siekane - 2006 przepisów (strona:117/134)

Makowiec z papają 184

będzie trwało około godzinę.        W międzyczasie zalewamy mak wrzącą wodą i odstawiamy na 20-30 minut. Dokładnie odsączamy na sitku i mielimy dwukrotnie. Orzechy laskowe siekamy, papaję też możemy - zależy jak duże kawałki lubicie. Dodajemy miód i ubitą pianę z białek.       Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy między dwoma płatami papieru do pieczenia. Placek formujemy

sama złodycz
Szarlotka z nutą wanilii i cynamonu 481

przesiać na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne . Dodać cukier, cukier wanilinowy, masło i smalec - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne .  Składniki siekać szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem - aż się dobrze rozdrobnią.  Dodać żółtka i śmietanę. Posiekać jeszcze nożem do wymieszania i następnie szybko zagnieść.  Ciasto uformować

Grunt to przepis!
Roladki z kurczaka z greckim farszem 370

Wykonanie: Pierś z kurczaka dzielimy na filety i rozbijamy. Posypujemy pieprzem, przyprawą do kurczaka, czosnkiem i oregano.  Przygotowujemy farsz: paprykę kroimy w drobną kosteczkę, a szczypior drobno siekamy. Wrzucamy do miseczki i dodajemy ser feta. Wszystko dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy na filet tak aby od brzegu było około 1 cm mięsa wolnego od farszu- dzięki temu farsz nie będzie

Czerwona Porzeczka
Sałtaka makaronowa z surimi 325

naturalnego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej ostrej Wykonanie: Makaron gotujemy al dente i pozostawiamy do wystygnięcia. Paluszki krabowe kroimy w półokrągłe kawałeczki, ogórka w kostkę, cebulę w piórka. Koperek drobno siekamy. Wszystko razem wrzucamy do miski, dodajemy kukurydzę i mieszamy. Z majonezu, jogurtu i musztardy przygotowujemy sos i zalewamy składniki. Mieszamy dokładnie i chłodzimy w lodówce około 1 godzinę. Polecam podawać

Czerwona Porzeczka
Rurki z kremem 339

szklanka gęstej śmietany Składniki na krem: 0,5 litra mleka 4 żółtka 1,5 szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy kostka masła Wykonanie: Ciasto: Margarynę siekamy z mąką. Dodajemy cukier,  proszek do pieczenia, śmietanę i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy dosyć cienko, kroimy w paski. Foremki do rurek natłuszczamy, obwijamy ciastem i pieczemy około 15 minut

Czerwona Porzeczka
Sałatka z kurczakiem, sałatą lodową i sosem czosnkowym. 924

kostkę. Oprószamy przyprawą do kurczaka, odrobiną pieprzu i papryki słodkiej. Smażymy. Sałatę rwiemy na mniejsze części. Ser, paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Szczypiorek siekamy drobno. Wszystko razem mieszamy, dodajemy odsączoną kukurydzę. Przepis na sos czosnkowy mam tutaj ;) Wszystkie składniki zalewamy sosem i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na godzinkę do "przegryzienia". SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Szynka w zalewie 150

małych pieczarek Wykonanie: Mięso musimy przygotować dzień wcześniej. Kroimy je na mniejsze kawałki i obsypujemy obficie papryką słodką i ostrą, przekładamy do miski. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy drobno i dodajemy do mięsa. Polewamy odrobiną oliwy, mieszamy razem, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia mięso wyjmujemy i smażymy na oleju. Cebulę zostawiamy, nie smażymy

Czerwona Porzeczka
Sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem 531

naturalnego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej pieprz ziołowy Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Kurczaka obieramy i kroimy na mniejsze części. Cebulę kroimy w pół-piórka, paprykę w kostkę, a szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki mieszamy razem. Z majonezu, jogurtu i musztardy robimy sos, doprawiamy pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalewamy składniki sałatki. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę do "przegryzienia

Czerwona Porzeczka
Sałatka z tortellini 728

gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Szynkę kroimy w paseczki (jeżeli mamy w plasterkach) lub w kostkę (gdy mamy w kawałku). Ser, paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy drobno. Wszystkie składniki umieszczamy razem w misce. Dodajemy kukurydzę.  Z majonezu, jogurtu i musztardy robimy sos, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.  Wszystko co mamy w misce zalewamy

Czerwona Porzeczka
Zapiekanka z paluszkami surimi i zielonym pesto 186

pracy nie mam zbyt wiele czasu, przyrządzam na obiad proste i szybkie dania. Najchętniej takie, do których nie muszę niczego kroić ani siekać :) ...a rodzinka też nie lubi długo czekać obiad :) Składniki

Delicious Titbits
Kociołek rozmaitości ;) 3143

sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy na mniejsze części i wrzucamy do garnka. Zaczynamy dusić. Cukinię i paprykę kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki i dorzucamy wszystko do pomidorów. Cebulę siekamy drobno, podsmażamy na maśle i wrzucamy do warzyw. Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy około 30 minut. W tym czasie mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka, papryką słodką, curry

Czerwona Porzeczka
Niskokaloryczna sałatka ;) 51230

kukurydzy szczypiorek koperek jogurt naturalny pieprz ziołowy sól 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, lub innej, ważne żeby była trochę ostrzejsza ;)   Wykonanie:   Seler kroimy w paski, cebulę w półpiórka. Siekamy drobno koperek i szczypiorek. Wszystko razem wrzucamy do miski, dodajemy kukurydzę. Z jogurtu, musztardy i przypraw robimy sos i zalewamy składniki. Mieszamy i wstawiamy na godzinę do lodówki

Czerwona Porzeczka
Ogórki kiszone z Top Chef! ;) 303

wrażeniami :) Składniki: 4 duże ogórki kiszone 3 łyżki miodu (użyłam gryczanego, ale rodzaj chyba nie jest istotny :) 2 ząbki czosnku szczypta rozmarynu suszonego Wykonanie: Ogórki kroimy w paski. Czosnek siekamy drobniutko. Miód podgrzewamy na patelni, wrzucamy czosnek i rozmaryn, chwilę smażymy. Następnie dodajemy ogórki i smażymy je aż będą miały złoto-brązowy kolor. Ogórki to tylko fragment dania, które było

Czerwona Porzeczka
Tuńczyk w muszelce ;) 10515

oleju papryka czerwona por cebula czerwona puszka kukurydzy szczypior 3 łyżki majonezu 2 łyżkI jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy pieprz ziołowy, sól Wykonanie: Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę, siekamy drobno szczypior. Pora kroimy w cienkie talarki, które w trakcie mieszania powinny nam się rozpaść. Tuńczyka i kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki mieszamy razem. Z majonezu, jogurtu, musztardy i przypraw robimy

Czerwona Porzeczka
Kieszonki z piersi z kurczaka 2069

olejem. Mieszamy i odstawiamy na 3 godziny. Myślę, że dla mocno spieszących się spokojnie etap 3-godzinnego marynowania można pominąć, należy natrzeć tylko mięso przyprawami ;) Pieczarki i cebulę siekamy w kostkę i smażymy na maśle. Mozzarelle ścieramy na tarce i dodajemy do farszu. Farsz doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. W każdej z piersi robimy kieszonkę, napychamy farszem i spinamy wykałaczką

Czerwona Porzeczka