SEREM FETA. /własny;/ 12 sztuk opakowanie ciasta francuskiego 250 g mrożonego szpinaku 200 g pieczarek 1 cebula 12 plastrów szynki drobiowej opakowanie (300g) sera typu feta jajko Cebulę siekam, szklę na maśle. Pieczarki oczyszczam, kroję w plasterki, przesmażam wraz z cebulą. Doprawiam pieprzem. Nie solę - będzie feta. Kiedy puszczą sok, odsączam je, a następnie miksuję na pastę. Szpinak wrzucam
W kuchni Karmel-itkilitra bulionu 2 szklanki ryżu do risotto 500 ml cydru dobrej jakości (2 szklanki/puszka) 1 biała cebula olej roślinny nitki szafranu (np. Kamis ) Ryż płuczę. Cebulę obieram i drobno siekam. Szklę ją na rozgrzanym oleju. Wrzucam do cebuli ryż, podsmażam aż też się zeszkli (nie będzie taki biały, jak normalnie). Następnie wlewam cydr. gotuję na wolnym ogniu, póki nie wchłonie
W kuchni Karmel-itkimakaron, dzięki czemu nie wpije on majonezu, nie będziemy musieli go dodawać, aby sałatka była wilgotna. Czyli nie zwiększymy kaloryczności. Pozostawiam na kwadrans. Pietruszkę drobno siekam, dodaję wraz z jajkami do pozostałych składników, mieszam, dodaję majonez, musztardę i jogurt. Doprawiam. Mieszam. Podaję. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiwieprzowego (może być gulaszowe) słoik ogórków kiszonych (ok.8-9 sztuk) 2 duże cebule czerwone opakowanie Winiary Pomysł na...Gulasz mały słoiczek koncentratu pomidorowego mała papryczka chili Cebulę obieram i drobno siekam, szklę w garnku na niewielkiej ilości oleju. Papryczkę chili kroję w małe talarki, usunąwszy wcześniej nasionka. Mięso, jeśli jest w kawałku, kroję w kostkę, wrzucam do cebuli i przesmażam. Ogórki
W kuchni Karmel-itkiduże białe cebule 1/2 szklanki powideł 2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki suszonego majeranku 1 kostka rosołowa mięsna (do smaku) Golonki płuczę, oczyszczam, jeśli są niedokładnie oczyszczone. Cebulę siekam drobno i przesmażam na patelni, wrzucając kapustę ze słoika, kiedy cebula będzie już zeszklona. Smażę przez chwilę. Do woreczka / rękawa do pieczenia wkładam połowę kapusty, połowę powideł, umieszczam golonki, wsypuję
W kuchni Karmel-itkimałej papryczki chili (bez pestek) sok z 1/2 limonki sól do smaku Awokado przekrawam na pół. Za pomocą łyżeczki, wyskrobuję miąższ do miseczki. Skórę i pestkę wyrzucam. Siekam cebulę, natkę pietruszki, ostrą papryczkę. Dodaję do awokado. Wyciskam sok z połowy limonki.Wszystko razem zgniatam widelcem na pastę tak, by nie pozostawić grudek awokado, jednocześnie nie tracąc całkowicie jego struktury
W kuchni Karmel-itkiobjętość. Jeśli wpije wodę, dolać, aby była cały czas ciecierzyca wodą przykryta. Namoczoną ciecierzycę odcedzam. Miksuję za pomocą blendera, ale niezbyt mocno, by nie powstała zupełna paćka. Siekam cebulkę, dodaję do ciecierzycy. Wrzucam posiekaną natkę, dodaję pozostałe przyprawy i sodę. Mieszam dokładnie i formuję kotleciki. Na patelni rozgrzewam olej (2-3 cm warstwa) układam kotleciki i smażę
W kuchni Karmel-itkibrzuszku każdej krewetki widać białą żyłkę. Zawsze nacinam wzdłuż niej i usuwam ją, gdyż nie chcę konsumować również jej układu pokarmowego. Papryczkę pozbawioną pestek drobno siekam. Na patelni rozgrzewam nieco oleju, wrzucam papryczkę, chwilę przesmażam i dorzucam krewetki. Smażę je ok. 3 minut, aby nie były zbyt gumowate ani surowe. Wrzucam do smażących się krewetek posiekana natkę
W kuchni Karmel-itkidojrzałe awokado 1/2 pęczka mięty sok z 1 cytryny 3-4 łyżki miodu Awokado rozkrawam, usuwam pestkę i za pomocą łyżki wybieram miąższ. Miętę (same listki) drobno siekam. Dodaję do awokado, jak i miód oraz sok wyciśnięty z cytryny, uważając na pestki. Wszystko razem miskuję za pomocą blendera na krem. Przechowuję w lodówce około
W kuchni Karmel-itkigałki muszkatołowej (lub mniej, zależy od upodobania) sos sojowy do smaku pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku do podania: kilka kropel oleju lnianego kolorowy pieprz natka pietruszki Cebulę obieram, siekam i szklę na rozgrzanym w rondelku oleju. Marchewki obieram, kroję w kostkę (szybciej się ugotuje, łatwiej się blenduje), wrzucam do cebuli, chwilę podsmażam, po czym zalewam wodą do wysokości warzyw
W kuchni Karmel-itkiczęści pora pęczek pieruszki 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (200g) sól, pieprz, listek laurowy 2 ziela angielskie 3 łyżki oleju z pestek winogron woda przegotowana Cebule obieram i siekam, szklę na rozgrzanym oleju. Następnie kroję por w talarki, dorzucam do cebuli, chwilę przesmażam. Paprykę myję, usuwam gniazda nasienne, kroję w kostkę, pieczarki w plasterki, wrzucam do cebuli
W kuchni Karmel-itkiduże cebule 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki) 3 łyżki oleju z pestek winogron pieprz biały szczypta gałki muszkatołowej ew. sos sojowy do smaku Cebulę obieram, siekam i szklę na rozgrzanym oleju w garnku. Pietruszkę obieram i kroję w plasterki. Wrzucam do cebuli, zalewam bulionem i gotuję do miękkości warzyw. Następie całą zawartość garnka dokładnie miksuję przy
W kuchni Karmel-itkilitr bulionu warzywnego 2 białe cebule 2 marchewki 2 pietruszki łyżka posiekanej drobno bazylii 1-2 łyżki oleju roślinnego Selera myję i kroję w małe kawałki. Cebulę siekam drobno. Szklę na 1 -2 łyżce oleju. Wrzucam seler i chwilkę razem podsmażam. Następnie zalewam bulionem i zagotowuję. W między czasie obieram marchewki i pietruszkę. Kroję je w małą kostkę
W kuchni Karmel-itkitalerzu, aby nie sczerniała za patelni. Puree: Ziemniaki obiieram, kroję w kostkę (im mniejsza, tym szybciej się ugotują), wrzucam do osolonej wody i gotuję do miękości. Odcedzam. Siekam pęczek koperku. Dodaję go do ziemniaków wraz z masłem i robię lekkie puree. Na talerzu wykładam sałatę, na nią rybę, a obok ozdobnie odrobinę puree ziemniaczanego. Wszystko posypuję prażonym
W kuchni Karmel-itkiwrzucam kaszę, gotuję około 8 minut, po czym wyłączam gaz i pozostawiam nadal na palniku (choć się nie pali), aby kasza wchłonęła cały płyn. Następnie studzę. Cebulę obieram, drobno siekam i przesmażam na odrobinie oleju roślinnego. Studzę. Kaszę przestudzoną, roztarte ząbki czosnku, przesmażoną cebulkę, suszoną kolendrę wrzucam do miski. Dodaję mąkę gryczaną, jajko i wyrabiam ciasto, jakby na mielone
W kuchni Karmel-itki