filetów śledziowych 1 duża cebula 1 łyżka majeranku 1 garść rodzynek 3 ogórki kiszone 1/2 szklanki oleju 1 łyżka ketchupu 3 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz Wykonanie: Śledzie wymoczyć w wodzie około 2 h i pokroić w skośne paseczki. Na patelni rozgrzać połowę porcji oleju i usmażyć cebulę pokrojoną w piórka po czym posypać ją solą,pieprzem(...)dodając rodzynki i ogórki pokrojone w drobną kostkę. Dodać pozostałą część oleju, przecier pomidorowy i ketchup. Chwilę jeszcze smażyć, a następnie zalewę wystudzić. W słoiku układamy warstwami. Warstwa śledzi , warstwa zalewy i powtarzamy. Kończymy zalewą. Smacznego
O kuchni z uczuciemśledzi w oleju, 2 cebule, 4 jajka ugotowane na twardo, sos: 4 łyżki cukru, 4 łyżki soku z cytryny, 10 łyżek oliwy, Śledzie, jajka i cebule posiekać. Wymieszać dokładnie składniki sosu. Można podawać jako sałatkę – wszystko wymieszane z sosem, można podawać w miseczkach porcjowane – układane warstwowo lub wymieszane. To już zależy tylko od nas i naszej fantazji :) zastawa
królestwo garówpłaty śledzia w oleju, pęczek koperku (ok. 40 g), sos: 2 łyżki cukru, 3 łyżki soku z limonki, 4 łyżki oliwy Płaty śledzia osaczyć z oleju, osuszyć, pokroić w plasterki szerokości około 0,5 cm. Koperek posiekać. Składniki sosu dobrze wymieszać. Ułożyć śledzia, posypać koperkiem, polać sosem. zastawa
królestwo garówkiszone ogórki (w zależności od wielkości) 250 g majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Śledzie zamoczyć na 2-3 h w zimn ej wodzie z 3-4 łyżkami octu. Buraki umyć, przełożyć do garnka i ugotować do miękkości. Ostudzić,obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)pokroić drobniutko cebulę i ogórki obrane ze skórki. Ogórki jeśli puściły zbyt dużo soku należy delikatnie wycisnąć.Groszek odsączyć z zalewy i dodać do całości. Czas na nasze śledzie. Kroimy je w cieniutkie plasterki i dorzucamy do miski. Dodajemy majonez i pieprz. Mieszamy i próbujemy. Na końcu dodajemy sól, jeśli jest taka potrzeba ( należy bowiem pamiętać, że śledzie pomimo
Gosia gotujeśledzi przekonywałam się powoli, choć sukcesywnie. Obecnie nie wyobrażam sobie bez nich mojej kuchni, tym bardziej moja Mama, która wręcz je uwielbia pod każdą postacią. Dzisiaj proponuję wersje w sumie klasyczną, choć lekko wzbogaconą smakami korzennych przypraw. Serdecznie polecam... Składniki: 0,5 kg matiasów 1 duża cebula sok z jednej cytryny 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka miodu(...)łyżeczki pieprzu kolorowego w całości 0,5 łyżeczki pieprzu grubo mielonego 2 listki laurowe 2 ząbki czosnku Dodatkowo; 0,5 szklanki mleka zimna woda przegotowana Sposób przygotowania: Śledzie zalewamy wodą i mlekiem i pozostawiamy na 2-3 godziny.Po tym czasie osuszamy i kroimy na ok 2 cm kawałeczki.Wrzucamy do miski, dodajemy grubo zmielone w młynku lub utłuczone
Gosia gotujemleku około 2 godziny, odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę, ogórek,paprykę pokroić w kostkę. Jajka ugotować ma twardo, a następnie pokroić w kostkę. Ułożyć warstwy sałatki: śledź cebula ogórek jajka jogurt, który posypać delikatnie solą i pieprzem papryka Posypać szczypiorkiem drobno posiekanym
O kuchni z uczuciemApetyt na śledzie mam raz na kilka lat :) tą sałatkę pochłonęłam sama prawie całą, znaczy to, że MUSI ona być dobra :). Dobrze jest zwrócić uwagę na jak najlepszą jakość śledzi oraz na to, że ziemniaki powinny być ugotowane w mundurkach i odparowane i oczywiście o odmianie sałatkowej (klejące, z dużą ilością skrobi).6 płatów śledziowych, namoczonych6 ogórków konserwowych6
Z butelką mleczka w tleśledzik na Wigilie musi być. Nie jestem wielką miłośniczką tego typu przystawek ale takiego śledzia zjem chętnie. Zamarynowany w słodko-ostrym sosie z dodatkiem rodzynek jest naprawdę smaczny. I co najważniejsze można (a nawet trzeba!) zrobić go kilka dni wcześniej więc w Święta mamy o tyle pracy mniej:) Składniki: 500 g filetów śledziowych a'la matias 4 łyżki oleju(...)cebule 1/2 szklanki rodzynek 1 łyżka octu 60 g ketchupu pikantnego 60 g koncentratu pomidorowego liście laurowe ziele angielskie gorczyca szczypta chilli Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie wymieniając ją 2-3 razy aż nie będą bardzo słone. Odcedzić, pokroić w niewielkie kawałki. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na oleju, dodać ocet, koncentrat, ketchup, rodzynki, ziele, chilli, liście i gorczycę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaktórych został ugotowany. 3. Karp i inne ryby Zrezygnujmy z panierki. Zamiast smażyć - upieczmy lub zdecydujmy się na rybę po grecku (duszoną) lub rybę w galarecie. 4. Śledzie Spośród śledzi w oleju, w śmietanie czy solonych wybierzmy ten ostatni wariant. Ewentualnie śmietanę zastąpmy jogurtem. 5. Kutia lub kluski z makiem Kutia ma aż 700 kcal w 100 gramach
Tradycyjna Kuchniaczerwona papryka mała zielona papryka ok 500 g filetów śledziowych 3 ogórki konserwowe sól i pieprz, pieprz czosnkowy 2 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie Śledzie moczymy w wodzie przez kilka godzin. Odsączamy i kroimy na ok 5 cm kawałki. Cebule kroimy w piórka i zalewamy gorącą wodą na 10 minut. Odsączamy. Ogórki kroimy w plasterki(...)papryki w paski. Majonez, śmietanę, jogurt i przyprawy mieszamy ze sobą. Na dnie szklanego naczynia układamy śledzie, następnie cebulę, ogórki i paprykę. Całość zalewamy sosem majonezowym. Sałatkę odstawiamy na pół godziny do lodówki
e-PrzepisyKulinarnełyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie : Ugotować jajka na twardo. Buraki zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Włożyć do salaterki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Wyłożyć na buraki. Śledzie odcedzić z oleju, pokroić na wąziutkie paseczki. Położyć na cebuli. Jajka obrać. Oddzielić białka od żółtek. Białka pokroić w kosteczkę, wyłożyć na śledzie. Majonez wymieszać z musztardą, solą i pieprzem(...)Wyłożyć na śledzie. Żółtka pokruszyć. Posypać sos majonezowy na sałatce. I gotowe! 7. Pakieciki z łososiem i szpinakiem Podobno łosoś to teraz bardzo popularna ryba na Wigilię. O ile się Wam nie przejadła, to polecam przygotować pakieciki z łososiem i szpinakiem. Jeśli odliczymy czas pieczenia, to przygotowanie potrawy wyniesie tak około 30 minut, więc przepis spełnia założone przeze mnie warunki
dobra gospodyni dom wesołym czynikolejne podsumowanie błyskawicznych piatków . Tym razem przedświąteczny. W tym tygodniu mamy 14 przepisów. Angelika Galareta w ieprzowa Karp smażony Sałatka ziemniaczana Marzena Śledzie w oleju lnianym Magdalena Szybkie pomarańczowe ciasto z kisiele m Marta Moskole Aga Makowe muffinki z serem Agnieszka Wigilijne babeczki Danuta Tatar(...)Błyskawiczne ciasteczka migdałowe Andruty biszkoptowo - kokosowe Magdalena Świąteczne ciasteczka z orzechami i czekoladą Sabina Stroik na stół Małgorzata Koreczki ze śledzi Marzena Pierogi z ziemniakami i suszonymi pomidorami A już dzisiaj zapraszam Was na kolejny błyskawiczny piątek
Magiczne Życie MartyŻółta sałatka ze śledziem będzie na pewno ciekawym i przepysznym akcentem na naszym świątecznym stole. Jest aromatyczna, pełna ciekawych smaków i tekstur. Delikatne ziemniaki, słonawy śledź, chrupka kukurydza a całość otula żółciutki sos. Taka sałatka śledziowa to po prostu pyszota! Lubicie kukurydzę z puszki? Kukurydza marki Bounduelle jest naturalnie słodka i nie dosładzana. Jej ziarenka są bardzo chrupiące
Smaczna PyzaGoście na pewno będą zaskoczeni taką formą tatara. Tak podany jest ozdobą stołu a dla miłośników śledzi jest doskonała przystawką bądź przekąską. 2 płaty śledzia marynowanego 1 cebula 4 ogórki konserwowe 1/3 czerwonej papryki 2 łyżki kopru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju Pieprz Ogórek szklarniowy do dekoracji Z płatów śledziowych zdejmujemy skórę, kroimy je w bardzo
VioletoweKucharzenieŚledzie jakoś bardziej kojarzą mi się ze świętami Bożego Narodzenia ale ... kto powiedział, że nie można ich także przygotować na Wielkanoc ? :) Zapraszam do spróbowania! Składniki: 7 filetów śledziowych w oleju 250 g jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka curry szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Filety śledziowe odsączamy(...)oleju i kroimy w małe kawałki. Jogurt grecki mieszamy z majonezem oraz musztardami. Dodajemy łyżeczkę kurkumy i curry, sól oraz pieprz. Wszystko razem mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy śledzie i odstawiamy do lodówki minimum na noc. Smacznego
Taste Therapy