siekane - 2006 przepisów (strona:98/134)

Zapiekanka z bakłażanem i kurczakiem 185

włoskich - 1/2 kulki mozzarelli  Wykonanie: 1. Bakłażana kroimy na cienkie plastry.  2. Pierś z kurczaka kroimy na dość sporą kostkę, mieszamy z przyprawą do kurczaka 3. Czosnek siekamy 4. Blaszkę smarujemy oliwą z oliwek i masłem 5. Na spodzie układamy bakłażany, solimy, następnie posiekany czosnek, mięso, pokrojone pomidory, bakłażany. 6. Wstawiamy na 15 minut do pieca

SMYKWKUCHNI
Pasta jajeczna z tuńczykiem! 151

jajka ugotowane na twardo - puszka tuńczyka w sosie własnym - świeży koperek - 3 łyżki serka śmietankowego ze szczypiorkiem - sól, pieprz WYKONANIE: Jajka kroimy w kostkę. Odsączamy tuńczyka z zalewy. Siekamy koperek. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. Dla tych co wolą pastę w formie gładkiej masy, możecie wszystko zblenderować. Ja lubię jak widzę drobną kosteczkę ;-) Pastę możecie przyozdobić

SMYKWKUCHNI
76. Na ciepło lub na zimno: czyli zupa krem z cukinii, ogórka kiszonego, awokado i mięty! 192

mięty do dekoracji Przygotowanie: Cukinię i awokado dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w średnią kostkę. Pokrojone awokado mieszamy z wyciśniętym sokiem z cytryny by nie zczerniało. Czosnek obieramy i siekamy na bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło dodajemy kostkę cukini, awokado oraz posiekany czosnek i lekko podsmażamy, kolejno podlewamy zimną wodą i dusimy na bardzo małym ogniu

Symfonia Smaków
Udka z Kurczaka w Sosie Warzywno - Pieczarkowym 220

Udka myjemy osuszamy, każde podudzie dzielimy na dwie części. Opruszamy solą, pieprzem z każdej strony. W woku rozgrzewamy olej, składamy mięso i smażymy 30 minut. Natkę płuczemy, osuszamy i siekamy. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Pieczarki musimy oczyścić i pokroić w ćwiartki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do mięsa, wlewamy bulion i dusimy

Blondynka Gotuje
Gulasz Wieprzowy z Groszkiem, Rozmarynem i Miętą 186

groszku  1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 2 łyżki mąki pszennej 1 gałązka rozmarynu 3 gałązki mięty sól pieprz Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Marchewki obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki. Rozmaryn, miętę płuczemy i osuszamy w papierowym ręczniku. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, następnie obtaczamy w mące. W woku rozgrzewamy

Blondynka Gotuje
Chrupiące placki z cukinii 285

eksperymenty, może próbować przyprawić placki po swojemu :) olej do smażenia Wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy do miski zasypujemy solą i odstawiamy, aż puści sok. Cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Gdy cukinia puści sok, odciskamy nadmiar wody. Do odciśniętej cukinii dodajemy wszystkie składniki i mieszamy do powstania jednolitej masy. Doprawiamy do smaku

Czerwona Porzeczka
Wieprzowina Pieczona z Warzywami 228

liście laurowe 1 łyżeczka ziaren jałowca sól pieprz   Wykonanie: Zioła, marchew, pietruszkę i łodygi selera naciowego myjemy. Czosnek i cebulę obieramy. 2 gałązki rozmarynu i połowę tymianku siekamy. 2 ząbki czosnku kroimy w plasterki. Mięso myjemy, nacinamy i nacieramy solą, pieprzem i połową rozmarynu. Do moździerza wrzucamy 4 ząbki czosnku, ziarna jałowca, resztę posiekanych ziół i rozcieramy wszystko

Blondynka Gotuje
KREM BURACZANY Z WINEM I KOZIM SEREM 203

świeżo mielony ew. ocet balsamiczny olej ryżowy Buraki gotuję do miękkości, następnie obieram je i kroję w mniejsze kawałki  (polecam robić to w gumowych rękawiczkach).  Cebulę obieram, siekam, szklę na odrobinie oleju. Wlewam wino, a gdy w większości odparuje, wrzucam buraki i wlewam tyle bulionu, aby były delikatnie przykryte, mogą wystawać na powierzchnię. Doprowadzam do wrzenia, gotuję około

W kuchni Karmel-itki
Kotlety mielone 170

cebuli  2 jajka bulka tarta  sol  papryka sypka  Mieso wrzucamy do miski i doprawiamy sola i papryka  Mieszamy mieso  Drobniutko siekamy cebule dodajemy do miesa  Wbijamy jajak poczym razem wszystko ugniatamy  Dodajemy bulki tartej tyle aby masa zrobila sie spojna Odstawiamy na godzinke aby wszystko razem sie 'przejadlo' ( naszlo przyprawami) Po godzinie

Klaudynkowa kuchnia
CZARNA SOCZEWICA Z SUSZONYMI POMIDORAMI. 181

cebula pieprz młotkowy z kolendrą ew. sól do smaku Soczewicę gotuję do miękkości w podwójnej ilości wody. Odcedzam na sicie. Pomidory suszone kroję w paski, cebulę obieram i drobno siekam, szklę ją na oliwie z pomidorów. Następnie wrzucam pokrojone pomidory, dodaję soczewicę, przesmażam. Doprawiam pieprzem i ewentualnie solą. Podaję. SMACZNEGO!   Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
CUKINIA NADZIEWANA KASZKĄ KUSKUS 194

Kaszę wsypuję do garnka, zalewam wrzącym bulionem tak, aby przykrywał kaszkę około 0,5 cm ponad jej powierzchnię. Zostawiam, by wpiła płyn. Czosnek obieram, rozgniatam. Cebulę obieram i siekam w kostkę. Paprykę myję, usuwam gniazda nasienne, kroję w małą kostkę. Na patelni rozgrzewam olej, szklę czosnek, cebulę, wrzucam paprykę i smażę około 6 minut. Zestawiam z palnika, dodaję kaszę, przyprawy

W kuchni Karmel-itki
73.Rumiane zawijasy: czyli wytrawne rogaliki z kurkami! 246

powinno się myć a jedynie oczyszczać nożykiem - więc którą szkołę wybierzecie Wy zależy to od Was samych(:) Kolejno je odsączamy i kroimy na bardzo drobno. Cebulę myjemy, obieramy i siekamy równie na bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy masło, na którym to szklimy cebulę, dodajemy pokrojone kurki i dusimy na małym ogniu aż do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy posiekany koperek

Symfonia Smaków
Tort egipski 11191

łyżce budyniu, ciągle miksując. Masa z bitej śmietany: Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając dwie łyżki cukru. Orzechy lub płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni, a następnie siekamy na małe kawałki (orzechy można też rozbić młotkiem). Cukier rozpuszczamy na suchej patelni, na małym ogniu, bez mieszania, aż zrobi się karmel (bursztynowy syrop) – musimy uważać

Poezja smaku
Grecka faszerowana papryka - niech ktoś zatrzyma wreszcie świat. 131

góry polewam niedużą ilością oliwy, a następnie wsadzam do piekarnika na 180st i 40 min. W międzyczasie przygotowuję sos (nie rezygnujcie z niego dodaje potrawie rewelacyjny smak). Drobno siekam oliwki, ząbek czosnku (następnie posypuję go solą i rozcieram). Do tego dodaję śmietanę. Wszystko dokładnie mieszam. Doprawiam pieprzem. Odstawiam na 15 min i próbuję ponownie w zależności od smaku dosalam bądź

Brzuszki Łakomczuszki
Pyszne domowe hamburgery. 150

łyżki śmietany; łyżeczka musztardy; sól; pieprz (do smaku) Proporcje nie są sztywne, zawsze można dodać więcej tego co się bardziej lubi. Bułkę namaczamy w mleku. Przygotowujemy sos. Siekamy drobno ogórki, pieczarki marynowane, cebulę. Do miseczki wsadzamy/wlewamy/wsypujemy majonez, ocet, chrzan, cukier, śmietanę, musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy. Dorzucamy ogórki, pieczarki cebulę i mieszamy. Doprawiamy do smaku.  Łączymy mięso mielone, tymianek, posiekaną

Brzuszki Łakomczuszki