siekane - 2006 przepisów (strona:94/134)

Czarne spaghetti z boczkiem i sosem pomidorowym 223

pomidorowego 1/2 czerwonej cebuli ząbek czosnku 2 pomidory 1 łyżka sosu worhestershire 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka cukru pieprz zioła prowansalskie Przygotowanie: Przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek siekamy w drobną kosteczkę. Pomidory wyparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę i czosnek. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodajemy

Mania Gotowania
Sernik krówkowy na spodzie Oreo 197

wolnych obrotach. Dodajemy budyń, aromat, mleko i cukier. Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Mieszamy wszystko do momentu, aż jajka połączą się dobrze z masą. Czekoladę siekamy na kosteczkę i wrzucamy do masy serowej. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do piekarnika i pieczemy   przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Pieczemy około

Mania Gotowania
Mój sposób na idealne rolady z kurczaka 410

Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania mięsa. Kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy. Papryczkę chili, pieczarki i pomidory suszone siekamy w drobną kosteczkę. Chorizo kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy składniki farszu przez około 5 minut. Mięso układamy na lekko mokrej dłoni i formujemy płaskiego kotleta. Na wierz

Mania Gotowania
Roladki z czerwonym i zielonym pesto: 242

zastąpić np. ziemnymi 25 g startego parmezanu 1 ząbek czosnku ½ szklanki oliwy z oliwek pieprz Przygotowanie:   Zaczynamy od przygotowania czerwonego Pesto. Pomidory osączamy z oleju i grubo siekamy. Bazylię myjemy. Czosnek obieramy kroimy na mniejsze kawałki. Orzeszki piniowe podpiekamy na złoty kolor na suchej patelnię. Uważamy aby się nie przypaliły. Odstawiamy do przestygnięcia. Wszystkie składniki, oprócz oliwy ucieramy

Mania Gotowania
Keks mocno czekoladowy ze śliwką i bakaliami 188

powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy. Świeże śliwki kroimy na ćwiartki i zasypujemy cukrem. Odkładamy aby puściły sok. Suszone śliwki i orzechy siekamy na drobniejsze kawałki. Do orzechów, śliwek, mieszanki keksowej i żurawiny dodajemy pół łyżki mąki, mieszamy tak aby bakalie dokładnie obtoczyły się w mące. Masło umieszczamy w misie miksera i ucieramy

Mania Gotowania
Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pomidorami i dynią 218

smarujemy delikatnie roztopionym masłem lub oliwą. Spód oprószamy bułką tartą. Ciasto podpiekamy w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Chili drobno siekamy. Jeśli używamy świeżej dyni, to obieramy ją, usuwamy pestki i kroimy ją w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, i podsmażamy cebulę, czosnek i chili. Dodajemy mięso i smażymy przez około

Mania Gotowania
Makaron z czerwonym Pesto, salami i szynką parmeńską 310

zastąpić np. ziemnymi 35 g świeżo startego parmezanu 100 ml oliwy z oliwek garść świeżej bazylii sól, pieprz Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania Pesto. Pomidory osączamy z oleju i grubo siekamy. Bazylię myjemy. Czosnek obieramy kroimy na mniejsze kawałki. Orzeszki piniowe podpiekamy na złoty kolor na suchej patelnię. Uważamy aby się nie przypaliły. Odstawiamy do przestygnięcia. Wszystkie składniki   przekładamy

Mania Gotowania
Tradycyjne świąteczne kruche ciasteczka 470

polewa lub lukier dowolne foremki do ciastek Przygotowanie: Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrami i wanilią. Dodajemy pokrojone w kostkę masło   i wszystko siekamy nożem na drobne kawałeczki. Można również składniki  umieścić w misie miksera i rozdrabniać mieszadłem, aż masa zacznie przypominać okruszki. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto

Mania Gotowania
Sernik świąteczny z czekoladowym ganasche 242

wolnych obrotach. Dodajemy budyń, aromat i cukier. Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Mieszamy wszystko do momentu, aż jajka połączą się dobrze z masą. Czekoladę siekamy na kosteczkę i wrzucamy do masy serowej. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do piekarnika i pieczemy    przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Pieczemy około

Mania Gotowania
Meksykańska uczta czyli Fajitas na kilka sposobów 313

Możemy smażyć na patelni pozostałej po smażeniu kurczaka, wtedy warzywa przejdą również aromatem przypraw. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i również podsmażamy. Pomidora kroimy w kostkę, dymkę i sałatę siekamy. Tortille smarujemy odrobiną wody, następnie posypujemy je serem. Tak przygotowane placki przekładamy na patelnię (serem do góry) i chwilę podgrzewamy, aby ser się roztopił. Możemy w tym celu użyć również

Mania Gotowania
Sernik kokosowo-ananasowy ala Pina colada 184

Dodajemy budyń, aromat i cukier. Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy wszystko do momentu, aż jajka połączą się dobrze z masą. Czekoladę siekamy na kosteczkę i wrzucamy do masy serowej. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód.  Wkładamy do piekarnika i pieczemy    przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Pieczemy

Mania Gotowania
Pieczeń a'la Orloff 248

papryką, ziołami oraz nacieramy czosnkiem. Smażymy z każdej strony na niewielkiej ilości rozgrzanej oleju. Wysmażone mięso odkładamy aby wystygło. Przygotowujemy sosy. Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie talarki. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy na patelni olej. Smażymy pieczarki oraz cebulę, na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki z cebulą przekładamy do miseczki. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę

Mania Gotowania
Muffiny bananowe z kremem kajmakowym 175

widelcem lub blenderem, aż powstanie gładka masa. Łączymy banany z jajkiem, maślanką, masłem oraz ekstraktem waniliowym. Suche składniki mieszamy w jednym naczyniu. Łączymy  mokre składniki z suchymi. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałeczki i dodajemy do masy. Mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy je do około 1/3 wysokości ciastem. Następnie nakładamy łyżeczkę masy

Mania Gotowania
Kurczak w sosie mole 215

cynamonu  1 łyżka słodkiej mielonej papryki  60 g gorzkiej czekolady (o zawartości 80-90% kakao) 1 łyżeczka soku z limonki Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Seler naciowy kroimy w plasterki. Papryczki myjemy, usuwamy z nich pestki i kroimy na plasterki. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem i papryką w proszku

Mania Gotowania
Risotto z pieczarkami, oliwkami i szynką szwardzwaldzką 199

przekładamy na talerz.  Pieczarki podsmażamy na wytopionym z szynki tłuszczu. Doprawiamy pieprzem. Oliwki również przysmażamy na odrobinie oliwy przez około 3 minuty. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła i smażymy cebulę i czosnek (uważamy aby się nie zarumieniła zbytnio). Dodajemy ryż i smażymy na małym ogniu przez około 2 minuty ciągle mieszając

Mania Gotowania