Składniki: 1 filet ryby tołpyga, 4 ziemniaki, 4 łyżki oleju rzepakowego, sól, zioła prowansalskie, plasterek cytryny. Przygotowanie: Filet tołpygi myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie solimy i przyprawiamy ziołami prowansalskimi. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym. Ziemniaczki gotujemy. Ostudzone kroimy w plasterki. Posypujemy solą i ziołami. Obsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Rybkę
Aga w kuchnikażdym kroku znaleźć można stoisko ze świeżymi (czasem jeszcze żywymi L ) rybami, krabami, krewetkami, muszlami. Wystarczy wybrać okaz, który nam się najbardziej podoba i zaraz ląduje on na naszym talerzu z porcją ryżu lub makaronu i warzywami. Najbardziej znana tajska potrawa to pad thai, czyli makaron ryżowy smażony z warzywami i mięsem lub owocami morza. Zazwyczaj również z jajkiem, czasem(...)roli głownej z różnego rodzaju dodatkami i sosami. Równie popularny jest tutaj ryż, też zazwyczaj smażony z warzywami i mięsem lub owocami morza. Kolejne sztandarowe danie to curry. Do wyboru żółte, zielone lub czerwone. Curry z miesem (kurczak, wołowina, wieprzowina), curry z rybą, z owocami morza lub wegetariańskie-z warzywami. Co kto lubi. Na uwagę zasługują również rozmaite szaszłyki. Zazwyczaj
Zawsze głodna!Podjęłam wyzwanie Ramy :"Smaż jak szef kuchni..." i postanowiłam zrobić coś dobrego, nieskomplikowanego i po mojemu ,jak zwykle zresztą opierając się na intuicji, dobrej pamięci i
Z Kuchni Do Kuchnigrillowanych dań. Idealny dodatek do pieczonych kiełbasek i mięsiw. Na śniadanie podaj razem z żółtymi serami, na obiad jako sałatka do pieczeni czy smażonych kotletów. Jako pyszny dodatek do serów, wędlin, mięs, ryb oraz jako składnik sałatek. Syrop zielona herbata Liczba sztuk w opakowaniu zbiorczym: 10 Skład: cukier, sok z cytryny, woda, zielona herbata 2,5%. Butelki szklane
ClauditteMissCookingLżejsza wersja karpia bo zamiast tradycyjnie smażonego, pieczony. Składniki:- 3 płaty karpia- 1 przyprawa do ryb- 3 łyżeczki miodu- oliwa z oliwekPrzygotowanie:Każdy płat karpia nacieramy oliwą z oliwek i przyprawiamy przyprawą do ryb. Rybę układamy w naczyniu do zapiekania i na każdy kawałek nakładamy po łyżeczce miodu. Pieczemy w 180 C przez około 35 minut (aż się skórka
Zainspirowana w kuchniszczyptę soli I pieprzu. Mieszamy. Zębacza układamy w naczyniu I polewamy sosem z oliwek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 15 min. Ryba gotowa. Zębacza podałam z sosem tatarskim I z smażonymi warzywami.Smacznego
Smaki Edytyosoloną wodę, wrzucamy I gotujemy brokuły 2 min. Odcedzamy- schładzamy zimną wodą.Do garnka nalewamy oliwy z oliwek- na rozgrzany olej wrzucamy rybę pokrojoną w kostkę, dodajemy czosnek, sól I pieprz. Smażymy ok 5 min - mieszając .Dodajemy śmietanę I wino. Zmniejszamy gaz I gotujemy następne 5 min. Kroimy ser w małą kostkę. Wrzucamy do sosu, mieszamy
Smaki Edytywiem jak to się stało, że nigdy nie zestawiłam tymianku z rybą ? Jakoś nie zastanawiałam sie nad tym czy pasują do siebie .Dopiero przypadek jak zwykle zadecydował o użyciu go ( tymianku). Po prostu podlewałam zioła chwilę przed wyrobieniem masy na kotlety i zapachniał mi. A , że u mnie od pomysłu do realizacji długo nie trzeba to mam tymiankowe kotlety. Czas(...)drobno i rumienić na 2 łyżkach oleju . Pokroić drobno tymianek. Zmieszać puree ziemniaczane z jajkiem, rybą, cebulą, usiekanym tymiankiem. Doprawić szczyptą soli i pieprzu . Podzielić masę na kotlety (mnie wyszło 8 małych kotletów) ,a potem panierować w mące. Usmażyć na rumiano na gorącym oleju ( smażę początkowo na dużym płomieniu by zrobiła się rumiana skórka - przewracam na drugą stronę za pomocą
Buniabaje w kuchnisamodzielnie wyprodukować. Mogłabym tak wymieniać i wymieniać, tyle pozytywnych właściwości ma ten tuńczyk, ale czas na przepis.Polędwica to jeden z delikatniejszych kawałków ryby. Świetnie się nadaje na rybne steki, do grillowania, pieczenia i smażenia. POLĘDWICA Z TUŃCZYKA W SOSIE KOPERKOWYM 4 polędwice z tuńczyka 250 ml słodkiej śmietanki 12% pęczek posiekanego koperku 1 /2 szklanki mleka(...)stron, pod koniec smażenia doprawiając solą i pieprzem. Masło rozpuszczam w rondelku, dodaję mąkę i robię zasmażkę. Dolewam śmietankę, dokładnie mieszam, dolewam połowę szklanki mleka i zagotowuję, dodając posiekany koperek, sok z cytryny. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolewam mleka. Na samym końcu doprawiam solą i pieprzem. Do gotującego się sosu dodaję na moment rybę, duszę razem jakieś 5 minut
W kuchni Karmel-itkicytrynowy – 2 łyżki- cebula – 1 szt- por – 1 szt- marchew – 2 szt- woda – 200ml- sól- pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Rybę oczyszczamy , większe kawałki kroimy na pół.Nacieramy odrobiną soli i pieprzu i smażymy kilka minut na rozgrzanym oleju.Delikatnie odsączoną z tłuszczu przekładamy do naczynia żaroodpornego.Na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i pora.Dodajemy startą(...)wiórki marchew i mieszając smażymy do momentu lekkiego zezłocenia.Tahini rozrabiamy z wodą i sokiem cytrynowym. Solimy , pieprzymy , a następne zalewamy patelnię z warzywami.Gotujemy ok. 2 minutki do momentu zgęstnienia.Przygotowanym sosem zalewamy rybę.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.15 minut.Smacznego
Ostra na Słodkoprzepisie oryginalnym szalotka) sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Doradę porządnie myjemy. My odcięliśmy również głowy, żeby nie musieć patrzeć jedzeniu w oczy. Rybę nasoliłam i posypałam pieprzem 4-5 godzin przed podaniem. Reszta, czyli produkcja sosu, smażenie i apetyczne podanie jest dziełem Męża. Przygotowanie sosu: obrany imbir zetrzeć na drobnej tarce, otrzeć skórkę z połowy cytryny (tylko tę żółtą część(...)dosładzamy odrobinę do smaku (uwaga, żeby nie przesłodzić). Kiedy sos lekko zgęstnieje odstawiamy z gazu. Doradę smażymy z obu stron na posmarowanej oliwą, dobrze rozgrzanej patelni grillowej ok 10-15 min. (w sumie). Usmażone mięso jest białe, więc łatwo to stwierdzić jeśli pozbawimy rybę głowy. Dorady na blokowym grillu Dorada w towarzystwie, tuż przed zniknięciem. Sos jest po prostu poezją
Kuchnia po mojemuKiedy spotykamy się z przyjaciółmi żeby pogadać i napić się wina czy piwa dobrze jest także zjeść coś dobrego. Dania na przekąskę nie muszą być pracochłonne
Smaczna Pyzazobaczyłam w "Życiu na gorąco". Dorsza bardzo lubię, pomidory też, więc decyzja była tylko jedna. Cieszę się także, że mój tata postanowił spróbować ryby w takiej postaci, ponieważ do tej pory jadał tylko panierowane i smażone filety. Źródło: „Życie na gorąco”, nr 36/2012, s. 26 Składniki: 2 filety z dorsza 60 dag pomidorów 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy(...)czosnek i cebulę, po chwili dołożyć pomidory. Smażyć 3 minuty. Przyprawić solą i pieprzem. Miękkie masło wymieszać z posiekaną natką i bułką tartą. Przyprawić pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Filety z dorsza opłukać, wytrzeć do sucha. Posmarować masą ziołową. Warzywa z patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na warzywach ułożyć kawałki ryby. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C
Pasja SmakuJeśli lubicie ryby z odrobiną finezji to danie dla Was. Dorsz to ulubiona ryba w naszym domu, no może jeszcze łosoś w niektórych odsłonach, ale o tym innym razem! SKŁADNIKI: filet z dorsza około 600gr. szpinak mrożony lub świeży 4-5 ząbków czosnku sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej, vegeta, inne ulubione przyprawy lub zioła 1-2 łyżki masła klarowanego(...)patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, gałkę i smażymy na małym ogniu, około 20 min., pod koniec smażenia dodajemy jogurt naturalny, mieszamy, odstawiamy, naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy rybę (wcześniej posypaną solą, pieprzem, vegetą...), kładziemy na wierzch szpinak, przykrywamy folią aluminiową (którą nakłuwamy, aby potrawa odparowywała), pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni
Kuchnia Beaty