smażona ryba - 1503 przepisów (strona:35/101)

Pieczony karp 198

Lżejsza wersja karpia bo zamiast tradycyjnie smażonego, pieczony. Składniki:- 3 płaty karpia- 1 przyprawa do ryb- 3 łyżeczki miodu- oliwa z oliwekPrzygotowanie:Każdy płat karpia nacieramy oliwą z oliwek i przyprawiamy przyprawą do ryb. Rybę układamy w naczyniu do zapiekania i na każdy kawałek nakładamy po łyżeczce miodu. Pieczemy w 180 C przez około 35 minut (aż się skórka

Zainspirowana w kuchni
Zębacz z sosem tatarskim 392

szczyptę soli I pieprzu. Mieszamy. Zębacza układamy w naczyniu I polewamy sosem z oliwek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 C na 15 min. Ryba gotowa. Zębacza podałam z sosem tatarskim   I z smażonymi warzywami.Smacznego

Smaki Edyty
Diabeł morski z brokułami - monkfish with broccoli 207

osoloną wodę, wrzucamy I gotujemy brokuły 2 min. Odcedzamy- schładzamy zimną wodą.Do garnka nalewamy oliwy z oliwek- na rozgrzany olej wrzucamy rybę pokrojoną  w kostkę, dodajemy czosnek, sól I pieprz. Smażymy ok 5 min - mieszając .Dodajemy śmietanę I wino. Zmniejszamy gaz I gotujemy następne 5 min.  Kroimy ser w małą kostkę. Wrzucamy do sosu, mieszamy

Smaki Edyty
Kotlety rybne z tymiankiem 215

wiem jak to się stało, że nigdy nie zestawiłam tymianku z rybą ? Jakoś nie zastanawiałam sie nad tym czy pasują do siebie .Dopiero przypadek jak zwykle zadecydował o użyciu go ( tymianku). Po prostu podlewałam zioła chwilę przed wyrobieniem masy na kotlety i zapachniał mi. A , że u mnie od pomysłu do realizacji długo nie trzeba to mam tymiankowe kotlety. Czas(...)drobno i rumienić na 2 łyżkach oleju . Pokroić drobno tymianek. Zmieszać puree ziemniaczane z jajkiem, rybą, cebulą, usiekanym tymiankiem. Doprawić szczyptą soli i pieprzu . Podzielić masę na kotlety (mnie wyszło 8 małych kotletów) ,a potem panierować w mące. Usmażyć na rumiano na gorącym oleju ( smażę początkowo na dużym płomieniu by zrobiła się rumiana skórka - przewracam na drugą stronę za pomocą

Buniabaje w kuchni
POLĘDWICA Z TUŃCZYKA W SOSIE KOPERKOWYM. 206

samodzielnie wyprodukować. Mogłabym tak wymieniać i wymieniać, tyle pozytywnych właściwości ma ten tuńczyk, ale czas na przepis.Polędwica to jeden z delikatniejszych kawałków ryby. Świetnie się nadaje na rybne steki, do grillowania, pieczenia i smażenia. POLĘDWICA Z TUŃCZYKA W SOSIE KOPERKOWYM 4 polędwice z tuńczyka 250 ml słodkiej śmietanki 12% pęczek posiekanego koperku  1 /2 szklanki mleka(...)stron, pod koniec smażenia doprawiając solą i pieprzem. Masło rozpuszczam w rondelku, dodaję mąkę i robię zasmażkę. Dolewam śmietankę, dokładnie mieszam, dolewam połowę szklanki mleka i zagotowuję, dodając posiekany koperek, sok z cytryny. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolewam mleka. Na samym końcu doprawiam solą i pieprzem. Do gotującego się sosu dodaję na moment rybę, duszę razem jakieś 5 minut

W kuchni Karmel-itki
Dorsz zapiekany z warzywami i tahini 196

cytrynowy – 2 łyżki- cebula – 1 szt- por – 1 szt- marchew – 2 szt- woda – 200ml- sól- pieprzSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Rybę oczyszczamy , większe kawałki kroimy na pół.Nacieramy odrobiną soli i pieprzu i smażymy kilka minut na rozgrzanym oleju.Delikatnie odsączoną z tłuszczu przekładamy do naczynia żaroodpornego.Na pozostałym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i pora.Dodajemy startą(...)wiórki marchew i mieszając smażymy do momentu lekkiego zezłocenia.Tahini rozrabiamy z wodą i sokiem cytrynowym. Solimy , pieprzymy , a następne zalewamy patelnię z warzywami.Gotujemy ok. 2 minutki do momentu zgęstnienia.Przygotowanym sosem zalewamy rybę.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.15 minut.Smacznego

Ostra na Słodko
El Dorado po mojemu, czyli grillowana Dorada w cytrynie 165

przepisie oryginalnym szalotka) sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Doradę porządnie myjemy. My odcięliśmy również głowy, żeby nie musieć patrzeć jedzeniu w oczy. Rybę nasoliłam i posypałam pieprzem 4-5 godzin przed podaniem. Reszta, czyli produkcja sosu, smażenie i apetyczne podanie jest dziełem Męża. Przygotowanie sosu: obrany imbir zetrzeć na drobnej tarce, otrzeć skórkę z połowy cytryny (tylko tę żółtą część(...)dosładzamy odrobinę do smaku (uwaga, żeby nie przesłodzić). Kiedy sos lekko zgęstnieje odstawiamy z gazu. Doradę smażymy z obu stron na posmarowanej oliwą, dobrze rozgrzanej patelni grillowej ok 10-15 min. (w sumie). Usmażone mięso jest białe, więc łatwo to stwierdzić jeśli pozbawimy rybę głowy. Dorady na blokowym grillu Dorada w towarzystwie, tuż przed zniknięciem. Sos jest po prostu poezją

Kuchnia po mojemu
Tapas. Boquerones i pimento de padron - świeże sardele i papryczki smażone w głębokim tłuszczu 235

Kiedy spotykamy się z przyjaciółmi żeby pogadać i napić się wina czy piwa dobrze jest także zjeść coś dobrego. Dania na przekąskę nie muszą być pracochłonne

Smaczna Pyza
Dorsz na warzywach 190

zobaczyłam w "Życiu na gorąco". Dorsza bardzo lubię, pomidory też, więc decyzja była tylko jedna. Cieszę się także, że mój tata postanowił spróbować ryby w takiej postaci, ponieważ do tej pory jadał tylko panierowane i smażone filety.  Źródło: „Życie na gorąco”, nr 36/2012, s. 26 Składniki: 2 filety z dorsza 60 dag pomidorów 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy(...)czosnek i cebulę, po chwili dołożyć pomidory. Smażyć 3 minuty. Przyprawić solą i pieprzem.  Miękkie masło wymieszać z posiekaną natką i bułką tartą. Przyprawić pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Filety z dorsza opłukać, wytrzeć do sucha. Posmarować masą ziołową. Warzywa z patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na warzywach ułożyć kawałki ryby. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C

Pasja Smaku
Dorsz zapiekany pod szpinakiem i mozzarellą. 495

Jeśli lubicie ryby z odrobiną finezji to danie dla Was. Dorsz to ulubiona ryba w naszym domu, no może jeszcze łosoś w niektórych odsłonach, ale o tym innym razem! SKŁADNIKI: filet z dorsza około 600gr. szpinak mrożony lub świeży 4-5 ząbków czosnku sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej,  vegeta, inne ulubione przyprawy lub zioła 1-2 łyżki masła klarowanego(...)patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, gałkę i smażymy na małym ogniu, około 20 min., pod koniec smażenia dodajemy jogurt naturalny, mieszamy, odstawiamy, naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy rybę (wcześniej posypaną solą, pieprzem, vegetą...),  kładziemy na wierzch szpinak, przykrywamy folią aluminiową (którą nakłuwamy, aby potrawa odparowywała),  pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni

Kuchnia Beaty
Pstrąg łososiowy z jarmużem i soczewicą z dodatkiem oleju rzepakowego 196

piec ok 20-30 minut. W tym czasie rozgrzać patelnię z odrobiną oleju, wrzucić jarmuż. Smażyć aż zmięknie. Gdy jarmuż będzie miękki dodać soczewicę z puszki, doprawić do smaku solą czosnkową. Warzywa ułożyć na talerzu, na wierzchu ułożyć kawałki upieczonej ryby i mozna zajadać. Kolejne moje danie z użyciem oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega

Monia miesza i gotuje
masło, margaryna czy mix 178

Zbyt częste spożywanie produktów bogatych w te kwasy powoduje nowotwory przewodu pokarmowego. MargarynaDo smarowania pieczywa używamy zazwyczaj margaryn miękkich. pakowane są plastikowe opakowania. Natomiast margaryny twarde używane są do smażenia i pieczenia, sprzedawane w kostkach.Margaryna jest produktem roślinnym i nie może zawierać tłuszczów zwierzęcych, jeśli natomiast je zawiera to nie jest już margaryna tylko miksem.A teraz ciemne strony margaryny....Otóż(...)tłuszcze najwyższej jakości? - używaj półtłustego lub chudego mleka zamiast pełnotłustego, - wybieraj miękkie margaryny zamiast masła i margaryn twardych, - Czerwone, tłuste mięso zastąp mięsem ryb i drobiu, - grilluj , piecz w folii i gotuj zamiast smażyć, -smaż na oleju rzepakowym, - unikaj tłustych przekąsek, takich jak chipsy, krakersy, ciasteczka i produkty typu "Fast food", - jedz drób bez skóry, - wybieraj chude wędliny

NaKońcuJęzyka
Kotleciki z dorsza 144

robiłam dzisiaj z myślą o małej Amelii, która ma półtora roku i uwielbia ryby :)Składniki:80 dkg świeżego fileta z dorsza,2 jajka,sól, biały mielony pieprzostra mielona papryka,natka pietruszki,1 sucha bułka,1 mała cebula,bułka tarta,3 łyżki oleju,+olej do smażenia.Z dorsza usunąć ości, zmielić. Bułkę namoczyć w mleku i dokładnie odcisnąć. Cebulę obrać(...)odstawić na kilkanaście minut do lodówki.Lekko zwilżonymi rękami formować kotleciki dowolnej wielkości, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju.Takie kotleciki można przygotować z każdej dostępnej ryby. Są bardzo soczyste, smaczne i znacznie zdrowsze niż kupione w sklepie.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ryba duszona z warzywami i sosem sojowym 240

kostki masła, a do masła:  2 roztarte ząbki czosnku zioła: tymianek, bazylia, oregano, majeranek (właściwie co tam macie) trochę oleju do smażenia (dałam 2 łyżki) 1. Warzywa umyć, obrać i pokroić w zapałki. Rybę pokroić w średniej wielości kostkę, doprawić solą, pieprzem i skropić lekko jasnym sosem sojowym.  2. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucić warzywa i dusić

Kuchnia Prezydentowej
RYBA PO JAPOŃSKU. 421

cytryny i zostawiam na kwadrans w lodówce. Panieruję je w jajku, obtaczam w mące, znów w jajku, potem w bułce. Smażę jak schabowe. Osączam z tłuszczu na ręczniczku papierowym. Warzywa kroje w słupki, układam warstwami wraz z rybą. Wszystkie składniki zalewy zagotowuję i wystudzam. Chłodną zalewą zalewam przygotowaną rybę z warzywami. Zostawiam na noc w lodówce. Smacznego! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania