wspominają go na każdej Wigilii. Składniki: • 10 suszonych śliwek • 10 suszonych moreli • 10 plastrów suszonych jabłek • 10 połówek suszonych gruszek • 5 suszonych daktyli • 1 łyżka rodzynek • 1 litrowy słoik kompotu z gruszek • 1 laska cynamonu • 1 gwiazdka anyżu • 5 goździków • 3 łyżki miodu • 1 cytryna Wykonanie: • Suszone owoce zalać wodą – ok. 2 litrów, dodać przyprawy
To co kochamciepłe, słoneczne miejsce na tydzień. • Po tygodniu przecedzić syrop przez gazę i połączyć ze spirytusem, sokiem wyciśniętym z limonek i korzeniem arcydzięgla. • Odstawić słoik szczelnie zamknięty na 1 miesiąc, co 2 dni potrząsając słojem. • Po tym czasie przefiltrować nalew przez bibułę, przelać do butelek i zakorkować. • Odstawić jeszcze
To co kochamminut, aż powstały sok częściowo odparuje, a konfitura zgęstnieje. • Po usmażeniu zmiksować na gładki krem i ponownie zagotować. • Umieścić gorącą żurawinę w słoikach, zakręcić, odwrócić do góry dnem i pod kocyk, do czasu aż wystygną. Ja używam słoiczków umytych w zmywarce, bez wyparzania i gotowania. Nie ma potrzeby pasteryzowania żurawiny
To co kochamDodać cynamon i zmielone lub starte w moździeżu goździki. • Smażyć ok. 30 minut, aż powstały sok częściowo odparuje, a konfitura zgęstnieje. • Umieścić gorącą żurawinę w słoikach, zakręcić, odwrócić do góry dnem i pod kocyk, do czasu aż wystygną. Ja używam słoiczków umytych w zmywarce, bez wyparzania i gotowania. Nie ma potrzeby
To co kochamcebul • marynata • 2 szklanki wody • 1/2 szklanki octu • 4 liście laurowe • 8 ziarenek ziela angielskiego Wykonanie: • Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. • Ułożyć je w słoiku poprzekładane pokrojoną w paski cebulą. • Zagotować składniki marynaty, wystudzić i zalać na minimum
To co kochampasztetów. Powstaje na bazie borówki lub żurawiny i porzeczki z dodatkiem musztardy i chrzanu. Składniki: • 3 łyżki żurawiny do mięsa ze słoika • 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub galaretki z czerwonej porzeczki • 1 łyżeczka chrzanu • 1 łyżka musztardy • 50 ml czerwonego, wytrawnego wina • sok z 1 cytryny • sól, biały pieprz
To co kochamczym ją połączymy, takim smakiem się staje. Może być słodka, kwaśna, słodko-kwaśna, ostra czy pikantna. Smakuje jesienią, pachnie świętami i wygląda jak słońce zamknięte w słoiku. Dżemik wyszedł kwaskowy i wydawać by się mogło, że jest z pomarańczy. Super na kanapkę, do naleśników, bułeczek, pączków, ale ja mam dla niego
To co kochammąki ziemniaczanej 1/3 szkl gorzkiego kakao Mus czekoladowy: 2 gorzkie czekolady (200g) 500 g mascarpone 600 ml śmietanki 30% 3-4 łyżki cukru pudru 1/3 szkl mocnej, słodkiej herbaty słoik konfitury z wiśni Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier. Gdy białka będą lśniące i szkliste dodajemy po jednym żółtku. Mąkę i kakao przesiać i stopniowo dodawać
Smakołyki Asiszerokie. Szalotkę pokroić w plasterki. Koperek, kolendrę, szczypior posiekać. Pomidorki pokroić na połówki. Cykorię, cebulę, cykorię, pomidorki i zioła włożyć do miski, delikatnie wymieszać . Składniki sosu wymieszać w słoiku, polać sałatę. Przed podaniem wymieszać . Smacznego
Stare Garymleka 250 g masła 2 łyżki mączki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru z wanilią 2 żółtka 1 łyżka ekstraktu z wanilii ponadto: słoik powideł śliwkowych 200 g posiekanych orzechów włoskich Ciasto: Do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać je razem
Kolorowa kuchnia Elkiminut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie odlać teraz nadmiar soku, jest sok do picia, do owoców wsypać cukier, cynamon, żelfix, pałką blendera zmiksować wszystko, mieszając zagotować do czystych słoików nakładać gorący dżemik, zakręcić i na zakrętkach postawić na 30 minut, nie trzeba pasteryzować, od kilku lat robię takie przetwory i zawsze są dobre, przechowywać w ciemnym miejscu dżemik smakuje
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczki soli szczypta cukru 2 łyżki oliwy z oliwek (ja użyłam domowej oliwy z czosnkiem i cząbrem- 1-2 ząbki czosnku i gałązkę świeżych ziół wkładamy do butelki lub słoika zalewamy 300 ml dobrej oliwy z oliwek, po kilku godzinach oliwa gotowa jest do użycia) około 110 ml ciepłej wody Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże instant
Rozpustne gotowaniejest najlepsze tylko na świeżo. Bigos, pierogi, uszka, barszcz czy choćby kapusta z grzybami - mogą spokojnie być zrobione znacznie wcześniej. Nic się nie stanie jeśli odgrzejemy je wyjęte ze słoika czy z zamrażarki. Klasyczne sałatki jarzynowe można pokroić jeden-dwa dni przed świętami i bez doprawiania i dodawania majonezu przechować w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu. Gwarantuję
Codzienna kuchnia niecodziennajajko 1 szklanka mleko 1 łyżeczka cynamon 1 łyżeczka kardamon 1/2 łyżeczka goździki mielone 1/2 łyżeczka imbir mielony 1 łyżka skórka otarta z cytryny lub pomarańczy 1 słoik 100% owoców porzeczka Sposób przygotowania Olej ucieramy z erytrolem i jajkami. Suche składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Dodajemy przyprawy i skórkę z cytryny. Do masy jajecznej dodajemy powoli suche składniki na przemian
Kucharzycażurek 2 marchewki 1 pietruszka 300 gramów wędzonego boczku 1/4 selera 1 por 1 łyżeczka posiekanej dymki 1 łyżeczka świeżego majeranku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka chrzanu ze słoika 3 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ząbki czosnku kilka suszonych grzybków sól pieprz Jeśli kiełbasa jest surowa, to należy ją najpierw sparzyć w gotującej wodzie przez
Szczęśliwa kuchnia