trzeba spróbować wszystkiego i tak też w pierwszej kolejności padło na takie o to śledziki, które osobiście uwielbiam. Pokuście się i koniecznie je przygotujcie. Śledzie po kaszubsku Składnik : około 500-600 g śledzi ala matias 350 g cebuli białej 1 większa marchewka 1/2 papryki czerwonej 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego(...)oleju 150 ml wody 200 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka koncentratu 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka cukru sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka gorczycy mleko do moczenia śledzi Przygotowanie : Śledzie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie moczymy w mleku (około 3-4h). Cebulę, marchewkę, czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w plasterki wraz z czosnkiem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJedna z lepszych propozycji śledzi na blogu. Kremowy sos na bazie masła orzechowego, z olejem z pistacji. Delikatne, pyszne śledzie w sosie z delikatną, korzenną nutą. Składniki (na 4 porcje): 400 gram śledzi w oleju 2 łyżki masła orzechowego 3 łyżki oleju z pistacji 2 łyżki oleju z pestek dyni szczypta soli i pieprzu 1 łyżka soku(...)cytryny szczypta przyprawy korzennej skórka otarta z 1 pomarańczy Śledzie wymocz w zimnej wodzie przez 2-3 godziny.Masło orzechowe, oleje, przyprawy, sok z cytryny oraz skórkę z pomarańczy dokładnie mieszam na gładki sos. Śledzie kroję na kawałki i mieszam z sosem. Całość przekładam do słoika i umieszczam w lodówce na minimum 24 godziny aby smaki się "przegryzły". Smacznych Świąt
Mango PapajaWiecie, był czas kiedy nie jadłam śledzi, przez 20 lat nie dotykałam, nie lubiłam, wręcz nie mogłam na nie patrzeć. A jak poczułam zapach... Kilka razy podchodziłam do śledzi, najczęściej właśnie w święta, niestety bezskutecznie. Pewnego razu koleżanka przyniosła sałatkę śledziową do pracy. I wtedy przepadłam, niechęć do śledzi zmieniła się w wielką miłość i teraz(...)wyobrażam sobie, że mogłabym ich nie lubić. Uwielbiam śledzie w każdej postaci, najsmaczniejsze dla mnie są solone matjasy moczone w wodzie i przygotowywane w domu, z różnymi dodatkami. Tę sałatkę wymyśliłam na szybko, ale tak nam posmakowała, że w święta na pewno się pojawi. Przepis znajdziecie TUTAJ 4. Sałatka warstwowa z kurczakiem, fetą i brokułem To najbardziej popularna sałatka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewymyślono, aby pogodzić gości gospody i złagodzić nieco prowadzone przez nich po pijanemu kłótnie i spory, które przynosiły zajazdowi straty, odstraszając bardziej spokojnych klientów. Poszczególne składniki miały określoną symbolikę – śledź symbolizował „proletariat” (czy też klasę robotniczą, żeby pozostać w terminologii marksistowskiej), ziemniaki – chłopów, zaś krwawo-czerwone (bordowe) buraki – bolszewików. Śledzie dobrze wymoczyć w zimnej wodzie, a następnie pokroić(...)Resztę z jajek zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. W salaterce lub w specjalnych metalowych obręczach (tak jak u mnie) układać warstwami: - śledzie, - cebulę, - jajko, - oprószyć pieprzem, - cienka warstwa majonezu, - ziemniaki, - marchew, - cienka warstwa majonezu, - buraczki, - cienka warstwa majonezu, - pokruszone drobno żółtko. Sałatkę odstawić w chłodne miejsce minimum na godzinę. Przed podaniem
Świat Domowej Kuchniwcześniej niepublikowanych przepisów na ryby i owoce morza. Przepisy ułożone są klasycznie: PRZYSTAWKI - tutaj pomysłów jest całe mnóstwo, a mnie najbardziej zaintrygował śledź (tak na marginesie - śledzie bardzo lubię), a raczej tatar ze śledzia z musztardą francuską oraz palony łosoś z serkiem miętowym. ZUPY - moją uwagę przykuła gęsta zupa rybna kokosowo-pomidorowa. DANIA GŁÓWNE - na pewno skuszę(...)homara, ale zostanę raczej przy krewetkach :) Jest w czym wybierać i na pewno jeszcze przed świętami, a na święta obowiązkowo - skorzystam. I na pewno na pierwszy ogień pójdą śledzie. I o tym tutaj napiszę :) Książka „Ryby są super” będzie dostępna w świątecznej promocji w sklepach Lidl w całej Polsce już od 23 listopada. Aby zdobyć jeden z dwóch milionów
bistro mamaryby. Tego lata pogoda nie była zbyt piękna, często padało i było dość zimno. Ale za to można było kupić świeżą rybkę prosto z kutra. Taką rybkę ( a konkretnie śledzie ) włożyłam do octu. Składniki: Niezbyt duże śledzie ( użyłam nieco ponad kilogram ) 2 jajka przyprawa do ryby cytrynowa sól pieprz ziele angielskie liść laurowy pieprz w ziarenkach wegeta 1 szklanka mleka(...)łyżeczki proszku do pieczenia mąka cebula olej do smażenia na zalewę: 3 szklanki wody 3/4 szklanki octu 3 płaskie łyżki cukru 1 łyżeczka soli Sposób wykonania: Śledzie oczyścić, wyciągnąć grzbiety i boczne ości posypać cytrynową przyprawą do ryby, i zostawić na godzinkę. Z jajek mleka i mąki przygotować ciasto do panierowania, ciasto musi być troszeczkę gęściejsze niż na naleśniki. Należy
Darcia w kuchnitestowanie przepisów na śledzie to mnie długo namawiać nie trzeba - wystarczy ,,rzucić" przepis a ja już kupuje składniki. Uwielbiam śledzie dlatego też bezmięsny a śledziowy post wcale nie jest mi straszny wręcz przeciwnie tak to ja się mogę odżywiać! Przepis ten znów podrzuciła mi Ciocia Tereska więc jest po raz kolejny podwójnie wypróbowany z tą różnicą, że ja robiłam(...)suszonymi pomidorami takimi bez zalewy a Ciocia z pomidorami firmy Rolnik w zalewie z oliwy i kaparami. Śledzie robią się bardzo szybko - na drugi dzień są gotowe do spożycia a roboty przy nich też dużo nie ma. Więc nawet dla zapracowanych - polecam. Nam bardzo smakowały i na pewno zrobię je jeszcze nie raz. Śledzie z suszonymi pomidorami Składniki
sierotka maRysia w kuchniŚLEDZIE, ŚLEDZIE - mogłabym je jeść na śniadanie ,obiad i kolację . Na szczęście moja połowica podziela moje zdanie . W okresie przed świątecznym goszczą na moim stole 2-3 razy w tygodniu . Kolorowy przekładaniec to jedno z moich ulubionych dań śledziowych . Ładnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Składnki 1 kg płatów śledziowych 1 puszka kukurydzy 3 duże(...)marchewki 3 buraki 500 g majonezu sół,pieprz Wykonanie Śledzie płuczę i moczę kilka godzin Umyte buraki i marchewkę gotuję ( osobno ) ,następnie ścieram je na grubych oczkach ., kazde do innej miseczki .Mozna je trochę doprawić solą i pieprzem . Soli mało ponieważ śledzie mają sól. Wymoczone i osuszone śledzie kroję w paski ok. 1/2 cm . Na półmisek
Eli Gotowaniemnie, co dla łódzkiego otoczenia, bywa zadziwiające. Dzisiaj propozycja rodem z Kaszub właśnie - śledzie po kaszubsku. Przepis jest rodzinną tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie. ŚLEDZIE KASZUBSKIE Składniki: - 800 gram solonych śledzi – matiasów - 4 cebule - 1 szklanka oleju - pieprz - słoik koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Śledzie moczymy przez ½ godziny, kroimy na kawałki około 2 centymetrowe, układamy warstwowo w misce(...)wlewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i słoik koncentratu pomidorowego i około ½ łyżeczki pieprzu. Szklimy cebulę, mieszając tak, aby połączyć z koncentratem pomidorowym. Przestudzoną cebulą z koncentratem zalewamy śledzie. Śledzie są najlepsze począwszy od dnia następnego. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuprzekąskę sylwestrową. Lepiej zrobić je na dzień lub dwa dni wcześniej aby aromaty się połączyły. Składniki: Solone śledzie w oleju typu matjas ok 800 gram ½ papryki zielonej ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej lub pomarańczowej 2 cebule Olej ok 300 ml Pieprz Wykonanie: Ze śledzi zlewamy olej i moczymy je w zimniej wodzie ok. 30 minut ( można nie moczyć jeżeli lubimy(...)bardziej słone ). Po odcieknięciu kroimy je na mniejsze kawałki. Papryki myjemy, osuszymy i kroimy w drobną kostkę również cebulę. W szklanej misce układamy śledzie, lekko je posypujemy pieprzem, pokrojoną cebulką, jednokolorową papryką, ponownie śledzie, pieprz, cebulka, papryka i kolejny raz. Całość zalewamy olejem. Miskę zabezpieczamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce aby wydobyły się i połączyły wszystkie aromaty. Smacznego
Smaki EwyWspaniały smak śledzi o aromacie ziół ogrodowych Składniki - 6 płatów śledzi - 1 cebula sos - 4 łyżki śmietany 18% - 2 łyżki majonezu - duży pęczek ziół pietruszka ,koper ,szczypiorek oregano bazylia - pieprz - przyprawa do ryb w młynku Sposób przygotowania 1. - Śledzie wymoczyć w wodzie osuszyć pokroić na mniejsze kawałki 2. - Cebulę pokroić w kostkę zagotować wodę sparzyć cebulę na sitku(...)zostawić do ostygnięcia 3. Sos - Wymieszać majonez z śmietaną Dodać posiekane zioła przyprawę do ryb pieprz 4. - Śledzie wymieszać z sosem Zostawić kilka godzin do połączenia smaków W razie potrzeby dosolić najlepiej wtedy gdy się połączą smaki bo śledzie są dość słone
W królestwie smaków Beatymniejsze kawałki ułożyć w słoiku, dodać posiekaną cebulkę i zalać olejem. Śledź powininem w takiej zalewie odstać przynajmniej noc, wtedy jest już idealny do pasty :) Pasta ze śledziem w occie lub kupionym w gotowej zalewie, też będzie smaczna, ale to już nie będzie ten smak.... :) SKŁADNIKI (1 miseczka) 5 jajek 2 płaty śledziowe 1/2 pęczka natki pietruszki 1 nieduża(...)cebula 1 łyżka majonezu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Śledzie moczymy w wodzie przez 1h, kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do słoiczka. Dodajemy posiekaną w kostke cebulkę i całość zalewamy olejem rzepakowym lub słonecznikowym. Tak przygotowane śledzie odstawiamy na noc do lodówki. Jajka gotujemy na twardo (moja metoda: wkładam jajka do rondelka z zimną wodą, wstawiam na ogień i gotuję
DefinicjaSmakulodówki i na następny dzień podawać z pieczywem. Polecam również inne potrawy ze śledziem w roli głównej: Grochówka wigilijna ze śledziem Śledzie w miodzie do słoi - po kaszubsku Śledź marynowany w winie Sałatka śledziowa z kurkami Sałatka śledziowa „pod pierzynką
Tradycyjna Kuchniazostała ubrana, stroiki Bożonarodzeniowe zrobione, prezenty zapakowane, są też pierwsze potrawy wigilijne: kapusta z grzybami, ryby w pomidorach, pierogi z serem, pierogi z serem i kaszą, są też ONE- śledzie warstwowe. Tylko pomyśleć że jutro o tej porze będę powracać z pasterki... o matko kiedy to przeleciało. Przy okazji być może jutro uda mi się pochwalić moimi własnoręcznie wykonanymi(...)chyba już tradycją przeze mnie wykonywaną. W zeszłym roku były to anioły z masy solnej, w tym roku wykonałam bombki a`la karczoch, zresztą zobaczycie sami... Składniki 70 dag śledzi solonych kilka ogórków słodko - kwaśnych 2 cebule olej ocet 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego Sposób Śledzie moczymy godzinę w wodzie. Wymoczone kroimy
Kuchenne aromatyswoje usprawiedliwienie, dlaczego na próżno szukać przepisów z rybami na moim blogu. Już nadrabiam to skandaliczne zaniedbanie i podaję 1 z moich ulubionych przepisów na śledzie. SKŁADNIKI 4-6 śledzi a'la matias 3-4 jajka ugotowane na twardo spora garść rodzynek 2-3 łyżki chrzanu mielony pieprz gęsty jogurt lub śmietana majonez cukier (opcjonalnie) WYKONANIE Filety(...)moczymy w mleku lub wodzie do momentu, aż stracą nadmiar soli. Wrzącą wodą zalewamy rodzynki. Wymoczone śledzie kroimy na kilkucentymetrowe kawałki i układamy na talerzu. Kroimy jajka i posypujemy nimi śledzie. Zabieramy się za sos. W tym celu mieszamy jogurt lub śmietanę z majonezem, dodajemy kilka łyżek chrzanu oraz odsączone rodzynki, doprawiamy pieprzem i ewentualnie cukrem. Polewamy śledzie i jajka
ZofianaŚledzie w dość nietypowym wydaniu, bo z całymi jajkami i pyszną sałatką z zielonym groszkiem. Jeśli nie lubisz śledzi samych sobie, nie rób ich w tej wersji. ;-) Jedząc śledzie po japońsku, jemy ich całe płaty. Wyglądają efektownie na stole i zna lazły niejednego amatora. 5 filetów śledziowych 5 jajek 1 puszka groszku 1 czerwona cebula 4 łyżki majonezu(...)łyżeczka musztardy sól, pieprz, słodka papryka 1. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy. Śledzie moczymy w wodzie przez minimum 1 godzinę. Dokładnie je osuszamy. 2. Przygotowujemy sałatkę: groszek odcedzamy, cebulę drobno siekamy. Łączymy z majonezem, musztardą, doprawiamy do smaku. 3. Sałatkę wykładamy na talerz lub półmisek. Śledziami owijamy jajka, spinamy wykałaczkami. Układamy na sałatce. Czubek każdego jajka smarujemy odrobiną majonezu, posypujemy
Szefowa kuchnismakiem. Połączenie warzyw i buraków - niby proste, ale bardzo smaczne. Ponadto sama nazwa śledzie pod pierzynką już zachęca do spróbowania sałatki. Poniższa sałatka jest obowiązkowa na święta bożonarodzeniowe. Dodatkowo znika jako pierwsza ze świątecznego stołu :) Składniki: 1 opakowanie śledzi a'la matyjas (250 g) 1 słoik majonezu (250 ml) 4 ziemniaki 4 buraki podłużne(...)dzień wcześniej ziemniaki ugotować w mundurkach. Buraki piec w naczyniu żaroodpornym (pod przykryciem) około 1,5 godziny w 18 0ºC . Warzywa ostudzić. Na drugi dzień warzywa obrać ze skórki. Śledzie przepłukać wodą i drobno pokroić. Cebulę obrać i drobno posiekać. Ziemniaki i buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórki zetrzeć i odcisnąć namiar soku. Jajka ugotować na twardo
UgotowaćMiłośniczką śledzi jestem, ale tak od czasu do czasu. Lubię smażone, po kaszubsku, ze śmietaną ..... Hi hi, tak poważnie to wszystkie. Dzisiaj miałam ochotę na śledzia w śmietanie (przepis) , ale po krótkim przeglądzie lodówki stwierdziłam, że zrobię w sosie tzatziki. Musiałam wykorzystać ogórka. :) Składniki 400 g płatów śledziowych sos 1 długi ogórek sól 400 ml jogurtu naturalnego greckiego(...)minut. Ogórek puści wodę, którą należy dokładnie odcisnąć. Śmietanę mieszamy z jogurtem , przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ogórkiem. Polewamy sosem śledzia i mieszamy. Odstawić do lodówki na kilka godzin. śledź w sosie tzatziki
O kuchni z uczuciemJeśli nie robiliście śledzi po cygańsku to polecam są bardzo smaczne i łatwe do zrobienia. Lubię proste i smaczne potrawy. Składniki: 250 g filetów śledziowych 1 duża cebula 4 ogórki konserwowe 3 łyżki pikantnego ketchupu 1/3 szklanki oliwy 2 pomidory sól pieprz słodka papryka Wykonanie: Śledzia wymoczyć około 2 godzin w zimnej wodzie. W kubeczku wymieszać olej, ketchup(...)Ogórki kroimy w kostkę. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy. Śledzia kroimy w paski i zalewamy sosem. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Śledź po cygańsku
O kuchni z uczuciemdomu, gdy byłam jeszcze dzieckiem, rodzice bardzo często je kupowali. Po latach to się zmieniło, wszak na rynku są dostępne inne, smaczne ryby. Ale gdy chodzi o sałatki, to śledź nadal wiedzie prym. W takim układzie nie może i u mnie zabraknąć przepisu na sprawdzoną sałatkę śledziową. Wydaje mi się, że przepis jest stary jak świat, to znaczy(...)potem osuszyć. W przeciwnym wypadku rezygnujemy z tej czynności. Następnie śledzie kroimy na kawałeczki (około 3-4cm). Ogórki kroimy w plasterki, cebulę w piórka, jabłko obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy w plasterki. Wszystkie składniki układamy warstwami w słoiku. Zaczynamy od śledzi, następnie kładziemy ogórki, jabłka, cebulę. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania wszystkich
Przysmaki Karolkicebula 6 łyżek majonezu sól, pieprz wykonanie: Śledzie odsączamy z nadmiaru oleju, kroimy je na mniejsze kawałeczki. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Warzywa obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach (nie łączymy ich). Jajka obieramy i również ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na dno salaterki wykładamy (tworząc warstwy) 1/2 cz. śledzi oraz 1/2 cz. cebuli i oprószmy(...)wykładamy połowę ziemniaków (oprószamy solą oraz pieprzem), połowę marchewki (oprószamy solą oraz pieprzem) i połowę buraków (oprószamy solą oraz pieprzem). Na buraczki rozsmarowujemy 1/2 cz. majonezu i powtarzamy warstwy: śledzie, cebula, ziemniaki, marchewka, buraki, majonez. Na wierzch wykładamy jajka. Całość schładzamy w lodówce
Domowy Smak Jedzeniaapetycznie podany śledź z burakami to punkt obowiązkowy kiedy najdzie mnie ochota na śledzia:). Nietypowe podanie wzbudza ciekawość gości. Dla mnie to zdecydowany numer jeden jeśli chodzi o śledzika:). Warstwa biała: 200g śledzi w oleju 1 małe jabłko 1 ogórek konserwowy 2 łyżki majonezu szczypiorek sól, pieprz Warstwa czerwona: 2 duże buraki 4 łyżki soku(...)cytryny sól, pieprz 1. Śledzie (odsączone z oleju, umyte i wysuszone) , obrane jabłko i ogórka konserwowego kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. 2. Buraki gotujemy, obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. 3. Na półmisku układamy kolejno paski warstwy białej i czerwonej. Warstwę białą posypujemy posiekanym
Szefowa kuchniCześć ! Dziś na blogu przepis na śledzie z suszonymi śliwkami i cebulką. Słodki element w postaci śliwki, daje fajnego smaku. Warto spróbować. Składniki: 3 filety śledziowe a la matjas 2 duże cebule 150 g suszonych śliwek 1 łyżka z zalewy z suszonych pomidorów sól i świeżo zmielony pieprz olej roślinny – dobrej jakości Wykonanie: Śledzie namocz w zimnej wodzie. Trwa(...)kilka godzin – w zależności od stopnia słoności. Zwykle od 2 do 8 godzin. Najlepiej jest spróbować po 2-3 godzinach kawałek śledzia. Śledzie pokrój na równe dzwonki, a cebulę – w drobną kostkę. Śliwki pokrój w paseczki. W dużej misce wymieszaj ze sobą śledzie, cebulę i suszone śliwki. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i solą. Śledzie przełóż do słoika i zalej olejem
Moja pasja smakucałości Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Śledzie ‘po włosku’ –śródziemnomorska bomba smaku Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce Śledź w śmietanie – sałatka śledziowa Śledzie po szwedzku – inlagd sill Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose Domowy likier Irish Cream – domowy Baileys Rum piernikowy. Kremowy likier na rumie piernikowym Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią
Karo in the Kitchenjeszcze”. Oczywiście pojawiały się w książkach przepisy na ryby morskie, ale jest ich niewiele. Głównie są to przepisy na śledzie (w większości dania ze śledzi solonych - smażone śledzie , bitki ze śledzi ), turbota, solę. Jednak przepisy na przygotowanie dań z flądry spotkałam tylko w jednej książce :”Praktyczna kuchnia domowa”, z 1938 roku, Danuty Wyrybkowskiej. Jednym z nich jest
królestwo garówtytułem: „impreza proszona”. Repertuar zazwyczaj ten sam – sałatka jarzynowa, jajka w majonezie, śledź, bigos i zimna płyta. Jednym z elementów fascynujących mnie niezmiennie jest cudo pt. „śledź po japońsku”, ale nim zajmiemy się kiedy indziej. Staram się, żeby przy okazji imprez podać coś innego niż takowy śledź. Mało skomplikowanego, ale fajnego. Bliny znają chyba wszyscy
ladykitchenwodzie przez kilka godzin. Jak już pozbędą się nadmiaru soli pokroić je w kostkę. Paprykę, cebulę oraz ser pokroić w drobną kostkę i wymieszać ze śledziami. Majonez i śmietanę połączyć i dodać do śledzi i warzyw. Gotową sałatkę posypać natką pietruszki. Smacznego
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniezawsze obecne. No i znikają bardzo szybko. Bo ja bardzo lubię śledzie (a M. ich nienawidzi i nawet buziaka nie chce dać po śledziowym łasuchowaniu ;) ). ŚLEDZIE W OLEJU Składniki: - 800 gram solonych śledzi – matiasów - 4 cebule - 1 szklanka oleju - olej - papryka słodka - papryka ostra Przygotowanie: Śledzie moczymy przez ½ godziny, kroimy na kawałki około 2 centymetrowe, układamy warstwowo w misce
Życie zamknięte w smakuchociaż jadam ją teraz bardzo rzadko ze względu na M., który na sam zapach ryby ucieka z domu (robimy w tej materii postępy, ostatnio zaakceptował halibuta). ŚLEDZIE W ŚMIETANIE Składniki: - około 400 gram śledzi solonych a'la matjas - 400 gram śmietany kwaśne 12% (lub jogurtu naturalnego albo pół na pół) - 1 cebula - 1 jabłko - pieprz Przygotowanie: Śledzie płuczemy(...)moczymy kilka minut, żeby oddały nieco soli. Cebulę i jabłko obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, jabłko ścieramy na tarce o małych oczkach. Śledzie kroimy na średnich rozmiarów kawałki i łączymy wszystkie składniki - śmietanę, cebulę, jabłko, rybę, pieprz. Podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuDzisiaj nie będzie historii. Dzisiaj będą jedynie multikolorowe i bardzo smaczne bazyliowe śledzie. Jeżeli nie możecie się do nich przekonać, powiem jedynie, że są niezwykle orzeźwiające w smaku. Jakbym cofnęła się do pobytu we Włoszech lub Chorwacji. :) (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Inspiracja (źródło) przepisu: klik! ŚLEDZIE BAZYLIOWE / ŚLEDZIE W OLEJU Z BAZYLIĄ Składniki: - 750 gram filetów śledziowych a'la matias - świeża bazylia (jeden krzaczek) - główka czosnku - 1 cytryna - papryczka chilli (opcjonalnie) - oliwa i olej wymieszane
Życie zamknięte w smakuTydzień ( a nawet dwa ) przed Wigilią warto zrobić śledzie w oleju. Śledzie mogą stać w słoju w lodówce. Do świąt się przemacerują i będą najsmaczniejsze :) 0,5 kg śledzia solonego w płatach ( ok 5 szt. ) 3 duże cebule ziarenka kolorowego pieprzu liście laurowe ziele angielskie dobrej jakości olej ( lub oliwa, olej lniany ) ocet ( ewent. cytryna ) mleko ( ewent. zimna woda ) Śledzie(...)moczymy w mleku 12 h lub dostosowujemy czas moczenia do smaku - nie powinien być jednak za słony. Po moczeniu płaty śledzia zanurzamy na chwilę w occie ( zachowają jędrność ) i odsączamy na sicie. Kroimy na 3-4 cm kawałki. Cebulą kroimy w drobną kostkę, przekładamy na sitko, solimy. Po 10 min wkładamy do lnianej szmatki i odciskamy nadmiar soli. Płuczemy
Atlas Smakówmajonezem, co wykorzystałam również w tym przepisie. Śledzie w oleju, w przyprawie korzennej, które otrzymałam dzięki uprzejmości firmy Seko, nadają się świetnie do podania w takiej postaci, a dodatkowo, dzięki swojemu charakterystycznemu różowemu kolorowi, fantastycznie prezentują się na talerzu. Zapraszam na pierwszy w tym roku, kontrrewolucyjny przepis. :) 1 opakowanie śledzi korzennych Seko 2 łyżeczki musztardy (obojętnie jakiego rodzaju, byle(...)była ostra ;) ) 1 czubata łyżeczka majonezu 3 czubate łyżeczki kwaśnej śmietany 18% grubo mielony czarny pieprz sok z połowy cytryny otarta skórka cytrynowa do dekoracji Śledzie dokładnie odcedzamy z oleju i kroimy w równe dzwonka. Do miseczki wlewamy wyciśnięty sok z połowy cytryny. Dodajemy do niego 2 łyżeczki musztardy, łyżeczkę majonezu oraz 3 czubate łyżeczki kwaśnej śmietany. Wszystko dokładnie mieszamy
Kuchenna Kontrrewolucyarozgniecionego ziela angielskiego 1 łyżeczka cynamonu kolorowy pieprz świeżo mielony pół szklanki oliwy z oliwek pół szklanki białego octu balsamicznego 1 słoik Słoik i przykrywkę parzymy gorącą wodą. Śledzie wyjmujemy z opakowania (użyłam delikatnych filetów śledziowych Lisner ) i odsączmy z zalewy. Następnie kroimy na kawałki szerokości ok. 0,7 - 1 cm. Dwie cebule i pęczek szczypiorku kroimy bardzo drobno(...)misce. W małej misce robimy mieszankę przypraw - ziele angielskie, świeżo mielony kolorowy pieprz, cynamon. Na dnie słoika za pomocą łyżki nakładamy mix cebuli i szczypiorku. Następnie nakładamy kilka kawałków śledzi, przysypujemy mieszanką przypraw oraz cebulą i szczypiorkiem. W ten sposób układamy piętra w słoiku. W większej szklance mieszamy oliwę z octem balsamicznym i delikatnie zalewamy śledzie w słoiku
My Chcemy JeśćPrzygotowałam dwa rodzaje śledzi pierwsze zamieszczam już dziś, na kolejne będziecie musieli poczekać... Składniki 1 kg śledzi solonych 7 ogórków konserwowych 4 cebule 1 papryka czerwona 1 szklanka ketchupu 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu olej (wedle uznania) pieprz Sposób Śledzie wymoczyć ok. 2 godziny, pokroić na mniejsze kawałki. Paprykę, ogórki oraz cebulę pokroić w drobną(...)kosteczkę, wszystko wrzucić do miski.W osobnym naczyniu przygotować sos. Miód wymieszać z ketchupem i musztardą, przyprawić pieprzem, na sam koniec cały czas mieszając dolewać olej. Gotowym sosem zalać śledzie, całość wymieszać. Przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku
Kuchenne aromatySkładniki: śledzie 1 kg/tuszki nie duże, sok z cytryny 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba kupiłam nie duże świeże śledzie tuszki (bez głów), usunęłam ości - tuszkę położyć na grzbiecie na desce i palcem środkowym przeciągnąć wdzłuż naciskając po ości, ość lekko odchodzi od mięsa i jest ładny filet obrane z ości(...)filety opłukać i na durszlaku zostawić do odcieknięcia wody w misce wymieszać śledzie z kucharkiem, sokiem cytryny i zostawić na całą noc w lodówce przed pieczeniem śledzie wysypać np do zlewu i z powrotem je włożyć do miski, teraz je wymieszać z olejem blacha z folią do pieczenia - układać na folii śledzie składając filety do siebie posypać pieprzem świeżo mielonym
W Mojej Kuchni Lubięmasła pieprz świeżo mielony do smaku Wykonanie: Śledzie wkładamy do miski zalewamy zimną wodą moczymy całą noc. Wodę wlewamy do rondela wrzucamy listek laurowy 2 rodzaje octu i zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną cebulę w pół księżyce gotujemy z 5 minut, następnie dodajemy miód i kolendrę odstawiamy do wystudzenia. Z wymoczonych śledzi wyciągamy ikrę, płuczemy kilka razy(...)wodzie rozcieramy na desce mieszając z pokrojonym drobniutko czosnkiem wkładamy do wystudzonej zupy. Ze śledzi wyjmujemy ość grzbietową kroimy w grubsze kawałki dokładamy do zupy oraz wlewamy śmietanę, przyprawiamy pieprzem. Ziemniaki myjemy wstawiamy do garnka zalewamy zimną wodą gotujemy w mundurkach około 20 minut. Gorące ziemniaki kroimy na połówki nakładamy troszkę masła posypując pokrojonym koperkiem podajemy z zupą
kgwjanczewo