sledzie w oleju - 2894 przepisów (strona:140/193)

Bakłażan po kaszubsku 58

śledź po kaszubsku to był hit tegorocznych świąt w mojej rodzinie! Zniknął ze stołu szybciej niż śledzie;) Robi się je szybko, a co ważniejsze, można je zrobić dwa, trzy dni wcześniej - będą jeszcze smaczniejsze. To także fajna alternatywa dla wszystkich wegetarian i wegan!  Składniki: 2 średnie bakłażany 2 cebule 2 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 szklanki oleju rzepakowego

Kulinarne Inspiracje
Szare Kluski 81

kluski, pierogi, które oczywiście robi moja mama i śledź, którego robię ja – przepis TUTAJ . W dni pisania tego przepisu, czyli 24.11 moja mama miała swoje urodziny 🌹, szare kluski, zjedliśmy dzień wcześniej ☺️ Wszystkiego najlepszego Mamo ❤️… Składniki Ziemniaki obrane i starte na małych oczkach Mąka Kiszona kapusta Boczek Szalotka Jabłko Olej roślinny Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku

RafalCook
Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami 323

Śledzie są bardzo wdzięcznym składnikiem, który doskonale komponują się z różnymi dodatkami. W zestawieniu z suszonymi pomidorami i chrupiącymi orzechami smakuje fantastycznie.    Składniki: 1 cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 gotowe filety śledziowe a'la matias 250g suszonych pomidorów w oleju łyżka octu winnego 50g orzechów olej rzepakowy Sposób przygotowania: Filety śledziowe opłukać z oleju i namoczyć

Pyry na Gaz
Szybka sałatka śledziowa 168

Przeglądając różne propozycje na śledzie, natknęłam się na ten przepis szlachecki. I postanowiłam zmodyfikować go pod nasz gust kulinarny. Powstała przepyszna sałatka, którą możemy podać w słoiczkach. Dzięki czemu i ładnie wygląda i rewelacyjnie smakuje. Polecam! Składniki : *4 ogórki korniszony  * 200g filetów śledziowych w oleju rzepakowym SEKO * papryka czerwona * cebula czerwona  * sól, pieprz  * śmietana 18% * koperek Przygotowanie

Magiczne Życie Marty
śledzie matiasy ze śliwkami suszonymi, czerwoną cebulą i pieprzem kolorowym... 266

Składniki: 6 sztuk matiasy filety, 2 sztuki cebula czerwona, 3/4 szklanki śliwki suszone, - do smaku pieprz kolorowy ziarnisty, 1 łyżka cytryna sok, - ile potrzeba olej rzepakowy

W Mojej Kuchni Lubię
Tartaletki ze śledziami i jajkami w sosie chrzanowym 265

Śledzie z jajkami w sosie chrzanowym, którym to wypełniłam tarteletki z kruchego ciasta. Przepyszne połączenie smaków i dodatkowo jest to sposób na ciekawe podanie sałatki śledziowej. Polecam! CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 125 g margaryny 1 jajko 2 szczypty soli 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% SAŁATKA ŚLEDZIOWA: 4 płaty śledziowe z oleju 4 jajka(...)majonezem, sosem chrzanowym oraz śmietaną. Sos wymieszać delikatnie razem ze startymi białkami i cebulką dymką pokrojoną ze szczypiorkiem w drobną kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać śledzie odsączone z zalewy i pokrojone na małe kawałki. Tak przygotowaną sałatkę śledziową nałożyć do upieczonych tartaletek. Całe, ugotowane jajka pokroić w plasterki. Położyć na wierzchu, ozdabiając kawałkiem śledzia i koperkiem. Smacznego

https:KKuchniaMniam
Sałatka śledziowa z pomarańczą 73

przygotowanie najlepiej zacząć dzień przed podaniem. Czas wykonania: 20 min (+ 10 h oczekiwania) Ilość porcji: 4 – 6 porcji Składniki: 200 g słonych filetów śledziowych a’la matias w oleju ½ cebuli ½ dużego jabłka 1 pomarańcza 1 duży ogórek kiszony 2 łyżki majonezu sok z cytryny szczypta cukru sól, pieprz ( według uznania) Przygotowanie: Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie najlepiej przez(...)pokroić na mniejsze kawałki. Rybę pokroić w cienkie paseczki, przełożyć do miski. Dodać majonez, sok z cytryny, cukier oraz przyprawy i całość wymieszać. Krok po kroku: 1. Namoczyć śledzie 2. Pokroić warzywa i owoce 3. Pokroić śledzie 4. Dodo miski dodać śledzie majonez i przyprawy; całość wymieszać Poprzedni 1 z 4 Następny   Śledzie to podstawa wigilijnego stołu – podziel się

KuchniaWeDwoje.pl
Sałatka śledziowa z pomarańczą 160

zacząć dzień przed podaniem. Czas wykonania: 20 min (+ 10 h oczekiwania) Ilość porcji: 4 – 6 porcji Składniki: 200 g słonych filetów śledziowych a’la matias w oleju ½ cebuli ½ dużego jabłka 1 pomarańcza 1 duży ogórek kiszony 2 łyżki majonezu sok z cytryny szczypta cukru sól, pieprz ( według uznania) Przygotowanie: Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie(...)pokroić w cienkie paseczki, przełożyć do miski. Dodać majonez, sok z cytryny, cukier oraz przyprawy i  całość wymieszać. Krok po kroku: 1. Namoczyć śledzie 2. Pokroić warzywa i owoce 3. Pokroić śledzie 4. Dodo miski dodać śledzie majonez i przyprawy; całość wymieszać Poprzedni 1 z 4 Następny   Śledzie to podstawa wigilijnego stołu

KuchniaWeDwoje.pl
Naleśniki z ruskim farszem 158

cheddarem. Wyszły bardzo smaczne. Po świątecznych mięsach i śledziach, takie danie było bardzo miłą odmianą.  składniki 12 naleśników farsz 600 g ugotowanych ziemniaków 500 g sera białego, tłustego 300 g cebuli sól pieprz 2 puszki pomidorów lub 1l passaty pomidorowej (przecieru) starty cheddar do posypnia natka pietruszki do podania olej do smażenia przygotowanie Przygotować farsz.  Ziemniaki obrać, ugotować

Stare Gary
Rolmopsy śledziowe z ogórkiem i papryką 204

przekąska z filetów śledziowych. Wystarczą dobre filety ze śledzia , ogórek, papryka, cebulka, szczypiorek oraz pomidorki. Składniki: 1 opakowanie filetów śledziowych z oliwkami i kaparami Seko , 1 ogórek konserwowy, 1 kawałek papryki konserwowej, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 mała cebula, kilka pomidorków śliwkowych. Przygotowanie:  Filety odsączamy na ręczniku papierowym z oleju. Na każdym filecie kładziemy kawałek ogórka i papryki. Zawinięte

Aga w kuchni
Drugie śniadanie do szkoły #1 220

tłuszczu (wołowina, cielęcina). Ryby morskie, takie jak makrela, śledź i sardynka warto spożywać ze względu na zawartość w nich korzystnych dla zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 i witaminy D.” 6   Tłuszcze: "Większość tłuszczu w diecie powinna pochodzić z ryb, orzechów i tłuszczów roślinnych takich jak np. olej rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek. Tłuszcze powinny stanowić

Atlas Smaków
Kwasy tłuszczowe omega-3. Czy warto je suplementować? Plus zestawienie 20 rybnych przepisów z bloga :) 71

preparacie. Przyjrzyj się ważnemu wskaźnikowi TOTOX stosowanemu w przemyśle. Jest on wyznacznikiem jakości oleju rybiego. Im jest wyższy, tym niestety gorsza jakość oleju. Totox obliczany jest poprzez pomiar produktów oksydacji – liczby nadtlenkowej i anizydynowej. Według EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) zawartość TOTOX w oleju powinna być niższa niż 25 . Wysoki poziom parametru oznacza dużą ilość wolnych rodników, które(...)odpowiadają za stopniowe, ale nieuniknione uszkodzenia narządów i najważniejszych funkcji organizmu. W skrócie – im wyższa wartość TOTOX, tym słabszej jakości jest olej. Wskaźnika TOTOX jednak próżno szukać w opisie wszystkich tłuszczów, ponieważ dotyczy tylko czystych, niearomatyzowanych olejów rybnych najwyższej jakości. Sprawdź, czy dany preparat posiada certyfikaty, normy ISO, analizę zanieczyszczeń. Zwróć uwagę na sposób przechowywania. Preparat powinien być trzymany

Natka Pietruszki
Sałatka śledziowa z cebulką i ogórkiem w sosie pomidorowym 72

łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki miodu pszczelego 2 łyżki octu 1 mały słoik ogórków konserwowych świeżo mielony pieprz, sól WYKONANIE Filety śledziowe zalać wodą lub mlekiem i odstawić na godzinę. Cebule obrać, pokroić w niewielką kostkę i przełożyć na patelnię. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, doprawić świeżo mielonym pieprzem i polać olejem rzepakowym. Włączyć palnik(...)około 2 minut. Wyłączyć palnik, dodać miód i ocet, wymieszać i zostawić do ostygnięcia. Filety śledziowe dobrze odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ogórki pokroić w plasterki lub półplasterki. Śledzie wraz z ogórkami przełożyć do miski, wlać sos pomidorowy i wymieszać. W razie potrzeby doprawić świeżo mielonym pieprzem i niewielką ilością soli. Miskę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki

Passions hobbies life
kulki z zielonych śledzi w zalewie 272

angielskiego łyżeczka czarnego pieprzu ziarnistego  2 cebule Śledzie wypłukać i zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajka, starty czosnek i posiekaną cebulę. Wymieszać. Bułki tartej dodać tyle, żeby masa nie była zbyt rzadka aby dało się formować kulki. Mokrymi rękami lepić kulki i panierować w bułce tartej. Usmażyć na oleju, przełożyć do dużego słoja lub innego zamykanego naczynia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia