smalec przepis - 3000 przepisów (strona:99/200)

Gulasz z białej kiełbasy i pieczarek 125

ekspresowy obiad po pracy. Składniki: 3 białe kiełbaski 10 średniej wielkości pieczarek 1 średnia cebula lub biała część z pora 3 łyżki oleju lub 1 duża łyżka smalcu ok. 100 ml kwaśnej śmietany pieprz, ewentualnie sól mile widziana natka pietruszki do posypania Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić cebulę posiekaną w piórka lub pora pokrojonego na plasterki. Zeszklić. Dodać kiełbasę pokrojoną

Ze smakiem bez glutenu
Chrustowe świderki z mąki kukurydzianej - bezglutenowe 154

deskę. Niestety z tego ciasta nie da się zrobić klasycznych faworkowych kształtów - ciasto jest zwyczajnie za kruche. Po zrobieniu wszystkich świderków rozgrzać tłuszcz - ja używam pół na pół smalcu i oleju rzepakowego. Świderki wrzucać na mocno gorący tłuszcz i smażyć do zrumienienia. Jeśli używacie niewielkiej ilości tłuszczu świderki należy przewrócić, żeby były usmażone równo z obu stron. Po usmażeniu wyjąć

Ze smakiem bez glutenu
Pączki bezglutenowe kładzione 213

Jeśli ciasto będzie stało w ciepłym miejscu i dodacie podgrzane mleko to ciasto wyrośnie w 20 minut. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzać odpowiednią ilość mieszanki oleju i smalcu, najlepiej pół na pół. Wtedy pączki będą miały chrupiącą skórkę. Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką i spychać drugą łyżką na rozgrzany olej. Smażyć na złoto z jednej strony, odwrócić i smażyć

Ze smakiem bez glutenu
Zapiekanka kalafiorowa z ziemniakami, szynką i twarogiem wędzonym 210

odrobiną cukru i dwoma łyżkami octu jabłkowego. Odlać wodę. Pokroić na małe cząstki, nie odrzucając grubszych części. Szynkę pokroić na paseczki. Koperek posiekać. Dno i boki naczynia żaroodpornego posmarować smalcem lub olejem. Na dno ciasno ułożyć ziemniaki, posypać koperkiem i posolić. Na ziemniaki ułożyć szynkę, na szynkę kawałki kalafiora.  Zrobić sos. Roztrzepać jajko. Dodać odrobinę soli, pieprzu i pełną

Ze smakiem bez glutenu
Tradycyjny schabowy 157

buraczkami. Ja mojego  schabowego podałam z purre ziemniaczanym i buraczkami. Składniki: 6 kotletów schabowych z kością 2 jajka mąka pszenna do oprószenia bułka tarta do panierowania smalec sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, naciąć błonkę by mięso przy smażeniu się nie zwijało. Każdy kawałek rozbić z dwóch stron tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem

magiczna kuchnia Kasi
omlet z pomidorem i szczypiorkiem 181

doprawiamy solą, pieprzem oraz resztą przypraw. Energicznie mieszamy widelcem do uzyskania zwartej jednolitej masy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (u mnie odrobina nierafinowanego oleju rzepakowego ale może być również masło, smalec). Na rozgrzany tłuszcz wylewamy jajko a następnie szybko dorzucamy pomidor oraz posypujemy szczypiorkiem. Smażymy około 1,5 minuty na każdej ze stron. Z powodu pomidora (jest zbyt ciężki, aby jajko

Gar Zdrowia
Rabarbarowe love – najprostsze ciasto z rabarbarem 121

Składniki Ciasto Ciasto 4jaja,szklanka cukru, 3/4szklanki śmietany 12%, 3/4szklanki oleju, 3 szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz do posmarowania formy ok 1 kg rabarbaru kruszonka łyżka smalcu, łyżka masła, 3 łyżki cukru, 5 łyżek mąki. Sposób przygotowania Ciasto Składniki ciasta wkładać do miski w kolejności podanej powyżej. Wymieszać widelcem do powstania jednolitej masy (ok.10min.). Ciasto wylać

Mieszam w Garnku
Pyszne cebulaki bez sera. 170

szklanki ciepłej wody, 1/2 kostki drożdży, łyżeczka cukru,  łyżka soli, dwa ugotowane i rozgniecione  ziemniaki, 3 łyżki oleju. Farsz: 5 dużych cebul, trochę cukru, trochę soli, smalec do smażenia. Najpierw z drożdży, cukru, wody i dwóch łyżek mąki robimy zaczyn, który jak podrośnie  dodajemy do posolonej mąki, gdzie wcześniej wrzuciliśmy ziemniaki i wyrabiamy ciasto. Cebulę musimy zeszklić

chleba naszego
Kotlety ziemniaczane 319

wersji wegetariańskiej, ale my zrobiliśmy takie i wyszło pyszne. Składniki na ok 12 kotletów: - 0,5kg ziemniaków - 250g boczku - 5 pieczarek - mała cebula - 3 jajka - pieprz, sól do smaku - smalec lub olej kokosowy - mąka i bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Ugotować osolone ziemniaki, przecisnąć przez praskę i wystudzić. Boczek pokroić na drobne skwareczki, podsmażyć na tłuszczu razem z cebulą. Umyte

Tanio szybko zdrowo
Kopytka 140

Składniki 1 kg ziemniaków 3 szklanki mąki (w tym 0,5 szklanki kartoflanki) 1 jajko sól i pieprz do smaku 1 kg kapusty kiszonej 1 średnia cebulka 1 łyżka smalcu skwarki lub boczek wędzony Sposób przyrządzenia 1 Przygotowanie kopytek: Ziemniaki umyć, obrać i […] Artykuł Kopytka pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl

PysiaGotuje.pl
Schab ze śliwką. 189

śliwki i przyprawiamy mięso na zewnątrz: na dwa kg schabu dałem 1 łyzkę soli,  1 łyżkę cukru, 1 płaską łyzkę pieprzu, 1 czubatą łyżkę papryki. Dodajemy kilka łyżek smalcu i pieczemy w 200 st.C 90 min.  Potem studzimy i chowamy do lodówki. Smacznego

chleba naszego
Kurki zwane doryjkami 115

szybkie w wykonaniu, a co najważniejsze dobre dla osób nieunikających cukru, bo ciasto samo w sobie nie zawiera go ani grama. SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki  pół kostki smalcu pół kostki margaryny 1 żółtko  2 dag świeżych drożdży  3 łyżki śmietany 18 % cukier puder marmolada - najlepiej twarda Z podanych składników szybko wyrabiamy ciasto i od razu wałkujemy

Kuchnia od dwojga
Karkówka z piekarnika, soczyste kotlety. 1201

karkówki. Karkówkę kroimy na kotlety. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Potem wkładamy do naczynia żaroodpornego, na dnie którego dajemy włoszczyznę w słupkach,  dodajemy trzy łyżki tłuszczu np. smalcu lub oleju. Pieczemy 60 min./ 200st.C .  Następnie  dopiekamy jeszcze 10 min. bez pokrywki. Podajemy na gorąco. Smacznego

chleba naszego
DOMOWE SZNYCLE Z MIESA MIELONEGO PO WIEJSKU 202

mleko do namoczenia) 2 - 3  łyżki śmietany 1 łyżka musztardy 1 łyżka posiekanego koperku sól i pieprz do smaku zioła np. majeranek do smaku bułka do panierowania smalec do smażenia PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Bułeczkę namaczam w mleku - odciskam. Krok 2. Obrane i umyte ziemniaki, cebulę oraz czosnek ścieram na tarce do jarzyn na małych oczkach - ale nie tych

Moja Książka Kucharska
Pasztet wielkanocny w indykiem 124

Masa nie może być sucha. Śliwki kroimy w paseczki, łączymy z masą. Białka ubijamy  na sztywno, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.  Następnie przekładamy do foremek wysmarowanych smalcem i obsypanych bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu pasztet schładzamy w lodówce. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni