Moja Książka Kucharska Tradycyjne polskie śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą - sprawdzony przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: 300g filetów śledziowych a'la Matias (lub marynowanych w oleju) ok. 250g gęstej śmietany 18% (mały kubeczek) 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki majonezu 1 jabłko obrane i starte na tarce o dużych oczkach 1 łyżka posiekanego koperku 1 średnia(...)przyprawę korzenną, listek i ziele angielskie - odstawiamy na min. 30 minut do zamarynowania. Krok 2. W miseczce mieszamy śmietanę z majonezem, szczyptą soli i pieprzu, dodajemy sparzoną cebulę, koperek oraz jabłko - mieszamy. Krok 3. Układamy w szklanej miseczce na przemian śledzie i sałatkę - odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Śledzie podajemy z chrupiącym pieczywem
Moja Książka Kucharskamini tarty ) KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna – 250 g * masło – 125 g * żółtko – 1 szt * suszona cebulka – 1 garstka * sól – 1 lyżeczka * woda – 50 ml TATAR ZE ŚLEDZIA: * SEKO beczka śledzi filety z olejem wiejskim – 4-5 szt * jabłko zielone – 1 szt * grzybki shitake ( ugotowane wcześniej ) – 1 garść * cebula szalotka – 1 szt * papryczka chili zielona(...)Wylepiamy foremki i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Wypiekamy ok. 20 minut/180C TATAR: Śledzie, jabłko, grzyby kroimy w kosteczkę. Dodajemy posiekaną szalotkę, chili oraz zioła. Doprawiamy miodem, musztardą francuską, brązowym albo kokosowym cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Ostawiamy do przegryzienia. CHRZANOWA ŚMIETANA: Śmietanę ubijamy z wasabi na puszysty krem. Doprawiamy do smaku. Wypełniamy foremki. Mrozimy ( najlepiej przez
Ostra na Słodkoniezwykle prosta i pyszna zakąska. Składniki 0,5 kg śledzi solonych 6 łyżek kwaśnej śmietany 1 mała cebula pęczek pietruszki Sposób Śledzie wymoczyć około 1,5 godziny, pokroić w paseczki, porozkładać na płaskich podłużnych talerzach, układając 2 rzędy pasków. Od zewnętrznych stron śledzi łyżką nakładać ukwaszaną śmietanę, posypać ją cienko pokrojoną w półksiężyce cebulką oraz drobno posiekaną pietruszką
Kuchenne aromatydodatek do pieczywa na śniadanie, czy kolację. Czasami również zamiast zwykłych matjasów lubię je dodać do śledzi w śmietanie na obiad , by ich smak był nieco słodko-kwaśny. Śledzie marynowane w occie są delikatniejszą wersją w porównaniu do opiekanych śledzi w zalewie octowej. Można je spożywać już po 24 godzinach od przygotowania, ale smaczniejsze są po dwóch dniach
Kulinarne Przebojedodatek do pieczywa na śniadanie, czy kolację. Czasami również zamiast zwykłych matjasów lubię je dodać do śledzi w śmietanie na obiad , by ich smak był nieco słodko-kwaśny. Śledzie marynowane w occie są delikatniejszą wersją w porównaniu do opiekanych śledzi w zalewie octowej. Można je spożywać już po 24 godzinach od przygotowania, ale smaczniejsze są po dwóch dniach
Kulinarne PrzebojeŚledzie w śmietanie są idealne jako danie wigilijne bądź jako codzienna przekąska. Przygotować je można w kilka chwil, wystarczy tylko kilka składników i możemy się zajadać pysznymi śledzikami :) Składniki: * 3-4 filety śledziowe a'la matjas * 1/2 jabłka * 1/2 cebuli * 3-4 mniejsze ogórki kiszone * 1 łyżka majonezu * 400 ml śmietany 18% * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Filety namoczyć(...)godziny w zimnej wodzie. Jabłko obrać ze skórki pokroić w drobną kostkę, tak samo postąpić z cebulą i ogórkami kiszonymi. W miseczce śmietanę wymieszać z majonezem, dodać pokrojone jabłko, cebulę i ogórki kiszone. Śledzie wyjąć z wody, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do miski dodać śledzie i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku i ponownie wymieszać. Odstawić
Zrób to smaczniekwaśniej śmietany * koperek * jajko ugotowane na twardo Przygotowanie : Filety pokroić na mniejsze kawałki. Jabłko pokroić w cienkie słupki. Koperek posiekać. Jajko pokroić na połówki. Na talerzu ułożyć śledzie, jabłko, śmietanę i koperek. Ułożyć po kawałku jajka. Ewentualnie przyprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem
Magiczne Życie MartySkładniki 5-6 matiasów 4 cebule 200 g gęstej śmietany 2 łyżki majonezu sól, pieprz zalewa: 1/2 szklanki octu 2 szklanki wody 2 liście laurowe … Czytaj dalej Śledzie w śmietanie
czarrna od kuchniśledziową szykuje się błyskawicznie. Przygotowanie śledzi w sosie musztardowym nie zajmie Wam więcej niż 10 minut. To wspaniała odmiana od tradycyjnych śledzi w oleju lub śmietanie. Jak przygotować śledzie w sosie musztardowym? Aby śledzie w sosie musztardowym smakowały najlepiej ich przygotowanie należy zaplanować minimum kilka godzin przed planowaną uroczystością. Możemy wykorzystać śledzie z zalewy octowej lub śledzie
Słodkie okruszkiwspomniałem przy okazji przepisu na śledzia w śmietanie z jabłkiem przygotowałem dzisiaj dwie potrawy idealne na wigilię. Obie ze śledzi. Drugą jest śledź w aromatycznym sosie pomidorowym, który jest raczej słodkawy w smaku i stanowi pyszną alternatywę dla tradycyjnego śledzia w oleju i cebuli. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram filetów ze śledzi, 1 puszki
Wyprawy kulinarnetygodni, natomiast śledź od kilku dni.. A może tatar ze śledzia? I tak się stało. Poszukiwałem fajnego przepisu i trafiłem na przepis Dominiki Wójciak z Masterchefa. I przyznam jest genialny.. Dawno nie jadłem nic tak pysznego. Co potrzebujemy? 4-5 filetów śledzia jabłko - wg autorki kwaskowate ale ja użyłem słodkiego i pasowało zdecydowanie. lepiej jak będzie twarde(...)twardą część. Nastepnie kroimy w kostkę. Cebulę i jabłko kroimy w drobną kostkę. Mieszamy śledzie, jabłka, cebulę i ogórek. Dodajemy olej, chran i pieprz. Mieszamy i wstawiamy do lodówki dla przegryzienia się smaków Podajemy tatar na plastrach buraka a na wierzch dodajemy łyżkę śmietany. Pycha
Snejkusiowe Przepisydzisiejszym wpisie zebraliśmy dla Was 12 najlepszych przepisów na pyszne śledzie, które idealnie sprawdzą się jako przekąska dla gości, smaczna kolacja, a także pyszne danie na świątecznym stole. Który przepis na śledzie wybierzecie? 1. Śledzie z grzybami leśnymi Przepis na: Przepiski.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Śledzie w śmietanie z ogórkiem konserwowym Przepis na: Alledobre.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Przepis
Damusia.pllaurowym, goździkami i zielem angielskim. Są słodko-kwaśne, delikatną słodycz cukru trzcinowego przełamuje ocet winny – są przepyszne! Zdecydowanie śledzie po kaszubsku obok śledzi pod pierzynką i śledzi ze śmietaną i jabłkiem są jednymi z moich faworytów, nie tylko od święta! Smacznego! Śledzie po kaszubsku: z cebulką, passatą i rodzynkami SKŁADNIKI: 500 g filetów śledziowych ala matjas
Zasmakuj Kuchni