Śledzie w śmietanie (bezmleczne) filety śledziowe marynowane (lub solone) majonez mleko roślinne (u mnie orzechowe) posypka warzywna (w smaku wegety, ale bez chemii i glutaminianu sodu) posypka zielona pieprz ziemniaki Filety obdarłam ze skóry i pokroiłam w kosteczkę (pamiętaj, że jeśli masz solone a nie marynowane trzeba je kilka godzin wymoczyć w wodzie). Oddzielnie wzięłam majonez, dolałam do niego
Tradycyjna kuchnia inaczejszynką Jajka faszerowane pieczarkami Jajka faszerowane tuńczykie m Galaretka drobiowa Krakersy z pastą serowo-rzodkiewkową Dorsz po grecku Ryba w cebuli i pomidorach Śledzie po cygańsku Śledzie w śmietanie z jabłkiem Barszcz czerwony do paluszków i pasztecików Szaszłyki z kurczakiem i papryką Małe słodkości: Oponki z serem Pierniczki świąteczne Pierniki lukrowane Ciasteczka pełnoziarniste z orzechami i migdałami
Kuchnia domowa AniWafle kajmakowe Wafle mleczne Wafle kakaowe z aromatem rumowym Muffinki pomarańczowo-cytrynowe Babka kwitnący tulipan Babka kajmakowa Babeczki mini szarlotki Sałatki Sałatka świąteczna I Sałatka świąteczna II Śledzie w śmietanie z jabłkiem Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym Sałatka z tuńczykiem Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasolą Sałatka śledziowa z zielonym groszkiem Sałatka śledziowa na różowo Sałatka
Kuchnia domowa Anitylko na swoją grupę :) Rozmawiając i robiąc zdjęcia (inaczej chyba się nie da!) próbowaliśmy przyniesionych przez siebie przysmaków. A stół aż uginał się od pyszności: były dwa rodzaje śledzi - w śmietanie i z chili, sałatka jarzynowa, kanapki z pastą z grochu i wędzonym pstrągiem, krem piernikowy , pierożki z makiem z sosem karmelowym , paszteciki z farszem jak do piroga biłgorajskiego
Pasja Smakukilku dni chodzi za mną śledż w śmietanie :) dzisiaj wreszcie postanowiłam go zrobić :) dodałam do niego jabłko , cebulkę i podałam z ziemniaczkami myyy pycha , taki śledzik to smak z dzieciństwa często przyrządzała go moja mama
Sama słodycz i szczypta chililekko solonych śledzi Matjas 1 duża cebula 1 duże kwaskowe jabłko cukier biały pieprz ocet 1 kubek śmietany 18% 3 łyżki majonezu Śledzie dobrze umyć, osączyć i pokroić(...)niewielkie kawałki. Obficie skropić octem i posypać białym pieprzem. Odstawić na minimum 1 godzinę. Cebulę i jabłko pokroić w drobną kostkę i wymieszać z majonezem oraz śmietaną. Doprawić cukrem do smaku. Śledzie wymieszać z sosem. Odstawić na całą noc do lodówki, żeby wszystko dobrze się "przegryzło". Przepis bierze udział w akcji: linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin
Świat Domowej Kuchnifiletów śledziowych a`la Matias - solone 4 łyżki majonezu (z górką) 4 łyżki śmietany 12% lub 18% (z górką) 4 duże ząbki czosnku opcjonalnie sól do smaku kilka listków natki pietruszki do posypania góry Link do filmu z przygotowania: Śledzie w sosie czosnkowym Przygotowanie: Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie, zalewam zimną wodą i odstawiam(...)około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Następnie do śmietany z majonezem przeciskam przez praskę czosnek i dokładnie mieszam, sos jest gotowy. Wymoczone śledzie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką i kroję na mniejsze kawałki. Pokrojone dodaję do sosu i dokładnie mieszam. Tak przygotowane śledzie wstawiam do lodówki na około
Uwaga Babcia Gotujebabcię. Tutaj chciałam się podzielić z wami starym przepisem. Zupa śledziowa - składniki: (na średni garnek) 3 szklanki wody 1 szklanka octu 400 ml śmietany 1-2 liście laurowe cebula śledzie 1 kg sól pieprz ziele angielskie (może być, ale nie koniecznie) Przygotowanie: Wodę z octem z zielem angielskim, pieprzem(...)liściem laurowym zagotować. Cebulę kroimy w kostkę, następnie parzymy ją w garnku. Cebulę odcedzić. Następnie jak woda z octem ostygnie dodajemy do niej sparzoną cebulę, pół litra śmietany, sól i dodajemy śledzie. Uwaga: Śledzie moczymy w wodzie z solą około 2 godziny przed wrzuceniem ich do wody z octem, liściem laurowym i śmietaną. Zimną zupę śledziową podajemy z ciepłymi
Jak u mamyfilety śledziowe a'la matjas, 3 duże ogórki konserwowe, mała cebula, pęczek szczypiorku, duża czubata łyżka śmietany 18%, łyżeczka majonezu, sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy ze skóry, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy i kroimy w kostkę. W tym czasie śledzie moczymy w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli (ok 30 minut, jeśli są za bardzo słone wymienić(...)wodę i ponownie 30 minut). Rybę kroimy w małą kostkę wraz z ogórkiem konserwowym. Cebule kroimy bardzo drobno. Szczypiorek siekamy. Śmietanę mieszamy z majonezem. Wszystkie składniki: ziemniaki, śledź, ogórki, cebulę, szczypiorek śmietanę z majonezem mieszamy razem (możemy zostawić trochę szczypiorku do dekoracji na wierzch). Całość doprawiamy pieprzem
Lena Gotujepunkcie. Śmietana, chrzan, drobno posiekana cebulka i sporo drobno pokrojonego jabłka stanowi świetne tło dla słonych kawałków śledzi. Polecam wszystkim, którzy lubią śledzie na ostro. 5 filetów śledziowych typu matjas 1 cebula 1 duże jabłko 1 czubata łyżka chrzanu 1 szklanka śmietany sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez 2-3 godziny, można dłużej, zależy(...)słone lubimy. Pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, jabłko również pokroić w kostkę. Chrzan, śmietanę, pieprz i szczyptę soli wymieszać, do tego wrzucić pokrojone cebulę i jabłko oraz śledzie. Wszystko dokładnie rozmieszać i wstawić do lodówki najlepiej na noc, by smaki się przegryzły. *śledzie świetnie prezentują się na półmiskach tego typu KLIK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemarchew starty żółty ser majonez +śmietana, szczypta cukru Przygotowanie: Śledzie lekko wymoczyć by nie były za słone, pokroić w wąskie paski Ugotowane ziemniaki pokroić w cienkie wąskie plasterki Jajko pokroić w kosteczkę, tak samo cebulę, ser zetrzeć W miseczce układamy warstwami ziemniaki, śledzie, cebulę i to polewamy majonezem wymieszanym ze śmietaną i odrobiną cukru Na to posypujemy pokrojonym jajkiem, ugotowaną
Proste Potrawypozostawić na 1 godzinę, odsączyć, podzielić na mniejsze kawałki i ułożyć na półmisku. Następnie cebulę obrać, pokroić w kostkę, połączyć z musztardą, olejem i rozłożyć równomiernie na śledziach. Majonez wymieszać ze śmietaną, natką pietruszki i przykryć śledzie. Jajka obrać, drobno posiekać i posypać śledzie na półmisku
Tradycyjna Kuchnia