słoik - 12348 przepisów (strona:396/824)

Pasztet z grzybami 190

mojej kuchni stawiam na zdrowe domowe wyroby. Nie tak dawno robiłam pasztet w słoikach a dziś proponuję podobny ale pieczony w foremkach. porcja na 2 foremki 9/22 cm: 800 g łopatki wieprzowej bez kości 500 g wątróbek drobiowych 2 cebule 1 duży ząbek czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 średniego selera 200 g suszonych grzybów leśnych 4 łyżki masła sól

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto „Cycki Murzynki” 237

pieczenia Składniki na krem: 25 dag. masła 6 żółtek 1 budyń waniliowy 1 ½ szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 9 łyżek cukru cukier waniliowy Dodatkowo: duże opakowanie okrągłych biszkoptów słoik dżemu wiśniowego 100-150 ml alkoholu do nasączenia biszkoptów rodzynki do dekoracji Polewa: 3 łyżki gorącej wody 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki masła 3 łyżki kakao WYKONANIE Biszkopt jasny

W kuchennym oknie Ewy
“Szybko, świeżo, prosto” – recenzja 171

oczywiście są smaczne. Ma być świeżo, co oznacza sezonowe składniki i pomysłowe odświeżanie starych przepisów. Świeżość to też elegancja i estetyka podania, ale w prostocie, bez tony ściereczek, słoików zamiast talerzy, wyszukanych naczyń i dekorowania stołu jak na Wigilię. Donny Hay serwuje dużo dań z kurczakiem, uwielbia śmietanę kremówkę czy nowe wersje klasycznych potraw, które wszyscy lubią i oczywiście błyskawiczne

Ugotowane pozamiatane
Pikantne jesienne krewetki z dynią i grzybami w aromatycznym sosie TomYum 195

Krewetki z dynią zatopione w kremowym sosie Tom Yum skutecznie rozgrzeją Cię w chłodne jesienne dni. Porcja: 2 osoby Składniki: ½ słoika pasty TomYum House of Asia 1 Mleczko kokosowe House of Asia 12 dużych surowych krewetek  1 szkl. grzybów (enoki, pieczarki, boczniaki itp.) ½ szkl. dyni pokrojonej w drobną kostkę 1 limonka świeża chili szalotka lub dymka świeża tajska bazylia

SzczyptaSmaQ
Puree z dyni 195

pieczenia dyni zależy od jej wielkości i gatunku. Moja zielona dynia francuska o wadze 5 kg piekała się przez 1,5 godziny. Puree z dyni można przechowywać w szklanym słoiku, w lodówce przez około 1,5 tygodnia. Porcje dyni można także zamrozić (w specjalnych woreczkach do zamrażania). W zamrażalniku można je przechowywać od 6 do 8 miesięcy. Do pieczenia dyni

Gospodyni Miejska
Tykwa faszerowana kaszą jaglaną i wiśniami 278

Kolejna propozycja na faszerowaną tykwę tym razem w słodkiej wersji. To bardzo smaczny deser, przystawka lub kolacja. Składniki 1 grubsza część tykwy wężowatej 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej 1 słoik wiśni w soku 2 żółtka 2 łyżeczki brązowego cukru (pokruszone bezy) 1. Grubszą część tykwy kroimy na dwie części. Usuwamy pestki i nitkowaty miąższ. 2. Podpiekamy przez około

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Granola kokosowa 114

kokosowa (oprócz wiórków dodałam też płatki kokosowe). Do kokosów pasowały mi orzechy włoskie ale równie dobrze możecie użyć innych. I jak zawsze - polecam zrobić od razu dużą porcję do słoika

Milion Smaków
Pesto z jarmużu – przepis 3 155

Pesto z jarmużu jest moim ulubionym pesto . Jarmuż można kupić teraz przez cały rok, więc co i rusz przyrządzam słoik domowego pesto. Tym razem zmiksowałam pesto z jarmużu i piniowych orzechów. Jest super! Delikatne w smaku, lekko grudkowate, po prostu jak domowe pesto ! Zdrowe i smaczne. Do makaronu czy kanapek . Pesto pasuje do wszystkiego! Pesto z jarmużu Składniki

codojedzenia
ŁABĘDZI PUCH – CIASTO KOKOSOWE Z KRUSZONKĄ 221

szkl * cukier – 0,5 szkl * cukier waniliowy – 2 łyżki * kokos – 100 g * masło – 200 g * dżem aroniowy lub z owoców leśnych – 1 słoik KRUSZONKA KOKOSOWA: * masło – 2 łyżki * kokos – 100 g * cukier – 0,5 szkl SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania

Ostra na Słodko
Rurki z kremem pomarańczowo-dyniowym 183

deserów. Polecam Wam, bo to bardzo uniwersalny dodatek. Wystarczy pokroić dynię na mniejsze kawałki, upiec w piekarniku a kiedy już będzie miękka, oddzielić od skórki, zblendować i przełożyć do słoika. Takie puree przechowujemy w lodówce i wykorzystujemy w ciągu 2 tygodni. Sprawdzi się świetnie jako dodatek do zup, sosów, kluseczek, kremów, ciast itp. Krem, który przygotowałam do tych rurek wyszedł

Ze smakiem i z pasją
Zupka warzywna z ryżem- dla niemowląt 186

swoje ukierunkowanie :D) i wszelkie warzywne jak i owocowe potrawy będziemy zjadać z wielką przyjemnością. By mi się jednak nic nie marnowało, wpadłam na sposób i pasteryzuję posiłek w słoiku. Jest to o tyle fajne, że zawsze mogę wyciągnąć "własny" w najmniej oczekiwanym momencie. Mogę też podawać zupki na zmianę, by dziecku się nie znudził jeden smak. Z pomocą przy

Kuchnia w czekoladzie
Kruche ciasto z konfiturą jabłkową 202

się za ciasto! Składniki 380 g mąki pszennej pół szklanki cukru pudru 250 g miękkiego masła 3 całe jaja półtorej łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego półtora słoika jabłek prażonych Składniki na ciasto wyrób tak, aby powstała kula. Ciasto podziel na dwie części – 60 % i 40%, tę mniejszą część zawinąć w folię, włożyć do zamrażarki na pół godziny

Z Kuchni Do Kuchni
kandyzowana skórka pomarańczy 220

pomarańczy i smażę na wolnym ogniu około 15-20 minut do momentu, kiedy skórka będzie szklista, a syrop niemal całkowicie wyparuje. Tak przygotowaną skórkę przechowuję w lodówce zamkniętą w słoiku. Dodaję ją do piernika, keksu, sernika czy czekoladowych muffinów

babka w formie
Szarlotka oraz "Woda różana i chleb na sodzie" 241

mąki łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 duże jaja lub 6 małych 200 g masła ewentualnie: olej o łagodnym smaku szczypta soli pół szklanki cukru 4 słoiki wekowanych tartych jabłek cynamon Białka oddzielić od żółtek. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę.  Masło pokroić na kawałki. Dodać do mąki. Wymieszać, by masło pokryło się mąką

Weekendy w domu i ogrodzie
Sok z ciemnych winogron 155

sokownika wlewamy wodę. W sicie umieszczamy umyte i obrane z ogonków owoce winogrona, przesypane warstwami z cukrem. Dusimy na wolnym ogniu, a powstały sok co jakiś czas zlewamy do słoików. Mocno zakręcamy i pasteryzujemy 30 minut w (zimnym) piekarniku ustawionym na 120st

Kuchnia w czekoladzie