następnie włożyć ją do dużego garnka, zalać woda, posolić i zagotować. Po kilku minutach ściągać odchodzące wierzchnie liście aż do całkowitego "rozebrania" kapusty. Ryz ugotować do miękkości w dużej ilości wody. Odcedzić(ja gotuje ryż na sypko, nie lubię takiej "paćki", ale większość osób gotuje ryż do momentu wchłonięcia wody, każdy(...)przez praskę, chwile podsmażyć i dodać do farszu ryżowego. Mięso mielone poddusić do miękkości, mielonkę również drobno pokroić i wszystko dodać do farszu. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i smażyć na łyżce masła do momentu odparowania całej wody. Dodać również do całości. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Farsz układać na liściach i zawijać. Ciasno
Radość kipiąca uśmiechem.masła), pora, czosnku i natki pietruszki. Krewetki wcześniej krótko obsmażyłam (po 2-3 minuty z obu stron), delikatnie doprawiłam, skropiłam sokiem z cytryny i... gotowe! Podałam z wcześniej ugotowanym ryżem, ale równie dobrze sprawdzi się świeża bagietka. :) Polecam! Składniki (na 2-3 porcje) : ok. 450 g białych krewetek vannemi (użyłam mrożonych) ząbek czosnku biała część pora 2 łyżki oliwy(...)mamy wiele czasu, wystarczy je przelać letnią wodą i pozostawić na 15-30 minut. Por i czosnek drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i por, następnie smażyć przez 1-2 minuty. Włożyć krewetki i obsmażać z obu stron po 2-3 minuty. Przełożyć do jakiegoś naczynia. Wlać 3/4 szklanki wody, dodać serek i dokładnie mieszać do czasu
Kuchnia EllieTradycja w nowoczesnym wydaniu, szybkie, proste ale nie mniej smaczne niż te tradycyjne:) Serdecznie zapraszam na nowe wydanie gołąbków;) Składniki: 1 kg szynki zmielonej 700 gram
Krakowskie smaki Anioregano * olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę. Do cebuli dodać mięso - zrumienić. Seler naciowy pokroić w plasterki - dodać do mięsa i smażyć około 2-3 minut. Mięso zalać sosem lutenica. Jeśli nie macie takiego sosu, możecie dodać pomidory z puszki i odrobinę koncentratu pomidorowego, oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Fasolę i jeśli(...)Chili con carne gotować kilka minut. Na koniec dodać roztarty czosnek, pokrojone drobno chilli ( lub trochę chili w proszku ). Doprawić do smaku solą i przyprawami. Podawać z pieczywem lub ryżem. Smacznego
kolorowotorcikowomielonego wieprzowo-wołowego Duża cebula Ząbek czosnku Strąk żółtej papryki Strąk zielonej papryki 400g czerwonej fasoli z puszki 400g białej fasoli z puszki Czubata łyżka przecieru pomidorowego Olej do smażenia Przyprawa do chilli con carne Sposób przygotowania Rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy mieszanką przypraw do chilli con carne(...)przykryła mięso z warzywami. Dusimy na małym ogniu około 30-40 minut. Dodajemy odcedzone z zalewy fasole: białą i czerwoną. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. W osolonej wodzie gotujemy ryż. Odcedzamy. Chilli con carne serwujemy z ryżem lub białym pieczywem
Pyry na GazDziś mam dla Was kolejny, fantastyczny przepis na jesienne pyszności!Rozgrzewająca , niesamowicie aromatyczna , sycąca i baaardzo smaczna potrawka z kurczaka i dyni zagościła na moim stole
Ostra na SłodkoJeśli macie ochotę na wyjątkowe danie musicie wypróbować kurczaka w sosie z suszonych pomidorów i białym winie...obłędne zestawienie... Do kurczaka czerwony ryż od skworcu.com.plSkładniki: 4 filety z piersi kurczaka 3-4 łyżki oliwy z oliwek, lub zalewy oliwnej z suszonych pomidorów 6 ząbków czosnku 1 szklanka wytrawnego wina 2/3 szk śmietany kremówki 1/2 szk suszonych pomidorów(...)bazylię i czosnek. Pierś kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć pieprzem i solą. Obsmażyć z obu stron na oliwie na złoty kolor,(lepsza jest oliwa ze słoika z pomidorów). Dodać czosnek, smażyć przez chwile, uważając żeby się nie przypalił. Wlać na patelnie wino, śmietankę i pomidory; doprowadzić do wrzenia. Przykryć, dusić przez 5 minut na małym ogniu. Przełożyć mięso na talerz
Apetyczna babeczkatrochę inny od tego sosu grzybowego, który pojawił się już wcześniej na blogu. Sos można podawać z różnymi dodatkami, z makaronem, z kaszą, czy też ryżem, u nas w domu jednak najbardziej lubiana jest wersja z ziemniakami. Oczywiście do sosu grzybowego koniecznie musi być kremowe pure z ziemniaków(...)ząbki czosnku 1 szklanka bulionu warzywnego (przygotowana na bazie domowej pasty bulionowej) 2-3 łyżki serka mascarpone świeżo zmielony pieprz sól morska olej do smażenia Wykonanie:Grzyby dokładnie czyścimy, sprawdzamy czy nie są robaczywe. Ja grzybów nie myję, bo bardzo chłoną wodę. Następnie kroimy je w grube plastry.Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy
Kulinarne przygody Gatitypokroić cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać masło a następnie usmażyć na nim cebulę wraz z wyciśniętym czosnkiem. Przełożyć na patelnię kurczaka wraz z marynatą. Dodać pastę curry i smażyć całość do czasu, aż kurczak się "zetnie" i nie będzie surowy.Następnie na patelnię wlać pomidory, a po 3 minutach śmietankę. Dusić około 10 minut na małym ogniu(...)patelni, rozetrzeć w moździerzu i dopiero dodać do dania).Dusić następne 10 minut. Jeżeli istnieje potrzeba to dosalamy potrawę sosem sojowym lub solą.Curry z kurczaka najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym z łyżeczką kurkumy.Źródło: poezja-smaku.pl
Świat Domowej KuchniSerca drobiowe w śliwkowym sosie z Olejem rzepakowymMoże nie każdy lubi serca drobiowe, ale serca przygotowane w sosie śliwkowym są przepyszne.Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów
Kuchnia DanusiW zamrażalniku od jakiegoś czasu zalegała mi ośmiornica, bo trochę brakowało mi na nią pomysłu. Jak ją zrobić by nie zepsuć, by była smaczna, prosta w
Bernika - moj kulinarny pamietnikKurczak curry z ryżem Składniki: - 1 podwójna pierś z kurczaka - 1 mały jogurtu naturalny - 1 średnia cebula - 1 ząbek czosnku - 2 łyżeczki przyprawy curry - 1/2 łyżeczka
Kuchnia co dniatego dania w oryginale. Zgodnie z geografią smaków zaadoptowałem je na nasze warunki, prawie jak Anglicy curry :) Danie konkursowe, także trzymajcie kciuki :) Składniki: - ryż - czerwona soczewica - ziemniaki - cebula - pieprz ziołowy Wykonanie: Soczewicę mieszamy z ryżem w stosunku 1 do 1 i zalewamy wodą. Zostawiamy na noc lub na dzień. Po tym czasie wody powinno być znacznie mniej, bo nasiona(...)jeśli wcześniej leżało przez noc, to analogicznie :) W każdym razie po tym czasie powinny się na tej masie pojawić bąbelki. Tak przygotowane ciasto wylewamy na patelnię i smażymy cienkie naleśniki. Ciasto będzie dość gęste, dlatego musimy je rozprowadzić po powierzchni. Nadzienie jest bardzo proste i dość powszechne w naszym kraju. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy. Cebulę również obieramy
Kryzysowa Książka Kucharskasmiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> . Dzisiejsza potrawa , to prosty kurczak , którego robi się w kilka minut , doskonały do ryżu , delikatny – dzieciaki go pokochają . Świetne rozwiązanie na obiad ” w biegu ” , a do tego niesamowicie smaczne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley(...)mleczka kokosowego 200 ml słodkiego sosu chilli ( jedna płaska butelka , jest łagodny) 1 duży ząbek czosnku 1/2 łyżeczki cukru sól , chili do smaku ( najlepiej kawałeczek świeżej papryczki ) olej do smażenia natka kolendry lub pietruszki do przystrojenia Dynię obieramy ( generalnie Hokkaido można użyć ze skórką , ale moje dzieci wolą obraną -wtedy nie marudzą ) , kroimy w kostkę średniej wielkości , taką
Ogrodnik w podróżyłyżki mleka kokosowego. Wymieszać, podsmażać przez ok. 2 minuty. Dodać czosnek i chili, zamieszać podsmażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać mięso, wymieszać, żeby całe było pokryte mieszanką curry. Smażyć aż ze wszystkich stron zmieni kolor. Trawę cytrynową rozgnieść (np.wałkiem), dodać razem z sosem rybnym, bulionem i pozostałym mlekiem kokosowym do woka. Całość, często mieszając, zagotować. Zmniejszyć temperaturę i gotować(...)minuty. Doprawić sokiem z limonki, cukrem i ewentualnie solą. Następnie dodać ananasa (opcjonalnie pędy bambusa), podgrzać. Przed podaniem wymieszać z posiekaną bazylią. Podawać z makaronem ryżowym lub ryżem jaśminowym. Smacznego
Pełny talerzpyszne słodkości. Jak to się stało, że jej przedtem nie używałam?? Na opakowaniu było napisane: 1. Mąka ryżowa – wytwarzana z drobno zmielonych ziaren ryżu- to wiedziałam. 2. Stanowi szczególnie dobry substytut mąki pszennej, dla osób z nietolerancją glutenu- też wiedziałam. 3. Mąka ryżowa ma bardzo szerokie zastosowanie(...)braku glutenu- nie wiedziałam 5. Doskonała do zagęszczania sosów, w tym beszamelowych i kremów-domyślałam się 6. Doskonale nadaje się do panierowania, a następnie smażenia( nawet w głębokim tłuszczu), ponieważ prawie nie wchłania tluszczu. Zyskuje na tym tylko nasze zdrowie: potrawy są lżejsze, latwiejsze w trawieniu i smaczniejsze- nie miałam pojęcia
Mia Cucina Sofietacurry 1 łyżka brązowego cukru 1,5 łyżki sosu rybnego 3 łyżki oleju do smażenia opcjonalnie 1 mała marchewka pokrojona w cienkie plastry Przygotowanie Łatwe czerwone curry z kurczaka - wariant dla tradycjonalistów Na patelni rozgrzewam olej, dodaję czerwoną pastę curry i ciągle mieszając smażę około 2 -3 minut. Na drugiej patelni podsmażam na złoty kolor pokrojone w kostkę piersi(...)gotuję około 10 minut. Następnie dodaję podsmażone mięso z kurczaka pokrojone szalotki, starty imbir oraz papryczki chili i gotuję jeszcze około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Podaję z ryżem. Łatwe czerwone curry z kurczaka - wariant dla użytkowników Kohersen Mycook Na patelni podsmażam na złoty kolor pokrojone w kostkę piersi kurczaka, w tym czasie oczyszczone z nasion papryczki chili kroję
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataProsta i szybka propozycja na lunch, obiad lub kolację. Zachęcam do przygotowania, bo smaki świetnie ze sobą się łączą. :) Składniki: 100g piersi kurczaka 50g ryżu jaśminowego
Truskawkowa FiestaCiekawa kombinacja ryżu ze słonecznikiem. Porcja dla 3 osób. Smacznego! Składniki 1 szklanka ryżu 1,5 szklanki wody 3 łyżki słonecznika 2 łyżki masła sól Przygotowanie
Tureckie PrzepisyWstrząsnąć, aby wymieszać, dodać kawałki polędwiczki wieprzowej i ponownie wstrząsnąć aby mięso obtoczyć w mące i przyprawach. Wyjąć, strząsnąć nadmiar mąki. Rozgrzać olej w dużej patelni. na średnim ogniu. Smażyć kawałki mięsa na złoto na gorącym oleju, ok 2 do 3 minut z każdej strony. Wlać ocet balsamiczny i bulion z kurczaka. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień(...)skórkę z cytryny i kapary. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje do pożądanej konsystencji. Podawać np. z groszkiem, sałatą i ziemniakami lub ryżem. Smacznego
Stare GarySkładniki: -250g piersi z kurczaka -cebula -dwie łyżeczki przyprawy curry -łyżeczka curcumy (opcjonalnie, poprawia głównie wygląd) -sól, pieprz -150g jogurtu naturalnego lub śmietany -łyżka
Tanie przepisy studenckiebyło grudek. Wymieszać z mięsem i mąką, posolić, dodać trochę majeranku i słodkiej papryki. Zwilżonymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. (Do smażenia najlepiej nadaje się olej kokosowy, ryżowy lub rzepakowy) Cukinię pokroić w na ćwierć-plasterki, podsmażyć na oleju. Przełożyć do garnka, dodać obrane, starte na tarce jabłko, przyprawy i zalać wodą(...)wody) lub kleikiem ryżowym dla niemowląt (można wsypać bezpośrednio do sosu i wymieszać aby nie było grudek). Zagotować mieszając aż zgęstnieje. Do sosu dodać klopsiki. Podawać z makaronem, ryżem lub ziemniakami
głodny alergikDzisiaj polecam Wam ala gulasz z kurczaka z dodatkiem pomidorków koktajlowych i cukinii. Danie smaczne i pożywne, wcale nie aż takie kaloryczne. Jako dodatek polecam ryż ugotowany na sypko. Cukinia, czosnek, cebula i pomidorki z mojego ogródka więc danie wyjątkowo aromatyczne i pachnące. Składniki: 0,5 kg piersi z kurczaka 300 g cukinii 200 g pomidorków koktajlowych(...)łyżeczki papryki słodkiej Kamis 0,5 łyżeczki oregano Kamis 0,5 łyżeczki pomidory suszone z czosnkiem Kamis 2 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Przygotowanie: Piersi pokroić w kostkę dodać oregano, pomidory suszone z czosnkiem, paprykę słodką doprawić solą morską z pieprzem. Przełożyć do naczynia owinąć folią i włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu
Ala piecze i gotujesuszone pomidory: 150 g por: 300 g czosnek: 2 ząbki jasne piwo: 0,5 l cebula: 390 g olej rzepakowy: 80 ml masło: 30 g suszona bazylia: 1 łyżeczka ryż 2 torebki sól: do smaku pieprz: do smaku Podudzia myjemy, osuszamy, odcinamy torebki stawowe. Mięso doprawiamy solą i pieprzem. W garnku (który można włożyć do piekarnika) rozgrzewamy około(...)zarumieni. Cebulę kroimy w piórka. 2 posiekane ząbki czosnku rozcieramy z solą. Odstawiamy. Obsmażonego kurczaka wykładamy na talerz, nadmiar tłuszczu z garnka odlewamy do miseczki. Do garnka, w którym smażyliśmy podudzia, wkładamy teraz 10 g masła, czosnek roztarty z solą i cebulę pociętą w piórka. Całość smażymy. Po chwili zmniejszamy ogień i dodajemy pory pocięte w półplasterki. Podduszamy wszystko przez
Brzuszki Łakomczuszkipaski. Oprószamy solą, pieprzem i papryką. 3. Na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy. Podsmażamy cebulkę aż się zeszkli. Dodajemy pokrojony w cienkie plasterki czosnek, a następnie pieczarki. Smażymy aż będą miękkie, przekładamy na talerz i odstawiamy na bok. 4. Dodajemy na patelnię dwie łyżki oliwy i podsmażamy mięso mieszając tak, aby z każdej strony się zarumieniło. Dodajemy(...)cały czas, aż się znowu zagotuje. 5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką (ewentualnie sokiem z cytryny), ściągamy z ognia, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z ryżem lub kaszą. Smacznego
Kraina Tysiąca Smaków