zabieganych, bo sama miałam zbyt wiele na głowie. Szybsza, prostsza, ale cały czas smakowita. Stosując gotowe śledzie smażone, zmniejszamy czas przygotowania o dobre dwie godziny, które poświęcilibyśmy na smażenie ryb.RYBA PO JAPOŃSKU/tradycyjnie; wersja uproszczona;/na 6-8 osób 2-3 słoiki śledzi smażonych w zalewie 1 słoik papryki konserwowej1 słoik ogórków konserwowych4 białe cebule1-2 szklanki octu(...)zalewa od śledzi1/2 szklanki wody 5 ziaren pieprzu 4 ziela angielskie2 liście laurowe2 łyżki koncentratu pomidorowego Śledzie osączam z zalewy, odstawiam na bok. Pozostały płyn wlewam do dużegogarnka, dodaję ocet, wodę i przyprawy. Obieram i kroję w półplastry cebule,wrzucam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Dodaję również koncentrat pomidorowy, mieszam. Gotuję 2-3 minuty, studzę.Ogórki
W kuchni Karmel-itkisałatki sledziowej przygotowujemy ziemniaczka w koszulkach ( w mundurku) :)Polecam wszystkim, przepis sprawdzony i w 100% wigilijny. Tego smaku nie da się powtórzyć w żaden inny dzień.SKŁADNIKI:450 g śledzi po góralsku (z cebulką)4-5 jajek1 ogórek korniszony1/2 małego słoika słodkiej papryki konserwowej (marynowana)6 łyżek śmietany 18%NIE trzeba przyprawiać!WYKONANIE:Jajka ugotować na twardo - ugotować wodę(...)jajka i gotować przez 10 minut. Wyciągnąć z wody i zalać zimną wodą. Obrać jajka i pokroić w małą kosteczkę.Ogórek, paprykę również pokroić w małą kosteczkę.Śledzie pokroić w troszkę większą kosteczkę niż resztę składników. Do sałatki dodać również cebulkę, która była w śledziach.Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać.Włożyć do lodówki.Życzę Wam smacznej wigilijnej kolacji
Serce zamknięte w formie pysznościrazem sałatka ze śledzikiem - taka mała odmiana.Składnikiem podstawowym są oczywiście śledzie solone, które musimy wymoczyć przez 2-3 godziny w zimnej wodzie. Po wymoczeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Mamy już śledzie ( potrzebujemy 3 płaty) a do tego:-kawałek selera-kawałek pora-10 pieczarek marynowanych ( wykorzystaliśmy zrobione przez siebie wg przepisu na opieńki(...)zalewie octowej)-150 ml gęstego jogurtu naturalnego-3 łyżki majonezu-pieprz i sól do smaku Seler ścieramy na grubych oczkach,pora drobno kroimy,śledzie kroimy na kawałki. Wszystko wkładamy do jednej miski.W osobnym naczyniu łączymy jogurt z majonezem, doprawiamy pieprzem (ewentualnie solą)i wlewamy nasz sosik do miski ze śledziami,selerem i porem. Mieszamy.Pieczarki kroimy
Maminek kulinarnyDziś przedstawiam śledzie pyszne, aromatyczne i widowiskowe. Układa się je w słoiku warstwami a efekt smakowy jest cudny jak się zmacerują i przejdą smakami chili i cebulki, zachęcam do zrobienia. Śledzie te mogą leżakować w lodówce ok. 3 tygodni więc nawet na Nowy Rok będą cieszyć podniebienie, o ile doczekają i nie znikną wcześniej. Śledzie warstwowe z cebulą i olejem
Moje Małe Czarowanieoleju 2 czerwone cebule 4-5 średnich ogórków konserwowych 250 g buraczków ze słoika ( wiórków ) 5 jajek ugotowanych na twardo 400 g majonezu czarny pieprz przepis Odsączone z oleju śledzie kroimy w większą kostkę lub w paski a następnie przekładamy na dno szklanej miski. Obraną cebulę drobno siekamy i posypujemy nią śledzie. Na cebuli rozsmarowujemy połowę majonezu i całość oprószamy(...)wierzch sałatki ścieramy na tarce o dużych oczkach ugotowane na twardo i obrane ze skorupek jajka. Tak przygotowaną sałatkę wstawiamy na godzinę do lodówki. Artykuł Sałatka warstwowa ze śledziem + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaŚledzie w sosie słodko-kwaśnym – to propozycja na świątecznego śledzia ;) lub na sylwestrowego :) A może tak Wam zasmakuje, że zrobicie go na te dwie okoliczności :) Przepis pochodzi z gazetki Moja kuchnia, nr 12/2009. W oryginalnym przepisie znajdziecie rodzynki, które ja podmieniłam na suszoną żurawinę ;) Więcej przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie […] The post Śledzie w sosie słodko-kwaśnym
Kulinarne Przebojefiletów śledzia w oleju, 110 g kapusty kiszonej, 20 g imbiru marynowanego, 7 śliwek wędzonych (u mnie suska sechlońska), 1 cebula czerwona, 20 ml octu jabłkowego, 40 ml cukru, 60 ml wody, 1 goździk, 1 ziele angielskie, 2 ziarna pieprzu czarnego, olej rydzowy, Cebulę pokroić w piórka (wzdłuż na pół i następnie w wzdłuż na plasterki). Wodę, cukier i ocet(...)zagotować z przyprawami, dodać cebulę i zagotować. Odstawić do ostudzenia. Kapustę kiszoną i imbir pokroić, wymieszać. Śliwki pokroić w cienkie paski. Śledzie wyjąć z oleju, osuszyć, pokroić. Na półmisku ułożyć kapustę z imbirem, na niej śledzie. Na wierzchu ułożyć cebulę i śliwki. Polać olejem rydzowym. zastawa
królestwo garówburaki, 5 ogórków konserwowych, 6 płatów filetów śledziowych w oleju a'la matjas ( 350g), majonez, sól, pieprz. Przygotowanie: Wszystkie składniki układać w misce warstwami: Pokroić na mniejsze kawałki śledzie. Jeżeli Twoje śledzie są mocno słone, wymocz je wcześniej. Śledzie popieprzyć. Por przekroić na pół, umyć i pokroić drobniej pierwszą połówkę. Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Ostudzone
W kuchni u Monikiktórej były gotowane. Dodać przyprawy, przecier pomidorowy, rodzynki , ocet i chwilę razem poddusić. Ściągnąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Śledzie pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ostygniętej cebuli i grzybów. Wymieszać. Przed dodaniem śledzi można wyjąć ziarenka ziela angielskiego i listki laurowe. Odłożyć sałatkę na kilka godzin do przegryzienia się smaków. Smacznego
W kuchni u MonikiŚledzie już gościły na moim blogu. W oleju z cebulką (przepis TU ) Dzisiaj proponuję sałatkę śledziową. Składniki: 3-4 szt. płatów śledziowych 1 jabłko łyżka musztardy francuskiej 1 szt.cebuli 2 łyżki śmietany (ewentualnie 1 łyżka majonezu) pieprz rodzynki (ja nie dodałam) Śledzie namoczyłam w celu pozbycia się ich słonego smaku Nadmiar wody odsączyłam w ręcznik papierowy(...)Pokroiłam śledzie w paseczki Dodałam do nich posiekaną drobno cebulę Starłam jabłko na tarce o grubych oczkach Dodałam śmietanę I na koniec musztardę i pieprz Wszystko wymieszałam i pyszna sałatka gotowa. Można dodać jeszcze namoczone rodzynki. Smacznego! Polecam Sałatkę śledziową z ziemniakami i burakami
potrawyregionalneśledzie ok 6 płatów (marynowane lub solone) 100 g serka sałatkowego (Falvita) 3-4 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego sól pieprz szczypta suszonej paprki Ser utrzeć widelcem z jogurtem na jednolitą masę, doprawić do smaku solą, pieprzem , oliwą i octem. Śledzie zwinąć w rolmopsy z otworem w środku. Napełnić serkiem Udekorować oliwkami, papryczką i listkami(...)oregano. Resztę serka ułożyć dookoła rolmopsów. Ja użyłam śledzie marynowane w occie, ale można użyć zwykłe solone matiasy. Wersja wigilijna
Gotowanie jest łatweśledzi solonych 1 szkl majonezu 1- 1,5 jabłka 1 pomarańcza lub 4-5 mandarynek 1 cebula 2 ogórki kiszone cukier pieprz sól Filety śledziowe wymoczyć w wodzie by nie były słone. Osączyć, pokroić na kawałki. Jabłka i pomarańcze umyć(...)obrać i pokroić w kostkę, cebulę posiekać w półplasterki, Obrane ogórki pokroić w plastry lub kostkę. Wymieszać owoce i warzywa z majonezem, doprawić solą, cukrem i pieprzem. Polać pokrojone śledzie i udekorować
Gotowanie jest łatwektóry również znalazł się wśród szczęśliwców. Dany przepis należy do mojego znajomego, z którym miałam okazję spotkać się na żywo i razem gotować. Gotowanie z pasją i purpurowy śledź . Składniki: 1 szklanka zakwasu buraczanego ¾ szklanki cukru ¼ szklanki octu jabłkowego 2 małe cebule czerwone 4 płaty śledziowe matias olej 3 kiszone ogórki 2 cebule(...)dokładamy obrane czerwone cebulki. Tak przygotowane odstawiamy na 24 godziny. Ogórka i cebulę kroimy w drobną kostkę, płaty odsączamy z zalewy i delikatnie osuszamy. Gotowego, skropionego olejem śledzia podajemy w towarzystwie ogórka i cebulki na liściach buraka. Zdobi przepiękną porcelanę Bogucice Antonio
Malinowe PocałunkiSkładniki: 40 dag śledzi marynowanych 1 duża cebula pół słoika ogórków(...)konserwowych 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/4 szklanki oleju ok. 1 szklanki pikantnego keczupu 2 łyżeczki musztardy pieprz do smaku 3 zmiażdżone ząbki czosnku cukier do smaku Sposób przygotowania: Śledzie kroimy w paski. Ogórki kroimy w paski, cebulę w cienkie piórka. Cebulę solimy, gnieciemy, odstawiamy na 10-15 minut by zmiękła. Przygotować sos: wymieszać keczup, olej, musztardę i czosnek. Wszystko
Pobite gary Barbary