne rzeczy, które swobodnie można zastąpić tym co mamy pod ręką. :) Następna część - jak obchodzić się z danymi(...)klasyki do trochę bardziej skomplikowanych. Od tych do których składniki znajdziemy po ręką, po takie których musimy się naszukać. :) Na pewno książka to dobra podstawa na temat kuchni włoskiej. Smażona polenta ze słoniną i truflą. Ravioli z ziemniakami i szynką. Lasagne z kozim serem, cukinią i orzechami. Homarce z koniakiem. Dział: ryby. Konfitura z czerwonej cebuli. Koreczki owocowe na słono
Brzuszki Łakomczuszkiśmietany 18% pół cebuli 2 ząbki czosnku rozmaryn suszony przyprawa do kurczaka olej do smażenia Wykonanie:Mięso myjemy, kroimy na mniejsze części i nacieramy przyprawą do kurczaka i rozmarynem. Smażymy aż się zarumieni. Miód , musztardy, śmietanę i czosnek mieszamy razem w jednym naczyniu, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na tym samym oleju co kurczaka(...)zalewamy sosem. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy pod przykryciem 25 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy na termoobiegu jeszcze 15 minut.Tak przygotowanego kurczaka podałam z ryżem z dodatkiem koperku oraz z surówką z kapusty pekińskiej.Smacznego!:) Oryginalny przepis
Czerwona Porzeczka6 skrzydełek 1 szkl ryżu 1 cebula kawałek (fenkułu) kopru włoskiego (ok 80 g) pół czerwonej papryki 4-5 pieczarek kawałek pora ok 10 cm oregano
Gotowanie jest łatweRyż zapiekany z jabłkami to danie wielu z nas pamięta z dzieciństwa. Słodka, pożywna przekąska, szybka w wykonaniu. Dziś tym zajadają się moje dzieci
Basia w kuchniRisotto z kurczakiem Składniki: 125 g ryżu risotto; 2 łyżki masła;ok. 150 ml białego wytrawnego wina;filet z kurczaka;200 g pieczarek;papryka czerwona
Miksturownikpapryka 1 cukinia 1 łyżeczka mielonej papryki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 "Na sam wpierw" rusza śląska, którą kroimy, jak lubimy. Smażymy ją na rozgrzanym tłuszczu, razem z posiekaną cebulą. Następnie dodajemy pieczarki, dusimy pod przykryciem przez 5-10 min, do momentu aż puszczą wodę. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w paski(...)uzupełnić. Paprykę kroimy w paski, cukinie na większe kawałki, dodajemy do całości razem z mieloną papryką. Dusimy 10 min, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kaszą lub ryżem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G KitchenWywar przecedzamy i gotujemy w nim podudzia z kurczaka. Cebule i czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy na niej cebule z czosnkiem. Dosypujemy ryz i przesmażamy Az zacznie być szklisty. Podlewamy wywarem szparagowym. Risotto często mieszamy i dolewamy płynu aż ryż będzie al dente. Dodajemy 50ml słodkiej śmietanki i dwie łyżki masła. Mięso(...)ryżu dodajemy mięso z kurczaka, szparagi oraz posiekaną szałwię. Pomidora i czosnek kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i układamy warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Smażymy z obu stron. Pomidory i czosnek układamy na risotto. Pozostałe szparagi przesmażamy chwileczkę na tłuszczu ze smażenia pomidorów. Dekorujemy wierzch potrawy. Dodajemy kilka listków świeżej szałwii
Pyry na Gaz