śledź po - 1000 przepisów (strona:31/67)

Wilno. Rodzinna historia smaków - recenzja książki 153

spisać i pokazać szerszemu gronu. Kuchnia na Wileńszczyźnie "stoi" ziemniakiem i twarogiem - dlatego znajdujemy tu moc przepisów na cepeliny, bliny , ziemniaczane babki, twarogowe pączki, a także kołduny, kibiny, sałatki, śledzie i chrusty! No i dowiadujemy się, że Litwin się nie rodzi - on wykluwa się z cepelina ;) Przepisy okraszone są zdjęciami i ciekawostkami na ich temat. Książka napisana z dużą dozą(...)Wilno. Rodzinna historia smaków" Autor: Ewa Wołkanowska-Kołodziej Wydawnictwo: Agora Ilość stron: 304 Cena: 49,99 PLN Oprawa: twarda   Zapraszam do polubienia  strony na Facebooku  oraz śledzenia na  Instagramie A tutaj filmik - Autorka i jej twarogowe pączki - zobaczcie

Moje Kuchenne Rewelacje
Brændte mandler, czyli duńskie smakołyki świąteczne 150

wiem, że nie zjem karpia (no dobra, akurat karp nigdy nie był moim ulubieńcem; ale, o dziwo, skoro go mieć nie mogę, to właśnie na niego mam chrapkę), słonych śledzi czy uszek, że nie popiję tego wszystkiego barszczem i nie zagryzę drożdżowym makowcem mojej Babci.  Oczywiście, co roku stawiam sobie nowe wyzwania: lepię pierogi, robię piernik staropolski

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pasta śledziowa do pieczywa 206

szybka pasta do pieczywa. Składniki na jej przygotowanie można mieć zawsze w zanadrzu i wyczarować w kilka minut pyszną pastę na kolację czy śniadanie.   Składniki: 2 puszki śledzi w sosie paprykowym 2 jajka średnia biała cebula 2 ogórki kiszone ½ pęczka natki pietruszki sól, świeżo mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Jajka i ryby wraz

Pyry na Gaz
Czy warto przenieść bloga na własną domenę? 166

łatwa w obsłudze. Wybór szablonów był ok i oferuje fajne gadżety, które można dodać do układu bloga. Szczególnie podobała mi się funkcja „obserwatorzy”, gdzie na bieżąco mogłam śledzić nowe wpisy na ulubionych blogach. Po pierwszym roku, cała w skowronkach cieszyłam się, że wytrwałam i chcę robić to dalej. Jednak ograniczenia z Bloggera powoli zaczęły mi przeszkadzać i zaczęłam(...)nowe funkcje (np. formularz kontaktowy, kalendarz) jest często tak proste jak zainstalowanie i konfiguracja wtyczki. Odsyłam do zestawienia, które zrobiła Ola, na temat 5 wtyczek, które musisz mieć . Łatwiejsze śledzenie statystyk – a konkretnie wtyczka Jetpack, która pozwala mi na szybkie przeglądanie podstawowych statystyk, jeżeli szukam czegoś bardziej zaawansowanego patrzę na Google Analitycs. Wady Hosting i domena – choć płatności

Pink Envelope
Jak wzmocnić odporność na zimę? 154

olejem świetnie się komponuję, gdyż w marchewce jest witamina A, która rozpuszcza się w tłuszczach (A, D, E, K). Ponadto zaleca się jeść ryby bogate w tłuszcze t,j: śledź, makrela i łosoś. Kasze i ryże na odporność Ponadto do produktów bogatych w białko i tłuszcze należy jeść węglowodany t.j: kasza gryczana, ryż brązowy czy komosa ryżowa. Wymienione produkty

Truskawkowa Fiesta
Światowy Dzień Żywności 16 października. Czy marnujesz żywność? Przechowywanie ma znaczenie. 153

opakowaniu. Znajdziesz tam zasady przechowywania żywności oraz datę przydatności do spożycia. Inspiruj się kulinarnie . Zaglądaj na blogi kulinarne. Blogerzy kulinarni codziennie inspirują publikacjami. Czytaj prasę o tematyce kulinarnej, śledź portale internetowe, oglądaj programy telewizyjne i kanały na Youtube. Możliwości przygotowania super smacznego posiłku jest mnóstwo. W zależności od Twojego światopoglądu na temat żywności, składnika, czy zasobności portfela

AZgotuj!
TOP 7 najlepszych jesiennych przepisów! 170

lekko kwaskowata, jogurtowa polewa i drobno posiekane batoniki musli.   Ostatnio udało mi się upiec równie pyszną (a nawet lepszą!) wersję bezglutenową. Na pewno wkrótce zamieszczę przepis. ;)  ************************************* Śledź mój profil na  Facebooku   i  Instagramie

Kuchnia Ellie
Mus jagodowy 148

poszukiwaniu jeżdżąc na wycieczki rowerowe, łącząc przy okazji przyjemne z z pożytecznym. Zaczęło się od syropu z kwiatów czarnego bzu i syropu różanego. Teraz przyszła pora na jagody. Kto śledzi mojego bloga wie, że od dwóch tygodni intensywnie je zbieram i przerabiam. Oprócz mrożenia i dżemu robię już od dobrych kilku lat mus jagodowy do słoiczków. Dobrze się przechowuje

Wiem co jem
Lublin Restaurant Week - tasting menu w Hotelu Agit 192

start degustacji. Przystawka  - tatar łososiowo - śledziowy z blinami z buraka Generalnie za tatarem rybnym nie przepadam. Zdecydowanie wolę wołowinę. Ale tu mnie spotkało miłe zaskoczenie. Połączenie łososia i śledzia fajnie zgrało się - nie było czuć tego intensywnego posmaku śledzia. Wszystko poprawnie doprawione i słono - dlatego zapewne bliny z buraka nie było solone aby zrównoważyć smak słony. No właśnie - takie

Right Behind The Kitchen
Serowa polenta z pieczonymi warzywami i sosem 167

rozpuszczą. Wylej polentę na drewnianą deskę lub półmisek, a na wierzchu ułóż upieczone warzywa. Podawaj z sosem warzywno-winnym i kieliszkiem czerwonego wina.  *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Egipska zupa z soczewicą, ciecierzycą i makaronem 224

się 10 minut, a nitki do zupy zazwyczaj 5 minut). Zupę rozlej do misek i udekoruj posiekanym chilli oraz listkami wybranych ziół. Podawaj gorącą. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Hummus. Tradycyjny libański przepis. 181

prostymi flatbreadami .   Hummus możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni, koniecznie w zamkniętym pojemniku lub przykryty folią spożywczą, ponieważ obsycha z wierzchu. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Tapas Party. Menu na imprezę. 142

coca (hiszpańska pizza z tapenadą, rukolą, anchois i pieczoną papryką) empanadas z tuńczykiem Do picia: ulubione wino Sangria, np. sangria na białym piwie   *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowe oliwki marynowane. Prosta przekąska do wina. 167

lodówki. Można je jeść od razu, ale lepsze będą następnego dnia.  Marynowane oliwki przechowuj w lodówce i zjedz w ciągu 7 dni. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami. Polecam również: Domowe suszone pomidory

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami 138

różowo). Uwagi: Jeżeli nie masz czasu na pieczenie buraków, możesz poszukać w sklepie buraków gotowanych pakowanych próżniowo (mają je np. w Lidlu).  *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na  Facebooku  lub  Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami

Chilli Czosnek i Oliwa