kroimy w plastry, układamy na ręczniku papierowym (ok. 2 min), aby usunąć nadmiar soku. Następnie grillujemy ją na patelni, do uzyskania złotego koloru. Doprawiamy solą i pieprzem. Pietruszkę drobno siekamy, dodajemy do kuskusu, doprawiamy pieprzem i mieszamy. Do wątróbki dodajemy cebulkę i doprawiamy solą, tuż przed samym podaniem, żeby nie zrobiła się twarda. Cukinię układamy na talerzu, na nią
Moniki Smakołykioliwek zielonych, 10 dek sera żółtego gouda, 1 łyżkę kapary, pieprz kolorowy do smaku, 4 listki lubczyku świeżego, olej rzepakowy, ¼ cytryny. Przygotowanie: Listki pietruszki i lubczyku bardzo drobno siekamy, zmiksowane oliwki i kapary dokładamy. Ser żółty na tarce trzemy, do zieleniny dodajemy. Całość z 2 łyżkami oleju rzepakowego mieszamy, świeżo zmielonym pieprzem doprawiamy. Na 10 min. do lodówki odstawiamy
Moniki Smakołykisól, pieprz do smaku, zielona pietruszka, 3 łyżki jogurtu naturalnego. Przygotowanie: Sos pieczarkowy: cebulę obieramy, na oleju lub maśle podsmażamy, solą pieprzem doprawiamy. Pieczarki drobno siekamy, do cebuli dokładamy, wszystko razem dusimy, a jogurt z mąka, wodą zmieszać musimy. Do pieczarek wodę z jogurtem, mąką dodajemy, gotujemy i całość miksujemy. Makaron spaghetti na al dente
Moniki Smakołykibazylii do dekoracji, 20 g kiełki brokułów, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Ciasto na placki: ziemniaki, cukinię, marchew na bardzo drobnej tarce ścieramy (lub miksujemy), cebulę, czosnek drobno siekamy. Płatki owsiane, jajko, sól, pieprz, lubczyk dokładamy i wszystko razem przez kilka sek. mieszamy. Mąką zagęszczamy i w ten oto sposób ciasto na placki już mamy. Na patelni łyżkę oleju
Moniki Smakołykismażenia Wykonanie: Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy na malutkie kawałeczki. Pomidora myjemy, nacinamy delikatnie i polewamy wrzątkiem, ściągamy skórkę. Usuwamy gniazda nasienne, a miąższ kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło, wkładamy mięso, które opruszamy solą i pieprzem i smażymy na wolnym ogniu. W momencie, w którym mięso osiągnie odpowiedni stopień wysmażenia, dodajemy kosteczki pomidora, dodajemy szczyptę
Blondynka Gotujecytryny Przygotowanie: Rybę dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, posypujemy odrobiną soli i pieprzu i dostawiamy na bok. Dynię kroimy w prostokątne plasterki, z papryczki chili usuwamy pestki, siekamy ją wraz z czosnkiem na bardzo drobno. Cebulę obieramy i kroimy w póltalarki. Kawałki dyni umieszczamy w misce, podlewamy ją oliwą, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek i chili, posypujemy po szczypcie kurkumy
Symfonia Smakówpieprz , sól Przygotowanie: Paprykę kroimy w drobne "piórka" Sałatę rozdrabniamy, jajka i pomidory kroimy w dość spore kawałki Oliwki kroimy na połówki, umyty por kroimy w pół krążki Bazylię siekamy, dosypujemy i wszystkie składniki razem mieszamy Przygotowujemy sos łącząc wszystkie składniki, mój sos miał smak słodko-kwaśny Polewamy sałatkę i delikatnie całość mieszamy, jesli trzeba lekko solimy Taka sałatka
Proste Potrawykruszymy i pozostawiamy w oczekiwaniu Przygotowanie kremu: 1. Czekoladę siekamy w drobną kostkę 2. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając cukier i śmietan
Proste Potrawyszklanki pokrojonych orzechów włoskich (można pominąć) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ok. 1,5 cm kostkę. Orzechy siekamy na mniejsze części. W dużej misce miksujemy jajka na puszystą masę, stopniowo dosypując cukier. Miksujemy do czasu, aż cukier się w większości rozpuści. Wlewamy olej, rum (jeśli używamy) i dodajemy
Poezja smakubiałego wytrawnego wina 1 ząbek czosnku 500 ml bulionu wołowego 200 g ryżu arborio 4 łyżki świeżo startego parmezanu 1/2 łyżeczki szafranu sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno siekamy. W rondlu o grubym dnie lub na głębokiej patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła na średnim ogniu. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia (uważamy, żeby nie przypalić czosnku). Dodajemy ryż
My Culinary Artcebula posiekany koperek masło klarowane świeżo mielony pieprz sól Bataty: 800 gram batatów kilka gałązek rozmarynu sól morska świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek WYKONANIE Kotlety: mięso mielimy, cebulę siekamy w drobną kostkę. Cebulę smażymy na maśle klarowanym aż się zeszkli, solimy, studzimy. Do mięsa dodajemy jajka, bułki namoczone w mleku, ostudzoną cebulę, sól, świeżo mielony pieprz. Bardzo dokładnie
OstryKęsjajka Ziemniaki obieramy, i gotujemy. Ugotowane ziemnaki odcedzamy, rozdrabniamy tłuczkiem bądz mielim w maszynce. Czosnek oraz cebule drobno siekamy i podsmażamy na oleju ale tylko do zarumienienia. Dodajemy do ziemniaków, następnie dodajemy rozdrobniony bialy ser, mąki oraz jajka. Doprawiamy do smaku mieszanką ziół do ziemniak
NaKońcuJęzykaGroch oraz fasolę moczymy w wodzie przez 12 godzin. Następnie gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu, jeszcze ciepłe mielimy w maszynce do mięsa ewentualnie w blenderze. Chilli, czosnek drobno siekamy, cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do grochu. Bułkę namaczamy w mleku następnie odsączamy nadmiar mleka i dodajemy do zmielonej masy grochowej. Dodajemy jajka, przyprawy, formujemy kotleciki
NaKońcuJęzykapestki, na dno naczynia nalewamy wody, wrzucamy śliwki i dusimy. Ja miałam śliwki słodkie więc w ogóle nie dodawałam cukru. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy margarynę i siekamy składniki. Następnie dodajemy żółtka oraz cukier i całość zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Pierwszą część rozwałkowujemy i wylepiamy nią blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm posmarowaną tłuszczem
Zainspirowana w kuchniłyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz Patisona obieram ze skórki i kroję w kostkę, jak również obraną już dynię i paprykę, którą uprzednio oczyszczam z gniazd nasiennych. Cebulę drobno siekam, czosnek przeciskam przez praskę, szklę na maśle. Pieczarki kroję w plasterki i wrzucam do cebuli, smażę razem około 3 minuty, dodając także liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. po czym
W kuchni Karmel-itki