sera żółtego; 1 por, 4 - 5 łyżek majonezu; sól, pieprz. Szynkę/ polędwice/ wędzonego indyka kroimy w kostkę. Seler, kukurydzę i ananasa odsączamy. Ananasa kroimy w kostkę, selera siekamy na drobniejsze kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jasną część pora myjemy, dzielimy wzdłuż na 4 i kroimy drobno. (Pora można przelać wrzątkiem, żeby był łagodniejszy). Wszystkie składniki łączymy
Miksturownikpełnoziarnistego; 1 łyżka serka typu bieluch, (w wersji dla nieliczących kalorii - łyżka śmietany lub mascarpone); 2 ząbki czosnku; oliwa z oliwek; sól, pieprz. Szpinak świeży płuczemy, przebieramy i trochę siekamy. Szpinak mrożony... wyjmujemy z opakowania :p A tak serio to na patelnię wrzucamy szpinak, jeśli korzystamy ze świeżego dodajemy kilka kropli oliwy, mrożony wrzucamy sam. Kiedy świeży zmięknie
Miksturownikwodę spod ogórków, ale ja tego nie robiłam. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w drobną kostkę - wersja dla leniuszków takich jak ja: ścieramy na tej samej tarce co ogórki :). Koperek siekamy. Składniki łączymy ze sobą dodajemy kefir i maślankę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Wkładamy do lodówki, żeby się schłodziło i "przegryzło". Możemy podawać
Miksturowniktarce. Gotujemy w małej ilości wody. Doprawiamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Ogórka i rzodkiewki kroimy w bardzo drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypior i koperek siekamy. Gdy gotowane warzywa będą zimne mieszamy je z maślanką/kefirem i pozostałymi składnikami. Doprawiamy jeszcze do smaku solą i pieprzem. I odstawiamy do lodówki. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo. Smacznego
Miksturownikszynki; 300 g sera żółtego; 1/2 pęczka szczypiorku; 1/2 pęczka pietruszki; 4 łyżki majonezu; sól, pieprz. Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w małe paseczki. Pietruszkę i szczypior siekamy drobno. Ser żółty i szynkę kroimy w paseczki podobnej wielkości do tych paprykowych. Łączymy ze sobą składniki, dodajemy majonez i doprawiamy solą i pieprzem. I gotowe! Smacznego
Miksturownikpomidorków suszonych; 1/2 puszki kukurydzy; 100 g oliwek; szczypiorek; cebulka; 2 - 3 łyżki majonezu; pieprz, sól. Śledzie, pomidorki i cebulkę kroimy w kostkę. Oliwki dzielimy na pół. Szczypior siekamy. Mieszamy wszystkie składniki. Dodajemy majonez, przyprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (zależy od śledzi). Smacznego!!! insertCookd("e6481af4bd1f6f284532c709e33750e0
Miksturownikpuszka pomidorów; puszka czerwonej fasoli; 1/2 puszki kukurydzy; czerwona papryka; 1/2 szkl. wody; 1/4 łyżeczki chili; słodka papryka; oregano suszone; kumin (kmin rzymski) Obrane cebulę i czosnek drobno siekamy. W rondlu podgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy aż się zeszkli. Dodajemy przyprawy: chili, paprykę, oregano, kumin i smażymy wszystko razem przez minutkę ciągle mieszając
Miksturowniktartę: Składniki na formę ok. 25 cm: 250 g mąki; 125 g zimnego masła; 1 łyżka oleju; 1/4 szkl, wody; szczypta soli. Masło rozdrobnione na mniejsze kawałki siekamy nożem razem z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy szybko ciasto. Robimy to jak najszybciej aby ciasto nie nagrzało się od ciepła rąk. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy
MiksturownikKiedy stanie się elastyczne, przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W międzyczasie zajmujemy się farszem. Paprykę i ser (wędlinę, kabanosy, salami) kroimy w drobną kostkę, szczypior siekamy. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Drugi farsz to po prostu rozdrobniona feta i pocięte w paski pomidorki suszone. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyrabiamy chwilę, dzielimy na dwie części
Miksturowniksię ani chwili:) Zrobiłam i powiem tyle, że dawno tak pysznych ciastek nie jadłam! U mnie wyszły ciasteczka czekoladowe, a nie z dodatkiem czekolady, ponieważ mam awersję do siekania czekolady (zwłaszcza gorzkiej), więc ją stopiłam. Składniki na ok. 25 szt.: * 130 g mąki - dałam mąkę pszenną graham typ 1850 * 1 płaska łyżeczka sody - dałam 1/2 sody i 1/2 proszku
Zdrowa Kuchnia Sowyjeszcze,że powoli będę zmieniać blog na wyłącznie kulinarny. Zostało mi klika kosmetyków do zrecenzowania. Gdy ju ż wszystko opiszę - koniec z testowaniem. Będzie tylko gotowanie, pieczenie, siekanie, szatkowanie... czyli kuchnia p e łną para :) Oczywiście nadal chętnie będę testowała produkty - jednak tylko te spożywcze, potrzebne mi w kuchni :) Mam nadzieję, że zostaniecie ze mną
kolorowotorcikowoSkładniki: 2 szkl. mąki pszennej 200 g margaryny/masła 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 szkl. cukru pudru szczypta soli marmolada owocowa Wykonanie: Mąkę siekamy z tłuszczem, dodajemy cukier puder, sól, żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez min. 30 minut. Schłodzone wcześniej ciasto
kolorowotorcikowopraktycznych informacji, m. in. o wołowinie, filetowaniu ryb, o makaronach i dużo o przyprawach. Podzieleni na ekipy, jak to zawsze przystało na warsztatach – ruszyliśmy do garów. 5 godzin gotowania, siekania, krojenia, mieszania, duszenia, doprawiania …….. W końcu przyszła pora na degustację. Pęczotto z kurczakiem było przepyszne. Pieczony halibut też pieścił moje kubki smakowe. Wołowina z kuskusem – smakowało ! A desery – mrożony deser
kolorowotorcikowoUpieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Gdy ciasto ostygnie wykrawamy za pomocą szklanki koła. Takie same koła wykrawamy z andrutów. Układamy torciki wg schematu: andrut, ciasto, andrut, ciasto, andrut. Orzechy siekamy, prażymy na suchej patelni. Do uprażonych orzechów dodajemy mód i olej rydzowy - smażymy, aż mód się z karmelizuje. Sosem miodowo-orzechowym polewamy torciki. Od razu podajemy. Przepis ten zgłosiłam
kolorowotorcikowosłoik przecieru pomidorowego sól pieprz 2 łyżeczki curry łyżeczka bazylii (ja dałam oregano) olej Wykonanie: 1. Soczewicę gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy. 2. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. 3. Do cebuli wkładamy pokrojone w plastry pieczarki i marchewki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażamy. 4. Dolewamy szklankę wody i dusimy do miękkości
Pasja Smaku