domu rozchodzi się cudowny zapach nadchodzących świat Bożego Narodzenia. Dekorację pierniczków i ciasteczek możemy zostawić na później, natomiast dobrze jest upiec je wcześniej, schować do metalowych pudełek lub do słoików i szczelnie zamknąć, żeby były chrupiące. W tym roku upiekłam okrągłe ciasteczka, a do nich górę w kształcie choinek. Oczywiście możecie wybrać sobie dowolny kształt foremek, taki, który Wam albo
Kulinarne przygody Gatityłyżkę octu, liście laurowe, kolorowy pieprz i oczywiście cebulę. Nie będę ukrywać, że to mój ulubiony przepis. Kiedy jeszcze mogłam jeść chleb kładłam sobie takie kawałki śledzia prosto ze słoika na ciemny razowy chleb lub pumpernikiel i zajadałam ze smakiem. Teraz najczęściej ląduje u nas w sałatkach.” Czytaj więcej
Wiem co jemSałatka jest pyszna idealnie pasuje do przed świątecznego klimatu. Podaję ją z pysznym PIECZYWEM CHRUPKIM WASA WIELOZIARNISTYM NA ZAKWASIE. Zapraszam :) SKŁADNIKI: Sałatka: 10 dag Polędwicy Sopockiej 1/2 słoika selera konserwowego 10 dag sera żółtego tartego 2 jajka 3 ogórki kiszone 1 łyżka natki pietruszki Sos: 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego
Gotowanie Patkimasła, 50g margaryny, 3 łyżki cukru pudru, 2 żółtka, 1,5 łyżki śmietany 18%, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Dodatkowo: 1 puszka masy makowej z bakaliami HELIO , 1 słoik wiśni drylowanych w syropie, 250 ml wody, 3 opakowania galaretki wiśniowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto kruche: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem i margaryną. Dodaję cukier puder, żółtka, śmietanę oraz proszek
Tradycyjna kuchnia Kasiprzygotowania potrzebujemy (na blachę ok 28 cm) : 3/4 kostki masła 2 kubki mąki (takie z ikea) jajk0 2-3 łyżki wody sól, pieprz ok 600 g czerownej kapusty ze słoika kubeczek śmietany 2 jajka Z miękkiego masła, mąki, jajka i przypraw wyrabiamy ciasto kruche. Teoretycznie powinno się je wrzucić na chwilę do lodówki, ale ja ten etap pominęłam. Ciasto rozwałkowujemy
Szybko Tanio Smaczniemąki 1 szklanka cukru 2 cukry waniliowe 3/4 kostki margaryny 1 szklanka mleka 6 dkg drożdży szczypta soli 2 jajka, rodzynki 1 słoik dyni ( miąższ z dyni u gotowany i poporcjowany w słoiczki) kruszonka: margaryna,cukier, mąka ( w stosunku 1:1) Przygotowanie: Drożdże rozrobić z niewielką ilością cukru, mleka
ChilliJemyHerbata Może być zielona, biała, matcha, yerba z akcesoriami do zaparzania lub ziołowa, np. czystek. Oczywiście w ładnym opakowaniu 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 5. Duży słoik masła orzechowego Chyba nie ma osoby, która by go nie lubiła. Najlepiej kupić takie o dobrym składzie (odsyłam Was do wpisu, który może pomóc w wyborze – jak wybrać masło
Powiedz dietom nieHerbata Może być zielona, biała, matcha, yerba z akcesoriami do zaparzania lub ziołowa, np. czystek. Oczywiście w ładnym opakowaniu 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 5. Duży słoik masła orzechowego Chyba nie ma osoby, która by go nie lubiła. Najlepiej kupić takie o dobrym składzie (odsyłam Was do wpisu, który może pomóc w wyborze – jak wybrać masło
Powiedz dietom niekimchi a na deser kiszone wiśnie z miętą, werbeną cytrynową i twarogiem. Przede wszystkim tłumaczy w jasny i prosty sposób, czym jest proces fermentacji, co dzieje się w nastawionych słoikach, jakie bakterie biorą udział w tym procesie i ostrzega przed tym, co może pójść nie tak. Radzi, jak dobierać produkty do kiszenia, na co zwracać uwagę przy zakupach. Opisuje rodzaje
GRUBY WAŁEKOgórki kroimy w słupki, cebulę w pióra, mieszamy składniki zalewy. 3. Śledzia kroimy w podłużne kawałki, układamy w słoju warstwowo z warzywami, zalewamy zalewą i do każdego słoika wkładamy kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy. Odstawiamy na 2-3 dni przed podaniem, aby wszystko się przegryzło
Apetyczna babeczkakażde 100g produktu przypada 83g owoców! Skład konfitury to: borówka amerykańska, cukier (15g) i pektyny (2g). Cały proces wytwarzania jest nadzorowany– od ręcznego zbioru, aż do zapakowania w słoik i rozesłania konfitury do klienta. Produkcja odbywa się według Wytycznych Dobrej Praktyki Higienicznej i Produkcyjnej opracowanych przez Główny Inspektorat Sanitarny. I co bardzo ważne produkt jest w 100% polski! Kolejnym
Słodkie okruszkiMamy dzisiaj pyszną sałatkę, treściwą i pożywną. Użyłam tutaj szparagów ze słoika, oliwek z nadzieniem piri - piri oraz czarnych a także rukoli mojej ulubionej kapusty i grzanek z kminkiem. Całość wyszła znakomita i polecam gorąco. Przepis pochodzi z ulotki Biedronki z kuchni portugalskiej. Sałatka ze szparagów, oliwek, rukoli po portugalsku. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniejest rurka, ale garnek trzeba czasem podnieść i przechylić. Na koniec wyciągnęłam resztki owoców i umyłam garnek. Proces powtórzyłam drugi raz z kolejną partią owoców. Sok zlać prosto do słoików i od razu mocno zakręcić pokrywkę. Gotowe
Karola gotujezmieszać z koncentratem pomidorowym i odstawić na godzinę, aby całość ostygła. Zblenderować na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i gotować kolejne 20 minut. Gorący ketchup przelewać od razu do słoików i zakręcać. Jeszcze raz powtarzam, aby przechowywać słoiczki w chłodnym i ciemnym miejscu, a spożywać najwcześniej za dwa miesiące
Karola gotujezasypać cukrem. Pozostawić na 12 godzin. Podsmażyć na patelni do zagęszczenia. Dodać pozostałe składniki i gotować przez kolejne 20 minut co chwilę mieszając. Gorący dżem przelewać od razu do słoików i szybko zakręcać
Karola gotuje