farszem wiosennym skladniki: jajka ugotowane na twardo kilka lyzeczek serka kanapkowego np Almette szczypiorek ogorek zielony sol, pieprz wykonanie: Ugotowane jajka kroimy na pol, wyciagamy z nich zoltka, ktore siekamy lub rozgniatamy widelcem. Ogorka zielonego kroimy w kosteczke, dodajemy posiekany szczypiorek i serek. Wszystko mieszamy z zoltkami, doprawiamy sola i pieprzem. Gotowa pasta napelniamy bialka i dekorujemy plastrami ogorka. Jajka(...)sosem tatarskim skladniki: jajka ugotowane na twardo kilka pieczarek marynowanych ogorek konserwowy majonez koperek sol, pieprz wykonanie: Ugotowane na twardo jajka kroimy na pol i wyciagamy zoltka, ktore siekamy lub rozdrabniamy widelcem. Pieczarki i ogorka konserwowego kroimy w kosteczke. Dodajemy zoltka, majonez i przyprawy, wszystko mieszamy. Farszem napelniamy bialka jajek. Dekorujemy np pieczarkami konserwowymi. Smacznego! Przepis na jajka faszerowane jest
Przysmaki Karolkichwili, gdy będzie lśniące i gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy farsz. Namoczone wcześniej grzyby gotujemy do miękkości. Odcedzamy i siekamy. Pieczarki z cebulą obieramy i siekamy. Podsmażamy na 2 łyżkach oleju Kujawskiego. Smażymy je tak długo, aż odparuje z nich cały płyn, jaki puszczą pieczarki. Do pieczarek dodajemy posiekane grzyby
Przysmaki KarolkiBiszkopt : * 6 jajek * 1,5 szklanki cukru * 2 szklanki mąki tortowej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem : * 4 śmietany kremówki * 5 śmietanfixów * 3 łyżki cukru * pół szklanki siekanych orzechów włoskich i laskowych * słoiczek konfitury wiśniowej * tarta czekolada mleczna oraz gorzka * sok z połowy cytryny * szklanka wrzątku * 2 łyżeczki cukru Przygotowanie : Jajka ubijamy na puszystą masę
Magiczne Życie Martymielonego 6 jajek na twardo 2 jajka surowe bułka tatra (zależy od konsystencji masy) garśc majeranku garśc mięty garść oregano natka pietruszki koperek sól, pieprz, Mięso wymieszałam z przyprawami, siekanymi natką i koperkiem, jajkami surowymi, bułką tartą. Doprawiłam do smaku. Średnią keksówkę wysmarowałam obficie masłem. Wylepiłam częścią mięsa, ułożyłam jajka na twardo i pokryłam resztą masy. Wstawiłam do nagrzanego
W kuchni Karmel-itkirozkrawam, usuwam pestki i ścieram je wraz ze skórką na grubych oczkach. Marchew, pietruszkę obieram, także ścieram na grubych oczkach. Pora kroję w półkrążki, cebulę w drobną kostkę, czosnek siekam. Podsmażam je na maśle, aż się zeszklą i dodaję do cukinii i marchwi. Natkę siekam, dodaję wraz z jajkami, olejem i bułką oraz przyprawami. Wyrabiam masę, która swoją konsystencją powinna
W kuchni Karmel-itkismażenia Jajka roztrzepuję z mlekiem i solą. Mąkę przesiewam i porcjami wsypuję do jajek, mieszając co jakiś czas. Następnie dodaję wodę, porządnie roztrzepuję. Miętę płuczę, suszę i siekam. Dodaję do ciasta, doprawiam pieprzem. Powinno mieć ono konsystencję niezbyt gęstego ciasta naleśnikowego. Jeśli jest zbyt gęste, dodać gazowanej wody. Odstawiam na chwilę, aby odpoczęło. W tym czasie przyrządzam twarożek(...)Ucieram ser z jogurtem. Siekam miętę i szczypiorek, dodaję. Przyprawiam solą i pieprzem ziołowym, mieszam i schładzam w lodówce. Na małej patelni (wielkości jednego naleśnika) rozgrzewam niewielką ilość oleju, wlewam porcję ciasta i szybko rozprowadzam ją po całej patelni. Naleśniki mają być duże i nie za grube. Kiedy usmaży się z jednej strony, przewracam na drugą. Ściągam
W kuchni Karmel-itkiSielskie Życie 3/2013/ chleb (najlepiej razowy lub żytni) jogurt naturalny cukier listki świeżej mięty pieprzowej kilka kwiatów nasturcji Miętę i kwiaty nasturcji płuczę pod bieżącą, zimną wodą, osuszam. Drobno siekam (pamiętając, że liście zwija się i drobniutko kroi, nie wolno siekać jak cebuli czy np. szczypiorku!). Chleb smaruję jogurtem naturalnym, posypuję cukrem. Na wierzch nakładam grubo posiekaną nasturcję i miętę
W kuchni Karmel-itkiśmietanki 18% 2 trójkąty sera typu brie Sosy przygotowuję według wskazówek na opakowaniu. Makaron gotuję w osolonej wodzie, aż będzie al'dente, odcedzam i odstawiam na bok. Cebulę obieram, siekam i szklę na niewielkiej ilości oleju. Szynkę kroję w drobną kostkę, dorzucam do cebuli i przesmażam razem. Natkę pietruszki drobno siekam. Ugotowany makaron, cebulę z szynką
W kuchni Karmel-itkiokoło 3/4 litra bulionu warzywnego 300 g serka ziołowego (np. Almette) 2 łyżki oleju pęczek koperku ewentualnie sól, pieprz Ogórki myję, kroję w plasterki. Cebulę obieram, drobno siekam i szklę na podanej ilości oleju. Do podsmażonej cebuli dodaję ogórki, zalewam je bulionem, ale tylko tyle, aby ogórki niecałkowicie były przykryte płynem. Gotuję do miękkości ogórków(...)czasie siekam koperek. Do ugotowanych ogórków w bulionie dodaję serek i wszystko razem miksuję na krem, dodając posiekany koperek. Podaję skropioną olejem lnianym i posypaną prażoną cebulką. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiZdejmuję z ognia, miksuję za pomocą blendera, dodając na końcu miksowania serek. Dokładnie razem blenduję. Podaję z plasterkami przesmażonej cukinii, skropione odrobiną oleju lnianego i oprószone świeżym siekanym koperkiem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki400g makaronu penne Makaron gotuję według receptury na opakowaniu. Następnie odcedzam i odstawiam w ciepłe miejsce, by zbytnie nie wystygł. W czasie gotowania makaronu przygotowuję sos. Obieram, siekam i szklę cebulę na oleju. Dolewam wódkę i czekam, aż alkohol odparuje, ciągle mieszając. Czosnek obieram i dorbno siekam, dodaję do cebuli z wódką. W kolejnym etapie dolewam zawartość
W kuchni Karmel-itkiziela angielskiego 1 łyżeczka soli Składniki potrzebne podczas pieczenia golonki: 2 łyżki miodu 200 ml jasnego piwa słodka papryka w proszku 1 łyżka połamanych listków rozmarynu 1 łyżka siekanego tymianku wywar, który powstał podczas gotowania golonki Gotowanie: W średnim garnku rozgrzałam odrobinę oleju, na którym podsmażyłam marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek do lekkiego zrumienienia. Następnie włożyłam dwie golonki
Blondynka Gotujenabyć w sklepach Biedronka. Składniki na 4-5 osób: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 opakowanie mrożonych warzyw z grzybami mun i pędami bambusa 250 ml przecieru pomidorowego z siekanymi pomidorami 1/2 puszki ananasa krojonego 1/2 puszki kukurydzy świeżo zmielony pieprz Kamis sól morska Kamis papryka słodka Kamis 1/2 łyżeczki cukru oregano suszone makaron a`la Italiana Fettucionne Czanieckie
Blondynka Gotujeopłukać, wrzucić do garnka. Zalać dwiema szklankami wody, wrzucić 2 listki laurowe, ziele angielskie. Ugotować na "papkę". Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulkę pokrojoną w k ostkę , następnie po siekany czosnek i re sztę wa rzyw startych na tarce. Dla smaku można dodać 2 ły ż ki masła. Wszystko razem dusić do miękkości. Doprawić przyprawami. Uduszone warzywa można wrzucić
coolinarnastrefa.blogspot.comWykonanie Jajka gotujemy na twardo. Pieczarki po umyciu, drobno siekamy i dusimy na maśle na małym ogniu ok. 20 minut. Pod koniec duszenia zwiększamy ogień , aby woda z patelni wyparowała. Szczypiorek myjemy , drobno siekamy. Jaja obieramy ze skorupek i kroimy na pół wzdłuż .Żółtka wrzucamy do miski ,razem z uduszonymi pieczarkami i posiekanym szczypiorkiem. Całość ucieramy ( najlepiej widelcem
Słodkości i nie tylko