mozzarella( lub innego ciągnącego się) 2 łyżki domowego pesto 3 łyżki gestego przecieru pomidorowego, lub pomidory z puszki lekko odsączone i pokrojone w kostkę ulubione zioła( u mnie oregano), sezam Do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukier. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość. Mąkę chlebową i semolinę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek, wlewamy zaczyn drożdżowy
Mia Cucina Sofietazeszytem pełnym przepisów. Przed upieczeniem ciasto jest bardzo delikatne, ale nie powinno się rwać, a po wyjęciu z piekarnika, upieczone ciastka mają piękny złocisty kolor. Ja niektóre posypałam sezamem (na życzenie mojej mamy), według uznania można dodać tak naprawdę wszystko. Jednak moim zdaniem najładniej wyglądają "gołe", bez żadnych udziwnień. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 1 całe jajo
Symfonia Smakówłyżeczki granulowanego - opcjonalnie 1 duża łyżka soli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka oleju 3-4 łyżki ulubionych ziół (u mnie czosnek niedźwiedzi, oregano, kurkuma, kminek) garść słonecznika, sezamu, lub ulubionych ziaren + ulubione zioła lub ziarna do posypania bułeczek przed pieczeniem pół łyżki masła Przygotowanie: W głębokiej misce rozkruszamy drożdze i rozpuszczamy je 1,5 szklanki letniej wody
Symfonia Smakówosiągnie bardzo płynną konsystencję rondel zdejmujemy z ognia. Każdą usmażoną kulkę obtaczamy równomiernie w miodzie i obtaczamy w ulubionych posypkach lub cukrze pudrze (preferowane są również płatki migdałów, sezam, kakao, starta czekolada) - wedle smakowych upodobań! Zachęcamy do spróbowania! (; (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src
Symfonia Smakówmąki kukurydzianej, 200g mąki pszennej, 3 żółtka, 1 szklanka śmietanki 30%, 3 łyżki cukru, 200g masła, szczypta soli, białko, do posypania: sezam, mak, słonecznik, ziarna dyni, siemię lniane (użyłam produktów Kresto). Przygotowanie Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, aż zaczną się pienić. Masło stopić, po czym przestudzić. Żółtka utrzeć z resztą cukru
Z miłości do słodkościMały prosty pasztecik drobiowy z dodatkiem suszonych grzybów .Dla dekoracji obsypany białym sezamem. Pomysł na ten pasztet to w zasadzie przymus- bo jak upiec pasztet na 2 osoby i to z tego co jest w domu bo choróbsko rozłożyło i nie ma szans na zakupy. Miał być normalny pasztet mięsny. Kupiłam już nawet wątróbki. I klops - ,,odział zamknięty" - leki
Buniabaje w kuchniPierożki ,, samo zdrowie". Gotowane mięso indyka , otręby , zioła , czarny sezam dodany do ciasta . A potem podane w aromatycznym bulionie z indyka i dużej ilości karmelizowanych w naturalny sposób warzyw . Trochę przy tym pracy jest ale jak się przyjrzeć to tylko pozory. Bulion gotuje się sam i można go zrobić dzień wcześniej ( lub nawet ugotować i zamrozić z mięsem
Buniabaje w kuchniposiada swoją stronę internetową na którą bardzo serdecznie zapraszam Ptyś Żagań . Z tego co wiem to pieczywo z tej piekarni dostępne jest w żarskim Tesco , pamiętam że chleb z sezamem jest bardzo smaczny. Ja w tym tygodniu kupiłam zwykły chleb niekrojony oraz na spróbowanie dwie drożdżowe bułki - jedna z serem i jedna z makiem. Cena chleba 2,30zł a bułek
Magiczne Życie MartyPiekarnia co prawda znajduję się przy ulicy Żagańskiej, ale ja odwiedzam sklep przy ulicy Buczka. Obsługa na sześć. Wyroby na sześć z plusem. Tym razem padło na bułki z sezamem za 70groszy oraz do kawy racuch z serem za złotówkę. Piekarnia jedna z tańszych w mieście, Będę tam zaglądać na pewno. Wszystko świeże i smakuje. Takie uwielbiam
Magiczne Życie Martymakaronu niż do tej pory u mnie na blogu. Smacznego! Składniki : * szklanka makaronu razowego * ulubiony mix warzyw * pół papryczki chili * ząbek czosnku * 2 łyżki oliwy z oliwek * sezam * sól, pieprz, przyprawa do makaronu Przygotowanie : Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na oliwie zeszklić chili pokrojone w paseczki, dodać czosnek i warzywa. Dodać makaron, przyprawić. Ja dodaję
Magiczne Życie Martysałaty idealny. Z delikatnym posmakiem sezamu. Bez czosnku tym razem, bo dodawany do sałatki obiadowej zjedzonej na mieście. Ale równie pyszny. Można zastąpić trzcinowy cukier miodem, a sok z cytryny - octem balsamicznym. Składniki : * 3 łyżki oleju sezamowego * łyżka soku z cytryny * łyżeczka musztardy sarepskiej * łyżeczka cukru trzcinowego * sól , pieprz * odrobina wody Przygotowanie : Wszystkie składniki
Magiczne Życie Martywianuszków. Z reszty ciasta uformować mały bochenek chleba, naciąć go nożem w dwóch miejscach. Wianuszki i chlebek przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem, posmarować pozostałym białkiem. Wianuszki posypać czarnuszką bądź sezamem. Piec 25 minut w 180 stopniach. Wystudzić na kratce
Magiczne Życie Martyśniadania. Uwielbiam połączenie pomidorów z drobno posiekaną cebulę, czosnkiem i odrobiną soku z cytryny. Do tego chrupiąca bułeczka. Gwarantuję, że można się najeść. Składniki : * kajzerka - u mnie z sezamem * pomidor * pół cebuli dymki * kilka listków świeżej natki pietruszki * ząbek czosnku * łyżka oliwy z oliwek * łyżeczka soku z cytryny * przyprawa do bruschetty Prymat Przygotowanie : Bułeczkę przekroić na pół, położyć
Magiczne Życie Martywodzie. Obwarzanek Krakowski został wpisany do rejestru „Chronionych Oznaczeń Geograficznych” (ChOG) przez Komisje Europejską. Zostały też unormowane jego wymiary, waga czy kolor. W Krakowie tradycyjne obwarzanki znajdziemy posypane makiem, sezamem, wielicką solą lub bez dodatków. Czasami też są posypywane startym serem, czy też ostrą mieszanką przypraw. Często też są mylone z bajglami- żydowskim pieczywem. Prawdopodobnie wymyślonym również w Krakowie
Pora coś zjeść