chwilę wyjąć. Zlać cały sos do garnuszka, gęś włożyć do brytfanki i dalej piec. Z sosu który wlaliśmy do garnuszka, zlać z wierzchu tłuszcz – nie wyrzucać go, przelać do słoika, na pewno się przyda do smażenia. Gęś polać pozostałym sosem i 150 ml wody. Niestety, jak to czasem bywa... pokrojona gęś znika szybciej niż uda się zrobić jej zdjęcie
królestwo garówczasie nie wychodzicie z kuchni na pogawędki, bo zawartość garnka Wam wykipi :) Po godzinie, masło można zostawić w garnku, jednak ja przelewam do dużej salaterki (może być słoik), żeby mi masło garnka nie zajmowało. Odstawić do ostudzenia Gdy ostygnie, włożyć do lodówki, aby całkowicie zastygło (u mnie na noc) Po zastygnięciu, przebić skorupę masła i odlać wodę, która zgromadziła się
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compasować. Żurawina w takiej postaci, ma szansę przypaść do gustu dużej liczbie osób Sosik doskonale smakuje i na zimno jak i na ciepło. Ja go przechowuję w lodówce w słoiku przez ok. 1-1,5 tyg. Drukuj Sos lub konfitura żurawinowo-jabłkowa do mięsa window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 4 jabłka 250 g przemrożonej wcześniej żurawiny 1/2 szkl. cukru 1/4-1/2
Mieszam w GarnkuSKŁADNIKI: 200 g makaronu penne 1 puszka tuńczyka z wody oliwki ok 10 szt 2 szalotki 1 słoik pesto pomidorowe 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 10 dag sera żółtego tartego PRZYGOTOWANIE: Makaron gotuję tak jak na opakowaniu. W międzyczasie tuńczyka odcedzam z wody i przekładam do miski. Szalotki bardzo drobno siekam i dodaję do tuńczyka. Następnie dodaję kukurydzę
Gotowanie Patkipieczeniem dyni możesz zająć się dzień wcześniej. Schowaj je potem do plastikowego pojemnika i przechowuj w lodówce. Jeżeli zabierasz sałatkę do pracy, zabierz sos w osobnym pojemniczku lub słoiku i polej nim sałatkę tuż przed spożyciem. Nie jest to niezbędne, ale po kilku godzinach zioła i jarmuż mogą oklapnąć pod wpływem sosu
Chilli Czosnek i OliwaBanalnie prosta pasta kanapkowa. Ja używam do niej buraczków ze słoika od mamy, ale jeśli takich domowych nie macie to wystarczy ugotować buraka i po kłopocie. Składniki: 2/3 szklanki białej quinoy 1 puszka białej fasoli 3 łyżki ugotowanych startych buraczków 2 łyżki soku cytryny 1 mały ząbek czosnku pieprz sól Wykonanie: Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki
Quinoa Raz!podczas zakupów traficie na wędzonego kurczaka, nie zastanawiajcie się ani chwili :) Składniki (na ok. 6 porcji): 1 noga wędzonego kurczaka (udko + podudzie) 1 puszka ananasa (najlepiej w kawałkach) 1 słoik selera 1 por (tylko jasna część) 100 g startego żółtego sera (u mnie gouda) 2-3 łyżki majonezu sól pieprz Wykonanie: Mięso wędzone oddzielamy od kości i kroimy na niezbyt
MyCookBook.plSkładniki: 2-3 piersi kurczaka bez skóry 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 1 duża czerwona cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka przyprawy taco sól pieprz 1 słoik salsy 2 woreczki ryżu 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 szklanka startego sera cheddar 1 limonka świeża kolendra lub natka pietruszki do przybrania Sposób wykonania: Paprykę pokroić
Przepisy kulinarne babci AntoninySezon na opieńki miodowe w pełni. Klasycznie te cudowne grzyby lądują, albo w sosie, albo w słoiku zamarynowane w zalewie octowej. Dzisiaj postanowiliśmy je potraktować nieco inaczej. Niewielką ilość składników zrekompensowała ich intensywność i chociaż na początku obawialiśmy się, że któryś z nich może dominować, tak się nie stało. Pamiętać jedynie należy, żeby trzymać się proponowanej przez nas proporcji
Kuchnia od dwojgadodaje energii na wiele godzin. Zafundujcie sobie jesienną porcję przyjemności kulinarnych!. Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm: - 25 dag kaszy jaglanej - 4 średnie jabłka - 25 dag białego sera - słoik konfitury brzoskwiniowej o pojemności 250 ml - jajo - 2 lub3 łyżki cukru - cynamon 1. Kaszę płuczemy w zimnej wodzie na durszlaku, potem przelewamy ją wrzątkiem, aby pozbawić goryczki. W rondlu nastawiamy
Apetyczna babeczkasię, gotując w szybkowarach. Dlatego – kiedy tylko się w takowy zaopatrzę – przygotuje przepisy z jego użyciem. Buliony można przygotować wcześniej, w większej ilości. Gorące przelewać do wyparzonych słoików i zawekowane przechowywać w lodówce nawet do 3 tygodni. Buliony można również mrozić (do 3 miesięcy). Warto wówczas mrozić małe porcje. Dzięki temu mamy zawsze pod ręką podstawę naszego dania
Moja Delicjachwilę wyjąć. Zlać cały sos do garnuszka, gęś włożyć do brytfanki i dalej piec. Z sosu który wlaliśmy do garnuszka, zlać z wierzchu tłuszcz – nie wyrzucać go, przelać do słoika, na pewno się przyda do smażenia. Na dnie zostanie sos, który należy wlać do środka gęsi, do jabłek. Polać z wierzchu gęś wodą – około 150 ml. Po 4 godzinach znowu
królestwo garówulubiona zupka mojego męża. Ja za groszkiem konserwowym za bardzo nie przepadam ale w zupce całkiem nieźle smakuje. składniki: 1,5 l bulionu 700 g obranych ziemniaków 1 słoik groszku konserwowego (720 ml) 2 cebule 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła natka pietruszki Do garnka wlać bulion i zagotować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gdy bulion się zagotuje
Monia miesza i gotujezimowym Do jednaj miseczki wkładamy płatki a do drugiej nasiona chia. Zalewamy je mlekiem, przykrywamy i chowamy na noc do lodówki. Rano płatki z mlekiem mieszamy z kakao. Do słoików wkładamy na zmianę płatki, napęczniałe nasiona chia, owoce i tak dwie warstwy. Na samej górze układamy owoce, posypujemy je czekoladą i polewamy syropem
Dzieje kuchennej Wiewióryzapiekanka, którą szybko możesz zrobić, gdy np. niespodziewanie wylądujecie u Ciebie po wyjściu z kina . Składniki (dla dwóch osób): Paczka solonych chipsów nachos z dyskontu na L 1,5 słoika paprykowego sosu salsa, ostrego z dyskontu na L 400g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowo-wołowego mała czerwona cebula (może być biała) 3 ząbki czosnku szczypta ziaren kolendry mała czerwona papryka
manslogblog