Chłodnik ogórkowy - idealny na nadchodzące upalne dni. Akcja Tydzień z Chłodnikami rozpoczęta!!! 175wodę spod ogórków, ale ja tego nie robiłam. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w drobną kostkę - wersja dla leniuszków takich jak ja: ścieramy na tej samej tarce co ogórki :). Koperek siekamy. Składniki łączymy ze sobą dodajemy kefir i maślankę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Wkładamy do lodówki, żeby się schłodziło i "przegryzło". Możemy podawać
Miksturownik
Buraczkowy chłodnik. 221tarce. Gotujemy w małej ilości wody. Doprawiamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Ogórka i rzodkiewki kroimy w bardzo drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypior i koperek siekamy. Gdy gotowane warzywa będą zimne mieszamy je z maślanką/kefirem i pozostałymi składnikami. Doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. I odstawiamy do lodówki. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo. Smacznego
Miksturownik
Sałatka z papryki i szynki. 1239szynki; 300 g sera żółtego; 1/2 pęczka szczypiorku; 1/2 pęczka pietruszki; 4 łyżki majonezu; sól, pieprz. Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w małe paseczki. Pietruszkę i szczypior siekamy drobno. Ser żółty i szynkę kroimy w paseczki podobnej wielkości do tych paprykowych. Łączymy ze sobą składniki, dodajemy majonez i doprawiamy solą i pieprzem. I gotowe! Smacznego
Miksturownik
Sałatka śledziowa 484pomidorków suszonych; 1/2 puszki kukurydzy; 100 g oliwek; szczypiorek; cebulka; 2 - 3 łyżki majonezu; pieprz, sól. Śledzie, pomidorki i cebulkę kroimy w kostkę. Oliwki dzielimy na pół. Szczypior siekamy. Mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy majonez, przyprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (zależy od śledzi). Smacznego!!! insertCookd("e6481af4bd1f6f284532c709e33750e0
Miksturownik
Zimno, zimno, jeszcze zimniej... Chili con carne na rozgrzanie!!! 329puszka pomidorów; puszka czerwonej fasoli; 1/2 puszki kukurydzy; czerwona papryka; 1/2 szkl. wody; 1/4 łyżeczki chili; słodka papryka; oregano suszone; kumin (kmin rzymski) Obrane cebulę i czosnek drobno siekamy. W rondlu podgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy aż się zeszkli. Dodajemy przyprawy: chili, paprykę, oregano, kumin i smażymy wszystko razem przez minutkę ciągle mieszając
Miksturownik
Kruche ciasto na tartę - przepis II. 329tartę: Składniki na formę ok. 25 cm: 250 g mąki; 125 g zimnego masła; 1 łyżka oleju; 1/4 szkl, wody; szczypta soli. Masło rozdrobnione na mniejsze kawałki siekamy nożem razem z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy szybko ciasto. Robimy to jak najszybciej aby ciasto nie nagrzało się od ciepła rąk. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy
Miksturownik
Wytrawne rogaliki z nadzieniem. 327Kiedy stanie się elastyczne, przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie zajmujemy się farszem. Paprykę i ser (wędlinę, kabanosy, salami) kroimy w drobną kostkę, szczypior siekamy. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Drugi farsz to po prostu rozdrobniona feta i pocięte w paski pomidorki suszone. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyrabiamy chwilę, dzielimy na dwie części
Miksturownik
Czekoladowe ciasteczka z masłem orzechowym 290się ani chwili:) Zrobiłam i powiem tyle, że dawno tak pysznych ciastek nie jadłam! U mnie wyszły ciasteczka czekoladowe, a nie z dodatkiem czekolady, ponieważ mam awersję do siekania czekolady (zwłaszcza gorzkiej), więc ją stopiłam. Składniki na ok. 25 szt.: * 130 g mąki - dałam mąkę pszenną graham typ 1850 * 1 płaska łyżeczka sody - dałam 1/2 sody i 1/2 proszku
Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 205jeszcze,że powoli będę zmieniać blog na wyłącznie kulinarny. Zostało mi klika kosmetyków do zrecenzowania. Gdy ju ż wszystko opiszę - koniec z testowaniem. Będzie tylko gotowanie, pieczenie, siekanie, szatkowanie... czyli kuchnia p e łną para :) Oczywiście nadal chętnie będę testowała produkty - jednak tylko te spożywcze, potrzebne mi w kuchni :) Mam nadzieję, że zostaniecie ze mną
kolorowotorcikowo
Kruche rogaliki z marmoladą 256Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 200 g margaryny/masła 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 szkl. cukru pudru szczypta soli marmolada owocowa Wykonanie: Mąkę siekamy z tłuszczem, dodajemy cukier puder, sól, żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez min. 30 minut. Schłodzone wcześniej ciasto
kolorowotorcikowo
Food Camp 17-19 styczeń 2014 190praktycznych informacji, m. in. o wołowinie, filetowaniu ryb, o makaronach i dużo o przyprawach. Podzieleni na ekipy, jak to zawsze przystało na warsztatach – ruszyliśmy do garów. 5 godzin gotowania, siekania, krojenia, mieszania, duszenia, doprawiania …….. W końcu przyszła pora na degustację. Pęczotto z kurczakiem było przepyszne. Pieczony halibut też pieścił moje kubki smakowe. Wołowina z kuskusem – smakowało ! A desery – mrożony deser
kolorowotorcikowo
Mini torcik brownie z rumową śliwką i sosem miodowym 190Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Gdy ciasto ostygnie wykrawamy za pomocą szklanki koła. Takie same koła wykrawamy z andrutów. Układamy torciki wg schematu: andrut, ciasto, andrut, ciasto, andrut. Orzechy siekamy, prażymy na suchej patelni. Do uprażonych orzechów dodajemy mód i olej rydzowy - smażymy, aż mód się z karmelizuje. Sosem miodowo-orzechowym polewamy torciki. Od razu podajemy. Przepis ten zgłosiłam
kolorowotorcikowo
Soczewica w sosie curry 327słoik przecieru pomidorowego sól pieprz 2 łyżeczki curry łyżeczka bazylii (ja dałam oregano) olej Wykonanie: 1. Soczewicę gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy. 2. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. 3. Do cebuli wkładamy pokrojone w plastry pieczarki i marchewki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażamy. 4. Dolewamy szklankę wody i dusimy do miękkości
Pasja Smaku
Muffinki czekoladowe 325formy na muffinki wkładamy papilotki. 2. Wszystkie sypkie składniki ciasteczek mieszamy razem. 3. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy jajka, mieszamy z mlekiem i masłem. 4. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. 5. Sypkie składniki łączymy z płynnymi i mieszamy łyżka na jednolitą masę. 6. Dodajemy czekoladę i krótko mieszamy łyżką. 7. Nakładamy ciasto do foremek, do ok. 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika
Pasja Smaku
Muffinki czekoladowe z malinami 217formy na muffinki wkładamy papilotki. 2. Wszystkie sypkie składniki ciasteczek mieszamy razem. 3. W oddzielnym naczyniu roztrzepujemy jajka, mieszamy z mlekiem i masłem. 4. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. 5. Sypkie składniki łączymy z płynnymi i mieszamy łyżka na jednolitą masę. 6. Dodajemy czekoladę i krótko mieszamy łyżką. 7. Do każdej foremki nakładamy łyżkę masy, na niej kładziemy
Pasja Smaku