śledź w zalewie - 749 przepisów (strona:29/50)

Śledzie z winogronem i suszonymi pomidorami 143

filetów śledzia marynowanego garść zielonych winogron sałata pół cebuli pół słoiczka pomidorów suszonych z zalewy sos 3 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy Sałatę lekko rozdrobnić i ułożyć na dnie salaterki, na sałacie ułożyć połowę śledzi pokrojonych  w kwadraty, kilka przekrojonych winogron, Majonez, keczup i musztardę wymieszać wyłożyć cały sos, następnie ułożyć resztę śledzi

Gotowanie jest łatwe
Sałatka śledziowa z fasolą 252

Śledzie a’la Matjas ze smażonymi warzywami i gotowaną dużą fasolą Jaś. Przepyszne zestawienie śledzia z dość nieoczekiwanymi dodatkami. Zamiast tradycyjnego śledzika z cebulą w oleju, polecam takiego w nieco innym, bardziej nowoczesnym wydaniu. 1/2 szklanki 100% oleju rzepakowego Wielkopolskiego 6 płatów śledziowych solonych a’la Matjas 150 g fasoli Jaś 1 duża cebula 1 duża marchewka(...)godz. Świeżą fasolę gotujemy krócej i bez potrzeby moczenia. W połowie gotowania, fasolę posolić, a kiedy zmięknie odcedzić wodę. Płaty śledziowe wyjąć z zalewy i namoczyć w zimnej wodzie na około godzinę. Śledzie osuszyć i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w krótkie paseczki, a marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Pomidora sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i skroić

https:KKuchniaMniam
Sałatka śledziowa z marynowanymi pieczarkami, papryką i porem 469

doskonała przekąska dla całej rodziny, w sam raz na dzisiejszy post. SKŁADNIKI: 1/2 kg śledzi matiasów, 1 słoiczek marynowanych pieczarek,, po 2 strąki papryki marynowanej żółtej i czerwonej, 1 por, 1 czerwona cebula, 4 łyżki majonezu, 1 cytryna, pieprz. PRZYGOTOWANIE: Śledzie moczę kilka godzin we wodzie. Następnie wyjmuję z wody, osuszam i skrapiam(...)obficie sokiem z cytryny. Pora kroję w plasterki. Zaparzam około 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzam. Paprykę kroję w kostkę. Pieczarki wyjmuję z zalewy, większe sztuki przekrawam na pół. Cebulę obieram i drobno siekam. Śledzie kroję w paski. Przekładam do salaterki. Dodaję pora, paprykę, pieczarki, cebulę oraz majonez. Dokładnie mieszam wszystkie składniki. Sałatkę doprawiam do smaku pieprzem

Tradycyjna kuchnia Kasi
OGÓRKI KONSERWOWE, WARSZAWSKIE 160

swoje własne (pomogła mi m.in. analiza zawartości... ;-). Nam posmakowały bardzo. Chrupiące, niezbyt duże ogórki, delikatna (niezbyt ostra), lekko kwaskowa z nutą sporej słodyczy zalewa i sukces gwarantowany. Sprawdzą się zarówno jako dodatek np. do śledzi w oleju (zawsze kupowałam, teraz mam własne), jak również jako przekąska i dodatek do kanapek. Z podanych ilości wychodzą  +/- 4 słoiki(...)Składniki: - ok.2 kg świeżych, jędrnych ogórków gruntowych (niezbyt dużych) - 4 szklane słoiki 0,9l - zalewa octowa: *5 szklanek wody (1,25litra) *1 szklanka octu 10% (250ml) *150g ksylitolu lub cukru *1 kopiasta łyżka soli (daję himalajską) Wodę z solą i ksylitolem podgrzewam w garnku do rozpuszczenia. Dodaję ocet, mieszam i odstawiam z palnika (nie zagotowuję). Do każdego słoika

Smaczne Zdrowe
Śledzie w oleju po włosku 155

tymianek) Śledzie wymoczyć (najlepiej w mleku) i pokroić w mniejsze kawałki. Pomidory wyjąć z zalewy (zalewę zostawić) i wraz z czosnkiem dość grubo posiekać. Olej z pomidorów wymieszać z bazyliowym. Na dno miski/słoika nalać odrobinę oleju i kolejno (warstwami) układać: czosnek, śledzie (posypać przyprawą i bardzo delikatnie skropić octem), pomidory, olej, śledzie (posypać przyprawą i delikatnie skropić octem

Di gotuje
Sałatka śledziowa "Salsa" 134

rybnym, więc postanowiłam ją w końcu odtworzyć w domu. Smak jest identyczny jak tej sklepowej, więc mi się udało :-) SKŁADNIKI 1 kg śledzi solonych 3 duże cebule olej rzepakowy 1 mały słoik ogórków konserwowych Na zalewę octową: 250 ml octu spirytusowego 10% 250 ml zimnej, przegotowanej wody 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Na sos pomidorowy: 1 puszka(...)krojonych pomidorów 200 g koncentratu pomidorowego 3 łyżki miodu 1 łyżka octu winnego białego 100 ml oleju rzepakowego pieprz WYKONANIE Słone śledzie przepłukać dobrze w wodzie, po czym pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać i pokroić w piórka lub kostkę. Na patelnię wlać około 2-3 łyżki oleju, rozgrzać go i dodać cebulę. Smażyć ją do momentu, aż się zeszkli

Passions hobbies life
Śledzie z oliwkami i kaparami 139

minimum 2 dni przed Świętami, ponieważ muszą się porządnie zamarynować w lodówce. Spróbujecie - może Wam zasmakują i zaserwujecie je swoim Gościom w noc sylwestrową? 'śledzie z oliwkami i kaparami' Składniki: - 8 filetów matiasów z zalewy solnej, wymoczone - 2 małe cebule czerwone - 2 łyżki kaparów - czarne oliwki (wg. smaku - ja dodałam 15 szt) - 8 łyżek koncentratu pomidorowego - olej(...)dodać przecier pomidorowy i dokładnie wszystko przesmażyć, aż składniki i smaki się połączą. Jeżeli sos będzie się rozwarstwiał, dodać kilka łyżek wody. Na sam koniec dodać miód.  Przestudzić. Śledzie pokroić w paski i wymieszać z ostudzonym sosem. Odstawić na 2-3 dni do lodówki. Smacznego! * przepis pochodzi z bloga 'Konwalie w kuchni

CookYourself
tatar ze śledzia na szybko 110

pieprz grubo mielony wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w drobna kosteczkę. Płaty śledziowe odsączamy z zalewy, również kroimy w kosteczkę, oprószamy grubo zmielonym pieprzem. Ogórki oraz grzybki, odsączamy, kroimy w kosteczkę (nie mieszamy). Na talerzykach przy pomocy obręczy do przystawek układamy warstwowo: śledzie, ogórki, cebulę, grzybki. Usuwamy obręcz. Posypujemy dodatkowo posiekaną cebulką, świeżo zmielonym pieprzem. Dekorujemy natka pietruszki

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka śledziowa z ananasem 2669

kolejna odsłona śledzi na wigilijny stół. Bardzo delikatna. Doskonałe połączenie ananasa i śledzia. Składniki: 6 filetów śledziowych 1 puszka ananasa 2 szalotki 1 duże jabłko pół szklanki żółtego sera pokrojonego w kostkę 3 łyżki śmietany 12% 1 łyżka majonezu Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić w kostkę. Ananasa odsączyć z zalewy i również pokroić w kostkę. Szalotki i jabłko

Pysznie & Pięknie
Śledź opiekany. 179

angielskiego [TUTAJ] Sól, pieprz świeżo mielony Olej do smażenia. Wykonanie: Śledzie wypatroszyć, umyć, osuszyć, posolić. Zagotować wodę z octem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i cebulę. Gotować około 10 minut. Dodać  sól  i pieprz. Śledzie usmażyć na oleju. Ułożyć w naczyniu i zalać zalewą. W zalewie octowej trzymać minimum 24 godziny

Kulinarny karnet Christophera
Wiosenna śledziowa 171

Składniki: 1 opakowanie matiasów 200 g Seko 1/2 pęczka dymki 1 słoik krojonych pieczarek w zalewie 3 ogórki kiszone 30 dkg młodych ziemniaków ugotowanych majonez pieprz Przygotowanie: Śledzie namoczyć w … Czytaj dalej Wiosenna śledziowa

czarrna od kuchni
Rolmopsy - śledzie z musztardą marynowane 119

zalewie, 60 g musztardy francuskiej, 60 g posiekanej cebuli, szklanka octu winnego (u mnie jabłkowy), szklanka wody, listek laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, 8 ziaren pieprzu czarnego, cukier  Zagotować ocet z wodą i przyprawami. Doprawić do smaku cukrem. Odstawić do ostygnięcia. Śledzie wymoczyć w wodzie lub mleku. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Musztardę wymieszać z cebulą. Płaty śledzi od wewnętrznej strony, posmarować mieszaniną musztardy i cebuli. Płaty zwinąć i spiąć wykałaczkami. Ułożyć w słoiku, resztę musztardy z cebulą włożyć do słoika, zalać zalewą octową, zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny.   zastawa

królestwo garów
OCTOWE ROLMOPSY 153

Wykonanie: Śledzie moczymy do pożądanej słoności. Ocet zagotować z wodą, cukrem i resztą przypraw oraz plastrami cebul. Zagotować i ostudzić. Zimną zalewą zalać płaty śledziowe. Odstawić na noc. Na drugi dzień pokroić ogórki i paprykę w paski. Osączyć śledzie z marynaty, posmarować cienką warstwą musztardy,na każdym płacie ułożyć cebulę z marynaty, paprykę i ogórka, zwinąć , spiąć wykałaczką

Z Majeczką w kuchni
Śledzie w śmietanie 236

świąteczny stół i nie tylko🙂 Składniki 5-6 matiasów 4 cebule 200 g gęstej śmietany 2 łyżki majonezu sól, pieprz zalewa: 1/2 szklanki octu 2 szklanki wody 2 liście laurowe … Czytaj dalej Śledzie w śmietanie

czarrna od kuchni
Smażone śledzie- zapachniało mi morzem... 159

Smażone śledzie odkryłam stosunkowo niedawno. Zwykle jednak kojarzyły mi się z tymi z zalewy, w formie przystawki, a także z nieodłączną ich obecnością podczas wigilii czy zakrapianych spotkań. Może nie są niczym wyszukanym, czy wyrafinowanym, ale w smaku nie odstają niczym od bardziej szlachetnych gatunków ryb. Do przygotowania mojego dania wykorzystałam (4 porcje): 500 g świeżych, patroszonych śledzi

Pichceniomania