Moja propozycja na świątecznego śledzia po włosku. Włoskie dodatki pasują do naszego przyjaciela z Bałtyku. 300 gram solonego śledzia 100 ml białego octu winnego suszone pomidory w zalewie z oliwy oliwa z oliwek ok 100 ml puszka czarnych oliwek suszona bazylia Śledzie namocz w wodzie na ok 2 godziny. Potem dobrze je osusz. Potnij
AZgotuj!Prosta sałatka z buraczków, śledzi i ziemniaków, którą warto przygotować nie tylko na Wigilię. Miłośnikom śledzi na pewno przypadnie do gustu Składniki: 4-5 filetów śledziowych w oleju a’la Matias 3 średnie buraki 3 średnie ziemniaki 1 średnia cebula 3 ogórki kiszone 4 pełne łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny szczypta(...)cukru sól pieprz Przygotowanie: Buraki i ziemniaki dobrze umyć i ugotować w łupinach (w oddzielnych garnkach). Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Filety śledziowe wyjąć z zalewy i osuszyć z nadmiaru oliwy. Śledzie i ogórki również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki, dodajemy drobno posiekaną cebulkę, majonez, sok z cytryny i szczyptę cukru. Mieszamy i doprawiamy solą
Oryginalny smaklaurowe- 3 ziarna ziela angielskiegoŚledzie dobrze wymoczyć w wodzie. Ja wylewam zalewę, przepłukuję je, zalewam czystą wodą i odstawiam na ok.1h. Następnie wodę wylewam i wlewam czystą, odstawiam na kolejną godzinkę. Najlepiej powtórzyć te czynności kolejny raz. Śledzie muszą być dobrze wymoczone, by sól nie popsuła smaku potrawy.Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki i umieszczamy w misce.Obrany czosnek przeciskamy przez(...)oczekiwania można kilka razy wstrząsnąć zawartość słoika.Po trzydniowym "dojrzewaniu" możemy zajadać nasze śledziki, dodatek chleba z masłem idealnie dopełnia smaku. Jakoś wcześniej nie wpadłam na to, że do śledzi super pasuje kanapka posmarowana masłem... :-) Pychota!Moje następne śledzie już się moczą, tym razem robię z podwójnej porcji... :-)Smacznego
Smaczne Zdrowekoncentrat - mieszamy dokładnie i studzimy Dokładamy rodzynki - mieszamy całość dokładnie W słoju układamy pokrojone w dzwonka śledzie, przekładamy tak by były dokładanie zanurzone w przygotowanej zalewie pomidorowo- cebulowej. Przepis dostałam od Renatki, ale widziałam już gdzieś na blogach pod nazwą "śledzi kaszubskich". Jak zawał tak zwał, śledzie są naprawdę świetne w smaku, polecam :) Najlepsze na drugi dzień
Proste Potrawysklepie rybnym..cóż , na świeżo nie pachną fiołkami " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 kg świeżych śledzi , grubych, średniej wielkości kilka ogórków konserwowych ( 4-5 zależy od wielkości ) zalewa : 3 szklanki wody 2,5 szklanki octu 2 łyżki soli 1,5 łyżki cukru 1-2 cebule 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej dodatkowo : wykałaczki(...)spinania Składniki na zalewę wlewamy do garnka , dodajemy pokrojoną w średnie kawałki cebulę i doprowadzamy do wrzenia – odstawiamy do ostygnięcia . Śledzie , patroszymy pozbawiamy głów i dokładnie płukamy . Następnie pozbawiamy je kręgosłupa i rozcinamy na dwa płaty ( jak na zdjęciu ) . Ogórki tniemy na słupki , nie za długie i średnio grube , bo inaczej ciężko będzie nam je zrolować . Teraz bierzemy jeden
Ogrodnik w podróżysłonej zalewy i włożyć do zimnej, czystej wody na około 3 godziny. W trakcie moczenia wodę można zmienić, wtedy sól szybciej wyjdzie z ryby. Śledzie osuszyć i pokroić na kawałki, skrapiając sokiem z cytryny. Suszone pomidory i cebulę również skroić i dodać do śledzi. Oliwę spod suszonych pomidorów wymieszać z przyprawami i zalać śledzie. Delikatnie przemieszać i odstawić(...)się wszystko „przegryzło”. Smacznego :) RADA. Ś ledzie można przygotować również z kupnymi pomidorami. Tylko zalewa jest najczęściej mieszanką oleju słonecznikowego z niewielką ilością oliwy. Co nie oznacza, że śledzie nie będą smaczne :) Ze względu na oliwę z oliwek śledzi nie należy przechowywać w lodówce. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Boże Narodzienie , Dania z rybą , sałatki i surówki
https:KKuchniaMniamcurry 1 łyżeczka płynnego miodu wielokwiatowego 2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu Sposób przygotowania: Śledzie osaczyć na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju, pokroić na paseczki, przełożyć do salaterki. Cebulę obrać , pokroić w piórka, ananasa osączyć z zalewy pokroić w kostkę. Wszystkie składniki dodać do śledzi. Jogurt wymieszać z majonezem, miodem i curry, zalać śledzie, wymieszać, posypać zielonym
Wanilia i KardamonŚledzie pod szubą , sułtańskie (czyli z rodzynkami, cebulą i koncentratem pomidorowym), z orzechami , rolmopsy ze śliwką, w zalewie słodko-kwaśnej i cytrynowe - oto nasz zestaw śledzi na tegoroczne Święta. Te ostatnie, przepis na które znajdziecie poniżej, smakują zaskakująco świeżo, orzeźwiająco, są aromatyczne i delikatne, wykwintne i bardzo niecodzienne. Polecam! Składniki: 8 filetów śledziowym solonych a la matjas
Obiad gotowyogórków konserwowych 3 jajka ok. 2 łyżki cebuli zalewy śledziowej majonez opcjonalnie: pieprz posiekana natka pietruszki wykonanie: Śledzie kroimy w cienkie plasterki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obierany i siekamy w kostkę. Ogórki i grzyby również kroimy w kostkę. Cebulkę drobno siekamy. W szklanej salaterce układamy warstwowo: 1/2 część śledzi, ogórki oraz jajka, następnie smarujemy majonezem, oprószamy pieprzem
Domowy Smak JedzeniaŚledzie lubię pod każdą postacią, smażone w zalewie octowej, marynowane, gotowane ( kiedyś je przedstawię, bo właśnie mi się przypomniały, pycha ), solone, rolmopsy i inne cuda. Na dzisiaj przygotowałam sałatkę śledziową z pieczonym burakiem, jabłuszkiem i nie tylko. Co tu wiele rozprawiać, raj dla smakoszy śledzi. Składniki: 7 płatów śledzi solonych 2 średnie jabłka 3 – 4 ziemniaki
Smaki EwySałatka leśna polana to chyba najbardziej popularna sałatka na moim blogu, w oryginale wykonujemy ją z kurczakiem. Dzisiejsza wersja jest bardzo podobna do pierwowzoru jednak zamieniamy główny składnik na śledzie. Ta wersja jest również bardzo smaczna (a jak dla mnie nawet lepsza niż z kurczakiem) i z pewnością świetnie sprawdzi się na świątecznym stole jak i na domowych przyjęciach(...)szczeliny między grzybkami *** *** Na to wykładamy pokrojoną w kosteczkę ugotowaną marchewkę *** *** Całość smarujemy niewielką ilością majonezu, delikatnie dogniatając warstwy *** *** Następnie wykładamy pokrojone w kosteczkę śledzie *** *** Na śledzie wykładamy warstwowo: drobno posiekaną cebulę, odsączoną z zalewy kukurydze oraz pokrojone w kostkę ogórki *** *** Całość ponownie smarujemy cienką warstwą majonezu, lekko dogniatając warstwy *** *** Jajka oraz żółty ser ścieramy na tarce o małych
Blog z Apetytempuszka czerwonej fasoli 4-5 łyżek majonezu sól, pieprz KROK 1 marchewki, pietruszkę oraz ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie kukurydzę oraz fasolę odsącz z zalewy i przesyp do dużej miski śledzie namoczyć w wodzie (ok. 0,5 h), aby "oddały" nadmiar soli wyjąć z wody, osuszyć i pokroić w drobną kostkę ugotowane, ostudzone warzywa pokroić w kostkę
smacznieinatematmundurkach i obranymi, jako danie obiadowe. Składniki: 4 duże płaty śledzia solonego 2 cebule 500ml śmietany koperek Zalewa: 2 szklanki wrzątku 2 łyżki octu 6 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać przyprawy: ziele(...)laurowy. Gotować na małym ogniu ok 10 minut. Pod koniec gotowania wlać ocet. Wystudzić. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki. Marynatą zalać śledzie (jeśli są słone wcześniej wymoczyć), przykryć naczynie i wstawić do lodówki na ok 2 godzin. Po tym czasie dodać do śledzi śmietanę, wymieszać, doprawić do smaku: solą, pieprzem, cukrem. Podawać z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach
Walijskie PichcenieZSRR. Śledzie atlantyckie „IWASI”. Bez głów i ogonów. W zalewie, lekko solone. Łowione na północno-wschodnim Atlantyku. Nie wymagają wymaczania, nadają się do bezpośredniego spożycia. Można je doprawić według własnego uznania. No to… doprawiamy – Śledzie iwasi w oleju, z różowym pieprzem. Składniki: - puszka śledzi iwasi (waga ryby 900 g) - 2 cebule - olej lniany - kilka
mojewypiekiinietylko