ZSRR. Śledzie atlantyckie „IWASI”. Bez głów i ogonów. W zalewie, lekko solone. Łowione na północno-wschodnim Atlantyku. Nie wymagają wymaczania, nadają się do bezpośredniego spożycia. Można je doprawić według własnego uznania. No to… doprawiamy – Śledzie iwasi w oleju, z różowym pieprzem. Składniki: - puszka śledzi iwasi (waga ryby 900 g) - 2 cebule - olej lniany - kilka
mojewypiekiinietylkoulubionego śledzia w oleju, ale ja wolę śledzie bardziej kwaśne. Pomyślałam sobie, że w połączeniu z ogórkami konserwowymi mogą smakować dobrze. Jak wymyśliłam tak zrobiłam - śledzie postały 2 dni i przeszły słodko kwaśną zalewą, która nadała im fajnego smaku. Chrupiące dodatki też świetnie pasują. Bardzo mi ta wersja zasmakowała i na pewno zrobię ich więcej - polecam ! Zobacz przepis na Śledzie
Smaczna Pyzabazie śledzia solonego, sałatek i past rybnych, ryb smażonych w zalewach octowych i pomidorowych oraz innych rybnych wyrobów garmażeryjnych. W ofercie jest ponad 200 pozycji asortymentowych opartych głównie na bazie śledzia i makreli sprowadzanych z Islandii, Norwegii, Danii i Niemiec. Do mnie dotarły takie propozycje -Beczka śledzi. Filety śledziowe z olejem wiejskim filety ze śledzia atlantyckiego bez skóry
Z Kuchni Do Kuchnimusztardzie. Jedliście? Jeśli lubicie zaskakujące smaki - spróbujcie. W przepisie wykorzystałam musztardę Kamis'a z płatkami z wędzonej papryki, ale Wy możecie wykorzystać swoją ulubioną. 'śledzie w musztardzie' Składniki: - 3 filety matiasów z zalewy solnej, wymoczone - 4 łyżeczki ulubionej musztardy - u mnie Kamis'a Specialite z płatkami z wędzonej papryki - 1 łyżeczka miodu - 3 łyżki oleju Musztardę wymieszać(...)miodem i olejem. Śledzie pokroić i zalać musztardową pastą. Wymieszać z musztardą. Marynować przez min.8-12h w lodówce. Smacznego! ____________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu
CookYourselfśledzi to polecam wypróbować przepis i przygotować taki rodzaj śledzi na zbliżające się święta. Do przygotowania śledzi z suszonymi pomidorami będziemy potrzebować: 500 g filetów śledziowych a`la Matias - solone 100 g suszonych pomidorów (odsączonych z zalewy) 200 g cebuli 4 łyżki przecieru pomidorowego (nie koncentratu) 100 ml oleju 3 łyżki octu winnego (jabłkowego) 1 łyżeczka(...)filmu z przygotowania: Śledzie z suszonymi pomidorami Przygotowanie: Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Teraz przygotuję pozostałe składniki : Cebulę kroję w cienkie półplasterki. Suszone pomidory odsączone z zalewy kroję w cienkie paseczki
Uwaga Babcia Gotujezawsze w okresie świątecznym. Najczęściej robimy z nich takie kuleczki, wyglądające jak kotlety mielone, zalane zalewą octową z dużą ilością cebuli. Są doskonałą przekąską nie tylko na świąteczny stół, ale także na wszelkie imprezy jako zakąska do wódki. Gdyby ktoś nie wiedział, zielone śledzie można kupić w sklepach rybnych (w supermarketach nie spotkałam), nie są mocno nasolone więc(...)długo przechowywać na surowo (dzień lub dwa) ale można je mrozić. Składniki: 1 kg zielonych śledzi 2 jajka 4-5 łyżek bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 cebula sól pieprz bułka tarta do smażenia tłuszcz do smażenia na zalewę: 1 litr wody 1 szklanka octu płaska łyżka soli 2 łyżki cukru kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaktóry również znalazł się wśród szczęśliwców. Dany przepis należy do mojego znajomego, z którym miałam okazję spotkać się na żywo i razem gotować. Gotowanie z pasją i purpurowy śledź . Składniki: 1 szklanka zakwasu buraczanego ¾ szklanki cukru ¼ szklanki octu jabłkowego 2 małe cebule czerwone 4 płaty śledziowe matias olej 3 kiszone ogórki 2 cebule(...)opłukane/wymoczone płaty śledziowe i dokładamy obrane czerwone cebulki. Tak przygotowane odstawiamy na 24 godziny. Ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę, płaty odsączamy z zalewy i delikatnie osuszamy. Gotowego, skropionego olejem śledzia podajemy w towarzystwie ogórka i cebulki na liściach buraka. Zdobi przepiękną porcelanę Bogucice Antonio
Malinowe Pocałunkiśledź składniki 4-5 szt filetów śledziowych 1 cebula 3-4 łyżki dobrego oleju 2 ogórki kiszone 1 papryka żółta ( lub czerwona) 1 łyżka koncentratu pomidorowego sok z ćwiartki cytryny garść oliwek zielonych szczypta cukru pieprz sposób przygotowania Pokrojoną w krążki cebulę przesmażany na rozgrzanym oleju, lekko ją szkląc(...)minut, dodając na koniec szczyptę cukru i sok z cytryny Teraz warzywa studzimy, w tym czasie odsączamy śledziowe filety z zalewy, płuczemy i kroimy je w paski. Śledzie wkładamy do misy, po czym dodajemy do nich pokrojone w paski kiszone ogórki, oraz przekrojone na pół oliwki. Następnie
Miód i pieprzSkładniki zalewy: 150 ml wody 3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 2 łyżeczki cukru 4 łyżki octu 10% Wykonanie: Śledzie opłukałam i zalałam zimną wodą. Pozostawiłam do namoczenia na 3 godziny. W tym czasie dwukrotnie zmieniłam wodę. Wszystko zależy od tego jak bardzo są słone śledzie. Jajka ugotowałam na twardo. Po wystudzeniu rozdzieliłam żółtka od białek. Żółtka(...)prawie całą zalewę. Trzeba próbować i smakować. Wymieszałam. Płaty śledziowe odsączyłam z wody i każdy pokroiłam na 6-8 kawałków. Do miski przełożyłam śledzie, cebulę i białko jajka. Oprószyłam pieprzem. Śmietanę wymieszaną z żółtkami zalałam śledzie i wszystko delikatnie wymieszałam. Można oczywiście wg uznania dosmaczyć solą, cytryną, pieprzem... Gotowe śledzie przełożyłam do słoja
Kuchnia u Krysipapryki konserwowe 5-6 filetów śledziowych matiasów sok z ćwiartki cytryny garść oliwek zielonych i czarnych pieprz sposób przygotowania Śledziowe filety odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę, wkładamy do misy. Do śledzi dodajemy pokrojone w kostkę : cebulę, ogórki konserwowe, oraz paprykę. Dokładamy przekrojone na pół oliwki, sok z ćwiartki cytryny, olej, maggi, oraz pieprz. Całość
Miód i pieprzSposób przygotowania: Filety śledziowe przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez 2-3 godziny w zależności jak są słone śledzie, odsączamy z wody i kroimy na małe kawałki. Pomidory suszone odsączamy z zalewy, kroimy na pół, cebulę obieramy, kroimy w pióra, sparzamy gorącą wodą. W słoiku śledzie układamy warstwami z suszonymi pomidorami, kaparami oraz cebulę. Całość zalewamy
Bajeczna Kuchniałyżki ziaren gorczycy 10 goździków 400 ml białego octu winnego 15 ziaren ziela angielskiego Przygotowanie Śledzie zalałem zimną wodą, odstawiłem na 6 godzin. Zagotowałem składniki zalewy w rondlu, zmniejszyłem ogień, gotowałem przez 30 minut ( zalewa powinna lekko bulgotać ). Zdjąłem z ognia, ostudziłem. Odsączyłem filety, pokroiłem je na 3-centymetrowe kawałki. Włożyłem do wysterylizowanych słoików ( można
R'n'G Kitchenmiędzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Przygotowanie pozostałych składników: Cebulę kroję w cienkie półplasterki. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w cieknie paseczki. Śliwki i żurawinę kroję na mniejsze kawałki, odsączone z zalewy pomidory kroję na mniejsze kawałki. Przygotowanie sosu do śledzi: Na patelni rozgrzewam cały olej, dodaję cebulę i smażę około
Uwaga Babcia Gotujegroszku ok 200 g papryki konserwowej 200 g sera żółtego 3 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Na dnie salaterki układamy pokrojone w kostkę lub paski śledzie. Na nie wysypujemy odsączony dokładnie z zalewy groszek konserwowy. Następnie układamy ugotowane na twardo i pokrojone w drobną kostkę jajka. Na jajka układamy odsączoną i pokrojoną w kostkę paprykę. Na papryce rozsmarowujemy majonez
e-PrzepisyKulinarnesuper smaczną sałatkę śledziową. Autorem receptury jest nasz kochany Dziadek, który jednocześnie pozostaje niedoścignionym mistrzem w robieniu śledzi. :) SKŁADNIKI: 1 kg matiasów (filety śledziowe w solance) 1 duże słodkie jabłko 4 ogórki konserwowe 1 mały słoiczek grzybków w zalewie octowej (u nas maślaki) 2 cebule 100 ml oleju słonecznikowego 1 - 2 łyżeczki octu * 1 łyżka cukru(...)stopnia zasolenia. Jabłko i ogórki kroimy w jednakową kostkę. Cebulę kroimy wzdłuż i siekamy w pióra. Wymoczone i opłukane śledzie kroimy w dość grube, ok. 3 cm pasy. Wszystko wrzucamy do dużej miski i dodajemy grzybki wraz z zalewą. Jeśli jest bardzo rzadka, część zlewamy. Dolewamy olej i ocet oraz wsypujemy cukier i pieprz. Mieszamy, przykrywamy folią i wstawiamy
Kuchnia od dwojga