prezentuję jajka na twardo w sosie. Super na śniadanie i nie tylko. Składniki: Jajka ugotowane na twardo ( ja miałam 9 małych ) 3 łyżki majonezu light 3 łyżeczki chrzanu ( ze słoika ) Szczypiorek ( z 3 cebulek dymek ) 3 rzodkiewki Sól Pieprz Wykonanie: Ugotowane jajka obieramy i kroimy na połowę. Układamy na talerzu. Do miseczki wykładamy majonez i chrzan. Szczypiorek i rzodkiewki
Smaki Ewygniazd nasiennych i pokrojone w kosteczkę jabłka. Dodać cynamon i start na tarce świeży imbir. Gotować na wolnym ogniu około 40 minut, co jakiś czas mieszając. Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić do góry dnem do czasu ostygnięcia. Smacznego
talerz przyjemnościwyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170stopniach około 20 minut. W zależności od piekarnika trzeba kontrolować ciasto. Wymiary blachy 25x37cm Po upieczeniu usunąć papier z ciasta. Masa jabłkowa: 1 słoik musu jabłkowego lub prażonego jabłka u mnie domowy mus z pigwy ok 750g 1 cytrynowa galaretka Wykonanie: Mus rozgrzać w rondelku, do gorącego wsypać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia
W garach u Gosipesto i śmietany. Danie jest wyraziste w smaku, dlatego najlepiej podawać je z delikatnymi dodatkami np. z kopytkami lub gnocchi. ok. 400 g mięsa z piersi kurczaka 1 mały słoik pesto bazyliowego (190 g) 150 ml śmietanki 30% 1 szklanka groszku konserwowego kilka plasterków cienko pokrojonej wędliny drobiowej (tyle ile kawałków kurczaka) szczypta soli szczypta pieprzu olej do smażenia Kurczaka
Bullioząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 łyżki smalcu gęsiego 1,4 litra rosołu/bulionu 250ml maślanki naturalnej 4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1 czubata łyżeczka chrzanu ze słoika ½ małego pęczka pietruszki – same oberwane listki 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe sól pieprz Zapisz
Karo in the Kitchenżal wyrzucać. Szczególnie obfita w pestki jest dynia hokkaido. Proponuję używać pestek dyni do jedzenia w całości czyli z całą otoczką. Wystarczy pestki ususzyć w temp. pokojowej, wsypać do słoika i w miarę potrzeby mielić. Po zmieleniu otrzymamy mąkę dyniową bogatą nie tylko w witaminy i minerały ale dodatkowo w błonnik. Można również mielić pestki zupełnie świeże. Mielone pestki dyni
Leśny Zakątekdomowego wypieku. Sklepowy chleb tego typu jest bardzo drogi, mniej świeży i nie tak smaczny! A tak się prezentuje: Składniki na formę 14 x 24 cm: 3/4 litrowego słoika ziaren orkiszu, woda, 1 łyżeczka soli. Wykonanie: Ziarna orkiszu dokładnie przepłukujemy filtrowaną wodą, a następnie zalewamy i pozostawiamy na 6h lub całą noc. Po tym czasie płuczemy ziarna i kiełkujemy przez
Jeść, by żyć w zdrowiuogórka, pół jabłka, łyżeczka oleju lnianego. Wykonanie: Wszystkie składniki wyciskamy w wolnoobrotowej wyciskarce do soków. Gotowy sok wlewamy do ulubionej szklanki (nie mam tak wielkiej szklanki, więc piję ze słoika), dodajemy łyżeczkę oleju lnianego i wypijamy na zdrowie
Jeść, by żyć w zdrowiużelazo, bor, jod, miedź oraz bioflawonoidy to tylko niektóre z jej dobrodziejstw. Warto spożywać ją na surowo, bo w takiej formie jest najbogatsza odżywczo. Zanim umieścimy jej owoce w słoikach i zasypiemy cukrem, by zrobić słodziutkie dżemiki, powidła i soki, zastanówmy się jak je wykorzystać w surowej formie. Nie zrażajmy się cierpkim smakiem aronii - TO SMAK ZDROWIA! Jogurt pełen nasion
Jeść, by żyć w zdrowiunasionami i orzechami. Dodajemy syrop i resztę składników. Dokładnie mieszamy. Rozkładamy na 3 tacki dehydratora i suszymy przez 15 h w temperaturze 43 stopni. Gotową granolę przekładamy do słoika lub naczynia próżniowego. Podajemy z mlekiem lub jogurtem roślinnym. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiuwieczory. Składniki: 16 łyżek ulubionej kawy rozpuszczalnej 5 lasek cynamonu Przygotowanie: Laski cynamonu połamać/pokruszyć na mniejsze kawałki. Następnie cynamon dodać do kawy rozpuszczalnej, wymieszać. Wsypać do szczelnego słoika i odstawić na około 4 tygodnie. Rada: im dłużej kawa jest przechowywana tym większy wyczuwa się aromat cynamonu. Jestem miłośniczka kaw smakowych z różnymi dodatkami. Inspiracja do zrobienia własnej aromatyzowanej
Ciastka - domowe słodkościtemu - rzuciłam się na kuriera z paczką i pobiegłam ją otwierać. Kwiaty konopi parzę codziennie :) Zalewam jedną łyżeczkę, chwilkę parzę i piję. Czynność powtarzam dwa razy. Aktualnie w słoiku trzymam wymieszane kwiaty z liśćmi konopi. Jak już pisałam wcześniej - herbatkę agrestową próbowałam i mi niezwykle posmakowała. Mięta jest bardzo mocna, wyrazista. Cudownie pachnie i smakuje. Podobnie z melisą. Zauważyłam
Czarnawisienkakwiatu gałki muszkatołowej (lub w zamian sama gałkę muszkatołowej) 2 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu Wykonanie Wszystkie zmielone przyprawy wymieszać razem i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku w chłodnym, ciemnym miejscu przez okres do jednego roku
w mojej kuchnisobie z ich udziałem pyszne, roślinne posiłki. Takim przykładem jest poniższa miseczka wypełniona po brzegi warzywami. Rozgrzewa, syci i obłędnie smakuje . Część zjadam od razu, a resztę pasteryzuję w słoikach, które przydadzą się w dni, w których nie będę miała czasu na przygotowanie i zjedzenie czegoś ciepłego i pożywnego. Składniki: 1/2 dużej cebuli 2 ząbki czosnku 1,5 łyżki
Zdrowie na języku :Psparzyć). Wszystko razem gotować na niewielkim ogniu przez około 15 minut. Dodać cukier i dynię - całość wymieszać i zagotować. Garnek zdjąć z ognia. Konfitury nakładać do umytych i wyparzonych słoików. Zakręcone ustawiać do góry dnem, po przestudzeniu powinny być zamknięte
Codzienna kuchnia niecodzienna