świeże, suszące się na słońcu pranie , przy okazji rozpalania ogniska na kociołek " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jak już mamy porządny ogień, wieszamy gar , wkładamy smalec , na rozgrzany wrzucamy cebulkę , kminek , podsmażamy ( trzeba utrzymać mocny ogień , ale się daje " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> ) , następnie wkładamy kiełbasę , smażymy , dalej mięso i także
Ogrodnik w podróżyProsty i smaczny obiad z ugotowanych ziemniaków i kapusty kiszonej. Skład: ziemniaki 1 kg, kapusta 1/2 kg, smalec 1/2 kostki, mąka kilka łyżek, cebula, jajko, przyprawy. Ziemniaki mielimy/rozgniatamy lub miksujemy. Kapustę odciskamy z soku i kroimy razem z obraną cebulą. Potem na patelni dusimy kapustę z cebulą około 10-15 min. podlewając wodą. Do ziemniaków dodajemy 3 łyżki mąki, jajko
chleba naszegopodałam z ryżem i surówką z białej rzodkwi i marchewki . S kładniki: 6 plastrów schabu 4 cebule 2-3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego smalec do smażenia majeranek słodka czerwona papryka sól, świeżo mielony pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem i papryką. Cebulę obrać, pokroić w plasterki
magiczna kuchnia Kasijest też niezastąpiony do przygotowania wspaniałego bigosu i żeberek, węgierskiego leczo i zupy gulaszowej, marokańskiego tajine oraz przepysznej golonki w piwie i rolady boczkowej. Robiłam w wolnowarze smalec, wytapiając go przez prawie 10 godzin i tak modne ostatnio, wolno gotowane policzki wołowe. Jednym słowem, głównym ograniczeniem podczas gotowania w wolnowarze jest nasza wyobraźnia. Początkującym fanom kuchni „ slow
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPyszny smalec z fasoli :) - najlepiej smakuje z pajdą chleba i ogórkiem kiszonym. SKŁADNIKI 1 puszka fasoli lub 1 i 1/2 szklanki ugotowanej fasoli 2 cebule jabłko 2 liście laurowe 1 ziarenko ziela angielskiego 1 goździk 1/2 łyżeczki majeranku 1/4 szklanki zimnej wody szczypta lubczyku 1 łyżka sosu sojowego olej sól himalajska różowa zmielony pieprz czarny WYKONANIE Cebulę pokroić w kostkę
Mała w garnku mieszaczasie dodajemy obrane warzywa, 1 cebulę i gotujemy wszystko razem do miękkości mięsa. W czasie gdy gotuje się golonka, robimy kapustę. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na smalcu, dodać odciśniętą kapustę, kminek, 2 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, zalać 2 szklankami wywaru z golonki, gotować do miękkości. W razie potrzeby podlać wywarem, doprawić do smaku solą i pieprzem
magiczna kuchnia Kasipodudzi z kurczaka 200 g cebuli 4 ząbki czosnku 20 g przyprawy curry (patrz na skład) 10 g papryki ostrej 60 g tłuszczu o temperaturze pokojowej (u mnie smalec gęsi lub olej kokosowy) sól himalajska pieprz czarny mielony 400 ml mleczka kokosowego Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Kurczaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Tłuszcz wymieszać z przyprawami. Powstałą marynatą posmarować
Ola la LCHFskórą do góry w folię aluminiową – tak aby później można łatwo otworzyć ją od góry. Jeśli kaczka jest bardzo chuda, do pakunków wkładamy również po łyżeczce masła lub kaczego smalcu. Zawinięte w folię mięso układamy na płaskiej brytfannie i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg). Pieczemy do miękkości, zwykle ok. 75 minut, ale nie dłużej niż to faktycznie
Kulinarna PokusaŁatwe Tanie Przepis na pyszny kruszon/pleśniak. Składniki 1 kostka margaryny 1 łyżeczka smalcu 5 jaj 3 szklanki mąki (w tym 2 szklanki pszennej i 1 krupczatki) 1 proszek do pieczenia 2 łyżki cukru do ciasta 1 szklanka cukru do białek 2 łyżki kakao owoce według uznania Sposób przyrządzenia 1 Przygotowanie ciasta: Jajka […] Artykuł Pleśniak/kruszon/skubaniec pochodzi z serwisu
PysiaGotuje.plwyrośnięcia - przykryć ściereczką, żeby nie wyschło. Blachę dobrać w zależności od tego jak grube ciasto chce się uzyskać. Ja wolę ciasto cienkie, więc wybrałam formę największą. Wysmarowałam ją smalcem i wyłożyłam ciasto - podzieliłam na dwie części i wygniotłam palcami, mocząc dłonie w wodzie. Ciasto wstawiłam na maksymalnie ok 8-10 minut do piekarnika nagrzanego do 2 00 stopni. Kiedy
Ze smakiem bez glutenupraskę ale ja rozgniotłam gęstym tłuczkiem do ziemniaków 250 ml mąki bezglutenowej jaglanej 2 jaja ciepła woda - 100-200 ml odrobina soli Okrasa: boczek, cebulka, tłuszcz - ja użyłam smalcu domowej roboty Składniki na ciasto dokładnie zagnieść na początek dodając mniejszą ilość wody. Jeśli ciasto będzie gęste można dodać więcej wody ale ostrożnie... ciasto musi mieć zwartą konsystencję. Z kolei
Ze smakiem bez glutenutłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Składniki: 500 g wątróbki - może być drobiowa lub wieprzowa 1 duża cebula 1 duże jabłko - doskonale sprawdza się Champion 2 łyżki smalcu - oczywiście olej też może być 100-150 ml czerwonego wina wytrawnego sól, pieprz Wątróbkę oczyścić, opłukać z nadmiaru krwi i pokroić na równe kawałki. Cebulę posiekać na piórka, wrzucić na patelnię
Ze smakiem bez glutenuschabu 1 duża cebula 1 duża marchewka albo 2 mniejsze 1 puszka pomidorów pelati lub 2 duże pomidory ew. łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju lub smalcu 1 duży ząbek czosnku lub czosnek granulowany sól, pieprz, mielona słodka papryka, suszony lub świeży tymianek Mięso pokroić w równą kostkę - ok. 1 -1,5 cm. Cebulę obrać i pokroić w grube piórka
Ze smakiem bez glutenuświeżych pieczarek 2 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka 2 litry wody lub bulionu mięsnego z mięsem 100 ml śmietany 30% 1 mała cebulka 4 łyżki tłuszczu: smalcu lub oleju 1 łyżka mąki - u mnie bezglutenowa sól, pieprz biały Do garnka wlać wodę lub bulion, dodać ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę oraz marchewkę startą na tarce jarzynówce. Zagotować i gotować
Ze smakiem bez glutenuSkładniki - na 2 osoby ok. 400 g mięsa wieprzowego z szynki - można też zakupić mięso gulaszowe ok 400 g świeżych pieczarek 1 duża cebula 4 łyżki tłuszczu - u mnie smalec ale można też użyć oleju 1 łyżka mąki - u mnie mąka bezglutenowa 50 ml słodkiej śmietanki 30% przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, ostra mielona papryka - mała szczypta
Ze smakiem bez glutenu