kroimy na cząstki. Ser ścieramy na tarce. Twaróg mieszamy z 2 jajkami oraz mlekiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Łączymy z makaronem. Wykładamy na spód formy posmarowanej lekko tłuszczem. Rybę siekamy, mieszamy z pozostałymi jajkami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wykładamy makaron z twarogiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. i pieczemy ok. 40 minut. Tuż przed końcem
Słodkości i nie tylkoszkl. mąki 25 dag masła 3/4 szkl. cukru pudru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: białko szkl.cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego Sposób przygotowania : Orzechy włoskie siekamy , łączymy z pozostałymi bakaliami, oprószamy 2 łyżkami mąki. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając kolejno 4 żółtka. Następnie łączymy z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy z bakaliami
Słodkości i nie tylkołyżek startego sera typu parmezan suszone oregano szczypta mielonej słodkiej i ostrej papryki sól i pieprz Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy, dodajemy do mięsa i smażymy , cały czas mieszając ok. 5 minut. Mięso doprawiamy solą , pieprzem, oregano i papryką. Dodajemy 1/3 puszki krojonych pomidorów. Dusimy kolejne 5 minut. Makaronowe rurki wcześniej
Słodkości i nie tylkokubełku ) 1 i 1/2 szkl. cukru pudru 5 jaj 125 g margaryny kilka kropli aromatu migdałowego Dodatkowo: orzechy do posypania polewa czekoladowa Sposób przyrządzania: Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy , siekamy ze schłodzoną margaryną i cukrem. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy po czym wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkujemy na placek większy niż blaszka o jakieś 4 cm i wykładamy
Słodkości i nie tylkotruskawek koszyczek borówek galaretka agrestowa Sposób przygotowania: Ciasto kruche : Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło, 1 żółtko, cukier oraz śmietanę. Składniki siekamy nożem po czym energicznie zagniatamy. Brzegi i boki formy natłuszczamy lekko i wylepiamy ciastem. Spód nakłuwamy widelcem a następnie przykrywamy pergaminem obciążonym fasolą. Tartę pieczemy do czasu , aż tarta nabierze pięknego
Słodkości i nie tylko30ml miodu 1 lyzeczka proszku do pieczenia mozna 20g kakao (jesli chcemy czekoladowe) Make, cuker puder i proszek do pieczenia mieszamy razem Dodajemy na to margaryne i siekamy ja Wbijamy jajko i wszystko razem rozrabiamy Wlewamy miod i znow ugnatamy Jak juz ciasto jest rozrobione wkladamy do lodowki na ok 1h W trakcie gdy ciasto jest w lodowce
Klaudynkowa kuchniagodzinach wyrabiamy chwile robotem, żeby tylko składniki się połączyły. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę Składniki: - 1 szklanka mąki - pół szklanki cukru krystału - pół kostki zminego masła Wszystkie składniki kruszonki siekamy, jak będą posiekane zarabiamy tak aby składniki się połączyły. Następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, bądź na chwilkę do zamrażarki. Wyrobione ciasto wylewamy do formy. Możemy na to położyć
Zainspirowana w kuchniłyżka śmietany na krem: - kostka masła - 1/4 szklanki przegotowanego mleka - 1 szklanka cukru pudru - sok z jednej cytryny Przygotowanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Całość siekamy z margargaryną, po czym dodajemy żółtko i śmietanę. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i wykładamy do formy. Nakłuwamy widelcem w wielu miejscach (jeżeli mamy groch to możemy na ciasto wyłożyć papier
Zainspirowana w kuchniłyżeczki mielonego imbiru - 3 łyżeczki mielonego cynamonu - garść posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Miąższ dyni kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i drobno siekamy lub poprostu miksujemy. Masło ucieramy z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem waniliowy. Przesianą mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, imbirem, gałką i cynamonem. Wsypujemy do wcześniej przygotowanej masy i miksujemy. Do masy dodajemy
Zainspirowana w kuchnijajek - 30 dag masła - 25 dag cukru pudru - 2 torebki cukru waniliowego - 1 opakowanie budyniu waniliowego Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy. Dodajemy zimną margarynę i siekamy aż powstaną grudki. Następnie dodajemy cukier puder, jajka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Wkładamy je na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Oddzielamy żółtka od białek
Zainspirowana w kuchniBeza orzechowa: - 6 białek - szczypta soli - 15 dag cukru - 15 dag mielonych orzechów włoskich - 1 łyżka mąki - 1 łyżka bułki tartej Przygotowanie: Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem siekamy z masłem i smalcem, następnie dodajemy jajko oraz żółtko, zagniatamy ciasto. Ciastem wyklejamy dno wcześniej przygotowanej blachy. Ser dwukrotnie mielimy, dodajemy wszystkie składniki masy serowej i dobrze wyrabiamy robotem. Przelewamy
Zainspirowana w kuchnikostka masła - mleko - 1 szklanka cukru pudru - 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich Polewa: - 1/2 kostki margaryny - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 łyżki kakao - 3 łyżki wody Przygotowanie: Ciasto: margarynę siekamy z mąką, dodajemy proszek, cukier, cukier waniliowy, żółtka oraz śmietanę. Zagniatamy i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po godzinie rozwałkowujemy i wykładamy na blachę. Masa makowa: mak gotujemy
Zainspirowana w kuchniNajpierw suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz cukier waniliowy mieszamy. Do sypkich składników dodajemy 3 jajka, jogurt naturalny oraz olej roślinny. Całość miksujemy na gładką masę. Czekoladę siekamy, dodajemy do masy i mieszamy łyżką. Całość przelewamy do formy i pieczemy 30 minut w 180 C (do tzw. suchega patyczka). Po ostygnięciu wierzch posypujemy cukrem pudrem
Zainspirowana w kuchniodrazu nabrałam smaka na to, by wypróbować te ciasteczka :) Składniki: - 2 szklanki mąki - 1 szklanka kwaśnej śmietany - 1 kostka margaryny - 1 cukier waniliowy - 1 słoiczek marmolady Przygotowanie: Składniki siekamy, zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy (jeśli się uda to na kształt prostokąta). Na kraj ciasta nakładamy pasek marmolady. Kawałek z marmoladą składamy
Zainspirowana w kuchniczerwona - sól - pieprz - czosnek granulowany - oliwa z oliwek Przygotowanie: Pierś z kurczaka smażymy na pateni grilowej, nastepnie kroimy ją w kostkę. Paprykę i ogórka kroimy w kostkę a orzechy siekamy. Do salateki wrzucamy porwaną sałatę, rukolę i koperek, dodajemy resztę pokrojonych składników. Sałatkę doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i polewamy oliwą z oliwek
Zainspirowana w kuchni