siekane - 2006 przepisów (strona:97/134)

76. Na ciepło lub na zimno: czyli zupa krem z cukinii, ogórka kiszonego, awokado i mięty! 224

mięty do dekoracji Przygotowanie: Cukinię i awokado dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w średnią kostkę. Pokrojone awokado mieszamy z wyciśniętym sokiem z cytryny by nie zczerniało. Czosnek obieramy i siekamy na bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło dodajemy kostkę cukini, awokado oraz posiekany czosnek i lekko podsmażamy, kolejno podlewamy zimną wodą i dusimy na bardzo małym ogniu

Symfonia Smaków
Udka z Kurczaka w Sosie Warzywno - Pieczarkowym 248

Udka myjemy osuszamy, każde podudzie dzielimy na dwie części. Opruszamy solą, pieprzem z każdej strony. W woku rozgrzewamy olej, składamy mięso i smażymy 30 minut. Natkę płuczemy, osuszamy i siekamy. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Pieczarki musimy oczyścić i pokroić w ćwiartki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do mięsa, wlewamy bulion i dusimy

Blondynka Gotuje
Gulasz Wieprzowy z Groszkiem, Rozmarynem i Miętą 218

groszku  1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 2 łyżki mąki pszennej 1 gałązka rozmarynu 3 gałązki mięty sól pieprz Wykonanie: Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Marchewki obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki. Rozmaryn, miętę płuczemy i osuszamy w papierowym ręczniku. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, następnie obtaczamy w mące. W woku rozgrzewamy

Blondynka Gotuje
Chrupiące placki z cukinii 313

eksperymenty, może próbować przyprawić placki po swojemu :) olej do smażenia Wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy do miski zasypujemy solą i odstawiamy, aż puści sok. Cebulę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Gdy cukinia puści sok, odciskamy nadmiar wody. Do odciśniętej cukinii dodajemy wszystkie składniki i mieszamy do powstania jednolitej masy. Doprawiamy do smaku

Czerwona Porzeczka
Wieprzowina Pieczona z Warzywami 258

liście laurowe 1 łyżeczka ziaren jałowca sól pieprz   Wykonanie: Zioła, marchew, pietruszkę i łodygi selera naciowego myjemy. Czosnek i cebulę obieramy. 2 gałązki rozmarynu i połowę tymianku siekamy. 2 ząbki czosnku kroimy w plasterki. Mięso myjemy, nacinamy i nacieramy solą, pieprzem i połową rozmarynu. Do moździerza wrzucamy 4 ząbki czosnku, ziarna jałowca, resztę posiekanych ziół i rozcieramy wszystko

Blondynka Gotuje
KREM BURACZANY Z WINEM I KOZIM SEREM 237

świeżo mielony ew. ocet balsamiczny olej ryżowy Buraki gotuję do miękkości, następnie obieram je i kroję w mniejsze kawałki  (polecam robić to w gumowych rękawiczkach).  Cebulę obieram, siekam, szklę na odrobinie oleju. Wlewam wino, a gdy w większości odparuje, wrzucam buraki i wlewam tyle bulionu, aby były delikatnie przykryte, mogą wystawać na powierzchnię. Doprowadzam do wrzenia, gotuję około

W kuchni Karmel-itki
Kotlety mielone 205

cebuli  2 jajka bulka tarta  sol  papryka sypka  Mieso wrzucamy do miski i doprawiamy sola i papryka  Mieszamy mieso  Drobniutko siekamy cebule dodajemy do miesa  Wbijamy jajak poczym razem wszystko ugniatamy  Dodajemy bulki tartej tyle aby masa zrobila sie spojna Odstawiamy na godzinke aby wszystko razem sie 'przejadlo' ( naszlo przyprawami) Po godzinie

Klaudynkowa kuchnia
CZARNA SOCZEWICA Z SUSZONYMI POMIDORAMI. 219

cebula pieprz młotkowy z kolendrą ew. sól do smaku Soczewicę gotuję do miękkości w podwójnej ilości wody. Odcedzam na sicie. Pomidory suszone kroję w paski, cebulę obieram i drobno siekam, szklę ją na oliwie z pomidorów. Następnie wrzucam pokrojone pomidory, dodaję soczewicę, przesmażam. Doprawiam pieprzem i ewentualnie solą. Podaję. SMACZNEGO!   Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
CUKINIA NADZIEWANA KASZKĄ KUSKUS 224

Kaszę wsypuję do garnka, zalewam wrzącym bulionem tak, aby przykrywał kaszkę około 0,5 cm ponad jej powierzchnię. Zostawiam, by wpiła płyn. Czosnek obieram, rozgniatam. Cebulę obieram i siekam w kostkę. Paprykę myję, usuwam gniazda nasienne, kroję w małą kostkę. Na patelni rozgrzewam olej, szklę czosnek, cebulę, wrzucam paprykę i smażę około 6 minut. Zestawiam z palnika, dodaję kaszę, przyprawy

W kuchni Karmel-itki
73.Rumiane zawijasy: czyli wytrawne rogaliki z kurkami! 272

powinno się myć a jedynie oczyszczać nożykiem - więc którą szkołę wybierzecie Wy zależy to od Was samych(:) Kolejno je odsączamy i kroimy na bardzo drobno. Cebulę myjemy, obieramy i siekamy równie na bardzo drobno. Na patelni rozgrzewamy masło, na którym to szklimy cebulę, dodajemy pokrojone kurki i dusimy na małym ogniu aż do miękkości. Pod koniec duszenia dodajemy posiekany koperek

Symfonia Smaków
Tort egipski 11228

łyżce budyniu, ciągle miksując. Masa z bitej śmietany: Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodając dwie łyżki cukru. Orzechy lub płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni, a następnie siekamy na małe kawałki (orzechy można też rozbić młotkiem). Cukier rozpuszczamy na suchej patelni, na małym ogniu, bez mieszania, aż zrobi się karmel (bursztynowy syrop) – musimy uważać

Poezja smaku
Grecka faszerowana papryka - niech ktoś zatrzyma wreszcie świat. 159

góry polewam niedużą ilością oliwy, a następnie wsadzam do piekarnika na 180st i 40 min. W międzyczasie przygotowuję sos (nie rezygnujcie z niego dodaje potrawie rewelacyjny smak). Drobno siekam oliwki, ząbek czosnku (następnie posypuję go solą i rozcieram). Do tego dodaję śmietanę. Wszystko dokładnie mieszam. Doprawiam pieprzem. Odstawiam na 15 min i próbuję ponownie w zależności od smaku dosalam bądź

Brzuszki Łakomczuszki
Pyszne domowe hamburgery. 178

łyżki śmietany; łyżeczka musztardy; sól; pieprz (do smaku) Proporcje nie są sztywne, zawsze można dodać więcej tego co się bardziej lubi. Bułkę namaczamy w mleku. Przygotowujemy sos. Siekamy drobno ogórki, pieczarki marynowane, cebulę. Do miseczki wsadzamy/wlewamy/wsypujemy majonez, ocet, chrzan, cukier, śmietanę, musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy. Dorzucamy ogórki, pieczarki cebulę i mieszamy. Doprawiamy do smaku.  Łączymy mięso mielone, tymianek, posiekaną

Brzuszki Łakomczuszki
Tarta szpinakowo - serowa. 170

może też być mrożony) ser pleśniowy lazur ser mozzarella (oczywiście nie ten z zalewy) 180g śmietanki 30% jajko gałka muszkatołowa trochę masła Wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Łączymy z żółtkiem, solą, wodą i szybko wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Rozwałkujemy ciasto i wykładamy nim formę. Wsypujemy na ciasto groch bądź

Brzuszki Łakomczuszki
Tarta brokułowa. 158

250g mąki 125g masła 1 żółtko trochę soli 50 ml wody farsz: brokuł (bądź paczka mrożonych) feta mozzarella 180g śmietanki 30% jajko Wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Łączymy z żółtkiem, solą, wodą i szybko wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. Rozwałkujemy ciasto i wykładamy nim formę. Wsypujemy na ciasto groch

Brzuszki Łakomczuszki