siekane - 2006 przepisów (strona:89/134)

Kurczę pieczone w ziołach 222

laurowe Gorczyca mielona lub musztarda   Bazę ziół do kurczaka zawsze tworzę z estragonu lub rozmarynu. Świeże zioła siekamy i mieszamy z kilkoma łyżkami oleju.  Dodajemy sól, pieprz, rozgniecioną (zmieloną) kolendrę i gorczycę. Gorczycę można zast

prawdziwe jedzenie
PLACEK DROŻDŻOWY Z MALINAMI I KRUSZONKĄ. 273

jest, dodać nieco mąki. Następnie przykrywam bawełnianą ściereczką i zostawiam na około 1-1,5 godziny, aby podwoiło swoją objętość. W tym czasie przygotowuję kruszonkę. Zimne masło siekam z mąką, dodaję cukier, po czym szybko i dokładnie zagniatam w kulę. Następnie powstało kulę z ciasta rozcieram na grudki, jakby konsystencja mokrego piasku i wstawiam do lodówki na 20 minut. Rozgrzewam

W kuchni Karmel-itki
Ananasowe klopsiki z teriyaki 263

ząbek czosnku 1 cm kawałek świeżego imbiru 1 łyżeczka skrobi (mąki) ziemniaczanej sezam do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ananasa rozdrabniamy (w malakserze lub siekamy drobno nożem), a następnie wyciskamy z niego sok wprost do szklanki (potrzebujemy 1/4 szklanki soku – do sosu). Sok odstawiamy, a ananasa dodajemy do mięsa. Dorzucamy zblendowane: czosnki, dymkę oraz

Poezja smaku
Sałatka z ogórków w słoiki na zimę 41974

robiłam już kiedyś ze skórką i też dobre były) kroimy w plasterki, paprykę w paseczki, cebulę w pół-talarki, marchew trzemy na tarce o grubych oczkach, czosnek drobno siekamy. Wszystko ze sobą mieszamy - do tego przyda nam się duuuża miska, chyba, że pół porcji zrobimy - przyprawiamy i zostawiamy na jakieś 5-6 godzin. W między czasie ocet mieszamy z cukrem

Co w głowie piszczy
Najłatwiejszy domowy paprykarz 3305

spora cebula makrela wędzona ok. 1/2 szkl. ryżu koncentrat pomidorowy sól, pieprz, papryka słodka i ostra Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Marchewkę trzemy na gęstej tarce, a cebulkę drobno siekamy. Następnie marchewkę z cebulką dusimy na patelni, aż zmięknie.  Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy przecieru. Jeszcze chwilę dusimy, dodajemy rozdrobnioną makrelę i ugotowany wcześniej ryż. Wszystko razem dokładnie

Co w głowie piszczy
Magiczne Przydasie ! 197

mnie było? Czekoladę najpierw rozpuszczałam na parze, następnie przekładałam do rękawa i dopiero mogłam zaczyna się bawic czekoladą. A jak to wygląda z tym mazakiem? Banalnie! Czekoladę siekasz, wsypujesz do mazaka do pełna, zatykasz tłoczkiem i wkładasz na niecałe 60 sekund do mikrofalówki, wyciągasz, popychasz lekko tłoczek i już możesz pisac co chcesz i po czym chcesz! Takie udogodnienia lubię

Blondynka Gotuje
Pierogi z MAGGI’cznym farszem i karmelizowanym porem 245

wstawiamy do lodówki na 20 minut. W czasie gdy ciasto jest w lodówce przygotowujemy farsz. Mięso z indyka kroimy na kawałki, wkładamy wraz z pietruszką do szatkownicy i siekamy chwilkę. Mięso wyjmujemy dodajemy 2 łyżeczki MAGGI, 1 łyżeczkę bułki tartej i trochę pieprzu do smaku, całość mieszamy aż masa się zwiąże. Ciasto układamy na stolnicy lekko posypanej mąką i rozwałkowujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z mięsem wołowym i lubczykiem 198

smaku pieprz do smaku masło do polania 2 łyżeczki soli do gotowania pierogów Mięso wołowe wkładamy wraz z lubczykiem i pietruszką do szatkownicy (u mnie FP 270 Kenwood) i siekamy drobno. Mięso wyjmujemy dodajemy sól i pieprz do smaku, całość mieszamy aż masa się zwiąże. Na każdy kawałek nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy dokładnie, ja tym razem porobiłam ozdobne dziurki. Pierogi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z farfalle i warzywami (light) 428

jajko ugotowane na twardo świeży koperek Przygotowanie: Gotujemy makaron al dente z solą ok. 12 minut. Makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą, przekładamy na talerz. Ugotowane na twardo jajko drobno siekamy, warzywa odcedzamy z zalewy i dodajemy do makaronu. Koperek kroimy drobniej i dodajemy do makaronu w raz z sosem z jogurtu, majonezu i chili, mieszamy całość, doprawiamy chili z młynka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotleciki drobiowe z cytrynową nutą 282

smażenia, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej bułka tarta Przygotowanie : Udka kurczaka luzujemy ze skóry i kości. Mięso przekładamy do misy robota, wbijamy jajka i dodajemy czosnek, siekamy w szatkownicy, Do masy mięsnej dodajemy przyprawę, ewentualnie doprawiamy pieprzem, dodajemy mąkę lub bułkę tartą. Wszystko dokładnie mieszamy. Całość łączymy. Formujemy okrągłe kotlecik, lekko obtaczamy je w bułce tartej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowa Lutenica (Ljutenica) 234

skórki, wyciekający sok wylewamy. Paprykę i bakłażany za radą Beaty posiekałam, uzyskały fajną konsystencję i smak, ale można je również zmiksować, gdy chcemy uzyskać gładki sos. Cebule drobno siekamy i szklimy na oleju, dodajemy roztarte ząbki czosnku i czerwoną czubrycę. Do pomidorów dodajemy paprykę razem z sokiem, bakłażany i cebulę z czosnkiem i czubrycą. Całość gotujemy jeszcze ok. 45 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grzanki z jajecznicą z łososiem i pomidorami 220

czosnkiem 1 ząbek czosnku 3 jajka 3 kromki chleba 2 plasterki wędzonego łososia z bazylią 4 pomidory koktajlowe szczypiorek Przygotowanie: Plaster łososia kroimy w paseczki, pomidory na połówki, czosnek siekamy. Kromki chleba skrapiamy olejem i smażymy na rozgrzanej patelni. Na patelnię wlewamy resztę oleju, dodajemy czosnek, pomidory i łososia, chwilkę dusimy. Dodajemy rozkłócone jajka, szybko mieszamy, jak zacznie się jajecznica

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grzybowa z grzankami 170

śmietany 36 % 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól i chili w młynku 1 bułka kajzerka Przygotowanie: Grzyby myjemy i kroimy w plastry, korzonki od prawdziwków w padeczki. Cebulę drobno siekamy i szklimy na roztopionym maśle. Dodajemy grzyby i dusimy ok. 5 minut. Wlewamy gorący rosół i gotujemy 10-15 minut na małym ogniu. Doprawiamy solą i chili (jak kto woli czarnym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety z jajek (kotlety jajeczne) 695

taki jak je zapamiętałam. Piotrek je robi bardziej płaskie niż ja, bo moje kotlety są okrągłe. Ugotowane, obrane ze skorupek jajka można zetrzeć na tarce, można posiekać przyrządem do siekania jajek, można też jajka zmielić, ale ja uważam, że pokrojone drobno jajka powinny być widoczne po przekrojeniu kotleta.   Kotlety z jajek składniki na 12 kotletów: 10 jajek ugotowanych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z rydzów i kuskus 250

sztuk rydzów 1/2 cebuli 2 jajka 1/2 szklanki kaszy kuskus 2 łyżki masła szczypta tymianku natka pietruszki sól chili w młynku Kotanyi Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Siekamy w kostkę Kaszę kuskus wsypujemy do silikonowej miseczki, dodajemy szczyptę soli i zalewamy wrzącą wodą ok. 1 cm powyżej poziomu kaszy. Przykrywamy, a gdy kasza zmięknie, mieszamy ją widelcem. Umyte

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię