siekane - 2006 przepisów (strona:79/134)

Pęczak ze szpinakiem i pomidorami 183

Pęczak płuczemy na sitku, następnie wrzucamy go na suchą patelnię, chwilkę podgrzewamy, dodajemy 1 łyżkę oliwy i prażymy, cały czas mieszając. Rozmaryn siekamy i dodajemy do pęczaku, wszystko zalewamy bulionem, solimy, pieprzymy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż bulion się wchłonie. Szpinak dokładnie płuczemy. Suszone pomidorki kroimy w paseczki, czosnek

Kulinarne przygody Gatity
Domowa harissa, ostra pasta z chili 202

szklanki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Z papryczek usuwamy gniazda nasienne, kroimy je na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy, siekamy i rozcieramy z solą. Warzywa blendujemy, dodajemy do nich 1/2 szklanki oliwy i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Pastę przekładamy do słoiczków i zalewamy cienką warstwą oliwy. Przechowujemy

Kulinarne przygody Gatity
Szarlotka tatrzańska 181

cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 łyżki maślanki 3,5 kg jabłek szara reneta 3 łyżeczki cynamonu 3 łyżki płatków migdałów Masło siekamy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy żółtka i maślankę i zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 części (ok. 40% i 60%). Większym ciastem wykładamy blaszkę

Mienta blog
JAJKA W SOSIE CHRZANOWYM 283

jajek na twardo 1 duża cebula odrobina oleju roślinnego 4 słoiczki tartego chrzanu 200 ml śmietanki 12 % 250 ml bulionu warzywnego sól, pieprz, odrobina cukru Cebulę obieram i drobno siekam, szklę na oleju. Wrzucam chrzan ze słoiczków, chwilę przesmażam, po czym dodaję śmietankę, bulion i przyprawy. Całość zagotowuję, a do gotującego się sosu wrzucam ugotowane na twardo i obrane jajka

W kuchni Karmel-itki
Joke Moo Sub, czyli tajska zupa śniadaniowa (โจ๊กหมูสับ) 256

pokrojonym w paseczki, prażonym czosnkiem i prażonym makaronem Vermicelli. Gotowe! :) *  Prażony czosnek możemy kupić gotowy, lub przygotować go w domu. W tym celu 2-3 ząbki czosnku drobno siekamy, układamy na małym talerzyku i zalewamy odrobiną oleju. Wkładamy do mikrofalówki na najwyższą moc na 30 sek - 2 min. Co 30 sekund sprawdzajcie, jak wygląda czosnek. Ma być złoty

Tajskie smaki
Grillowana wieprzowina na trawie cytrynowej/ Grilled minced pork on lemongrass 288

ząbek czosnku świeżo mielony pieprz + do podania: sos hoi sin CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Papryczkę chili kroimy na pół, pozbywamy się pestek i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Bazylię rwiemy na drobne kawałki. Mięso dokładnie mieszamy z sosem sojowym, chilli, bazylią, cukrem i czosnkiem, doprawiamy pieprzem.  2. Na patelni grillowej rozgrzewamy odrobinę oleju. Mięso

Tajskie smaki
Ciasto orzechowo - jabłkowe 7097

wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 30 minut. Ciasto jabłkowe: Drożdże kruszymy i mieszamy z cukrem pudrem do czasu , aż ładnie się połączą ( bez grudek ) Margarynę siekamy z mąką , żółtkami , szczyptą soli , 3 łyżkami śmietany i na końcu wlać rozrzedzone drożdże. Wyrabiamy ciasto tak jak na ciasto drożdżowe . Dzielimy na 2 części . 1 część ciasta wykładamy

Słodkości i nie tylko
Grillowany łosoś z kaszą gryczaną z karmelizowaną gruszką oraz orzechami i brokuł na parze 326

Różyczki umytego brokuła gotujemy na parze 12 minut. W tym czasie również gotujemy kaszę gryczaną według opisu na opakowaniu- z reguły 15 minut. Cebulkę i gruszkę bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i wrzucamy na nią cebulę i gruszkę. Smażymy chwilkę aż wszystko zmięknie, doprawiamy solą i pieprzem a następnie dodajemy miód. Całość karmelizujemy

Mango Papaja
Dyniowe ciasto z orzechami 259

Zalewamy niewielką ilością wody. Doprowadzamy do wrzenia, po czym przykrywamy  i dusimy na małym ogniu przez 15 minut. Odcedzamy. Miksujemy blenderem na gładką masę. Studzimy. Dodaj napis Orzechy siekamy. W misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, przyprawy, proszek i sól. Olej miksujemy z jajkami i dodajemy zimny mus dyniowy. Łączymy suche składniki z mokrymi i dodajemy orzechy.   Tortownicę

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z jajem, orzechami i serem kozim Les Croises Saine-Maure 170

twardo/ półmiękko Sałatę umieszczamy na talerzach. Pomidora i paprykę kroimy w kostkę, również układamy na talerzach. Jaja gotujemy na twardo (u mnie to około7,5-8 minut). Orzechy włoskie siekamy dość drobno. Ugotowane jaja kroimy na pół i umieszczamy na talerzach. Ser kozi kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko układamy na talerzach i na końcu posypujemy dymką oraz orzechami włoskimi. Gotowe

Mango Papaja
Jak zrobić rozgrzewającą zapiekankę bez mięsa? 248

oprószenia przed włożeniem do piekarnika 2 szczypty ostrej papryki szczypta kurkumy sól, biały mielony pieprz do smaku 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Cebulę i czosnek siekamy i przekładamy do dużej miski, pozostałe warzywa ścieramy na tarce, na największych oczkach "łezkach" i dodajemy do cebuli i czosnku. Tak przygotowane warzywa oprószamy kurkumą, tymiankiem, estragonem i ostrą papryką

Moja smaczna kuchnia
Spaghetti z cukinii z bazylią, pistacją i olejem sezamowym! 224

wody i wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek, dodajemy ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę), sól i pieprz. Smażymy około 3 minut. Cukinia ma być al dente! Siekamy pistacje i zioła.  Cukiniowy makaron wyjmujemy na talerz, posypujemy pistacjami i posiekanymi ziołami, skrapiamy olejem sezamowym.  Smacznego!!! Przepyszne! Zapraszam na mój Fan Page na Facebooka! SmykWKuchni! Pięknego Dnia!!! Buziak

SMYKWKUCHNI
Placki z zielonego groszku ze słodkim sosem chili 238

mocno rozgrzanej, suchej patelni i podsmażamy z obu stron, aż do zbrązowienia. Zdejmujemy na ręcznik kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Do malaksera lub robota kuchennego wkładamy strączki groszku. Siekamy je na bardzo drobno. Dodajemy śmietanę, jajko, cukier oraz mąkę wymieszaną z sodą. Przyprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy razem. Do gęstej masy dodajemy rozdrobniony wcześniej, rozmrożony groszek i mieszamy łyżką

Poezja smaku
Sernik karmelowo-orzechowy 258

temperatury pokojowej. Ser mielimy w maszynce lub miksujemy bardzo dokładnie ręcznym mikserem, dodajemy masę krówkową, mąkę ziemniaczaną i rozbełtane w oddzielnej miseczce jaja, dokładnie ze sobą łączmy. Orzechy siekamy na mniejsze kawałeczki i dodajemy do masy serowej. mieszamy delikatnie. Wylewany na spód i pieczemy 50 minut w temperaturze 175 stopni. Warto wstawić miseczkę z wodą na niższą półkę piekarnika, dzięki

sama złodycz
Kurczak w orzechach nerkowca 397

słodkiej papryki 0,5 łyżeczki chilli 0,5 łyżeczki soli Przygotowanie: Pierś myjemy i przekrajmy na 4 kotlety. W oddzielnej misce przygotowujemy panierkę - orzechy kroimy na drobno, pietruszkę siekamy i łączymy z przyprawami. W oddzielnej misce ubijamy białko. Pierś otaczamy w panierce następie w białku i znowu w panierce  układamy na blachę wyłożona pergaminem

Niezły Młynek