siekane - 2006 przepisów (strona:112/134)

KREWETKI Z CHILI I LIMONKĄ. 165

brzuszku każdej krewetki widać białą żyłkę.  Zawsze nacinam wzdłuż niej i usuwam ją, gdyż nie chcę konsumować również  jej układu pokarmowego. Papryczkę pozbawioną pestek drobno siekam. Na patelni rozgrzewam nieco oleju, wrzucam papryczkę, chwilę przesmażam i dorzucam krewetki. Smażę je ok. 3 minut, aby nie były zbyt gumowate ani surowe.  Wrzucam do smażących się krewetek posiekana natkę

W kuchni Karmel-itki
KREM AWOKADO MIODOWO-CYTRYNOWY Z MIĘTĄ. 182

dojrzałe awokado 1/2 pęczka mięty sok z 1 cytryny 3-4 łyżki miodu Awokado rozkrawam, usuwam pestkę i za pomocą łyżki wybieram miąższ.   Miętę (same listki) drobno siekam.    Dodaję do awokado, jak i miód oraz sok wyciśnięty z cytryny, uważając na pestki. Wszystko razem miskuję za pomocą blendera na krem.  Przechowuję w lodówce około

W kuchni Karmel-itki
KREM Z MARCHWI Z POMARAŃCZĄ I GAŁKĄ MUSZKATOŁOWĄ. 212

gałki muszkatołowej (lub mniej, zależy od upodobania) sos sojowy do smaku pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku do podania: kilka kropel oleju lnianego kolorowy pieprz natka pietruszki Cebulę obieram, siekam i szklę na rozgrzanym w rondelku oleju. Marchewki obieram, kroję w kostkę (szybciej się ugotuje, łatwiej się blenduje), wrzucam do cebuli, chwilę podsmażam, po czym zalewam wodą do wysokości warzyw

W kuchni Karmel-itki
POTRAWKA Z SOCZEWICY. 218

części pora pęczek pieruszki 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (200g) sól, pieprz, listek laurowy 2 ziela angielskie 3 łyżki  oleju z pestek winogron woda przegotowana Cebule obieram i siekam, szklę na rozgrzanym oleju. Następnie kroję por  w talarki, dorzucam do cebuli, chwilę przesmażam. Paprykę myję, usuwam gniazda nasienne, kroję w kostkę, pieczarki w plasterki, wrzucam do cebuli

W kuchni Karmel-itki
KREM Z PIETRUSZKI. 220

duże cebule 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki) 3 łyżki oleju z pestek winogron pieprz biały szczypta gałki muszkatołowej ew. sos sojowy do smaku Cebulę obieram, siekam i szklę na rozgrzanym oleju w garnku. Pietruszkę obieram i kroję w plasterki. Wrzucam do cebuli, zalewam bulionem i gotuję do miękkości warzyw.  Następie całą zawartość garnka dokładnie miksuję przy

W kuchni Karmel-itki
ZUPA Z SELERA NACIOWEGO. 292

litr bulionu warzywnego 2 białe cebule 2 marchewki 2 pietruszki łyżka posiekanej drobno bazylii 1-2 łyżki oleju roślinnego Selera myję i kroję w małe kawałki. Cebulę siekam drobno. Szklę na 1 -2 łyżce oleju. Wrzucam seler i chwilkę razem podsmażam. Następnie zalewam bulionem i zagotowuję.  W między czasie obieram marchewki i pietruszkę.  Kroję je w małą kostkę

W kuchni Karmel-itki
DORSZ GOTOWANY W MLEKU Z ZIOŁAMI Z ROSZPONKĄ NA GORĄCO. 247

talerzu, aby nie sczerniała za patelni. Puree: Ziemniaki obiieram, kroję w kostkę (im mniejsza, tym szybciej  się ugotują), wrzucam do osolonej wody i gotuję do miękości. Odcedzam. Siekam  pęczek koperku. Dodaję go do ziemniaków wraz z masłem i robię lekkie puree. Na talerzu wykładam sałatę, na nią rybę, a obok ozdobnie odrobinę puree  ziemniaczanego. Wszystko posypuję prażonym

W kuchni Karmel-itki
PULPECIKI JAGLANE Z GULASZEM DYNIOWYM. 205

wrzucam kaszę, gotuję około 8 minut, po czym wyłączam gaz i pozostawiam nadal na palniku (choć się nie pali), aby kasza wchłonęła cały płyn. Następnie studzę. Cebulę obieram, drobno siekam i przesmażam na odrobinie oleju roślinnego. Studzę. Kaszę przestudzoną, roztarte ząbki czosnku, przesmażoną cebulkę, suszoną kolendrę wrzucam do miski. Dodaję mąkę gryczaną, jajko i wyrabiam ciasto, jakby na mielone

W kuchni Karmel-itki
FASOLA CZERWONA A'LA PO BRETOŃSKU WEGE. 197

bulionu warzywnego olej z pestek winogron pieprz chili w płatkach suszona bazylia sos sojowy do smaku  Fasolę zalewam wodą i moczę min. 12 godzin. Odcedzam. Cebule obieram, drobno siekam. Szklę wraz z czosnkiem na oleju z pestek winogron. Następnie wrzucam namoczoną i odcedzoną fasolę. Dodaję przecier pomidorowy, pomidory z Pudliszek. Duszę do miękkości (ok. 1 - 2 h), uzupełniając wchłaniany

W kuchni Karmel-itki
PASTA Z MAKRELI. 253

łasny;/ 1 makrela wędzona 2 łyżki majonezu delikatnego Winiary 2 - 3 łyżki serka kremowego pęczek szczypiorku świeżo mielony pieprz Oddzielamy mięso makreli od skóry i ości, rozgniatam widelcem. Siekam koperek dość drobno, dodaję do ryby wraz z majonezem i serkiem. Wszystko mieszam, doprawiam pieprzem. Podaję ze świeżym pieczywem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA Z TRUSKAWEK I ARBUZA Z PIEPRZEM, SZAŁWIĄ I STEWIĄ. 230

kostkę arbuza 1 szklanka pokrojonych w ćwiartki truskawek kilka listków szałwii kilka listków stewii świeżo mielony pieprz kolorowy ew. balsamico (ja pominęłam) Arbuza i truskawki wrzucam do miski, siekam listki szałwii i stewii, dodaję do owoców. Wszystko oprószam pieprzem dość obficie  (ewentualnie skropić balsamico). SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI. 219

jest, dodać nieco mąki. Następnie przykrywam bawełnianą ściereczką i zostawiam na około 1-1,5 godziny, aby podwoiło swoją objętość. W tym czasie przygotowuję kruszonkę. Zimne masło siekam z mąką, dodaję cukier, po czym szybko i dokładnie zagniatam w kulę. Następnie powstało kulę z ciasta rozcieram na grudki, jakby konsystencja mokrego piasku i wstawiam do lodówki na 20 minut. Rozgrzewam

W kuchni Karmel-itki
KREM ZE SZPINAKU. 238

białej części) pieprz biały mielony ew. sól / sos sojowy do smaku Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i zostawiam w zimnej wodzie, aby nie ściemniały.  Szpinak płucze, suszę i siekam. Czosnek obieram, rozgniatam i wraz z pokorjonym w talarki porem, szklę na niewielkiej ilości tłuszczu (najlepiej olej ryżowy lub z pestek winogron). Wrzucam szpinak, czekam aż się skurczy, po czym

W kuchni Karmel-itki
Zdrowe, czekoladowe ciasto z fasoli na oleju rzepakowym 251

wiórków kokosowych 2 czubate łyżki mleka kokosowego 1 łyżeczka malibu 1 łyżka miodu kilka dużych, świeżych truskawek'; document.write(" "); Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Czekoladę trzemy na tarce lub drobno siekamy. Do malaksera lub robota kuchennego wsypujemy puszkę odsączonej na sitku i przepłukanej czerwonej fasoli. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy jajka, kakao, olej rzepakowy, cukier, kawę, proszek, sok i skórkę

Poezja smaku
Spaghetti krewetkowe 198

drobnych oczkach • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (lub kolendry) • sok z cytryny Mrożone krewetki rozmrażamy w ciepłej wodzie. Z połowy odrywamy ogonki i siekamy, drugą połowę pozostawiamy w całości z ogonkami. Całe krewetki nacinamy po wewnętrznej stronie, tak aby się otworzyły podczas smażenia.  Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy, zachowując

Blondynka Gotuje