filety śledziowe a'la matjas, 3 duże ogórki konserwowe, mała cebula, pęczek szczypiorku, duża czubata łyżka śmietany 18%, łyżeczka majonezu, sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy ze skóry, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy i kroimy w kostkę. W tym czasie śledzie moczymy w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru soli (ok 30 minut, jeśli są za bardzo słone wymienić(...)wodę i ponownie 30 minut). Rybę kroimy w małą kostkę wraz z ogórkiem konserwowym. Cebule kroimy bardzo drobno. Szczypiorek siekamy. Śmietanę mieszamy z majonezem. Wszystkie składniki: ziemniaki, śledź, ogórki, cebulę, szczypiorek śmietanę z majonezem mieszamy razem (możemy zostawić trochę szczypiorku do dekoracji na wierzch). Całość doprawiamy pieprzem
Lena Gotujepunkcie. Śmietana, chrzan, drobno posiekana cebulka i sporo drobno pokrojonego jabłka stanowi świetne tło dla słonych kawałków śledzi. Polecam wszystkim, którzy lubią śledzie na ostro. 5 filetów śledziowych typu matjas 1 cebula 1 duże jabłko 1 czubata łyżka chrzanu 1 szklanka śmietany sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez 2-3 godziny, można dłużej, zależy(...)słone lubimy. Pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, jabłko również pokroić w kostkę. Chrzan, śmietanę, pieprz i szczyptę soli wymieszać, do tego wrzucić pokrojone cebulę i jabłko oraz śledzie. Wszystko dokładnie rozmieszać i wstawić do lodówki najlepiej na noc, by smaki się przegryzły. *śledzie świetnie prezentują się na półmiskach tego typu KLIK (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemarchew starty żółty ser majonez +śmietana, szczypta cukru Przygotowanie: Śledzie lekko wymoczyć by nie były za słone, pokroić w wąskie paski Ugotowane ziemniaki pokroić w cienkie wąskie plasterki Jajko pokroić w kosteczkę, tak samo cebulę, ser zetrzeć W miseczce układamy warstwami ziemniaki, śledzie, cebulę i to polewamy majonezem wymieszanym ze śmietaną i odrobiną cukru Na to posypujemy pokrojonym jajkiem, ugotowaną
Proste Potrawypozostawić na 1 godzinę, odsączyć, podzielić na mniejsze kawałki i ułożyć na półmisku. Następnie cebulę obrać, pokroić w kostkę, połączyć z musztardą, olejem i rozłożyć równomiernie na śledziach. Majonez wymieszać ze śmietaną, natką pietruszki i przykryć śledzie. Jajka obrać, drobno posiekać i posypać śledzie na półmisku
Tradycyjna Kuchniaduże łyżki majonezu 1/2 szkl. śmietany kwaśnej 1 łyżka musztardy 1 łyżka sosu Worcestershire Śledzie osączyć z zalewy, pokroić w 2 cm paseczki. Cebulkę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Majonez wymieszaj ze śmietaną, musztardą i Worcestershire .Sos dodać do śledzi i wymieszać.Odstawić do lodówki , aby smaki się przegryzły
Moje domowe kucharzenietakie śledzie podać w ulubionym, dowolnym sosie, czy ze śmietaną Składniki na śledzie: 1,2kg świeżych tuszek śledziowych 650ml wody 300ml octu 1 duża cebula 1 marchewka 4 czubate łyżki cukru 2 płaskie łyżki soli po łyżeczce ziaren gorczycy i ziaren pieprzu po 5 liści laurowych i ziela angielskiego Przygotowanie śledzi: Świeże śledzie, wypatroszone, bez głów i kręgosłupów, myjemy
NiePieprz.plSkładniki: 500 g filetów śledziowych typu matias 400 ml śmietany 12% 1 cebula 1 jabłko łyżeczka posiekanego koperku pieprz Wykonanie: Śledzie płuczemy, wkładamy do zimnej wody i odstawiamy na kilka godzin by się wymoczyły. Wymoczone śledzie kroimy w paseczki, posypujemy pieprzem. Cebulę drobno kroimy w kosteczkę. Obrane jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach, koperek drobno siekamy. Do miseczki wlewamy(...)śmietanę, wkładamy jabłko, cebulę oraz drobno posiekany koperek, mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojonego śledzia i jeszcze raz delikanie mieszamy. Śledzia wkładamy do lodówki by przegryzły się smaki. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiświeżych drożdży 2 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 50 g roztopionego masła 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: masło klarowane lub olej do smażenia kwaśna śmietana, kawior, wędzony łosoś lub śledź i koperek, pieprz do podania Jak przygotować tradycyjne bliny gryczane? Drożdże, cukier i łyżeczkę mąki pszennej dokładnie rozmieszać w 1/2 szklanki ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce(...)nakładać łyżką formując małe placuszki, placuszki przewracać na drugą stronę, gdy na powierzchni będą widoczne kratery (małe dziurki). Smażyć z obu stron do przyrumienienia. Podawać jeszcze ciepłe z kwaśną śmietaną i innymi dodatkami rybnymi oprószonymi odrobiną pieprzu według uznania. Zobacz również: placuszki serniczki
Kuchcik gotujeśledziem. Ostrość chrzanu jest nieco zredukowana dodanym jabłkiem. 6 małosolnych płatów śledziowych 1 łyżka chrzanu 1 jabłko 1 łyżka soku z cytryny 1 - 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego pieprz Śledzia spróbować, zbyt słonego wymoczyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Śledzia skropić cytryną, dodać jabłko, śmietanę lub jogurt
Kuchcik gotujeroku. A robimy ją tylko w Wigilię, więc zrozumcie :) Dzięki :) Poniżej podaję przepis :) Zupa śledziowa - składniki: (na średni garnek) woda pół litra śmietany 1-2 liście laurowe cebula śledzie 1 kg sól pieprz ziele angielskie (może być, ale nie koniecznie) Przygotowanie: Ugotować wodę z octem (nie za dużo octu, żeby woda nie była kwaśna(...)liśćmi laurowymi. Studzimy. Cebulę kroimy w kostkę, następnie parzymy ją w garnku. Cebulę odcedzić. Następnie jak woda z octem ostygnie dodajemy do niej sparzoną cebulę, pół litra śmietany, sól, pieprz i dodajemy śledzie. Uwaga: Śledzie moczymy w wodzie z solą około 2 godziny przed wrzuceniem ich do wody z octem, liściem laurowym i śmietaną. Zimną zupę śledziową podajemy
Jak u mamymatiasów 4 ugotowane ziemniaki 2 średniej wielkości ugotowane buraki 3 ogórki kiszone 1 czerwona cebula 2 łyżki majonezu 1 łyżka kwaśnej śmietany pieprz Przygotowanie: Śledzie kroimy na 2 cm paski (poprzecznie). Ziemniaki, ogórki i buraki w kostkę. Cebulę siekamy i sparzamy. Studzimy. Rybę, ziemniaki, ogórki i cebulę łączymy z majonezem i śmietaną. Do smaku doprawiamy
R'n'G KitchenSkładniki: 700g śledzi (matiasy ) 1 duża cebula, średni por, puszka czerwonej fasoli, pieprz, majeranek, majonez, łyżka octu, kilka łyżek śmietany 18%. Przygotowanie: Śledzie włożyć do miski, zalać wodą i moczyć 30min. Po tym czasie pokroić śledzie na kawałki. Cebulę pokroić w mniejszą kostkę, por pokroić w cienkie paski. Fasolę opłukać. Wszystkie składniki wymieszać razem, doprawiając pieprzem, majerankiem
W kuchni u Monikimiłośników śledzia. Subtelny w smaku. Składniki 500 g filetów śledziowych 1 l mleka 2 pęczki koperku 500 ml śmietany cebula cukier pieprz Przygotowanie Śledzie na całą noc zalewamy mlekiem. Kroimy w mniejsze kawałki. Śmietanę mieszamy z posiekaną cebulą i koperkiem ,doprawiamy do smaku cukrem oraz pieprzem ,dodajemy śledzie ,mieszamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny
R'n'G Kitchenmajonezem. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Sałatka z różowego śledzia Składniki na sałatkę z różowego śledzia. 50 dkg różowego śledzia atlantyckiego w oleju 4 jajka ugotowane na twardo 10 dkg czerwonej cebuli 3 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka octu jabłkowego szczypta soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego 10 dkg ogórka(...)kiszonego (obranego ze skórki) Jak zrobić sałatkę z różowego śledzia. Śledzie przetrzeć papierowym ręcznikiem, aby usunąć nadmiar oleju, po czym pokroić na kawałki o szerokości około 1.5 centymetra. Czerwoną cebulę pokroić w małą kostkę, przełożyć do miseczki i dodać ocet jabłkowy . Wymieszać i odstawić na 10 minut. Ugotowane jajka pokroić w małą kostkę. Obranego ogórka kiszonego pokroić w małą kostkę
MeCookszwykłą sałatką z dodatkiem śledzi. Sałatkę śledziową robię często, zawsze wtedy kiedy zostaną mi ugotowane ziemniaki z obiadu. ( nie lubię wyrzucać jedzenia) Ale przede wszystkim kiedy mam nieodpartą ochotę na śledzie. Akurat tym razem miałam matiasy w oleju, ale mogą być też zwykłe matiasy solone- tylko je trzeba odpowiednio długo wymoczyć. Składniki - śledzie w oleju typu matjas ok.250(...)ziemniaki 3 duże lub 4 małe - ugotowane jajka na twardo 2 szt. - jabłko 1 malutkie, lub pól dużego - ogórki kiszone 3 małe, lub 2 duże - zielona cebulka - majonez, śmietana 12% Wykonanie Śledzie, ziemniaki, jajka, ogórki, zielona cebulkę i jabłko kroje w drobna kosteczkę. Dodaję majonez i śmietanę ( tyle aby sałatkę dało się dobrze mieszać) I odstawiam do lodówki
Kuchnia z widokiem na ogród