Pasta słonecznikowa tak mi zasmakowała, że postanowiłam już dłużej nie zwlekać i zrobić w końcu domową chałwę, na którą to sezam zakupiłam zaraz po znalezieniu tego przepisu. Zdążyłam zrobić pastę tahini do hummusu i kilka razy na słodko z miodem, a chałwy dalej niet! A przecież kręciłam się cały czas koło niej, bo chałwa to pasta tahini z miodem, tylko(...)rodzinnej degustacji, gdy okazało się, że jest to najpyszniejsza i najprawdziwsza chałwa przystąpiłam do regularnej produkcji:) Z tej regularnej produkcji wyszły mi tylko 4 porcje, haha, bo dużo zmielonego sezamu nie przekłada się na dużo chałwy;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowywłaśnie taka:) Składniki: kilka śliwek kawałek kwaśnego jabłka łyżka oleju/dobrego masła miód/słód szczypta cynamonu, imbiru i kurkumy sok z cytryny kilka listków mięty płatki orkiszowe słonecznik sezam banan Ilości wg uznania. Robiłam tak: Na rozgrzany w rondelku olej wrzuciłam wypestkowane i przekrojone śliwki (sł), chwilę dusiłam, dodałam szczyptę cynamonu (sł/o) i imbiru (o), 2 łyżki zimnej wody(...)zdjęciu z ognia dorzuciłam szczyptę kurkumy(g), a po lekkim przestudzeniu łyżkę miodu akacjowego (sł) i pokrojone drobno listki mięty (o). W międzyczasie na patelni uprażyłam słonecznik, sezam i płatki orkiszowe i zmiksowałam banana. A potem pozostało tylko ułożyć w warstwach w szklance: masa śliwkowo-jabłkowa, masa bananowa, część ziaren i reszta masy śliwkowej posypanej resztą ziaren. I zjeść
Zdrowa Kuchnia Sowyotrąb orkiszowych jajko duże banan, gruszka i brzoskwinia łyżeczka ksylitolu szczypta lub dwie imbiru i kurkumy 1/2 szklanki mleka - lepsze by było sojowe albo ryżowe, ale dałam zwykłe woda sezam starta skórka z 1/2 limonki Nastawiłam piekarnik na 180* C. Natłuściłam i obsypałam otrębami foremkę o śr. 20 cm. Ciasto zrobiłam tak - po kolei dodając i ubijając lekko: 1. jajko(...)Później pomyślałam, że chyba trochę za mało gęste to ciasto wyszło, ale na końcu okazało się, że było ok. Pokrojone owoce rozłożyłam na dnie foremki: Zalałam ciastem i posypałam sezamem: Po czym wsadziłam do piekarnika, tylko nie wiedziałam ile tam ma być;) Nastawiłam więc najpierw na 25 minut, a potem dodawałam po trochę obserwując co się dzieje w środku
Zdrowa Kuchnia Sowyktórych dawno, oj dawno nie robiłam. Dodałam więc bakalii i zrobiłam na niedzielny podwieczorek:) Składniki na ok. 15 kulek: * 3/4 szklanki otrąb - u mnie orkiszowych * 1/2 szklanki zmielonego sezamu i siemienia (w przepisie była m ą ka z migdałów) * 5-6 daktyli * 2 banany * 4 suszone morele, ły ż ka ż urawiny(...)eczki imbiru, szczy pta kurkumy * karob i kokos do obtaczania Daktyle namoczyłam w 2 ły ż kach wody i zmiksowałam z pokrojonymi bananami. Dodawałam po kolei i mieszałam: sezam i siemię, pokrojone bakalie (sł), imbir (o), odrobinę zimnej wody (sn), otręby (k), szczyptę kurkumy (g) Kulki lepiłam w lateksowych r ę kawiczkach i obtaczałam w kokosie i karobie
Zdrowa Kuchnia SowyDziś obiad w stylu orientalnym. INDYK Z RODZYNKAMI: około 350 dag udźca z indyka bez kości por garść rodzynek pół puszki pomidorów sezam pieprz, sól Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na rumiano na oleju. Pora pokroić, dodać do mięsa, podsmażyć chwilę. Uzupełnić wodą i dusić. Po odparowaniu dodać pomidory i dalej dusić. Rodzynki zalać wrzątkiem na 5 min., odcedzić(...)dodać do mięsa. Wsypać łyżkę sezamu, doprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem, ja ugotowałam ryż SONKO basmati z dzikim Trochę o ryżu... Ryż SONKO basmati z dzikim to doskonałe połączenie szlachetnych, śnieżnobiałych ziaren ryżu basmati z egzotycznymi, czarnymi ziarnami ryżu dzikiego. Ryż basmati z dzikim jest produktem bezglutenowym i stanowi atrakcyjny dodatek do wykwintnych potraw. Opakowanie zawiera 4 saszetki
kolorowotorcikowofakt ! Proponuję Wam dzisiaj "zdrowe" ciasteczka owsiane - tym razem inne :) Produkty Sante i Alpro królują ostatnio w mojej kuchni - chyba juz to zauważyłyście.... CIASTECZKA OWSIANE z sezamem i orzechami- przepis Składniki: 1 opakowanie racuchów owsianych Sante 1 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. mąki razowej pełnoziarnistej ( jeśli nie macie, wsypcie więcej pszennej ) 1 jajko 1/3 kostki(...)margaryny lub masła 2-3 łyżki napoju orzechowego Alpro - - ja dałam do smaku - bez niego ciasteczka też się udadzą 4-5 łyżek sezamu 3-4 łyżki melonych orzechów laskowych 1/2 szkl. cukru 2 łyżki miodu Wszystkie składniki połączyć, zagniatając ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie - dodać mąki. Tylko nie przesadzić z mąką - ciasto ma być lekko lepkie. Schłodzić w lodówce
kolorowotorcikowosię trudne. Chałwa - zawsze kupowałam. Przyznam, że nawet nie wnikałam, jak się ją robi . A okazało się to tak proste, że aż trudno uwierzyć :) Potrzebujemy: 400 g ziaren sezamu, ja użyłam Sante 4 łyżki miodu - najlepiej jasnego ( akacjowy, lipowy ) u mnie lipowy miód Sądecki Bartnik oraz ulubione dodatki, rodzynki, migdały, żurawina i inne Przygotowanie: Sezam uprazyć na suchej
kolorowotorcikowociasto francuskie, 400g filetu z kurczaka, puszka krojonych pomidorów, ząbek czosnku, cebula, sól, kilka gałązek bazylii, 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, jajko, sezam do posypania. Wykonanie Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki, dodać do cebuli. Smażyć chwilkę. Następnie dodać pomidory wraz(...)pieprzem. Dusić na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż woda nieco odparuje. Ostudzić. Masę rozsmarować na cieście francuskim. Zwinąć w roladę, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem. Pokroić na plasterki grubości około 2 cm. Piec około 25 minut w temp. 180st. Podawać np. na liściach sałaty
Z miłości do słodkościmasła) -2 jajka -1/2 szklanki cukru brązowego(ja użyłam ksylitolu) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 szklanka mąki orkiszowej(2000) -odrobina olejku(nie trzeba) -ewentualnie 3 łyżki sezamu Przygotowanie: 1. Roztapiamy tłuszcz, ubijamy jajka z cukrem i dodajemy do tego resztę składników. 2. Mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczamy, możemy też obtoczyć ciasto w sezamie
Smaczne Zdroweszklanki cukru brązowego(ja użyłam ksylitol) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 szklanka mąki orkiszowej(2000) -ok. 2 łyżek żurawiny(suszonej) i owoców goji, zalanych wrzątkiem -ok. 3 łyżki sezamu(nie trzeba) Roztopić tłuszcz, ubić jajka z ksylitolem, następnie dodać resztę składników(owoce odsączyć z wody i pokroić na mniejsze kawałki). Mokrymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczamy(...)można mocniej), możemy też obtoczyć ciastka w sezamie. Na blaszce układamy je dość blisko siebie(niewiele rosną). Pieczemy w temp. 180 * C ( góra-dół) przez ok.25 minut (im bardziej wypieczone tym lepsze). Smacznego
Smaczne Zdrowełyżka mąki ziemniaczanej - 1 niepełna łyżeczka soli morskiej - 40g drożdży - 1 szkl wody - 1/3 szkl oleju Dodatkowo: - jajko do posmarowania bułeczek - ziarna do posypania ( u mnie czarny i jasny sezam oraz mak) W kubku rozkruszyć drożdże , dodać do nich łyżkę mąki i 2 łyżki letniej wody. Odstawić na ok.5-10 minut aż zacznie pracować. Do dużej miski przesiać mąki, dodać sól(...)minut do wyrośnięcia. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 220*C. Gdy bułeczki wyrosną posmarować je rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami. U mnie połowa posypana jest makiem a druga połowa sezamem (czarnym i białym). Można użyć dowolnych ziaren. Piec w temp.220*C ok.25-30 minut (bez termoobiegu, tylko góra-dół) Smacznego
Smaczne Zdroweszklanki mąki pszennej - 250ml ciepłego mleka (nie gorące) - 80g masła - 25g świeżych drożdży - 3 łyżki ksylitolu (lub cukru) - szczypta soli - 2 żółtka Dodatkowo: - mak, sezam lub inne ziarna do posypania - białko lub jajko do posmarowania bułek Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać troszkę ciepłego (nie gorącego) mleka oraz łyżkę mąki i dokładnie rozprowadzić. odstawić na kilka minut do wyrośnięcia(...)wyrastania na ok.30-40 minut. Po tym czasie smarujemy je roztrzepanym białkiem (lub całym jajkiem, gdy chcemy by były bardziej rumiane) i posypujemy ulubionymi ziarnami. U mnie mak i sezam. Ja dodatkowo skrapiam jeszcze bułki lekko wodą, by ziarna lepiej się trzymały. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C (góra-dół) ok.20-30 minut do lekkiego zrumienienia. Studzimy na kratce. Smacznego
Smaczne Zdrowechrupiącą skórką i miękkim środkiem. Na blogu uzbierało się całkiem sporo przepisów na domowe pieczywo: Bułki razowe z płatkami Bułki wielozbożowe (domowe) Bułki owsiane (domowe) Bułki pszenne z sezamem Bułki pszenne z otrębami Były już idealne rustykalne bagietki jak z paryskiej piekarni Polecam również przepis na rustykalne bagietki pszenno-żytnie. – Przepis na chleb z garnka - bułka paryska – rustykalne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię100g boczku wędzonego 2-3 ząbki czosnku mała cukinia zielona makaron spaghetti pełnoziarnisty świeżo mielony pieprz suszone płatki chilli świeżo mielone szczypta soli mleczko kokosowe sos sojowy ziarenka sezamu Boczek kroimy w kosteczkę lub paseczki. Czosnek kroimy w plasterki, a cukinię wzdłuż na cztery część, po czym w plastry. Na patelnię wrzucamy boczek, a następnie czosnek. Po pewnym(...)Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię do boczku i warzyw, zalewamy mleczkiem kokosowym według uznania, po czym doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chilli. Dodajemy trochę sosu sojowego. Na koniec posypujemy sezamem. Gotowe
Sajkofanka smakuszklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 2 papryczki chili: zielona i czerwona 4 ząbki czosnku świeża pietruszka pół kostki sera typu feta oliwa z oliwek sól, pieprz garść sezamu Zabieramy się do pracy. Jaglankę płuczemy, po czym zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy ok. 20 minut na wolnym ogniu. Jednocześnie na patelni rozgrzewamy oliwę - przesmażamy czosnek, pokrojone papryczki(...)koniec dorzucamy sezam. Wszystko łączymy z ugotowaną kaszą, dorzucamy ser typu feta pokrojony w kostkę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą oraz świeżo siekaną pietruszką. Podajemy z oliwą. Jemy
Sajkofanka smaku