sezam - 2421 przepisów (strona:123/162)

Bułki pszenne na zakwasie z dodatkiem mąki razowej 204

blacie na 30 minut.Z każdego kawałka uformuj bułeczkę, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Natnij, posmaruj jajkiem, posyp ziarnami maku, sezamu lub otrębami.Piecz w lekko naparowanym piekarniku w temperaturze około 230 °C dopóty, dopóki nie będą lekko złote (około 20 minut). przepis zaczerpnięty z książki "Domowa Piekarnia" - Małgorzata Zielińska

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb Cztery Zboża, na starterze Tang Zhong 213

Kolejny eksperyment. Znów Tang Zhong, ale tym razem całkowicie bez mąki pszennej. Za to z mąkami z Czterech Zbóż - orkiszowa, żytnia, owsiana i jaglana. I jeszcze

Grahamka, weka i kajzerka
Bułki orkiszowo-gryczane na maślance 208

bardziej zwartym. Zdecydowany smak, który dało połączenie orkiszu, gryki i maślanki, podkreślony charakterystycznym aromatem czarnuszki. Oczywiście jeśli dla kogoś smak czarnuszki jest zbyt intensywny, można bułki posypać makiem albo sezamem. Tak samo zamiast maślanki można użyć kefiru.Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting.Składniki (na 12 bułek a 90 g):420 g mąki orkiszowej170

Grahamka, weka i kajzerka
Knekkebrød - chleb chrupki z krainy Wikingów 270

Kiedyś już piekłem chleb bez mąki. Teraz za sprawą Amber, która namówiła mnie udziału w Czerwcowej Piekarni, wypiekany był kolejny chleb praktycznie z samych ziaren i

Grahamka, weka i kajzerka
Grissini z solą i nasionami 152

Składniki: 375 g mąki pszennej 450 165 g letniej wody6 g soli40 g oliwy10 g świeżych drożdży1 łyżka mioduoliwa do smarowania ciasta sól gruboziarnista, nasiona czarnuszki i czarnego sezamu Przygotowanie grissini: W jednej czwartej wody rozpuść drożdże, w reszcie wody sól. Do wody z solą dodaj oliwę, miód oraz połowę mąki. Całość dokładnie mieszaj dopóty, dopóki składniki się nie połączą

Grahamka, weka i kajzerka
KREM Z KALAFIORA Z MLEKIEM KOKOSOWYM, CZOSNKIEM I ZIARNAMI. 209

zupa jak i ziarenka zachowują się podobnie - dopiero po chwili dociera smak właściwy. To połączenie to niezły kamuflaż - niby takie delikatne i niewinne a smakowo - bomba!!"Prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego (które są bogatym źródłem niezbędnych witamin,minerałów, błonnika i kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6) oraz: - Chili jest bogatym źródłem witaminy A, wspomaga układ krążenia oraz

Wypisz Wymaluj
Chlebek naan 142

kuchni indyjskiej np. do curry lub kormy. Jeszcze gorące chlebki można posmarować Ghee, będą smaczniejsze.Składniki:2 szklanki mąki pszennej200 ml mleka1 jajko20 g świeżych drożdży2 łyżeczki czarnuszki (lub sezamu)1/2 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki soli2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego2 łyżki olejuPrzygotowanie:Do miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, wlać ciepłe mleko, wsypać cukier i pokruszone drożdże. Delikatnie to w środku mieszamy

Oryginalny smak
Granola 192

Powiem tyle - JEST OBŁĘDNA w smaku ! Idealna do samego jogurtu bądź z owocami, mleka czy do pochrupania ot tak sobie :)  Wiadomo, że trzeba lubić takie

charlotte gotuje
Tajski burger 197

Dziś zapraszam na banalny w przygotowaniu, niebanalny w smaku - burger po tajsku :) W tajskiej kuchni uwielbiam między innymi to, że praktycznie można obejść się bez

Tajskie smaki
PIZZA ORIENTALNA (ciasto tradycyjne - chrupiące i ciasto owsiane bezglutenowe) 134

dokładnie mieszamy w garnku, przyprawiamy na bogato i staramy się nie podjadać. 1/3 startego sera zostaw do posypania na końcu.Dodatkowo:- przecier pomidorowy, słoiczek- ketchup- słonecznik pestki - spora garść- sezam - 2 spore garści- dynia pestki - spora garśćO niesamowitych właściwościach pestek (bo mogą się one pochwalić nie tylko smakowymi walorami) możesz poczytać tutaj: kliknij (w tym miejscu możesz także złożyć

Wypisz Wymaluj
CHLEBEK BANANOWY W SŁOIKU PIECZONY (Bezglutenowy) 128

Osobno ubijamy z cukrem białka na sztywno.6. Delikatnie łączymy masę z białkami.7. Umyte (najlepiej wyparzone) słoiczki smarujemy w środku masłem i wysypujemy tym, czym chcemy (my - cynamon, sezam, pestki, migdały).8. Wlewamy masę do połowy, góra do 3/4 wysokości słoiczka.PIECZENIE:1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół, termoobieg),2. Gdy wstawiamy słoiczki, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni.3

Wypisz Wymaluj
PIZZA BIAŁO-ZIELONA (m.in. ze szpinakiem / ciasto tradycyjne i bezglutenowe owsiane) 161

poczujecie prawdziwą moc mieszanki. Ziarenkowo się postarało i "odwaliło kawał dobrej roboty" łącząc wszystko to co kryje się pod nazwą "Piekło - niebo". A co to takiego??"Prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego (które są bogatym źródłem niezbędnych witamin,minerałów, błonnika i kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6) oraz: - Chili jest bogatym źródłem witaminy A, wspomaga układ krążenia oraz

Wypisz Wymaluj
Kolacja we dwoje czyli burgery na ostro 325

burgerów - są wtedy o wiele smaczniejsze. Przepis powstał do Tygodniowego Wyzwania Blogowego.Składniki :* 300g mielonej karkówki* 300g mielonej wołowiny* sól, pieprz, chili bądź świeża papryczka * dodatkowo : bułki z sezamem, sałata, pomidor, ogórek korniszon, cebula, majonez, ketchup, musztardaPrzygotowanie : Mięso mieszamy z przyprawami, wyrabiamy na zwartą masę i formujemy burgery. Opiekamy je w piekarniku bądź na teflonowej patelni, lepszą

Magiczne Życie Marty
SŁONE PALUCHY DO PIWA 140

pieczenia, wbić jajka, dodać miękkie masło, sól, odrobinę wody i wyrobić lekkie ciasto. Przełożyć na stolnicę, rozwałkować, wykrawać paski szer. ok 1cm, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać solą i sezamem (kminkiem, makiem czym lubimy) i piec w temp.170st ok 15-20 min, do zrumienienia

Walijskie Pichcenie
CEBULOWY CHLEB Z GARNKA 142

Uwielbiam domowy, pachnący chlebek,  jednak jego wypiek nie jest  moją mocną stroną :( Postanowiłam się doskonalić. Przeczytałam, że najważniejszą rzeczą przy pieczeniu domowego chleba

Walijskie Pichcenie