Przepis na śledzie z dodatkiem marynowanych grzybów. Śledzie w połączeniu z grzybkami to naprawdę świetne połączenie, a jeśli do tego użyjecie własnoręcznie zebrane i zamarynowane grzyby będą smakowały podwójnie. Pasują do nich zarówno prawdziwki, podgrzybki jak i marynowane kurki. Zapraszam. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Śledzie z marynowanymi grzybami Składniki 6 filetów śledziowych solonych 2 średnie cebule 1 słoiczek marynowanych grzybów(...)kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Grzyby osączamy z zalewy, jeśli są duże kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko delikatnie mieszamy. Jogurt mieszamy razem ze śmietaną i mieszamy ze śledziami. Odstawiamy w chłodne miejsce na min.godzinę. Smacznego. Artykuł Śledzie z marynowanymi grzybami pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamfiletów śledziowych (6-8 sztuk) duże jabłko średnia cebula 300 g kwaśnej śmietany 12% lub 18% garść świeżego koperku sól i pieprz opcjonalnie łyżeczka octu spirytusowego lub soku z cytryny Jeśli masz płaty śledziowe z oleju, wystarczy je osuszyć i użyć do przygotowania dania. Natomiast śledzie solone należy namoczyć w zimnej wodzie lub mleku i odstawić na kilka godzin(...)Jabłka obierz, a z cebuli usuń łupinę – pokrój je w drobną kosteczkę. Przełóż je do miski. Dodaj posiekany koperek, kwaśną śmietanę i przyprawy. Posmakuj i jeśli chcesz, dla zaostrzenia smaku dodaj odrobinę octu lub soku z cytryny. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż je na talerzu i przykryj śmietanową pierzynką lub wymieszaj z sosem i podawaj w miseczce. Przed
Kulinarny S.O.S.zaskoczenie roku. Moskaliki wydawały mi się zawsze bardzo pospolite i nie spodziewałam się, że można je podać w tak wykwintny sposób. Te małe śledzie przygotowane z jabłkiem, żurawiną i dużą ilością szczypiorku, doprawione słodko - kwaśną śmietaną smakują i wyglądają znakomicie. Uwierzcie, naprawdę warto(...)spróbować :-) składniki: 300 g moskalików sok z 1/2 cytryny 4 łyżeczki cukru 1 pęczek grubego szczypioru 1 małe winne jabłko 3-4 łyżki suszonej żurawiny 150 ml gęstej śmietany wykonanie: Śledzie pokroiłam na niewielkie kawałki odcinając ogonki. Skropiłam sokiem z cytryny i doprawiłam cukrem. Dodałam posiekany szczypiorek, jabłko pokrojone w drobną kostkę i żurawinę. Wymieszałam, by wszystkie składniki dobrze się
babka w formieFilety śledziowe - 5-6 szt cebula - 3 szt śmietana 18% - 1/2 szkl majonez - 2-3 łyżki pieprz Śledzie wymoczyć z nadmiaru soli, odsączyć z nadmiaru wody i pokroić w kawalki 1 cm. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, wsypać ją do śledzi, przemieszać. śmietanę wymieszać z majonezem, przelać do sałatki i wymieszać razem, doprawić pieprzem do smaku, przełożyć
Camilla w kuchnimenu! Jest pyszne :) Jabłko, ogórek i czerwona cebula podkreślają smak śledzi, a sos z curry doskonale uzupełnia te smaki. Jak dla mnie, zwykłe śledzie w śmietanie, czy w sosie musztardowym nie umywają się do śledzi w sosie curry :) Uważam, że matiasy zamarynowane dzień wcześniej najlepiej się tutaj sprawdzą, ale jeśli nie macie czasu, danie możecie przygotować z gotowych
Trzeci talerzPojawiły się już śledzie z buraczkami i jabłkami . W zeszłym roku na blogu przedstawiłam przepisy na Tradycyjne śledzie w occie , Korzenne śledzie w oleju , Śledzie w śmietanie , Sałatkę śledziową po sułtańsku oraz Tradycyjną sałatkę ze śledzi . Dzisiejsze śledzie z rodzynkami i cebulą polane są mieszanką jogurtu i majonezu z dodatkiem curry. Ta ilość curry jaką dodajemy zależy od tego
UgotujmyTo.plcałymi ziarnami gorczycy) 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka majonezu 1-2 łyżki octu ryżowego sól i pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Śmietanę, majonez, musztardę, curry oraz ocet ryżowy mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Śledzie korimy w nieduże kawałki i wrzucamy do sosu. Ananasa odsączamy i kroimy w grubą kostkę, dodajemy do pozostałych składników. Wszystko dokładnie mieszamy, w miarę potrzeby
DefinicjaSmakuŚledzie w śmietanie Coś dla smakoszy śledzika, idealna przystawka, lub po prostu coś na ząbek do kolacji... Składniki: 5-6 filetów śledziowych a'la matias 1 cebula kilka marynowanych pieczarek 2-3 ogórki kiszone 200 ml śmietany 1 łyżka musztardy pół łyżeczki cukru sól pieprz Sposób przygotowania Filety najlepiej wymoczyć w wodzie przez kilka godzin, nie będą wtedy(...)słone. Śledzie pokroić w większą kostkę, cebulę drobno posiekać, pieczarki i ogórka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, wlać śmietanę, dodać musztardę cukier, pieprz i sól do smaku. Wymieszać i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki aby wszystko dobrze się przegryzło. Smacznego
na moim stole...Moja Książka Kucharska Tradycyjne polskie śledzie w śmietanie z jabłkiem i cebulą - sprawdzony przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: 300g filetów śledziowych a'la Matias (lub marynowanych w oleju) ok. 250g gęstej śmietany 18% (mały kubeczek) 3 łyżki octu z białego wina 3 łyżki majonezu 1 jabłko obrane i starte na tarce o dużych oczkach 1 łyżka posiekanego koperku 1 średnia(...)przyprawę korzenną, listek i ziele angielskie - odstawiamy na min. 30 minut do zamarynowania. Krok 2. W miseczce mieszamy śmietanę z majonezem, szczyptą soli i pieprzu, dodajemy sparzoną cebulę, koperek oraz jabłko - mieszamy. Krok 3. Układamy w szklanej miseczce na przemian śledzie i sałatkę - odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Śledzie podajemy z chrupiącym pieczywem
Moja Książka Kucharskamini tarty ) KRUCHE CIASTO: * mąka pszenna – 250 g * masło – 125 g * żółtko – 1 szt * suszona cebulka – 1 garstka * sól – 1 lyżeczka * woda – 50 ml TATAR ZE ŚLEDZIA: * SEKO beczka śledzi filety z olejem wiejskim – 4-5 szt * jabłko zielone – 1 szt * grzybki shitake ( ugotowane wcześniej ) – 1 garść * cebula szalotka – 1 szt * papryczka chili zielona(...)Wylepiamy foremki i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Wypiekamy ok. 20 minut/180C TATAR: Śledzie, jabłko, grzyby kroimy w kosteczkę. Dodajemy posiekaną szalotkę, chili oraz zioła. Doprawiamy miodem, musztardą francuską, brązowym albo kokosowym cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Ostawiamy do przegryzienia. CHRZANOWA ŚMIETANA: Śmietanę ubijamy z wasabi na puszysty krem. Doprawiamy do smaku. Wypełniamy foremki. Mrozimy ( najlepiej przez
Ostra na Słodkoniezwykle prosta i pyszna zakąska. Składniki 0,5 kg śledzi solonych 6 łyżek kwaśnej śmietany 1 mała cebula pęczek pietruszki Sposób Śledzie wymoczyć około 1,5 godziny, pokroić w paseczki, porozkładać na płaskich podłużnych talerzach, układając 2 rzędy pasków. Od zewnętrznych stron śledzi łyżką nakładać ukwaszaną śmietanę, posypać ją cienko pokrojoną w półksiężyce cebulką oraz drobno posiekaną pietruszką
Kuchenne aromatydodatek do pieczywa na śniadanie, czy kolację. Czasami również zamiast zwykłych matjasów lubię je dodać do śledzi w śmietanie na obiad , by ich smak był nieco słodko-kwaśny. Śledzie marynowane w occie są delikatniejszą wersją w porównaniu do opiekanych śledzi w zalewie octowej. Można je spożywać już po 24 godzinach od przygotowania, ale smaczniejsze są po dwóch dniach
Kulinarne Przebojedodatek do pieczywa na śniadanie, czy kolację. Czasami również zamiast zwykłych matjasów lubię je dodać do śledzi w śmietanie na obiad , by ich smak był nieco słodko-kwaśny. Śledzie marynowane w occie są delikatniejszą wersją w porównaniu do opiekanych śledzi w zalewie octowej. Można je spożywać już po 24 godzinach od przygotowania, ale smaczniejsze są po dwóch dniach
Kulinarne PrzebojeŚledzie w śmietanie są idealne jako danie wigilijne bądź jako codzienna przekąska. Przygotować je można w kilka chwil, wystarczy tylko kilka składników i możemy się zajadać pysznymi śledzikami :) Składniki: * 3-4 filety śledziowe a'la matjas * 1/2 jabłka * 1/2 cebuli * 3-4 mniejsze ogórki kiszone * 1 łyżka majonezu * 400 ml śmietany 18% * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Filety namoczyć(...)godziny w zimnej wodzie. Jabłko obrać ze skórki pokroić w drobną kostkę, tak samo postąpić z cebulą i ogórkami kiszonymi. W miseczce śmietanę wymieszać z majonezem, dodać pokrojone jabłko, cebulę i ogórki kiszone. Śledzie wyjąć z wody, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Do miski dodać śledzie i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku i ponownie wymieszać. Odstawić
Zrób to smacznie