właściwości antynowotworowe. Potrawa wyszła bardzo lekka, smak melona jest delikatnie wyczuwalny, ale owoc kompletnie nie dominuje nad daniem. Wiekszej słodyczy całości nadały pędy bambusa, które również dodałam pod koniec smażenia. Ogólnie: coś innego, coś dobrego - bardzo polecam! SKŁADNIKI (porcja na 3-4 osoby):2 duże filety z piersi kurczaka0,5 melona (użyłam miodowego)1 puszka pędów bambusa0,5 cebuli3(...)całość słodką paryką i kolendrą, wymieszaj i podsmaż przez kolejne 3-4 minuty. Mozesz ewentualnie dosolić i dopieprzyć potrawę jeszcze odrobinę do smaku. Gotowe! Kurczaka podawaj z ugotowanym ryżem basmati lub zwykłym. Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonywyjść… i jak smakuje! Kurczak w sosie pieczarkowo-śmietanowym – składniki:2 piersi kurczkaok. 400 g pieczarek1 cebula200 ml śmietany 30%sól, pieprz, papryka50 ml wodynatka pietruszkioliwa do smażenia Kurczaka myję, osuszam i kroję w paski. Cebulę obieram i kroję w piórka. Pieczarki myję i kroję w plasterki. Na patelni podsmażam na oliwie cebulę aż się zeszkli(...)solą i pieprzem. Dolewam ok 50 ml wody i śmietanę. Całość gotuję kilka minut na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaję poszatkowaną natkę. Podaję z pieczywem, ryżem lub pure ziemniaczanym.Smacznego Post Kurczak w sosie pieczarkowo-śmietanowym pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plKolejny zawieruszony przepis..robiłam dawno temu..dodałam susz warzywny..ale można dać marchewkę świeżą. 1 szkl.ryżu 250 g pieczarek pomidory suszone susz warzywny 4
Moje domowe kucharzeniełyżeczka kurkumy - 1 łyżeczki kuminu rzymskiego - 1 łyżeczka musztardowca - 1 łyżeczka mielonej kolendry - 1/2 łyżeczki chili - 3 szklanki wody - 1 łyżeczka soli - sok z połowy limonki - olej do smażenia NA DUŻEJ PATELNI ROZGRZEJ OLEJ , podsmaż wszystkie przyprawy, kiedy zaczną wydzielać silny aromat po kolei dodawaj cebulę, czosnek i imbir. Uważaj żeby nie spalić czosnku. KIEDY CEBULA BĘDZIE SZKLISTA dodaj pomidory(...)SOCZEWICA WCHŁONIE większość wody dodaj mleko kokosowe, zamieszaj i gotuj jeszcze 5 - 10 minut. Jeśli soczewica będzie w tym czasie wypijać za dużo płynu dodaj odrobinę wody. PODAWAJ Z RYŻEM , komosą ryżową lub z bezglutenowymi plackami nam. W Pokojowej Wiosce Kriszny podawano to z takim waflem z ciecierzyce, też bardzo dobry. Smaczmego
Kuchnia bezglutenowa Loliłyżeczka curry 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej Filety (świeże lub rozmrożone) osuszyć papierowym ręcznikiem. Wymieszać mąkę z przyprawami i obtoczyć w niej kawałki ryby. Smażyć na złoty kolor na oleju. Kurkuma nazywana jest też „ostryżem” i „szafranem indyjskim”.Kurkuma jest rośliną z rodziny imbirowatych i występuje w ok. 70 gatunkach na terenie m.in. Indii i Australii.Naukowcy(...)immunologicznego do niszczenia białka, które utrudnia przewodzenie sygnałów nerwowych i prowadzi do Alzhaimera.Zastosowanie w kuchni:• Z kurkumy powstaje barwnik, nazywany kurkuminą. Stosuje się go do barwienia ryżu, makaronu i warzyw konserwowanych w occie.• Kurkumy używa się do przyprawiania sosów i potraw z drobiu.• Co ciekawe, kurkumą można „oszukiwać szafran”, co zauważył
Moje domowe kucharzenieKlopsiki w kokosowym sosie to kolejny sprawdzony przepis godny polecenia. Klopsiki z kurczaka po hindusku przygotowałam na wzór tikka masala. Sos wzbogaciłam o szpinak. Hindusi często podają do sosów smażony ser paneer. Zamiast tradycyjnego paneer używam grillowanego halloumi . Klopsiki z kurczaka Składniki: na 4-6 porcji 800 g mielonego z kurczaka 150 ml śmietanki 1 mała cebula, utarta sól(...)garść świeżej kolendry 1 chili 1 łyżka garam masala ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 130 g sera halloumi 150 g świeżego szpinaku sól do smaku 1 łyżka oleju Do podania szafranowy ryz z berberysem Wymieszaj składniki na farsz i uformuj około 30 klopsików. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 200ºC na 15 minut. W między
codojedzeniaPyszna, lekko pikantna przystawka. Podana z ryżem może również stanowić danie główne. Pomysł na potrawę znalazłam na stronie Słodko-Kwaśny i pozmieniałam co-nieco :) Składniki dla 2 osób: 250 g średnich krewetek, oczyszczonych 2 łyżki czerwonej pasty curry 1 szklanka wiórków kokosowych 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 cm imbiru, drobno posiekany 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru trzcinowego(...)limonki kaffir, porwane na kawałki 2 liście bananowca CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na małej patelni mieszamy olej, czerwoną pastę curry, czosnek, imbir i wiórki kokosowe. Smażymy kilka minut, aż mieszanka puści aromat. Wlewamy sos rybny, dodajemy cukier i zdejmujemy z ognia. Dodajemy krewetki i dokładnie mieszamy. 2. Na środku liścia bananowca wykładamy połowę krewetek i posypujemy
Tajskie smakiHokkaido pumpkin-roasted, stuffed Składniki. 1 mała dynia hokkaido 2 łyżeczki oliwa z oliwek sól pieprz Farsz. 10 dag ryż basmati 25 dag mięso mielone
Kulinarny karnet Christopheramarchew, groszek, kukurydza) 1 cebula pęczek natki pietruszki 2 zielone ogórki gruntowe 250 ml śmietanki 12% 250 ml mleka 1,5% 3 łyżki mąki 1 cytryna olej do smażenia sól, pieprz Filety rybne nacieram solą, pieprzem i skrapiam sokiem z połowy cytryny. Po kwadransie kroję w mniejsze kawałki. Cebulę obieram, siekam i szklę na odrobinie oleju. Mieszankę warzywną(...)Najlepiej przelać przez drobne sito, aby pozbyć się ewentualnych grudek mąki. Siekam natkę pietruszki, wrzucam. Dodaję sok z pozostałej połowy cytryny, doprawiam solą i pieprzem. Zagotowuję. Podaję z ryżem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiPostnego, ale jakże pożywnego jedzenia ciąg dalszy. Ostatnio przeszukuję wszystkie przepisy w poszukiwaniu nowych bezmięsnych dań. W ten sposób właśnie trafiłam na ryżowe kotleciki. Mój chłopak
Pasja SmakuDzisiaj chciałam zaproponować przepis na pyszną i soczystą pieczeń wołową, którą przyrządza mój partner. Po upieczeniu mięsko dosłownie rozpływa się w ustach. Nawet nasz 3 letni
kuchnia doskijest zła :-) Do tego przepisu potrzebna jest taka typowa polska przerośnięta cukinia , z działki, z ogródka, którą trzeba obrać. Gulasz można podać według własnego uznania z kaszą, ziemniakami, ryżem czy makaronem . U nas tym razem z makaronem, oczywiście bezglutenowym. Taka potrawka z cukinią to przecież leczo , ale uznałam, że gulasz cukiniowo-paprykowy też jest całkiem trafną nazwą. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki(...)puszka pomidorów sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka mielona słodka, suszona papryka chili jalapeno, odrobina cukru 250 g makaronu bezglutenowego Wykonanie: 1. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na oliwie wraz z oregano i bazylią. Gdy cebula się zeszkli to dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i uważamy by się nie przypalił. 2. Następnie dodajemy pokrojoną w kosteczkę marchewkę i dalej
Kawa z mlekiemFaszerowany bakłażan to szybki i prosty pomysł na kolację, czy też pożywny obiad z dodatkiem ryżu bądź kaszy. Wariacji na temat bakłażana możemy znaleźć mnóstwo, natomiast ja postawiłam na farsz w postaci mięsa mielonego w sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami. Pomysł na to danie powstał gdy w lodówce pozostał mi sos z poprzedniego spaghetti. Dlatego moja praca przy przygotowaniu(...)pasta pomidorowa 200 ml, 2 ząbki czosnku, pół cebuli, pół szklanki różowego wina, bazylia, sól, pieprz, kilka suszonych pomidorów. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie smażymy mięso. Gdy jest podsmażone zalewamy winem. Dusimy. Następnie wlewamy pastę pomidorową. Wrzucamy pomidory suszone pokrojone w paseczki i doprawiamy. Bakłażan: Warzywo dokładnie myjemy, suszymy i kroimy na pół. Za pomocą
Mój Smak na Życieprzy mrożonych grzybach. Odcedzamy. Cebulę siekamy na drobną kostkę. Na patelnię rozgrzewamy sklarowane masło (obowiązkowe do kurek) wrzucamy cebulę i podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy kurki i smażymy ok 15minut na małym ogniu. Solimy, pieprzymy.Część podsmażonych kurek przeznaczymy na farsz, a część na sos. Farsz wykładamy na rozbitych filetach, obok kurek kładziemy słupek sera feta. Zawijamy(...)lekko solimy. Podsmażone roladki przekładamy do sosu i dusimy wszystko ok 25 min, po czym zaciągamy mąką, doprawiamy śmietaną i obowiązkowo świeżym koperkiem. Zjadamy z ziemniakami lub ryżem
Walijskie PichcenieDzisiaj chciałabym zaproponować przepis na polędwiczki wieprzowe. Jest to mięso, które ma wiele zalet - mało kalorii, mało tłuszczu i dużo białka. Wartość energetyczna na 100g mięsa
kuchnia doskiPaccheri with spinach. Paccheri - neapolitański makaron w kształcie dużych krótkich rur. Nadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy - serem, tuńczykiem, mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak
Kulinarny karnet Christophera