łyżka chrzanu 1 łyżka konfitury żurawinowej sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę pekińską oraz cebulę drobno kroimy, kukurydzę odsączamy z zalewy. Białą kiełbasę podsmażamy a jajka gotujemy na twardo. Filety śledziowe kroimy w maseczki około 0,5 cm. Układamy warstwowo: kapusta pekińska, śledzie, cebula, sos chrzanowy, kukurydza, jajko na twardo, kapusta pekińska. Wierzch to biała kiełbasa, jajko na twardo oraz szczypiorek(...)chrzanowy: W większej miseczce mieszamy rózgą jogurt naturalny, konfiturę żurawinową oraz chrzan. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Porada: Warto do sałatki zamast świeżej cebuli wykorzystać cebulę ze śledzi, wzbogaci nam dodatkowo smak sałatki a jest przecież bardzo smaczna. Biała kiełbasa wykorzystana do dekoracji, natomiast może się znaleźć jako dodatkowy składnik i warstwa sałatki
Życie zaczyna się w kuchniłyżka chrzanu 1 łyżka konfitury żurawinowej sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę pekińską oraz cebulę drobno kroimy, kukurydzę odsączamy z zalewy. Białą kiełbasę podsmażamy a jajka gotujemy na twardo. Filety śledziowe kroimy w maseczki około 0,5 cm. Układamy warstwowo: kapusta pekińska, śledzie, cebula, sos chrzanowy, kukurydza, jajko na twardo, kapusta pekińska. Wierzch to biała kiełbasa, jajko na twardo oraz szczypiorek(...)chrzanowy: W większej miseczce mieszamy rózgą jogurt naturalny, konfiturę żurawinową oraz chrzan. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Porada: Warto do sałatki zamast świeżej cebuli wykorzystać cebulę ze śledzi, wzbogaci nam dodatkowo smak sałatki a jest przecież bardzo smaczna. Biała kiełbasa wykorzystana do dekoracji, natomiast może się znaleźć jako dodatkowy składnik i warstwa sałatki
Życie zaczyna się w kuchniTak przygotowane sledzie,w delikatnej zalewie octowej to doskonala baza ,by podac je na wiele innych sposobow.Po odsaczeniu z zalewy swietnie smakuja
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wigilię lub Sylwestra idealny śledzik w warzywach. Co roku robię takie śledzie i szybko znikają z talerza. Śledzik w warzywach Składniki : filety śledziowe marynowane - 4 szt marchewka - 1 szt pietruszka - 1 szt buraki - 2 szt cebula - 1 szt majonez 2 - 3 łyżki sól(...)dekoracji Przygotowanie : Warzywa ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę obrać drobno pokroić. Filety śledziowe wyjąć z zalewy, osączyć, pokroić w paseczki. Ugotowane warzywa obrać, zetrzeć na tarce, każde do innej miski. Warzywa oprószyć solą i pieprzem, dodać do każdej miski śledzie, wymieszać z majonezem. Układać na półmisku obok siebie sałatkę śledziową, posypać sałatkę szczypiorkiem, udekorować natką pietruszki. (function
Kuchnia Danusilaurowe 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Składniki zalewy włożyć do garnka i zagotować. Wrzucić cebulę pokrojoną w półplasterki i gotować na półmiękko.Odcedzić na sitku i odstawić do wystygnięcia. chłodną cebulę odcisnąć z nadmiaru zalewy, dodać odsączony groszek,majonez,musztardę,doprawić i wymieszać. Sałatkę wyłożyć na półmisek. Ugotowane jajka owinąć plastrem śledzia, spiąć wykałaczką i ułożyć na sałatce. Czubek
Swojskie jedzonkofantastycznie przepyszna! Przekonajcie się sami :) Składniki: (na naprawdę duuuużą michę) - 6 płatów śledziowych surowych posolonych, bez żadnych zalew i dodatków - 9 ziemniaków - 3 łyżki majonezu (użyłam zwykłego dekoracyjnego) - 1 duża cebula - przyprawy: pieprz, sól, ostra papryka, szałwia Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Śledzie płuczemy w chłodnej przegotowanej wodzie i przekrawamy po 3cm paski. Cebulkę kroimy w kostkę. Po wystudzeniu ziemniaków
upichconaśledzi. Kupowane na wagę nie są takie tanie. Zaczniemy więc od zamarynowania świeżych śledzi. Składniki: Marynowane świeże śledzie 1 kg tuszek śledziowych ½ szklanki octu 10% 2 łyżki soli Wykonanie: Umyte tuszki śledziowe myjemy i zalewamy ½ szklanki octu wymieszanej z 2 łyżkami soli. Pozostawiamy w lodówce na 2 dni. Rolmopsy Składniki: Zamarynowane tuszki śledziowe Ogórek kiszony Cebula wykałaczki Zalewa
Smaki Ewyzadość? - Uczono mnie, że potraw na wigilijnym stole powinno być 12. W zależności od regionu będzie to kapusta z grochem, kutia czy barszcz z uszkami oraz wszelkie wersje śledzi (np. po kaszubsku z pomidorami, ogórkiem, cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim; pod pierzynką, na ostro, w oleju lub po myśliwsku z grzybami marynowanymi w occie) i oczywiście główny(...)myśli przede wszystkim staropolski piernik , który im wcześniej przyrządzimy, tym lepiej smakuje (nawet miesiąc przed Wigilią). Oprócz tego słone śledzie – jeżeli chcemy, by przeszły smakami przypraw (goździków, śliwki wędzonej), muszą poleżakować. Podobnie ryba po grecku, jeżeli poleży w zalewie przez 3 dni, będzie bardziej delikatna. Polecam też wcześniejsze przyrządzenie pasztetów, galaret i pierogów, aby odjąć sobie pracy
Cztery Fajerywiecie co? Warto było, w sumie to śliwki robią się same. Pokusiłam się o własne proporcje zalewy, gdyż nie chciałam uzyskać mocno octowej. Bo przecież, nie trzeba ich niańczyć przez 96 godzin :) Do czego takie śliwki są dobre? Do mięs, do śledzi, do widelca, czyli wyżerać prosto ze słoika też można :) Składniki: 1 kg śliwek węgierek(...)garnku, przykryłam pokrywką i jak już całkowicie wystygła wstawiłam do lodówki na 48 h. Po tym czasie odcedziłam śliwki do miski, zalewę z laskami cynamonu i goździkami ponownie doprowadziłam do wrzenia, odstawiłam do lekkiego wystudzenia i do ciepłej zalewy włożyłam przełożone wcześniej do miski śliwki. Garnek przykryłam pokrywką i po całkowitym wystudzeniu wstawiłam do lodówki na kolejne
Blondynka Gotujestołowych majonezu 1 cebula (120 g) pieprz sól Link do filmu z przygotowania : Śledzie marynowane z selerem https://www.youtube.com/watch?v=X7dgADfAEG8 Przygotowanie : Cebulę kroję w drobną kostkę . Pokrojoną przelewam wrzątkiem na durszlaku i odstawiam do wystudzenia . Jajka kroję w nie za dużą kostkę . Selera odsączam z zalewy na durszlaku . Płaty śledziowe przekrawam wzdłuż na pół , usuwam płetwę grzbietową (jeżeli jest(...)kroję w paseczki o szerokości około 1 cm . Płatów nie obieram ze skórki ale jeżeli chcemy to można obrać . Końcowe przygotowanie sałatki śledziowej : Do salaterki daję śledzie , seler , jajka , cebulę , majonez doprawiam szczyptą soli i pieprzem ( dwiema dużymi szczyptami ) i całość dokładnie mieszam . Po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam . Śledzie przed podaniem odstawiam na około 1 godzinę
Uwaga Babcia Gotujecytryny i oliwę, wymieszać, włożyć na dno salaterki. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać, pokroić w kostkę. Wyłożyć na śledzie. Ogórki pokroić w kostkę, wyłożyć na ziemniaki. Na wierzch wylać połowę sosu. Buraczki osączyć na sicie z zalewy. Wyłożyć na sałatkę, na nie resztę sosu. Następnie pokrojone w kostkę jajka a na wierzch starty na tarce ser. Sałatkę odstawić
6niebopyszny. Tak podany napewno zachwyci każdego miłośnika ryb a szczególnie śledzi Składniki: 1/2 kg sledzi puszka groszku zielonego 1 jabłko 1 cebula 1/2 szklanki majonezu 1/2 szklanki śmietany zalewa:2 ziarna pieprzu, 2 ziela, 1 listek, 1,5 łyżki octu,1/2 szklankI wody Wykonanie: Składniki zalewy mieszamy,zagotowujemy , dodajemy pokrojona w talarki cebulę, wkładamy sledzie
Z Majeczką w kuchnipołączenie chrupiących warzyw i jabłek, maślanego śledzia i rozpływającej się w ustach galaretki. Ostre śledzie z warzywami rozgrzewają kubki smakowe, a galaretka owocowa przyjemnie łagodzi smak. Przepis nagrodzony w konkursie „POLSKA ze SMAKIEM” , organizowanym przez Kuchnię+ . Składniki: · 5 filetów śledziowych z zalewy(...)szczypta cynamonu · 3 łyżki cukru · Olej Kujawski z Bazylią Przygotowanie: Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na 2 godziny, kilka razy zmieniając wodę, osuszyć, ułożyć w szklanym naczyniu. Posypać poszatkowanym koprem włoskim, szalotkami i pepperoni. W ymieszać ocet, wodę, cukier, cynamon i pieprz, zalać
SzczyptaSmaQmoże staną się coroczną tradycją. Składniki (na 2-3 porcje): 3 filety śledziowe z zalewy octowej 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy dijon 1/2 cebuli 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki oleju lnianego szczypta soli i pieprzu szczypta kurkumy 1 łyżka miodu Śledzie moczę całą noc w wodzie, wymieniam wodę minimum 3 razy. Kroję je na kawałki
Mango PapajaŚledzie, to ulubiona ryba w naszym domu, a jak można ją podać zobaczcie sami. -- Skład: ~10 płatów śledziowych z zalewy octowej lub z oleju, por, jabłka, cebula, jajka, śmietana. Jabłka ucieramy na grubych oczkach. Por drobno kroimy, podobnie pół cebuli, kawałek papryki. Ugotowane jajka kroimy na ćwiartki. -- Pokrojone warzywa wkładamy do miski, ciut solimy i dodajemy trochę pieprzu. -- Następnie
chleba naszegomlekiem, odstawić na 3 godz w chłodne miejsce. cebulę obrać i pokroić w paski. Ogórki pokroić w paseczki. Śledzie wyjąc z mleka, odsączyć, pokroić w 2 cm paseczki, dodać do nich cebule i ogórki. Fasolkę odsączyć z zalewy, przepłukać woda i odsączyć na sicie, następnie dodać do sałatki. posypać sola i pieprzem do smaku i wymieszać wszystko razem
Camilla w kuchniChyba nie będzie w naszym kraju wigilijnego stołu na którym nie będzie choć jednego dania ze śledzi. Ja również z przyjemnością podaję kolejny przepis na tę pyszną rybę składniki 500 g filetów śledziowych z solnej zalewy 3 cebule 1,5 łyżki cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki octu 5 łyżek wody
Miód i pieprz