ziaren pieprzu, wsypujemy cały kminek i gotujemy, aby kminek i przyprawy oddały cały aromat. Gotujemy kapustę do miękkości. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju (co kto woli: masło, olej, słonina, smalec albo boczek). Na tłuszczu szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodajemy łyżkę masła i mąkę i przygotowujemy jasną zasmażkę, Gdy się delikatnie zrumieni wlewamy ok. pół szklanki wody
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfizycznego i psychicznego, włączając w to święty spokój niezmącony moim bręczeniem). Zawsze czytam etykiety, a już nad wyraz uważnie od czasu, gdy wciągając kupną tortillę doszukałam się w składzie smalcu. Co do płatków śniadaniowych to fakt, że większość jest wege, ale syrop glukozowo-fruktozowy i olej palmowy są na początku listy składników. Moja rada, gdy kupujecie zwykłe płatki kukurydziane
greenscarfprzepisem na moim blogu. Smacznego! Kruche z rabarbarem /na dużą blachę/ Kruche 4 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru pudru 1 i 1/2 kostki margaryny palmy 1 łyżka smalcu 6 żółtek szczypta soli Masa ok. 1/2 kg rabarbaru 3/4 szklanki cukru pudru cynamon Margarynę (wyjąć wcześniej z lodówki) posiekać z mąką, dodać resztę składników i zagnieść. 2/3 ciasta wyłożyć
Biały fartuszekmusi pozostawać ciepły. Ten sam skrzyp nadaje się do 3-4 krotnego użytku. W południe kładzie się czterogodzinny okład na podbrzusze z ziół szwedzkich. Chore miejsce należy najpierw posmarować smalcem lub maścią nagietkową i dopiero wtedy przyłożyć watę zwilżoną ziołami szwedzkimi, a na nią suchą watę dla ogrzania, przykryć plastykową folią i obwiązać chustą. Z tym okładem chory może poruszać
Z notatnikakomentarzu lub oznacz zdjęcie na instagramie #akcjadyniowa. Kruchy spód: 0,5 kg. mąki 4 żółtka 20 dag. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag. margaryny 10 dag. smalcu 4-5 łyżek śmietany Masa serowa: 750 g. sera twarogowego dwukrotnie zmielonego 1 szkl. cukru 1,5 szklanki puree z dyni 5 jajek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniecebula czerwona 2 bułki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka drobno krojonej natki pietruszki 1/2 szklanki bułki tartej olej słonecznikowy do smażenia bądź smalec 1 jajko Bułki moczymy w wodzie. Gdy miękkie, odciskamy. Do miski wkładamy mięso, drobno pokrojoną cebulę, odsączone z wody bułki, jajko, sól, pieprz, mąkę, musztardę oraz natkę pietruszki. Wyrabiamy
mecooksząbków czosnku przeciśniętego na prasie łyżka suszonego majeranku pieprz sól do smaku 1 kajzerka czerstwa namoczona w mleku Do zasmażki: boczek pokrojony w kostkę i cebula podsmażone na smalcu S POSÓB: *mięso mieszamy dodajemy na moczoną bułkę, czosnek , starkowaną cebule sól pieprz i majeranek * okolo 1.5 kg Ziemniaków gotujemy i po wystygnięciu mielimy zwykłą maszynka do mięsa albo ręczną
Viola cooks with passionzimno Smörgåstårta - Szwedzki tort kanapkow y Mini tartinki z ciasta francuskiego Wrapsy z paluszkami krabowymi i avocado Guacamole - meksykańska salsa Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami Moutabbal - pasta z bakłażana Smalec z wędzonego boczku Muffiny pizzowe Prażone migdały z papryką Chipsy z jarmużu Papryczki jalapeño faszerowane tuńczykiem Grillowany bakłażan z sosem czosnkowym Francuski pasztet z wątróbki Potrawy na ciepło Mini pizza
Codziennik Kuchennydlatego, że żeliwo nie jest niczym zabezpieczone, powinniśmy go myć gąbeczką i wodą tak jak kiedyś myły naczynia nasze babcie, trzeba je co jakiś czas natłuszczać np. olejem bądź smalcem (ma ktoś coś takiego w domu???), nie wolno go absolutnie wkładać do zmywarki. Samo użytkowania też jest bardzo ważne, i choć łatwiejsze na kuchniach gazowych, żeliwo powinno być rozgrzewane stopniowo
SMYKWKUCHNImocno rozgrzanej patelni, szybko się przypiecze, a w środku będzie surowe. Proziaki można jeść same lub z dodatkami na słodko (dżemy, powidła, kremy czekoladowe) lub na słono (masło, pasty, smalec). Proponuję proziaki z bryndzą podkarpacką. Składniki: bryndza, pieprz czarny świeżo mielony, śmietana 18%. Bryndzę, ok. 100 g mieszamy z 2 łyżkami śmietany do uzyskania gładkiej, kremowej pasty. Doprawiamy dużą
Moniki Smakołykinasze kolety tak aby zrobiła nam się jednolita masa , tak jak np na spaghetti , tylko mięsko ma być przypieczone , kiedy nasze mięso jest przypieczone , na koniec dodajemy kostkę smalcu i mieszamy wszystko razem , kiedy już mamy gotowe nasze mięso , do miseczki odlewam całość z patelni , i odstawiam do zastygnięcia . Po tym jak nasze mięso się zastygnie jest gotowe
Mój Smakkiełków. 420 milionów wegetarian żyje na świecie. To prawie 7 proc. całej populacji. 20-40 proc. wszystkich wegetarian to mieszkańcy Indii. W tradycyjnej kuchni Hindusi nie używają smalcu czy żelatyny. Dieta wegetariańska jest popularna w Tajlandii, Malezji i Wietnamie. W Europie liczba wegetarian sięga prawie 9 milionów. Najwięcej fanów tego sposobu odżywiania mieszka w Wielkiej Brytanii. Według
My Chcemy Jeść