Pyszny rozpływający się łosoś pod kołderką szpinaku. Całość zawinięta w chrupiące ciasto francuskie. Proste i pyszne jedzonko.składniki:500 g świeżego łososia bez skóryprzyprawa do ryb
Monia miesza i gotujeoprószyć lekko mąką . Na każdym filecie położyć listek limonki lub skropić sokiem . Smażyć na oleju z masłem po 5-7 min z każdej strony. Czas smażenia zależy od grubości steku. Sos norweski do ryb. 150 ml kremówki 100 g masła 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny sól, pieprz do smaku natka pietruszki Śmietankę gotować , aż trochę zgęstnieje ,dodać masło
Kulinarny karnet Christopheracytryny. Doprawić solą i pieprzem i całość wymieszać.Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Tilapię przyprawić solą i pieprzem, posypać papryką. Smażyć około 2-3 minuty z każdej strony. Rybę można równie zgrillować Przełożyć rybę i sałatkę na talerze i podawać.Ten przepis bierze udział w akcji
wyzwania kuchenneDorsz to ryba, którą pewnie chętnie zajadasz się podczas wakacji nad Bałtykiem. Smażony filet z frytkami to dla niektórych smak wakacyjnej beztroski. W zaciszu własnej kuchni też możesz przygotować pyszne danie z dorszem w roli głównej. Wcale nie musisz trzymać się rutyny i wrzucać na patelnię całe kawałki ryby. Co powiesz na przepyszne i do tego bardzo zdrowe kotleciki rybne
Tradycyjna Kuchniaproste, szybkie przepisy, które zarazem zachwycają swoim smakiem.Rybka jest troszkę lżejszą propozycją, ponieważ zamiast ją smażyć, będziemy ją piekli ;)Zapraszam! :)Składniki: 2 filety z ryby100g śmietany 18%sok z połowy cytryny tymianekłyżka mąkiłyżka masłapół szklanki mlekałyżka olejusól, pieprz, gałka muszkatołowakoperek Marynata do ryby: sok z połowy cytryny mieszamy z tymiankiem, solą i pieprzem. Polewamy filety i odstawiamy na godzinę
Czerwona Porzeczkarównież doskonale pasuje do ryby. Proponuję zestaw obiadowy nie tylko piątkowo, ale z powodzeniem jak sądzę na obiad dla gości. - młode ziemniaczki smażone(oddzielny post) - dorsz w chrupiącej panierce - sos ogórkowo-czosnkowy, jako dodatek do ryby SOS: 2-3 średnie ogórki 200 g greckiego jogurtu naturalnego 200 ml. kwaśnej śmietany 18% szczypiorek koperek 2-3 ząbki czosnku
Kuchnia BeatyDzisiaj klasyk kuchni polskiej - ryba po grecku, o istnieniu której 99,9 % Greków nie ma pojęcia :) SKŁADNIKI 1/2 kg filetów np. dorsza czy morszczuka 4 marchewki 2 pietruszki 1 duża cebula 1 por (biała część) kawałek selera 2/3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g) sól, pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki po 1/2 łyżeczki oregano i bazylii(...)smaku. Pod koniec duszenia wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Filety kroimy w poprzek na połowę. Oprószamy solą, pieprzem i małą ilością mąki. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Układamy połowę ryby na półmisku, na to połowę warzyw i analogicznie drugą warstwę. Dekorujemy koperkiem lub zieloną pietruszką
Moje Kuchenne RewelacjeMoim zdaniem łosoś to jedna z najlepszych ryb. Możemy go przygotować na bardzo wiele sposobów. Smażony, pieczony, gotowany, grillowany, w sałatkach, zupach, pastach… każdy będzie wspaniały. Jako danie główne, kolacja, przystawka – jednym słowem możliwości są nieograniczone. Kotlety siekane z łososia. Składniki: - filet z łososia ok. 600g - 2 jajka - 1,5 czerstwej bułki (najlepsza 3 dniowa kajzerka) - 1 cebula
mojewypiekiinietylkoWYKONANIE Filety rybne płuczemy,kroimy w kawałki, dowolnej wielkości. Roztrzepujemy jajko. Filety skrapiamy sokiem z cytryny. oprószamy pieprzem i solą do smaku.Panierujemy rybę w mące i jajku.Na patelni rozgrzewamy olej ,smażymy na oleju. Smażymy filety z obu stron aż lekko zrumienią. Po usmażeniu dajemy na ręcznik papierowy aby odsączyć zbędeny olej
w mojej kuchnimocnej marynacie nadającej jej charakterystyczny smak ( jałowość smakowa potraw robionych na parze odstrasza mnie od tej metody). Ale jako , że zdecydowanie miałam ochotę na rybę z sosem holenderskim poszłam na kompromis- dorsz smażony normalnie + delikatny sos. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnipieprz czarny mielony * mąka pszenna * cytryna * olej , oliwa bądź patelnia teflonowa Przygotowanie : Łososia przyprawić pieprzem i sokiem z cytryny. Oprószyć mąką. Smażyć około 5 minut z każdej strony na małym ogniu. Rybę podawać ciepłą
Magiczne Życie MartyPyszna rybka na zimno smażona w cieście naleśnikowym i marynowana w słodko-pikantnej zalewie - absolutny hit każdej imprezy!Dodatkowym plusem jest to, że przygotowuje się ją 2-3 dni wcześniej, a tuż przed imprezą jedynie wystarczy wyłożyć na półmisek.SKŁADNIKI:1-1,5 kg ryby np. mintaj/tilapia2-3 cebule2 czerwone papryki Ciasto naleśnikowe: 2 jajka1 szkl. mleka0,5 szkl. wodymąka(...)Filety rybne przekroić na mniejsze części, posolić, maczać w cieście naleśnikowym i smażyć. 2. Składniki zalewy wymieszać, zagotować i odstawić do przestygnięcia. 3. Cebulę pokroić w piórka a paprykę w paseczki. Wszystko razem posolić, zeszklić i ewentualnie poddusić do miękkości. 4. W garnku układać warstwami kawałki ryby, na to papryka z cebulką i część zalewy - aż do wyczerpania składników. Odstawić
Kto ugości moich gości?mało kto wie, czym się różni stek od befsztyku. Stek to potrawa z kawałka mięsa krojonego w poprzek włókien mięśniowych, który się smaży, piecze albo grilluje . Stek można zrobić z każdego rodzaju mięsa, nawet z ryby. Befsztyk z kolei to stek z wołowiny. Jak surowe mięso jest ci obce, to zacznij od steków wysmażonych i staraj się smażyć je coraz
PaleoSMAKmąka kukurydziana – 2 łyżki * liście kafiru – 4 szt ** * cukier – 1 łyżka * bułka tarta – ok.3łyżki * olej do smażenia ** Śmiało można użyć groszku mrożonego! ** Liście kafiru można zastąpić skórką z limonki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Rybę myjemy, oczyszczamy, drobniutko siekamy. Groszek podgotowujemy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą siekamy, a następnie miksujemy, a z masy formujemy niewielkie kotleciki ( jeśli masa
Ostra na Słodkoszpinakiem to eleganckie, wytworne danie, które może stanowić codzienny obiad, jak również np. romantyczną kolacje. Ten pozorny "bałagan" na talerzu stanowi pyszną potrawę składającą się z delikatnej, wyjątkowo smacznej ryby, bogatego w składniki odżywcze szpinaku oraz charakterystycznego w smaku sera Blue. Całość świetnie się ze sobą komponuje tworząc pożywne, ciekawe i smakowite danie.Makaron z Łososiem, Szpinakiem i Serkiem Pleśniowym - Składniki(...)osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.Łososia porcjujemy na mniejsze filety, a następnie posypujemy odrobiną koperku, pieprzu i soli. Delikatnie wcieramy przyprawy w rybę. Masło topimy na patelni teflonowej. Łososia przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu z obu stron (warto przeczytać: wskazówki na temat smażenia łososia). Usmażonego łososia delikatnie za pomocą widelca dzielimy na kawałki.Ugotowany
Słodka Strona