smalec przepis - 3000 przepisów (strona:104/200)

Pączki hiszpańskie 230

stracą na smaku i chrupkości. Pączki hiszpańskie Składniki Ciasto: 200g mąki 100g masła 250ml wody 4 jajka rozmiar M 1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego szczypta soli olej lub smalec do smażenia Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do rondla z grubym dnem wlać wodę. Dodać masło, szczyptę soli i ekstrakt waniliowy. Zagotować. Zdjąć rondel z gazu, wsypać mąkę i bardzo

Wiem co jem
Marchewkowe ciasto na tartę 172

proszkiem do piecz. przez sitko; w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne 1 mały proszek do pieczenia (15g) 1 masło roślinne (250g) 1 łyżka smalcu (25g) - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne 1/3 szkl.cukru (70g) 3 żółtka 1 całe jajko - ciasto wyjdzie twardsze, bardziej zwarte i chrupkie niż przy użyciu samych żółtek - sprawdza się pod ciężkim

Grunt to przepis!
Inny Wymiar w sercu Warszawy 160

smażony ser z pieczonym burakiem, który marynowany jest w orzechowym sosie (17 zł).  Dania główne to przede wszystkim mięsa, zjemy tradycyjnego schabowego z kością (29 zł) smażonego na smalcu w towarzystwie biodynamicznego jajka od Grotka, czyli jajka od kur, chowanych zgodnie z fazami księżyca… ( więcej o tych niezwykłych jajkach przeczytacie tu ).  Fani mielonego niech nie spodziewają się owala/mi

Wylizany Rondel
Dwukolorowe pączki pieczone 210

wiem, wiem... pączek pieczony, to przecież już nie pączek. Jedno wielkie oszustwo i tyle. Ale zapewniam Was, że te smakiem niewiele odbiegają od tych smażonych w olejach lub smalcach, a zjedzone niedługo po wyjęciu z piekarnika... śmiem twierdzić, że nie odbiegają w ogóle! Są tak samo pulchne, mięciutkie i rozpływają się w ustach. Co jednak najważniejsze- są zdecydowanie mniej kaloryczne

Kuchnia w czekoladzie
Kokosowe pączuszki twarogowe 178

pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczone 1 łyżka spirytusu lub octu dodatkowo : 3 łyżki cukru  2 łyżki wiórków kokosowych  Tłuszcz do głębokiego smażenia ( u mnie pół na pół smalec i olej ) Wykonanie : Wszystkie składniki na pączuszki włożyć jednocześnie do miski i wyrobić np. drewnianą łyżką , aż uzyskamy jednolite ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie warto dosypać troszkę mąki

Malinowa Kawiarenka
Pączki jak u mamy - najlepsze 239

spirytusu 3 -4 krople olejku pomarańczowego dodatkowo: około 40dag marmolady lub konfitury do nadziania   cukier puder do posypania plus cukier waniliowy plus ususzona skórka pomarańczowa olej plus smalec do smażenia Wykonianie: Drożdże rozpuścić w pół szkl. mleka ciepłego razem z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować.  Od razu

Kubki smaku
Oponki serowe 132

półtłustego twarogu 250 g mąki tortowej 3/4 łyżeczki sody 40 g drobnego cukru 2 żółtka 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 szklanki śmietany 12% lub 18% dodatkowo: olej , smalec lub planta do smażenia Twaróg przecisnąć do miski przez praskę. Do sera przesiać mąkę z sodą. Dodać pozostałe składniki. Krótko wyrobić jednolite ciasto. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość

Pełny talerz
FAWORKOWE KOKARDKI 142

słodkie szaleństwo! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 450 g * sól – 1 szczypta * żółtko – 5 szt * śmietana gęsta, kwaśna – 3/4 szkl * ocet – 1 łyżka * olej lub smalec do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy żółtka, śmietanę i ocet, siekamy nożem. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto, zawijamy w folię , odstawiamy na 30 minut ( temp.pokojowa ). Po tym czasie rozwałkowujemy

Ostra na Słodko
Kocie oczka 134

cukrem pudrem. Najlepsze na drugi dzień, są delikatnie kruche, a dżem ładnie skleja ciasteczka. 2 szklanki mąki 4 żółtka 3/4 kostki margaryny bezmlecznej (lub masła dla niealergików) 3/4 kostki smalcu 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru dowolny dżem, najlepiej dość gęsty cukier puder (do posypania) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować cienko, szklanką

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
KULINARNE PODRÓŻE - BUKOWINA TATRZAŃSKA 154

próbowałam pomałpować i za cholerę nie wyszło takie ciasto. Nie wiem czy to jakieś czary czy jak ale nie do podrobienia.  Pyszne są również naleśniki z jagodami, smalec z ogórkiem kiszonym. W ogóle surówka z marchewki i kapusty kiszonej również poezja. Ponadto żurek z białą kiełbaską bez skórki no i obowiązkowo placki ziemniaczane z sosem borowikowym.  W Wancie

pieprzny smaczek
Pączki z dżemem (od szklanki) 408

ciastem (okrawki ponownie zagniatamy i powtarzamy czynności). Pączki na ściereczce przykrywamy drugą, by nie wyschły i zostawiamy na 30-40 minut do podrośnięcia. W garnku rozgrzewamy olej (można też smalec, ale ja wolę olej) - minimum tyle, by pączki nie sięgnęły dna (najlepiej trochę więcej), pączki wkładamy stroną wyrośniętą do dołu - dzięki temu strona, na której leżały ma możliwość podrosnąć). Smażymy

Kolorowy Przepisownik
Ciastka z marmoladą 164

delikatne ciasteczka, do schrupania  przy kawie, bardzo efektowne - na pewno lepsze samodzielnie upiec niż kupowane w sklepie, gorąco polecamy! Składniki: 1/2 kg mąki 1 kostka masła 1/2 kostki smalcu 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu zwykłego marmolada 1 jajo do smarowania posypka (wiórki, cukier perlisty, orzechy mielone) można niczym nie posypywać

kgwjanczewo
Oponki z likierem waniliowym 116

łyżka cukru Dodatkowo: 2,5 szklanki mąki pszennej ¼ szklanki roztopionej margaryny 0,5 łyżeczki soli 5 łyżek cukru 2 łyżki likieru waniliowego 3 żółtka ok. 1 litr oleju lub smalcu Lukier: 2 białka 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Kolorowe posypki Zaczyn: Mleko delikatnie podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim drożdże i cukier. Dosypujemy mąkę, mieszamy. Miseczkę przykrywamy

VioletoweKucharzenie
M(I)ĘSKIE DANIE - FLACZKI WOŁOWE 144

łyżka mąki  imbir  gałka muszkatołowa (w ilości całkiem sporej  J  )  papryka słodka  majeranek  sól i pieprz posiekana natka pietruszki tłuszcz do smażenia (smalec, masło klarowane) Przygotowanie             Gotujemy rosół z wołowiny, jednej porcji włoszczyzny (część włoszczyzny zostawiamy na później) ziela angielskiego i liści

OliveandThyme
Gołąbki mięsno – pieczarkowe w śmietanowym sosie 157

się łamać , przy zwijaniu . Po przestudzeniu liści , na każdy nakładamy łyżkę farszu i zawijamy tak , jak tradycyjne gołąbki . Układamy w dużym garnku lub brytfance , ciasno obok siebie , na odrobinie smalcu lub innego tłuszczu . Stawiamy na gazie i podsmażamy , jak zacznie pachnieć pieczoną kapustą , zalewamy dwiema szklankami wody , wrzucamy kostkę rosołową , solimy ,nakrywamy resztkami liści kapusty , których nie zużyliśmy . Przykrywamy szczelnie

Ogrodnik w podróży