Śledzie pod pierzynką zawsze przyrządzam w ten sposób. Moja rodzina uwielbia taką sałatkę, często przyrządzam ją na kolację wigilijną. Do sałatki użyłam majonezu tradycyjnego od Firma Roleski Składniki: 500 gram filetów śledziowych 2 cebule 4- 5 jajek 5 ogórków konserwowych 200 gram sera żółtego oliwa majonez tradycyjny od Firma Roleski sól,pieprz Sposób przygotowania: Śledzie przekładamy(...)miski, zalewamy zimną wodą, moczymy przez 1,5 godziny. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, układamy na dnie salaterki, skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Wymoczone śledzie kroimy w kostkę lub na mniejsze kawałki, układamy na cebuli. Ogórki kroimy w kostkę , układamy na śledziach, obrane jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w kostkę, układamy na ogórkach, smarujemy
Bajeczna Kuchniaśledź a la tatar składniki 1 cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki maggi 3 ogórki konserwowe 3 papryki konserwowe 5-6 filetów śledziowych matiasów sok z ćwiartki cytryny garść oliwek zielonych i czarnych pieprz sposób przygotowania Śledziowe filety odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę, wkładamy do misy. Do śledzi dodajemy pokrojone w kostkę : cebulę, ogórki
Miód i pieprzśledź w zalewie składniki 1 por 2 łyżki oleju 2 łyżki miodu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki octu spirytusowego 1/2 szklanki wody 5-6 filetów śledziowych ( u mnie matiasów z olejowej zalewy) sól, pieprz sposób przygotowania W niewielkim garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekanego w krążki pora ( tylko białą część), smażąc go na niewielkim ogniu przez(...)Następnie do garnka dodajemy miód, koncentrat pomidorowy, wodę, oraz ocet, delikatnie solimy i pieprzymy. Kiedy całość się zagotuje, od razu, zdejmujemy garnek z ognia i studzimy zawartość. Dzisiaj używamy śledzi z delikatnej olejowej zalewy , więc nie musimy wcześniej ich moczyć. Śledziowe filety odsączamy z zalewy, kroimy w trzy centymetrowe kawałki, wkładamy do misy i dodajemy przestudzoną marynatę
Miód i pieprzSiła tkwi w prostocie, połączenie smaków: śledzia, ogórków i suszonych pomidorów okazało się strzałem w dziesiątkę. Nie ma tu wyszukanych składników, ale śledzik nie potrzebuje wymyślnych towarzyszy. ;-) Polecam na przekąskę. 500g filetów śledziowych 10 pomidorów suszonych z zalewy olejowej 5 dużych ogórków kiszonych 1/2 pęczka szczypiorku 1. Śledzie moczymy w wodzie przez minimum 1 godzinę. Kroimy w kwadraty. 2. Ogórki(...)pomidory kroimy w drobną kostkę. Mieszamy ze śledziami. 3. Śledzie układamy na talerzu, posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Szefowa kuchniłyżka oliwy dodatkowo rzeżucha 1 jajko na tardo natka pietruszki Śmietanę wymieszać z jogurtem, cebulę i jabłko posiekać w drobną kosteczkę i dodać do śmietany, doprawić solą i pieprzem. Śledzie osączyć z zalewy octowej, zdjąć z nich skórkę i przekroić na mniejsze kawałki, dodać do śmietany i wymieszać. Buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dopawić cukrem, octem, oliwą(...)chrzanem, wymieszać. w salaterce ułożyć z jednej strony buraczki, z drugiej śledzie w śmietanie i udekorować, rzeżuchą, jajkiem i natką pietruszki. Schłodzić przed podaniem. Takie śledziki podałam z ziemniakami z wody. To postna potrawa i w tym wydaniu smakuje idealnie
Gotowanie jest łatwePrzepis: dwa opakowania śledzi po 220g , 2 x por, jabłko, pieczarki konserwowe - puszka, ogórki konserwowe - 2/3 słoika, majonez, śmietana 18%, pieprz. Składniki pokroić w drobną kostkę - oprócz śledzi, które pokroić należy w większe kawałki. Gdy składniki są już pokrojone, wrzucić je do jednej miski, dodać śmietany i majonezu oraz doprawić pieprzem. Wymieszać. Sałatka jest już gotowa
W kuchni u MonikiSkładniki: 700g śledzi (matiasy ) 1 duża cebula, średni por, puszka czerwonej fasoli, pieprz, majeranek, majonez, łyżka octu, kilka łyżek śmietany 18%. Przygotowanie: Śledzie włożyć do miski, zalać wodą i moczyć 30min. Po tym czasie pokroić śledzie na kawałki. Cebulę pokroić w mniejszą kostkę, por pokroić w cienkie paski. Fasolę opłukać. Wszystkie składniki wymieszać razem, doprawiając pieprzem, majerankiem
W kuchni u MonikiSkładniki: 220 g (3 płaty) śledzi (matias), 2 średnie cebule, 4 łyżki octu, olej, pieprz. Przygotowanie: Gdy śledzie są mocno słone opłukać lub wymoczyć. Jeżeli nie ma takiej potrzeby, to od razu przejść do drugiego etapu czyli osuszyć, pokroić w kawałki, popieprzyć, skropić octem. Cebulę pokroić w kostkę i wyłożyć ją na śledzia. Na koniec zalać olejem
W kuchni u Monikisuszone pomidory zalane oliwą przyprawy – pieprz, papryka słodka nieco oleju z pomidorów lub oliwa z oliwek – ok. 3 łyżki 1/2 łyżeczki cukru sok z ćwiartki cytryny Sposób przygotowania: Śledzie wymoczyć w wodzie około godziny. Cebule pokroić w cienkie plasterki. Jabłka obrać i pokroić w cienkie słupki. Wymieszać razem i dodać cukier, sok z cytryny i wyciśnięty czosnek. Odstawić żeby(...)oliwę i wymieszać. Sos: Majonez, musztardę, keczup i powidła wymieszać razem. Dodać przyprawy – sos powinien być dość pikantny. Dodać suszone pomidory pokrojone w paseczki i cebulę z jabłkiem. Śledzie pokroić w paseczki ok. 1 cm. Wymieszać z sosem
Pobite gary BarbarySłoność matiasów miesza się z aromatem czosnku, lekką słodkością cebuli, pikantością chilli, a do tego wszystkiego nieśmiało wtrąca się majeranek. Sałatka jest prosta, szybka i z pewnością zachwyci fanów śledzi. Świetnie smakuje ze świeżym chrupiącym pieczywem. Składniki: – 500 g matiasów (Waszych ulubionych; chyba w którymś przepisie wspominałam już, że jak dla mnie najlepszy jest jednak mimo wszystko(...)cebula – 3 ząbki czosnku – pieprz do smaku (najlepiej świeżo mielony) – mleko (ok. 0,5 l) – papryczka chili – 1 łyżeczka majeranku – szczypior Wykonanie: Śledzie odsączyć z oleju i zamoczyć min. na pół godziny w mleku (nie będą tak słone; najlepiej moczyć kilka godzin). Po odmoczeniu, matiasy kroimy w kawałki (ok. 2 cm), cebulę kroimy
Pociąg Do KuchniSkładniki: 1 słoik śledzi w zalewie octowej 140 g fasoli(...)czerwonej z puszki 140 g kukurydzy konserwowej 140 g marchewki konserwowej 3 kawałki papryki marynowanej 1/3 papryczki chili lub do smaku suszone oregano 1 łyżka ulubionego oleju posiekany szczypiorek Śledzie, fasolę, kukurydzę, marchewkę odcedzić. Śledzie pokroić na kawałki. Przełożyć składniki do miski. Dodać pokrojone chilli, oregano, szczypiorek. Polać olejem. Źródło
Moja Galeria Smakuposyp łyżeczką soli. Odstaw na 15 minut by puściła sok. Po tym czasie sparz wrzątkiem i dokładnie odcedź. Filet pokrój na kawałki. W słoiku układać warstwami śledzia , cebulę na wierzch dajemy 4 ziarenka ziela ,1 listek laurowy na to pieprz i następną warstwę , aż do wykorzystania wszystkich składników pamiętając ,że ostatnia warstwa to cebula. Wszystko(...)zalewamy olejem tak żeby przykryć śledzie . Zakręcamy słoik i odkładamy na 1-2 dni do lodówki
magiczna kuchnia Kasizwiązku z tym że dziś mamy post proponuję Wam pyszną sałatkę śledziową Sałatka może też być idealna na różne święta i przyjęcia Składniki: - 250g śledzi a’la Matjas - 3 jajka - 2 pory - 2 jabłka - 1/2 puszki kukurydzy - 3 łyżki majonezu - 2 łyżki jogurtu naturalnego Pory obieramy, odcinamy końcówki i kroimy na ćwierć plasterki. Pora wrzucamy do garnka(...)obieramy jabłka i kroimy w kostkę i dorzucamy do pora. Kukurydzę odsączamy i wrzucamy do garnka. Na tym etapie dorzucamy majonez i jogurt i wszystko dokładnie mieszamy. Jajka i śledzie kroimy w większe kawałki i wrzucamy do sałatki i delikatnie mieszamy. Jeżeli śledzie są za słone można je wcześniej namoczyć. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem. Sałatka śledziowa najlepiej smakuje
Kuchenne Wariacjelepsze;) Pochwalę się efektem końcowym ;) Dlatego chwilowo nie jestem w stanie dotrzeć do Was wszystkich, nie mniej zawsze gdzieś tam buszuję po blogosferze i sobie zaglądam w różne zakamarki ;) Śledzie w sosie tatarskim to w moim domu jeden z wielu przysmaków, za którym przepadamy. Miały być na święta ale "wszamaliśmy" je jeszcze przed Wigilią :P Korzystam z okazji i zamieszczam(...)płaty śledziowe (słone) 4-5 średniej wielkości ogórków kiszonych mały słoik pieczarek marynowanych 4 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy pieprz Filety śledziowe namoczyć na kilka godzin. Po tym czasie śledzie odcedzić i pokroić na małe kawałeczki, które należy równomiernie rozłożyć na całym półmisku. Ogórki kiszone pokroić w drobną kosteczkę. Pieczarki pokroić w ćwiartki. Ogórki i pieczarki wrzucić do jednej miski
My simple kitchen