śledź w zalewie - 749 przepisów (strona:19/50)

Śledzie w sosie tatarskim z groszkiem i marynowaną cebulką 128

wigilijnym stole. SKŁADNIKI: 1/2 kg  śledzi  matiasów, sok z 1/2  cytryny , 1/2 puszki groszku konserwowego, 1/2 słoiczka cebulki marynowanej, 2,5 łyżki  śmietany  18%, 1/2 szklanki majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 2  ogórki  konserwowe, 1/2 słoiczka marynowanych  pieczarek , sól , pieprz . PRZYGOTOWANIE: 1. Śledzie moczę kilka godzin we wodzie. Następnie osuszam i skrapiam(...)pieprzu. Dodaję pokrojone pieczarki i ogórki. Dokładnie mieszam. Sos odstawiam na godzinę w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły.  3. Cebulkę i groszek odsączam z zalewy. Warzywa oraz śledzie dodaję do przygotowanego sosu tatarskiego. Dokładnie mieszam i wykładam na talerz

Tradycyjna kuchnia Kasi
Śledzie z suszonymi pomidorami i majerankiem 192

przy stole. W moim rodzinnym domu w każdą Wigilię, oprócz tradycyjnych dań królowały i królują nadal śledzie pod pierzyną, śledzie po żydowsku z marynowaną cebulką, papryką i tymiankiem. Ostatnio dodaliśmy do menu śledzie z zasmażanymi pieczarkami i chili. Palce lizać! Śledzia możemy połączyć z marynowanymi grzybami, zasmażanymi pieczarkami, z kiszonymi lub konserwowanymi warzywami, podawać je same z cebulką(...)pokażę Wam przepis na szybkiego śledzia z suszonymi pomidorami w zalewie z suszonych pomidorów i dużą ilości majeranku. Składniki: 500 - 600 g płatów śledziowych namoczonych w oleju 1 cebula 4 suszone pomidory 4 łyżki zalewy z suszonych pomidorów - ewentualnie wedle uznania majeranek, pieprz Wykonanie: Oto moje śledzie. Śledzie kroimy w kostkę. Cebulę i suszone pomidory w drobną

Zasmakuj Kuchni
Sałatka śledziowa z fioletowymi ziemniakami 108

widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Jak to dobrze mieć od ręką śledzie w oleju od Seko , do tego kilka puszek, ziemniaki i takie tam. Szybko i sprawnie można wtedy przygotować pyszną sałatkę śledziową. #wyhaczrybke Składniki 250 g matjasów w oleju od Seko(...)Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki gotujemy razem z marchewką (bez obierania), studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Groszek osączamy z zalewy. Ogórki i śledzie kroimy w kostkę. Całość łączymy z majonezem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki, by składniki się przegryzły. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

R'n'G Kitchen
Śledzie po sułtańsku 1071

Jeżeli jesteście znudzeni tradycyjnymi śledziami w oleju to zachęcam do przygotowania śledzi po sułtańsku. Według mnie jest to przepis na najlepsze śledzie - lekko słodkie, a zarazem wyraziste w smaku :) Śledzie po sułtańsku to połączenie cebuli, rodzynek i zalewy pomidorowej. Pamiętajcie o tym, że takie śledzie najlepiej smakują na drugi dzień po przyrządzeniu, ponieważ rodzynki muszą napęcznieć. Zachęcam(...)przygotowania! Składniki: 0,5 kg filetów śledziowych a'la matyjasy (w słonej zalewie) 1 szklanka rodzynek (130 g) 3-4 średniej wielkości cebule 4-5 łyżeczek koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki wody pieprz, cukier do smaku olej do smażenia Śledzie wymoczyć w wodzie (około 1,5 godziny, co jakiś czas zmieniając wodę) i osuszyć. Cebulę obrać, przekroić na pół

Ugotować
Postne śledzie z fasolą i śliwkami z octu 135

całej cytryny czerwona cebula drobno pokrojona połowa zawartości małego słoika śliwek w occie razem z zalewą (lub innych ulubionych owoców z octu: wiśni, gruszek) 3 ogórki kiszone pokrojone na grube plasterki świeżo mielony pieprz   Jak przygotować postne śledzie z fasolą i śliwkami z octu?   Poprzedniego dnia namoczyć fasolę. Śledzie spróbować, jeśli są bardzo słone, namoczyć je w wodzie(...)Śledzie odsączyć, skropić sokiem z cytryny i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Śledzie włożyć do miseczki lub słoika, posypać cebulą, a potem zalać zalewą ze śliwek tak, żeby przykryła śledzie. Zostawić na noc. Następnego dnia ugotować fasolę. Wyłożyć ją na talerz, żeby wystygła. Udekorować brzeg talerza śliwkami (z wyjętymi pestkami) i ogórkiem. Wyłożyć na górę odsączonego śledzia

Ugotowane pozamiatane
Wegańska Wigilia - relacja z warsztatów kulinarnych 227

pewnością będę do nich wracać w mojej kuchni!  Część przepisów zdążyłam już osobiście wypróbować i zjeść w rodzinnym gronie: Kutia wigilijna z kaszą jaglaną Piernikowe boczniaki a'la śledzie po wegańsku Podsumowując, na pewno będę starała się wprowadzać coraz więcej dań kuchni wegańskiej do mojego menu, ale raczej jako sposób na poszerzenie horyzontów , niż kompletną zmianę światopoglądu.  Jako(...)składników, a jaki smak! Tofu, jak sama nazwa wskazuje, brylowało w TOFURNIKU Praca grupowa wre! Niezły fitness z blenderem w ręku ;) Konsekwencją wspólnego gotowania była pyszna sałatka Trzepiemy zalewę do boczniakowych "śledzi", trzepiemy! Mamy i nasze mamy na warsztatach! Hmmm, czyżby jeszcze dosiekać cebulki? A po intensywnej pracy - wreszcie wyżerka!!! Korzenne boczniaki a'la śledzie Pasztet z zielonej soczewicy

Grunt to przepis!
Pulki ze śledziem 248

opakowanie 400 ml śmietany bio – gęstej 1 płaska łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku ( jeśli używacie śledzi solonych – nie ma potrzeby dosalania potrawy ) koperek do posypania Cebulkę kroimy drobniutko , jak tylko się da . Śledzie odsączamy z zalewy i kroimy w kawałki – paski lub kwadraty średniej wielkości -dodajemy do cebuli . Wzbogacamy śmietaną , cukrem , solą i porządną(...)Warto lekko zlać je sobie zimną wodą , żeby nie trzeba było parzyć palców i obrać – skórka schodzi łatwo , praktycznie sama po skrobnięciu nożykiem . Układamy na talerzu , wykładamy obok śledzie w śmietanie i sypiemy świeżym koperkiem ..gotowe . A teraz to już tylko ucztować i maślanką popijać Smacznego !   Post Pulki ze śledziem pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Śledzie panierowane w marynacie 165

śledzi świeżych cytryna sól pieprz mąka 2 jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia na zalewę 1,5 szkl wody 1 szkl octu 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 duza cebula 1 marchewka ziele angielskie pół łyżeczki oregano listek laurowy 1 łyżeczka gorczycy białej 4 kawałki pomidora suszonego Śledzie myjemy i osączamy na sicie, skrapiamy sokiem z cytryny(...)Śledzie Panierujemy w mące, jajku i buce tartej, smażymy na złoty kolor i układamy w naczyniu, przekładając cebulą i marchewką z zalewy. Na koniec wlewamy całą zalewę i odstawiamy do zupełnego wystygnięcia. Po ok 3 dniach marynowane śledzie można juz jeść

Gotowanie jest łatwe
Sałatka śledziowa 147

plus ogórki z rolmopsów) kroimy w kostkę (mniejszą niż jabłko). Paprykę także kroimy w kostkę (nie za małą). Dorzucamy cebulkę z płatów. Śmietanę doprawiamy solą, pieprzem, dolewamy zalewę octową ze śledzi (w ilości osobiście preferowanej, można też doprawić zwykłym octem, wtedy sałatka jest bardziej kwaśna), dodajemy cukier do smaku według uznania. Gotową śmietaną zalewamy wcześniej przygotowane składniki i dokładnie

Pociąg Do Kuchni
Śledzie z suszonymi pomidorami 154

dawna kusiło mnie zrobienie śledzi z suszonymi pomidorami. Połączenie to okazało się strzałem w 10 i śledzie te zagoszczą na moim stole podczas nadchodzących Świąt Jeśli lubicie śledzie, musicie spróbować tych ! Składniki: 3 – 4 filety śledziowe a la matjas 2 średnie czerwone cebule 5 – 6 dużych suszonych pomidorów 1 łyżka z zalewy z suszonych pomidorów(...)jakości Wykonanie: Śledzie namocz w zimnej wodzie. Trwa to kilka godzin – w zależności od stopnia słoności. Zwykle od 2 do 8 godzin. Najlepiej jest spróbować po 2-3 godzinach kawałek śledzia. Śledzie pokrój na równe dzwonki, a cebulę – w drobną kostkę. Pomidorki pokrój w paseczki. W dużej misce wymieszaj ze sobą śledzie, cebulę, suszone pomidory, łyżkę z zalewy

Moja pasja smaku
Marynowane śledzie II 153

wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi burakami Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Marynowane śledzie II Czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania Składniki: 10 płatów śledziowych 2/3 szklanki wody 1/3 szklanki octu 10% 3 duże cebule 125 ml oleju 1 łyżka cukru(...)gotujemy przez 5 minut na małym ogniu pod przykryciem. W międzyczasie cebule obieramy i kroimy w plasterki, dorzucamy do garnuszka i gotujemy kolejne 2-3 minuty. Zalewę odstawiamy do całkowitego wystudzenia.  Śledzie kroimy w dzwonka, wkładamy do słoika, wlewamy zalewę. Ryby powinny być całkowicie nią przykryte. Słoik chowamy do lodówki, po 2-3 dniach są gotowe do jedzenia

Kulinarne przygody Gatity
ŚLEDŹ W SOSIE SŁODKO KWAŚNYM 127

całości pokrywa)a.Ugotować cebule do miękkości.Odcedzić , dodać cukier i wymieszać. 3. Do cebuli dolać oleju z 2 konserw , koncentrat pomidorowy , ocet , pieprz cytrynowy , wymieszać. 4. Pokrojone śledzie zalać przygotowana zalewą , wstawić do lodówki aby się przegryzły.Najlepsze są po 2 dniach.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
MENU NA BOŻE NARODZENIE 153

karpia: Śledzie z cebulką i ogórkiem w oleju: Śledzie z cebulką, ogórkiem i grzybkami marynowanymi: Śledzie w przyprawach korzennych: Śledzie z majerankiem i czosnkiem: Śledzie w śmietanie: Śledzie smażone w zalewie octowej: Ryba w łagodnej zalewie octowej: Kapusta z suszonymi grzybami: Francuska zupa grzybowa: Barszcz wigilijny: Uszka z grzybami na mące orkiszowej: Pierogi z kapustą

Smaczne Zdrowe
Sałatka śledziowa z jabłkiem i koperkiem. 211

pruskich żandarmów), to zajrzyjcie do kuchni Marzeny . :) Składniki: 6 płatów śledzi wiejskich 1 jabłko 1 ogórek kiszony 1 mała szalotka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka tartego chrzanu 1 pęczek koperku (lub 1/2 jeśli duży) po szczypcie cukru i soli Wykonanie: Śledzie oczyścić z zalewy i pokroić w większą kostkę. Jabłko pozbawić gniazda nasiennego

zadanie-gotowanie
Smażone filety śledziowe w sosie ze świeżych pomidorów 143

Świąt wytrzymają? W każdym razie przepis mogę Wam polecić, bo jestem pewna, że wielbicielom śledzi zasmakuje 😊 Zerknijcie też na inne, pyszne i sprawdzone przepisy na dania ze śledzi . Składniki: 1 kg surowych filetów śledziowych sól i pieprz mąka do oprószenia olej do smażenia sos: 1 kg mięsistych pomidorów (użyłam odmiany Lima) 2 większe cebule 5-6 dużych ząbków(...)wrzącym sosem. Słoiki zakręcić i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce. Po 3-4 dniach ryby nabierają smaku sosu. Jeśli lubicie śledzie, to może spróbujecie także i takich: Śledzie w suszonych pomidorach Opiekane śledzie marynowane w zalewie octowej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śledzie z figami 171

owocami to słucham, słucham z niecierpliwością:) Składniki: 2 x 220 g opakowanie śledzi korzennych a la matjas w oleju (ok. 4 płaty) 2 małe cebulki 4 suszone figi 0,5 szklanki oleju 3 łyżeczki musztardy francuskiej ziele angielskie - 6 sztuk szczypta soli pieprz cytrynowy do smaku Przygotowanie: śledzie kroimy w cieńsze (nie za cienki(...)grube) paseczki, cebulę w kostkę, figi "na cztery" w miseczce mieszamy cebulę z olejem, musztardą i solą, mieszamy, dodajemy figi i śledzie, doprawiamy pieprzem cytrynowym, wrzucamy ziela, mieszamy dobrze do większego słoika wkładamy śledzie z całą zalewą, wstawiamy na noc do lodówki. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Śledzie zielone po kaszubsku 247

śledzie dodaję, że chodzi o mrożone filety ze śledzia zielonego. Potrawa jest prosta w przygotowaniu, nie zajmuje wiele czasu, a śledziki powszechnie smakują. 1 kg filetów śledzia zielonego 2 duże cebule musztarda Zalewa: 1 szklanka wody po pół szklanki oleju i octu 10% 3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego  majeranek, cukier           Płaty śledziowe rozmrozić(...)góry, Smarować musztardą, posypać solą i pieprzem, położyć na każdym po kilka piórek cebuli i zwinąć, Układać w garnku obok siebie "na stojąco". Wymieszać wszystkie składniki zalewy oprócz cukru i majeranku. Zalać śledzie, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 8 minut, wsypać łyżkę cukru, oprószyć majerankiem, gotować jeszcze 3 minuty. Wystudzić

Praktyczna pl
SAŁATKA ŚLEDZIOWA CURRY Z MANGO W KAKOWYCH TARTALETKACH 125

wylepiamy nim, wysmarowane wcześniej masłem, foremki do tartaletek. Nakłuwany spód widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 min. Studzimy. Sałatka śledziowa: Śledzie odsączamy z zalewy, dokładnie płukamy z nadmiaru soli i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Selera naciowego myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Mango myjemy, obieramy ze skórki i również

Kuchnia MagdaLeny
Śledzie w musztardzie spalające tłuszcz! 179

słoiczek śledzi w occie 5 łyżek jogurtu (u mnie bez laktozy) Sól, pieprz czarny 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczka curry 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka musztardy delikatesowej 1,5 łyżki octu jabłkowego 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru (nie wolno pominąć! dopełnia cały smak) Przygotowanie: Śledzie wyjmujemy z zalewy, kroimy na drobniejsze kawałki

Czarnawisienka
IMBIROWY ŚLEDŹ W ORZECHACH 128

olej z dodatkiem imbiru , cynamonu, goździków , ziela angielskiego i pieprzu .Kawałki śledzi ułożyć w słoiku , zalać gorącym  olejem , przykryć i wstawić do lodówki na 2 dni. Teraz przygotować pastę : miód wymieszać z octem winnym , imbirem , startym na tarce piernikiem i posiekanymi orzechami .Śledzie wyjąć z zalewy , ułożyć na półmisku , obłożyć pastą , przykryć folią i wstawic

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Marynowane śledzie na sałatce z porów i jabłek 329

odpowiednio wcześnie, bo śledzie muszą się marynować kilka dni. Potrzebne nam: - 600 g płatów śledziowych solonych - 2 cytryny - 3 cebule - ziele angielskie - pieprz cały - olej (u mnie około 500 ml) - 4-5 cienkich porów - 2 lekko kwaskowe jabłka -  3 łyżeczki cukru - sól - pieprz - 2 łyżki majonezu - pół łyżeczki musztardy miodowej albo innej łagodnej Przygotowanie:  Śledzie wstawiamy(...)talarki (tylko białą część), posypujemy cukrem i ugniatamy aż zmięknie. Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka, majonez i musztardę. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Śledzie wyjmujemy z zalewy i układamy w półmisku na przemian z sałatką. Można podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji